Oprava vintage zesilovace Marantz 1072

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Black_Hand
Kontaktovat uživatele:

Re: Oprava vintage zesilovace Marantz 1072

Příspěvek od Black_Hand »

Tak hotovo.
Vrtalo mi to jeste hlavou, tak jsem se to jal jeste jednou zapojit. A svete div se: AUX fungoval. Ale kdyz jsem zesilovac pripojil ke gramofonu pres Phono vstup (a preskocil muj aktualni predzesilovac), tak porad byl jeden kanal hluchy. Tak jsem si rekl, ze je mozne, ze jsem nejaky spoj vhodne skrabnul elektrodami multimetru a mozna to to probudilo, ale problem bude jeste jinde. Tam tez vedl ten preruseny mostik, ale po mensim facepalmu jsem odhalil, ze oba dva kanaly jsou tazene uz dvema kabely na sva cilova mista zezadu PCB a jsou funkcni. Tedy oprava uz nejaka byla provedena. Tam nakonec problem nebyl.
Tak jsem zacal promerovat predzesilovac, ktery je ve dvou skoro symetrickych blocich vlevo dole na PCB (ten sloupecek ze dvou obdelnikovych "modulu" vlevo dole s trochu vetsimi, sedymi kondenzatory). Trochu jsem se zacal pachtit s pochopenim toho jaka jsou omezeni mereni u rezistoru, tranzistoru a kondenzatoru, protoze nemam zkusenosti.
Rezistory opravdu nelze merit na nizsi nastaveni, nez jaky maji odpor :D (prekvapive), protoze multimetr nehlasi rozdil mezi nepruchozi a mimo skalu. A ze se asi musi trochu zahrat, nez se dostanou na jejich ocekavany odpor.
Tranzistory uz jsem z gymplu docela zapomnel, tak jsem si jejich mereni musel zase nastudovat. A taky jsem si nasel zakladni zapojeni transzistoroveho zesilovace, kteremu predzesilovac docela odpovidal. Tranzistory jsem meril v diodovem rezimu s bazi. Nejdriv jsem postupoval bez neustaleho nahlizeni do schematu, tak jsem byl docela rad, ze jsem odhalil jeden ze tri (na kazdem kanalu), ktery se choval opacne, a potvrdil si to pak ve schematu, coz jsem posleze zjistil, ze jsou PNP vs NPN typy.
Kondenzatory jsem meril tak nejak od boku, a stacilo mi, ze alespon chvili ukazuji nenulovy pocet faradu, protoze jsem z nich nedostal nic stabilniho. Ale neco skrz poustely.
Pak jsem jeste promeril vsechny spoje, ktere by mely byt podle PCB spojene. Tam jsem se naucil, ze merit na cinu nemusi nekdy fungovat, a ze dokud to neoverim na spicce pinu, tak nic nevim. Vsechny spoje nakonec fungovaly tak jak mely. Zadny kratas a vse co melo byt spojene bylo.
Vse jsem nakonec promeril komplet 2x. Ve dvou dnech.
Tak jsem se na chvili frustrovane zamyslel a promeril jeste jednou prepinac vstupu. Z nejakeho duvodu mel ted druhy kanal na Phono pinech a na vystupni vetvi do spinace kazetoveho monitoru dost nezanedbatelny odpor. Nejakych 300kOhm. Druhy kanal jen zanedbatelny. Tak jsem zkusil promerit uplne stejne ten nahradni. A vypadlo z nej to same. Coz je sice pekne, ale nedavalo mi to vubec smysl. Proc by mel mit jeden kanal vetsi odpor, nez druhy, kdyz prochazi stejnymi soucastkami?! (Pokud jsem tedy v zapojeni pred balanci) Tak jsem se nastval a rekl jsem si, ze to musi byt v horni plastove caste prepinace s kontaktem a nic neztratim tim, kdyz ho parkrat agresivne prepnu tam a zpet pres vsechny vstupy.
Pote jsem to premeril znova a ozvalo se ocekavane zapisteni multimetru. S napetim pripojim zesilovac ke gramofonu... a svete div se, kanal se vzchopil.
Timto chci vsem podekovat za konzultaci, vazim si toho. I kdyz jsem se nedostal k pajeni, tak alespon ta diagnostika byla docela zabavna :D.

Odpovědět