Oprava Marantz 2235 B
Re: Oprava Marantz 2235 B
Zcela souhlasím s tím, co zde napsal TAB. Zde je k stažení serv. manuál předmětného zesilovače. Deklarované parametry jsou skutečně mizerné a odpovídají době výroby a třídě přístroje. Hodnoty THD 0,25% a IMD 0,5% (při jmen. výkonu) jsou na tranzistor. stroj velmi špatné, což platí i pro SNR 80dB, (předpokládám opět pro jmen. výkon). Nechápu, jak něco takového může někdo obhajovat, když dnes lze koupit vintage model Marantze z přelomu 80. a 90. let, který bude mít stejný (měkčí) charakter zvuku, avšak nelineární zkreslení a šumové poměry na zcela jiné, tedy podstatně vyšší úrovni, než ten diskutovaný střep. Já osobně bych tedy tazateli repasi tohoto modelu nedoporučoval, jak už jsem napsal výše..
Re: Oprava Marantz 2235 B
Transiwatte: Šum 80dB ti přijde normální!!! Pro tebe jako technika??? Jaké máš reprosoustavy, že ti to vyhovuje? Já to napojit na své horny s citlivostí 96dB tak utíkám pryč z místnosti jak to šumí.. Nepřipojil bych to ani třeba na normální reproduktory CAMBRIDGE AUDIO Aero 6. Nevím jestli máš takový sluch ale tohle je na mě fakt moc. Na co je CD, SACD formát... nemohli jsme tedy zůstat jen u vinylu (který mám rád)?? Vždyt to všechno vlastně stačí
. Rozdíl 0,25% THD při pouhých 35W/8Ohm (Marantz 2235) a nebo 0,01% ( což není žádná super hodnota ale běžně lehce dosažitelná při daleko vyšším výkonu u tranzistoru) také není nic čím bych se chlubil.
O linearitě do 500KHz tu nikdo nemluvil ale šum toho Marantze není možné akceptovat. Marantzů jsem tu měl hodně otevřených a hodně jsem jich opravil tak vím jak velká to kvalita je. Dnes je to prostě mimo. Také nebudu souhlasit s tím, že auto Favorit je též plně dostačující na dnešní poměry, protože také jezdí 130km/h a že dnešní octavie nebo fabie je vlastně naprosto zbytečný luxus
Lampové zesilovače. Mají své výhody i nevýhody. Ano zkreslení mají vyšší než tranzistory a taky mají být proto používané k v hodným reproduktorům. Odstup od šumu také nemají zrovna super ale u dobré konstrukce určitě nemají 80dB
Rozhodně si raději pustím mnohem kvalitně lépe zpracovaný třeba Canor TP106 než Marantz 2235. Pokud někdo bere lampáč jako posvátnou kravičku to nevím. Já s ním dokážu udělat dobrý zvuk ale taky to dá dost práce něco takového vyrobit, není to levné a musí se vše k tomu přizpůsobit... S tranzistorem to jde mnohem snadněji, levněji a mohu mít i lepší parametry a životnost.
To že reproduktor má větší zkreslení než zesilovač neznamená, že si řeknu: No jo tak co bych řešil zesilovač a jiné komponenty..
To stačí, to stejně neuslyším
To asi není dobrý přístup
Já přeci chápu, že je někdo starší nebo má rad Vintage, nebo nemá na nový zesilovač nebo nemá přehled v současné technice. Ale přeci nebudu tvrdit takové bludy. Jako technik který by tomu mohl rozumět pořád věřím, že tomu rozumíš a jen ti je líto tvého Marantze který máš doma.
A na závěr. Vintage Marantz 2235 k paření her na PS a koukání televize opravdu nedoporučuji. Hlavně to je barbarství a vrchol nevkusnosti. Takový pěkný stroj má sloužit pro občasný poslech, radost z funkčnosti a se stejnými komponenty z té doby. S veteránem také nejezdím každý den do práce!

O linearitě do 500KHz tu nikdo nemluvil ale šum toho Marantze není možné akceptovat. Marantzů jsem tu měl hodně otevřených a hodně jsem jich opravil tak vím jak velká to kvalita je. Dnes je to prostě mimo. Také nebudu souhlasit s tím, že auto Favorit je též plně dostačující na dnešní poměry, protože také jezdí 130km/h a že dnešní octavie nebo fabie je vlastně naprosto zbytečný luxus

Lampové zesilovače. Mají své výhody i nevýhody. Ano zkreslení mají vyšší než tranzistory a taky mají být proto používané k v hodným reproduktorům. Odstup od šumu také nemají zrovna super ale u dobré konstrukce určitě nemají 80dB

To že reproduktor má větší zkreslení než zesilovač neznamená, že si řeknu: No jo tak co bych řešil zesilovač a jiné komponenty..
To stačí, to stejně neuslyším

Já přeci chápu, že je někdo starší nebo má rad Vintage, nebo nemá na nový zesilovač nebo nemá přehled v současné technice. Ale přeci nebudu tvrdit takové bludy. Jako technik který by tomu mohl rozumět pořád věřím, že tomu rozumíš a jen ti je líto tvého Marantze který máš doma.
A na závěr. Vintage Marantz 2235 k paření her na PS a koukání televize opravdu nedoporučuji. Hlavně to je barbarství a vrchol nevkusnosti. Takový pěkný stroj má sloužit pro občasný poslech, radost z funkčnosti a se stejnými komponenty z té doby. S veteránem také nejezdím každý den do práce!