ONKYO + Jamo
Re: ONKYO + Jamo
Kolik lidí, tolik názorů. Já si oproti Fidji99 nejen myslím, ale mám to i odzkoušeno, že na špatném zesilovači budou i špičkové bedny hrát mizerně. To si však musíš naposlouchat někde sám. Studia jsou již otevřená a i když tam veskrze mají upravenou akustiku poslechového prostotu, tak i přesto to hodně pomůže s rozhodováním. Tak hodně zdaru a bazaru se opravdu neboj. Je ještě spousta hifistů, kteří zkoušejí, hledají své "optimum" a "stroje" tak pouští dál....
Já si těchle názorů moc vážím a určitě z nich budu čerpat. Čím více rad tím lépe. Děkuji všem
A to já zase s Fidji99 souhlasím, zatím co slušně udělaný zesilovač, nebo reciever budou hrát velmi podobně, různé bedny hrají vždy "velmi" rozdílně a to hlavně ve vztahu k akustice místnosti. Výsledný zvuk je rovnice několika proměnných, která má dle mého hlavní činitel akustiku prostoru a reprobedny do ní vložené. Poté přichází na řadu vše ostatní, zdroj signálu, zesilovač apod. Je fakt, který mám osobně potvrzený, že výrobci do nižších řad svých výrobků (např. zesilovačů, recieveru) dávají úmyslně určitá omezení, dle kterých by se mělo to konkrétní zařízení odlišit od řádově dražšího, ale u vyšší řady přístrojů jsou rozdíly minimální.
Za mě tedy, pokud chceš lepší zvuk, začni kvalitním reproduktorem a hlavně si rozmysli jeho umístění. Nemá cenu kupovat super repro a pak jim nedat prostor a narvat je například do rohů místnosti, atd.
Za mě tedy, pokud chceš lepší zvuk, začni kvalitním reproduktorem a hlavně si rozmysli jeho umístění. Nemá cenu kupovat super repro a pak jim nedat prostor a narvat je například do rohů místnosti, atd.
Je zajímavé, že s postojem "Systém hraje, jak jeho nejslabší článek" skoro všichni souhlasí. A vzápětí pak dostaneš radu od stejných lidí, že na něčem záleží více
Každý z nás má svou neopakovatelnou zkušenost, hifi historii, a ta pak určuje doporučení, která tady zaznívají. Neber to tak, že se nemůžeme shodnout na jediné pravdě, každý máme prostě tu svoji a nabízíme ji jako dobře míněnou radu. Nic z toho neber jako absolutní.
Tady je pár střípků z "mé" pravdy". Pokusím se uvést pá vlastních zkušeností a případně cenovou relaci (původní ceny nových výrobků), ať máme představu, o čem se konkrétně bavíme.
ad) Strejdin "dobrý stereo zesilovač hraje podobně jako dobrý AV receiver"
Má konkrétní zkušenost je již dost stará:
- Před léty jsem lovil v podobných vodách jako ty, chtěl jsem AV receiver pro stereo provoz z důvodů .. to není důležité. Ve studiu jsem si nechal předvést tehdy aktuální modely stereo zesilovače HarmanKardon HK670 a skoro celou řadu dostupných AV receiverů stejné značky. Stereo zesilovač spolehlivě přehrál i AV receiver za pětinásobek ceny.
- Podobná zkušenost se stereo zesilovačem Monrio (cca 20 tisíc) vs AV receivery DENON (ceny si nepamatuji) a později Marantz (cena cca 50 tisíc).
Pokud budeme posuzovat stejnou cenovou hladinu, tak tento názor rozhodně nesdílím.
ad) Tapir1 "dobrý stereo zesilovač posune zvuk i průměrného repro"
Nad pracovním stolem mám na zdi pověšené repro KEF RDM One (ve své době cca 30 tisíc) a krmím je z all-in-one Naim Superunity (cca 110 tisíc). Připomínám, je to kompromisní all-in-one řešení (mám vyzkoušeno) ve zcela nevyhovujícím poslechovém prostoru.
Ze zvědavosti jsem připojil na RDM One zesilovač Pass labs INT60 (300 tisíc?), reprokabel Nordost Tyr2 (150tisíc). A hrálo to naprosto úchvatně! Vůbec jsem nečekal, že by to mohlo u bedýnek přilepených na stěnu být vůbec možné. Háček je v tom, že připojením na lepší bedny v jen o trochu lepším umístění je to opět někde úplně jinde.
S uvedeným názorem tedy souhlasím, ale je celkem zřejmé, že budu platit za něco, co nevyužiji.
ad) mnozí "repro a umístění v prostoru je základ"
V mém případě repro Wilson Benesch A.C.T a Wilson Benesch C60 (ceny ve stovkách tisíc). Krmené z komponent v různých kombinacích (Naim, PassLAbs, RiAudio, Electrocompaniet, Nordost, Oelhbach, Cambridge audio, Wadia, DIY ..) a přesto to dokázalo hrát na prd, když byl některý z komponent nevyhovující. Pamatuji, jak mi jeden DIY power kabel podělal zvuk celého systému - a bylo jedno, jestli jsem jej použil na DAC, preamp anebo koncák.
Souhlasím s názorem, že repro a jeho umístění v prostoru je důležité. Ale nesouhlasím, že to ostatní už pak je druhořadé.
@mller: Má rada pro tebe - záleží na všem. Vyraž do hifi studia, zapoměň na rady typu "...hlavní je to či ono...", nech si předvést pár kompletně zapojených systémů a nedívej se (zatím ) na cenovku, jen požádej prodejce, aby Ti předvedl systémy v rostoucí kvalitě (nakonec zjistíš, že ono to bude i o rostoucí ceně). Až najdeš zvuk, který Tě uspokojí, zeptej se na cenu. A pak už je jen na tobě, zda za tím cílem půjdeš anebo ne.
Mně stálo 15 promarněných let a mnoho set ztracených tisíc ve výměnách komponent, než jsem k tomuto názoru došel.
PS: Dobrý prodejce hifi bude mít nejen takové systémy k poslechu, ale bude také ochoten s Tebou strávit den v naději, že získá spokojeného zákazníka. Ale pozor, všichni takoví nejsou - pak jdi o dům dál.
Každý z nás má svou neopakovatelnou zkušenost, hifi historii, a ta pak určuje doporučení, která tady zaznívají. Neber to tak, že se nemůžeme shodnout na jediné pravdě, každý máme prostě tu svoji a nabízíme ji jako dobře míněnou radu. Nic z toho neber jako absolutní.
Tady je pár střípků z "mé" pravdy". Pokusím se uvést pá vlastních zkušeností a případně cenovou relaci (původní ceny nových výrobků), ať máme představu, o čem se konkrétně bavíme.
ad) Strejdin "dobrý stereo zesilovač hraje podobně jako dobrý AV receiver"
Má konkrétní zkušenost je již dost stará:
- Před léty jsem lovil v podobných vodách jako ty, chtěl jsem AV receiver pro stereo provoz z důvodů .. to není důležité. Ve studiu jsem si nechal předvést tehdy aktuální modely stereo zesilovače HarmanKardon HK670 a skoro celou řadu dostupných AV receiverů stejné značky. Stereo zesilovač spolehlivě přehrál i AV receiver za pětinásobek ceny.
- Podobná zkušenost se stereo zesilovačem Monrio (cca 20 tisíc) vs AV receivery DENON (ceny si nepamatuji) a později Marantz (cena cca 50 tisíc).
Pokud budeme posuzovat stejnou cenovou hladinu, tak tento názor rozhodně nesdílím.
ad) Tapir1 "dobrý stereo zesilovač posune zvuk i průměrného repro"
Nad pracovním stolem mám na zdi pověšené repro KEF RDM One (ve své době cca 30 tisíc) a krmím je z all-in-one Naim Superunity (cca 110 tisíc). Připomínám, je to kompromisní all-in-one řešení (mám vyzkoušeno) ve zcela nevyhovujícím poslechovém prostoru.
Ze zvědavosti jsem připojil na RDM One zesilovač Pass labs INT60 (300 tisíc?), reprokabel Nordost Tyr2 (150tisíc). A hrálo to naprosto úchvatně! Vůbec jsem nečekal, že by to mohlo u bedýnek přilepených na stěnu být vůbec možné. Háček je v tom, že připojením na lepší bedny v jen o trochu lepším umístění je to opět někde úplně jinde.
S uvedeným názorem tedy souhlasím, ale je celkem zřejmé, že budu platit za něco, co nevyužiji.
ad) mnozí "repro a umístění v prostoru je základ"
V mém případě repro Wilson Benesch A.C.T a Wilson Benesch C60 (ceny ve stovkách tisíc). Krmené z komponent v různých kombinacích (Naim, PassLAbs, RiAudio, Electrocompaniet, Nordost, Oelhbach, Cambridge audio, Wadia, DIY ..) a přesto to dokázalo hrát na prd, když byl některý z komponent nevyhovující. Pamatuji, jak mi jeden DIY power kabel podělal zvuk celého systému - a bylo jedno, jestli jsem jej použil na DAC, preamp anebo koncák.
Souhlasím s názorem, že repro a jeho umístění v prostoru je důležité. Ale nesouhlasím, že to ostatní už pak je druhořadé.
@mller: Má rada pro tebe - záleží na všem. Vyraž do hifi studia, zapoměň na rady typu "...hlavní je to či ono...", nech si předvést pár kompletně zapojených systémů a nedívej se (zatím ) na cenovku, jen požádej prodejce, aby Ti předvedl systémy v rostoucí kvalitě (nakonec zjistíš, že ono to bude i o rostoucí ceně). Až najdeš zvuk, který Tě uspokojí, zeptej se na cenu. A pak už je jen na tobě, zda za tím cílem půjdeš anebo ne.
Mně stálo 15 promarněných let a mnoho set ztracených tisíc ve výměnách komponent, než jsem k tomuto názoru došel.
PS: Dobrý prodejce hifi bude mít nejen takové systémy k poslechu, ale bude také ochoten s Tebou strávit den v naději, že získá spokojeného zákazníka. Ale pozor, všichni takoví nejsou - pak jdi o dům dál.
"Chtěl bych nějaké spolehlivé auto na ježdění po městě v ceně do 300k"
"Zajdi do prodejny Mercedes a vyzkoušej si postupně vše z nabídky. Kup ten model, co ti bude vyhovovat"
"Zajdi do prodejny Mercedes a vyzkoušej si postupně vše z nabídky. Kup ten model, co ti bude vyhovovat"
@Jarda69: Nemusíš zrovna do Mercedesu. Ale určitě bys měl začít tím, že se v nějakém autě projedeš.
EDIT: A když už jsme u té paralely s auty. Nedávno jsem hledal náhradu za své 12 let staré auto. Ukázalo se, že ta auta, která pro mne představovala smysluplné zlepšení, stála tolik, kolik jsem nebyl ochoten utratit... a nekoupil jsem nic. I to je výsledek, IMHO určitě lepší, než si koupit nový krám v ceně, která je pro mne akceptovatelná, ale jinak mi nic nepřináší.
EDIT: A když už jsme u té paralely s auty. Nedávno jsem hledal náhradu za své 12 let staré auto. Ukázalo se, že ta auta, která pro mne představovala smysluplné zlepšení, stála tolik, kolik jsem nebyl ochoten utratit... a nekoupil jsem nic. I to je výsledek, IMHO určitě lepší, než si koupit nový krám v ceně, která je pro mne akceptovatelná, ale jinak mi nic nepřináší.
Nejslabším článkem dnešních velmi výkonných, ultra přesných a rozlišujícich systémů je jejich posluchač a jeho konkrétní preference .
A protože já jsem tím slabým článkem a přiznám si , že na slepo s jistotou rozlisim v systému pouze výměnu reproduktorů, budu i nadále tvrdit to co jsem napsal v příspěvku výše .
Nicméně cest kam peníze nakonec investuješ je jak už naznačil FS opravdu hodně a bude na tobě si vybrat tu nejlepší.
@mller, nelakaj sa, my sme v pohodeFS píše: ↑08 kvě 2022 10:50Je zajímavé, že s postojem "Systém hraje, jak jeho nejslabší článek" skoro všichni souhlasí. A vzápětí pak dostaneš radu od stejných lidí, že na něčem záleží více
@FS - "system hraje ako najslabsi clanok" a "na vsetkom zalezi", su pekne znejuce tautologie, predstierajuce hlbku, ale v podstate bez ziadneho realneho obsahu.
Aj ked pripustime, ze zo vsetkych odborov je prave Hifi plne nevysvetlitelnych fyzikalnych javov, presahujucich dnesne moznosti poznania, vcitane toho, ze jedine audio data sa spravaju uplne inac ako vsetky ostatne formaty, tak stale este platia aj veci ako Paretov princip. A na niektorych veciach zalezi skutocne ovela viac ako na inych.
Jediny komponent ktory vytvara zvuk je reproduktor, ktory v interakcii s miestnostou urcuje limity zostavy. Vsetko ostatne su len data a elektricky signal. Raz ked mas blby reprak alebo zlu miestnost, tak to hra akurat zle, alebo menej zle, ale nehra to nikdy dobre. Moze to hrat pre niekoho "dost dobre", ale 10dB rezonancie a nuly s dozvuk rozhodeny medzi pravym a lavym repro o pol sekundy nic nezachrani. Leda si tak zvyknut [hifisticky termin "zahoriet"] Akurat hifisti najradsej riesia prave tych 80% faktorov, ktore maju 20% vplyv na zvuk. A na tych 80% kaslu, lebo to nie je tak cool ako sa rozplyvat nad rozdielmi zvuku po otoceni poistky.
Aby sme ostali pri autach, vela hifistov tuni Oktvku RS spoilermi a diskami za 100.000 euro, namiesto toho aby si kupili Skovy mercedes v strednej vybave. Oktavka na 20kach gumach bude stale len Oktavka.
Díky za názory.
Mllere, a můžeš mně prosím prozradit co z té specifikace vyčtu podstatného,
co ho odliši od jiných podobných značek, výrobků a mně přiměje ke koupi?
děkuji
co ho odliši od jiných podobných značek, výrobků a mně přiměje ke koupi?
děkuji
Nevím jestli si rozumíme. Já nic neprodávám. Já chci jen upřesnit co mam teď doma. Chtěl bych od zkušených hifistů radu co nahradit nejdříve (jestli avr zesilovač nebo reprobedny) abych se zvukově posunul na vyšší level.
Tak at se trochu hneme. Začal bych reprokabely!
A teď do mě!!!
A teď do mě!!!
Jednoduché, nahraď vše a kup si skutečné Hifi kvalitativně lepší, abys dosáhl na ten "vyšší" level. Zbytečně se v tom patláš a ztráčíš čas, protože z "lejna" bič neupleteš.
Doporučil jsem HYPA10 a třeba VMA-II S
Zatím bez odezvy.
Asi blbost, co?
Zatím bez odezvy.
Asi blbost, co?