Nastavení basů - Hodně basů UCHOBOL vs málo basů .......
Nastavení basů - Hodně basů UCHOBOL vs málo basů .......
Ahoj
Jsem milovník hutných basů.
Momentálně nejde o sestavu jako takovou, ale o správné nastavení basů.
Ze začátku jsem byl u sestavy unesen hutným a opravdu hlubokým a pevným basem. (mé sloupy to zvládají na 1.)
Jenže jsem zjistil, že po delším poslechu (stačí půl hodinky) mi hučí uši a jakoby bolí, protože ten bas je do hlavy lezoucí.
No nic.
Basovou frekvenci jsem snížil a pomalu zkoušel a nastavoval, aby mě už uši neboleli a ty basy nebyli tak hutné.
Povedlo se, ale tak na půl.
Ty hutné basy mi prostě v určitých místech chybí, nejsou tak výrazné jak bych čekal, nebo jsem byl zvyklý slyšet před ubráním basů.
Jak to máte Vy ? (bolehlav, méně basů, nějaký kompromis)
Díky
Jsem milovník hutných basů.
Momentálně nejde o sestavu jako takovou, ale o správné nastavení basů.
Ze začátku jsem byl u sestavy unesen hutným a opravdu hlubokým a pevným basem. (mé sloupy to zvládají na 1.)
Jenže jsem zjistil, že po delším poslechu (stačí půl hodinky) mi hučí uši a jakoby bolí, protože ten bas je do hlavy lezoucí.
No nic.
Basovou frekvenci jsem snížil a pomalu zkoušel a nastavoval, aby mě už uši neboleli a ty basy nebyli tak hutné.
Povedlo se, ale tak na půl.
Ty hutné basy mi prostě v určitých místech chybí, nejsou tak výrazné jak bych čekal, nebo jsem byl zvyklý slyšet před ubráním basů.
Jak to máte Vy ? (bolehlav, méně basů, nějaký kompromis)
Díky
Re: Nastavení basů - Hodně basů UCHOBOL vs málo basů .......
co to maš za kisně jak maš přebasováno?
Pomohlo by premerať, ako vyzerá frekvenčný (príp. aj časový) priebeh v posluchovom mieste.
Takéto 3 grafy povedia o tom veľa.
Takéto 3 grafy povedia o tom veľa.
Naposledy upravil(a) mrba dne 25 bře 2021 16:41, celkem upraveno 2 x.
Přeměřit jak, čím ?
Mikrofón (optimálne kalibrovaný - napr. https://www.kupsito.sk/i/8292632218/DIY ... ovan%C3%BD), PC a program (napr. REW - https://www.roomeqwizard.com/index.html)
Kalibrační mikrofon co mám k AVR by nestačil?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj maxfli,
svůj popis bys měl začít tím, jaké komponenty máš, jak je máš umístěné v místnosti a jaká máš nastavení pro přehrávání (ekvalizér, liudness, korekce).
Jinak správné basy, stejně jako správné výšky a středy, jsou v první řadě o akustice, pak o kvalitě komponent jako takových, přičemž nejdůležitější jsou bedny. Jakákoliv nastavení jsou svou důležitostí až za tímhle vším.
svůj popis bys měl začít tím, jaké komponenty máš, jak je máš umístěné v místnosti a jaká máš nastavení pro přehrávání (ekvalizér, liudness, korekce).
Jinak správné basy, stejně jako správné výšky a středy, jsou v první řadě o akustice, pak o kvalitě komponent jako takových, přičemž nejdůležitější jsou bedny. Jakákoliv nastavení jsou svou důležitostí až za tímhle vším.
AVR X1600H
Set 5.0 Polk Audio T série
Sub Magnat Alpha RS12
-------------------------------------
subwoofer vynecháme, jde mi o basy ze sloupů.
Jinak mám povypínaná veškerá vylepšovátka jako Audyssey, atd.
Jen manuální equalizér a basy jsem stáhl níže.
Sloupy od sebe 4.5m
Od posluchače 4m
Set 5.0 Polk Audio T série
Sub Magnat Alpha RS12
subwoofer vynecháme, jde mi o basy ze sloupů.
Jinak mám povypínaná veškerá vylepšovátka jako Audyssey, atd.
Jen manuální equalizér a basy jsem stáhl níže.
Sloupy od sebe 4.5m
Od posluchače 4m
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
No....
V první řadě, pokud bedny basy neumějí zahrát (hloubka, razance, rozlišení), nedožene to žádná kalibrace ani korekce. Základní Denon taky není zrovna pojmem pevných silných basů. Do toho evidentně nijak neřešená akustika, bedny téměř u zdi - z toho dobrý zvuk na basech vyjít prostě nemůže.
Z toho, co píšeš, máš v poslechovém místě silný basový mód = některé basové frekvence jsou místností silně zesílené, jiné zase silně potlačené. Zkus si pustit klouzavý sinus (online generátor tady). Uslyšíš, jak se tón se změnou frekvence periodicky zesiluje a zase zeslabuje.
Částečným řešením by mohlo být vysunout bedny o půl metr dopředu a správné !!! umístění a naladění subu resp. jeho sladění s hlavníma repro.
Je při tom ale potřeba chápat poměrně jasné limity základních komponent.
V první řadě, pokud bedny basy neumějí zahrát (hloubka, razance, rozlišení), nedožene to žádná kalibrace ani korekce. Základní Denon taky není zrovna pojmem pevných silných basů. Do toho evidentně nijak neřešená akustika, bedny téměř u zdi - z toho dobrý zvuk na basech vyjít prostě nemůže.
Z toho, co píšeš, máš v poslechovém místě silný basový mód = některé basové frekvence jsou místností silně zesílené, jiné zase silně potlačené. Zkus si pustit klouzavý sinus (online generátor tady). Uslyšíš, jak se tón se změnou frekvence periodicky zesiluje a zase zeslabuje.
Částečným řešením by mohlo být vysunout bedny o půl metr dopředu a správné !!! umístění a naladění subu resp. jeho sladění s hlavníma repro.
Je při tom ale potřeba chápat poměrně jasné limity základních komponent.
Ty jsi to vystihl úplně přesně - mám v bodě posluchače silný basový mód, kde jsou některé basové frekvence velmi silné, jiné zase potlačené.
Schválně sem vkládám odkaz na instrumentální elektronickou skladbu a v čase 1min.15sec. je u mě (pokud si s basy nepohraji a nesnížím) velmi hluboký a dunivý moment až to trhá uši.
https://www.youtube.com/watch?v=oJdT5Wb ... rt_radio=1
A když uberu basy do momentu, kdy mě uši nebolí, tak se zase ten hezký bas vytratí.
Schválně sem vkládám odkaz na instrumentální elektronickou skladbu a v čase 1min.15sec. je u mě (pokud si s basy nepohraji a nesnížím) velmi hluboký a dunivý moment až to trhá uši.
A když uberu basy do momentu, kdy mě uši nebolí, tak se zase ten hezký bas vytratí.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
maxfli:
No to je tak 45-50 Hz, nic hlubokého. To ti tak jen přijde tím, jak silný a zkreslený ten tón máš.
U mě je ten tón plus mínus ve stejné úrovni, jako ostatní tóny té skladby.
Musíš si s tím holt pohrát. Po 20 cm posouvat bedny od zdi, stejně tak poslouvat poslechové místo směrem k bednám. Hledat kombinaci vzdáleností, kdy budou basy znít nejmíň nevyváženě. Ten klouzavý sinus je skvělým pomocníkem. Až takovou pozici najdeš, dej sub do poslechovýho místa (=tam, kde máš při poslechu hlavu) a zase s pomocí toho sinu hledej s hlavou u podlahy místo, kde basy ze subu znějí nejlíp. Tam pak sub dej. Následně si dolaď přechodovou frekvenci na subu tak, aby začínal hrát tam, kde bedny končí. Případně kousek výš a zase poslechcem koriguj.
Nespěchej, dej tomu čas. Když se ti nějaká kombinace bude pozdávat, nech to tak týden dva a poslouchej.
Všechny tyhle kroky je samozřejmě nutný dělat se všema kalibracema a korekcema vypnutýma, jen s čistým signálem. Až budeš mít bedny a sub takhle umístěné a naladěné, zkalibruj Audissey a výsledek "po" by měl být výrazně vyrovnanější, než jak to máš teď.
No to je tak 45-50 Hz, nic hlubokého. To ti tak jen přijde tím, jak silný a zkreslený ten tón máš.
U mě je ten tón plus mínus ve stejné úrovni, jako ostatní tóny té skladby.
Musíš si s tím holt pohrát. Po 20 cm posouvat bedny od zdi, stejně tak poslouvat poslechové místo směrem k bednám. Hledat kombinaci vzdáleností, kdy budou basy znít nejmíň nevyváženě. Ten klouzavý sinus je skvělým pomocníkem. Až takovou pozici najdeš, dej sub do poslechovýho místa (=tam, kde máš při poslechu hlavu) a zase s pomocí toho sinu hledej s hlavou u podlahy místo, kde basy ze subu znějí nejlíp. Tam pak sub dej. Následně si dolaď přechodovou frekvenci na subu tak, aby začínal hrát tam, kde bedny končí. Případně kousek výš a zase poslechcem koriguj.
Nespěchej, dej tomu čas. Když se ti nějaká kombinace bude pozdávat, nech to tak týden dva a poslouchej.
Všechny tyhle kroky je samozřejmě nutný dělat se všema kalibracema a korekcema vypnutýma, jen s čistým signálem. Až budeš mít bedny a sub takhle umístěné a naladěné, zkalibruj Audissey a výsledek "po" by měl být výrazně vyrovnanější, než jak to máš teď.
To nebude basem. Tu tvojí ukázku jsem si pustil a taky mě začala bolet hlava, akorát že hned. Kolem tý minuty 15 už by bylo asi po mně. Já na to jdu vyčůraně, místo takovejchhle cypovin posloucham radši muziku. Leze to sice do peněz, ale zas mě nebolí ta broskev.maxfli píše: ↑25 bře 2021 17:43Ty jsi to vystihl úplně přesně - mám v bodě posluchače silný basový mód, kde jsou některé basové frekvence velmi silné, jiné zase potlačené.
Zkusím si s tím pohrát, díky moc za doporučení.
to Bazi 36:
To byl jen příklad ta skladba, takových je víc i které mám ve FLAC a DSF
to Bazi 36:
To byl jen příklad ta skladba, takových je víc i které mám ve FLAC a DSF
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
No ta nahrávka (up) je tak trochu zmršená už ze studia...
No zkus popsat rozdíl a jak ti hraje třeba https://www.youtube.com/watch?v=OQgj_M7 ... ig&index=2
No zkus popsat rozdíl a jak ti hraje třeba https://www.youtube.com/watch?v=OQgj_M7 ... ig&index=2