Ja s MirJelom a jeho prístupom k "tvorbe" zostavy súhlasím

Ak človek nemá napočúvanú stovku zostáv a ustálený vkus, tak jednou z ciest k vylaďovaniu zostavy je kúpa komponentov na základe prvého dojmu, intuície či odporúčaní a vytvorenie si akéhosi vnútorného názoru na charakter zvuku dlhodobým počúvaním zostavy. Aj hudobný vkus sa časom vyvíja, niekomu začnú určité vlastnosti vadiť, alebo ich začne vyhľadávať, popritom si rozširuje vlastnú zbierku počúvanej hudby a dopĺňa ju o nových interpretov alebo žánre, ktoré mu pôvodne nič nehovorili. Tým sa menia i jeho požiadavky na hudobnú zostavu a po niekoľkých čiastočných obmenách je schopný rozoznávať nuancie a dolaďovať zostavu v oblasti ktorú vidí ako najslabším článkom.
Aj v tom tkvie krása tohoto koníčku. Ja razím podobnú cestu a neľutujem ani peňazí vložených do postupných upgradov. Treba sa na to pozerať inak, ako cenu za možnosť vlastniť a nejakú tu dobu počúvať komponentu, na ktorú si následne vytvoríte názor a posunie vás ďalej.
A toto sú veci, ktoré jednoducho nie je možné dosiahnuť chodením po štúdiách kde je človek obmedzený časom a často nepočúva rovnakú zostavu v rovnakých podmienkach ako doma.
a ešte niečo som chcel

bez toho skúšania a obmien by sme nemali o čom kecať

bo každý by sedel doma a počúval zostavu, ktorú mu po zmeraní akustiky a oskúšaní pár prístrojov naordinoval predajca.. a navyše by boli prázdne bazáre