PC (HTPC) s velkými harddisky...
PC (HTPC) s velkými harddisky...
Na tématu "Audiophila Neurosa" se Filip Kolínský dotkl tématu PC (HTPC) s velkými hardisky. Protože jsem jeden z uživatelů takto koncipovaného PC, zarazil mne jeho (z 99% oprávněný) názor, cituji:
V dnešní době se stále setkávám s čím dál větším údivem až nepochopením , že si kupuji LP a dokonce i CD. Vždyť to jsou přece zbytečně vyhozené peníze v době, kdy vše můžeme mít v PC s velkými harddisky, kam se toho vejde spousta a nemusí to být v komprimovaných formátech, slýchávám tolikrát . Nemám rád, ale to je jen a jen můj problém, když někdo tvrdí „..mám celou diskografii..“, přitom většinou nemá ani jeden originál . Já tvrdím, že nemá nic!
Na tyto lidi se však nezlobím a je mi jedno jak hudbu poslouchají, jen se mi nelíbí, že se chlubí něčím, co vlastně nevlastní.
Ano, mám většinou celou diskografii a nemám (až na vyjímky) originál... Proč bych jej měl mít ? Mám okolo sebe partu stejně postižených kamarádů, kteří u počítače tráví skoro celý den. Každý z nás si týdně koupí jedno CD dle svého vkusu a nechá jej kolovat mezi ostatní. Při přehrávání si jej hned zkopíruji do PC a pak mne již nezajímá, kde a u koho skončí..., s vyjímkou toho, které označím aby se mi vrátilo.
Za minulý rok jsem tak zakoupil diskografii Alison Krauss, Eagles a Dire Straits. Pouze Eagles mi zůstaly - je na tom něco špatného ? Ale jinak jsem si denně přehrál 1 nové CD, některé mám v PC, jiné (a to většinu = kamarádům je okolo 30 let, mně 2x tolik) nemám. Nemám proto, že mi třeba to co poslouchají nesedí, nezaujme, či dokonce se...
Jsem na tomto fóru takto postižený sám, nebo je zde ještě někdo jiný, kdo má PC jako primární zdroj hudby ?
V dnešní době se stále setkávám s čím dál větším údivem až nepochopením , že si kupuji LP a dokonce i CD. Vždyť to jsou přece zbytečně vyhozené peníze v době, kdy vše můžeme mít v PC s velkými harddisky, kam se toho vejde spousta a nemusí to být v komprimovaných formátech, slýchávám tolikrát . Nemám rád, ale to je jen a jen můj problém, když někdo tvrdí „..mám celou diskografii..“, přitom většinou nemá ani jeden originál . Já tvrdím, že nemá nic!
Na tyto lidi se však nezlobím a je mi jedno jak hudbu poslouchají, jen se mi nelíbí, že se chlubí něčím, co vlastně nevlastní.
Ano, mám většinou celou diskografii a nemám (až na vyjímky) originál... Proč bych jej měl mít ? Mám okolo sebe partu stejně postižených kamarádů, kteří u počítače tráví skoro celý den. Každý z nás si týdně koupí jedno CD dle svého vkusu a nechá jej kolovat mezi ostatní. Při přehrávání si jej hned zkopíruji do PC a pak mne již nezajímá, kde a u koho skončí..., s vyjímkou toho, které označím aby se mi vrátilo.
Za minulý rok jsem tak zakoupil diskografii Alison Krauss, Eagles a Dire Straits. Pouze Eagles mi zůstaly - je na tom něco špatného ? Ale jinak jsem si denně přehrál 1 nové CD, některé mám v PC, jiné (a to většinu = kamarádům je okolo 30 let, mně 2x tolik) nemám. Nemám proto, že mi třeba to co poslouchají nesedí, nezaujme, či dokonce se...
Jsem na tomto fóru takto postižený sám, nebo je zde ještě někdo jiný, kdo má PC jako primární zdroj hudby ?
Re: PC (HTPC) s velkými harddisky...
ja mam PC coby stahovadlo P2P a skladiste pred vypalenim. Sem tam si nejak hezky zrobene CD (napr digipack) od nejake sve favoritni skupiny koupim. Ale vetsinu hudby stahuju v bezztratovych formatech a delam z toho zpet CD. Uz jsou pryc doby, kdy jsem za svobodna klidne kupoval 4 - 5 origo CD za mesic. 

Třeba proto, aby si neporušoval zákon. Takže vlastně nemáš diskografii, máš jen kopii dat...
Odpuzuje mě puštěná LCD obrazovka...
Pravdou je, že každý to cítí jinak. Ber to jen jako můj osobní názor a v žádném případě to nemyslím zle, ani netvrdím,
že hudbu nemáš naposlouchanou. Jen konstatuju, jak si myslím, že to většinou u těchto uživatelů je.
V tom porušování zákona si nejsem jist. Zákon mluví (přesnou citaci neznám) o kopiích dělaných za účelem zisku, kopii pro vlastní potřebu si mohu udělat beztrestně... Nota benne: Každý z nás kdo si kdy něco z elektroniky koupil (a je to úplně jedno co.....reprobedny, DK, CD, počítač, tiskárnu, ba dokonce i jen náplně do ní), zaplatí autorskému svazu nemalou částku ať chce či nechce.
Kdybych se rozhodl hudbu stahovat, nebudu trpět vinou, že ji kradu. Ještě než jsem se rozhodl stahovat, již jsem musel zaplatit za něco co jsem ještě nedostal, tzn. již mne někdo okradl a to se souhlasem státu.. Když stát se chová nemorálně, proč já bych měl ?
Puštěná obrazovka... Počítám statistické, dlouhotrvající výpočty. Nikdo nedokáže pochopit, co to je za nudu, čekat až PC vyplivne za 10, 15, ale i 18 minut výsledek... nyní po upgrade PC asi za 6 - 9 minut. Co dělat ? Nudit se ? To si raději najdu některého zpěváka či skupinu a pustím... a poslouchám...
Ano, někdy mám pocit, že mi schází předehra (rituál ???), to vložení CD do přehrávače, položení LP na talíř, ale jak mi říká Dadaft, jsi líný....
- Filip Kolinsky
- Kontaktovat uživatele:
Proč kupovat, když jde kopírovat, či stahovat? Já si myslím, že to není jen o ceně. Jsem přesvědčen o tom, že by se stejně kopírovalo a stahovalo, i kdyby originály nestály např. 500, ale polovinu, nebo i míň. Neříkám, že nemám pár disků takto udělaných a neznám člověka, který by neměl pár kopií.
Zhruba před čtvrtstoletím se k hudbě přistupovalo jinak, lidé si více nosičů vážili
. K LP se přistupuje v dnešní době stejně, protože ten, kdo se o něj v základu nestará, rapidně se mu zhoršuje poslech. O cédéčka se také musíme starat, ale vydrží daleko více nešetrného zacházení. Tenkrát, pokud si někdo chtěl udělat kopii, ji mohl mít pouze na pásku (kotoučák, kazeta, případně video), o kterou se také musel starat s patřičnou „úctou“! Byl si totiž vědom toho, že by musel majitele originálu opět otravovat, aby půjčil, nebo si na něj udělal čas a nahrál mu to znovu! Žili jsme to ale v divné době,že?
Dnes ti, kteří mají kopie na CD se převážně chovají k CD-R stejně pečlivě jako k originálnímu CD, ale nemusí tam být taková ta zodpovědnost, kdy v podvědomí mají (máme), že si CD znovu za 0 seženu. Toto se dá respektovat.
Zpět k tématu.
Ale pokud se bavíme o Hi-Fi poslechu, tam se mi nelíbí poslech přes PC! Už jen to, jaký mám vztah k originálu, ten „tanec“, nebo „rituál“, ať se tomu říká jak chce, mi navozuje pozitivum, které se pak přenáší do poslechu.
Proto neuznávám „mám kompletní diskografii v počítači“! Není to nic, jen určitý objem dat!
Hudbu v PC v práci mám tv mp3, aby nebyla nuda.
Hrozně se mi líbí, když se rozčilují majitelé nějakých obchodů, že lidé pořád chtějí nějaké ty slevy, že jim říkají, jak je jejich zboží drahé atd. a sami si originál nekoupí! Přijde mi to úsměvné! Proto si myslím, že všichni, přesněji, téměř všichni jsme zlodějové!
Teď si říkám, proč to vlastně píšu, když jsem také zloděj!
Zhruba před čtvrtstoletím se k hudbě přistupovalo jinak, lidé si více nosičů vážili

Zpět k tématu.
Ale pokud se bavíme o Hi-Fi poslechu, tam se mi nelíbí poslech přes PC! Už jen to, jaký mám vztah k originálu, ten „tanec“, nebo „rituál“, ať se tomu říká jak chce, mi navozuje pozitivum, které se pak přenáší do poslechu.
Proto neuznávám „mám kompletní diskografii v počítači“! Není to nic, jen určitý objem dat!

Hudbu v PC v práci mám tv mp3, aby nebyla nuda.
Hrozně se mi líbí, když se rozčilují majitelé nějakých obchodů, že lidé pořád chtějí nějaké ty slevy, že jim říkají, jak je jejich zboží drahé atd. a sami si originál nekoupí! Přijde mi to úsměvné! Proto si myslím, že všichni, přesněji, téměř všichni jsme zlodějové!

Teď si říkám, proč to vlastně píšu, když jsem také zloděj!

Přiznám se, že kdybych narazil na internetu na možnost stáhnout si (klidně i zaplatit) kompletní LP ve formátu FLAC či WAV tak to udělám. Myslím tím celé LP, nejen jednotlivé skladby. Přesto, že jsem fanda počítačů a digitálního zpracování zvuku, přiznávám bez mučení, že hudba z LP je hudba.... Je to bohužel úplně jiný zvuk (plně to vystihuje slovo SOUND) než z CD. I digitální kopie LP v uvedených formátech zní jinak, lépe, ušlechtile..., těžko popsat.pipis píše:Možná i kvůli špatným možnostem kopírování není LP tak přitažlivé.
K tomu kopírování stačí výstup ze zesilovače a převodník A/D, ať již externí či interní v PC - je to pouze 1 krabička navíc; a mnohdy jsou špičkové A/D a D/A převodníky běžně k mání - například je dnes jeden na Ebay.de.
- Filip Kolinsky
- Kontaktovat uživatele:
Tady bych si dovolil souhlasit. Kdysi jsem měl nahrávací CD a z různých singlů jsem si udělal nějaké výběry. Poslech písní na CD byl pak jiný, než byly vydané standardně na CD. Nádech analogu byl znát. Takže moje rada pro Alesku zní, kdy jsem použil část písně, kterou někdy nazpíval František Filipovský: zhluboka dýchat, zhluboka dýchat, vypnout PC a jehlu gramce k desce připustitdigitální kopie LP v uvedených formátech zní jinak, lépe, ušlechtile..., těžko popsat.

Mám asi 1200 kusů orig. CD a přibližně 800 kusů LP.
Položím kontrolní otázku: Jsem vůl ??
Senior
Jseš.
A víš proč? Měl by jsi to vše mít na HDD a mě to jako zbytečnost poslat.
Jseš.
A víš proč? Měl by jsi to vše mít na HDD a mě to jako zbytečnost poslat.

- Filip Kolinsky
- Kontaktovat uživatele:
SeniorPoložím kontrolní otázku: Jsem vůl ??
S určitou nadsázkou "MAXIMÁLNÍ". Bez nadsázky, SE KLANÍM.

A proč bys byl ?Senior píše:Mám asi 1200 kusů orig. CD a přibližně 800 kusů LP.
Je to jen a jen tvoje volba, stejně jako moje volba je mít skoro všechno na harddisku. Naopak, mám před tebou úctu. Přiznám se, že jsem nikdy 800 ks LP neměl, snad desetinu. A od sbírání CD jsem odešel v momentu, když jsme se s kamarády u mne sešli na skleničku a začlo: To mám, já taky..., já taky ..., já taky ..., atd. ...
A pokračovalo to: Já si půjčím toto, tobě přinesu toto, scháním toto (nemáte to někdo z Vás...). A od toho již byl jen krůček ke vzájemnému kolování CD...
To, že si ponecháván jen to, co je moje krevní skupina přece není nic špatného ?
Pánové zdravím Vás toto téma nabylo docela zajímavého rozměru,otázka zda jsme piráti nebo nejsme mi přijde ne tak úplně korektní. Třeba někdo stáhne z internetu nebo odkudkoliv hudbu poslechne si jí a když se mu zalíbí běží do obchodu kde si koupí originál. Když se takto stane tak je pirátem protože vlastní neoriginální kopii DAT ale zároven pirátem není protože vlastní ještě koupený originál
Přiznám se že hudby mám spoustu něco ve FLACu neseženu to vím ale přesto mě kvalita moc neuspokojuje a chystám se na velký nákup originálních nosičů jen čekám na pořádnou akci se slevou možná jsem vůl jak se zde psalo možná ano ale musím si položit otázku: "Proč máš drahý CD player,zesilovač,repro a další věci když si ani ten originál za 250kč (to dávám jako příklad) nekoupíš??!!"
Já to řeším následovně Mo3 a jiné formáty mi slouží jako nástroj k tomu se rozhodnout zda stojí či nestojí za to koupit originál. Někdy mě ale štve že se tady prodávají originály o dost dráž než v zahraničí. Proto bych to viděl na založení témátka "Kde kupujete originální nosiče?" tam by se napsalo do jaké internetové nebo kamenné prodejny chodíte a nakupujete.
Trošku jsem ale odbočil pro mě také znamená originální CD dobrý pocit že prostě mám originál booklet a někdy i limitované vydání nosiče nebo prostě nějáký bonus navíc který si vystavím a mám z něj radost takhle když vypálím něco na placku za 5kč počmárám fixem tak je to zase jen kus plastu nic víc
Přehráváni hudby s PC? doma to taky využívám jedu přez DAC ale pokud mám v ruce dobré CD tak ho vyndám z krabičky a dám do přehrávače je to takový rutiál něco jako pro milovníky analogu příprava a samotný poslech desek... Playeru se snažím dávat přednost i když jsem ho poslední dobou zanedbával ale zdá se mi "víc" hi-fi ted nemyslím kvalitou ale požitkem nebo pocitem je to prostě jiné.
Zdraví Michal

Já to řeším následovně Mo3 a jiné formáty mi slouží jako nástroj k tomu se rozhodnout zda stojí či nestojí za to koupit originál. Někdy mě ale štve že se tady prodávají originály o dost dráž než v zahraničí. Proto bych to viděl na založení témátka "Kde kupujete originální nosiče?" tam by se napsalo do jaké internetové nebo kamenné prodejny chodíte a nakupujete.
Trošku jsem ale odbočil pro mě také znamená originální CD dobrý pocit že prostě mám originál booklet a někdy i limitované vydání nosiče nebo prostě nějáký bonus navíc který si vystavím a mám z něj radost takhle když vypálím něco na placku za 5kč počmárám fixem tak je to zase jen kus plastu nic víc

Přehráváni hudby s PC? doma to taky využívám jedu přez DAC ale pokud mám v ruce dobré CD tak ho vyndám z krabičky a dám do přehrávače je to takový rutiál něco jako pro milovníky analogu příprava a samotný poslech desek... Playeru se snažím dávat přednost i když jsem ho poslední dobou zanedbával ale zdá se mi "víc" hi-fi ted nemyslím kvalitou ale požitkem nebo pocitem je to prostě jiné.
Zdraví Michal
Děkuji, Michale - teď jsi narazil na "jádro pudla". Protože si z CD ponechávám pouze ty co mně sedí, mám jich relativně málo a protože jak mi říká Dadaft: Jsi líný..., přehrávač nepotřebuji = to obstará PC. Jestliže se jednou rozhodnu pro přehrávač, stejně jej připojím na PC, protože v něm mám EQ co nutně potřebuji s ohledem na naprostou nesymetrii poslechového prostoru.Mike píše: Přehráváni hudby s PC? doma to taky využívám jedu přez DAC ale pokud mám v ruce dobré CD tak ho vyndám z krabičky a dám do přehrávače je to takový rutiál něco jako pro milovníky analogu příprava a samotný poslech desek... Playeru se snažím dávat přednost i když jsem ho poslední dobou zanedbával ale zdá se mi "víc" hi-fi ted nemyslím kvalitou ale požitkem nebo pocitem je to prostě jiné.
Zdraví Michal
Ano, někdy mi ten rituál schází, někdy taky ne - záleží na tom co zrovna poslouchám. A nemusí to být přímo celé CD, někdy mi ten pocit potřeby rituálu schází i samostatné skladby, nahrávky, písničky...Filip Kolinsky píše: Ale pokud se bavíme o Hi-Fi poslechu, tam se mi nelíbí poslech přes PC! Už jen to, jaký mám vztah k originálu, ten „tanec“, nebo „rituál“, ať se tomu říká jak chce, mi navozuje pozitivum, které se pak přenáší do poslechu.
Ano, bohužel všichni máme jen určitý počet dat. Zajdi si do jakékoliv pojišťovny a chtěj si nechat pojistit svoji sbírku LP,CD.... Pojistí, ale pouze do výše ceny nosiče..... Čili pojistí pouze na částku za kterou si poté kdy dojde ke škodě koupíš CD, abys si je mohl znovu nahrát. Ne na částku, abys sis znovu mohl sbírku pořídit...Nejspíše to má něco společného s duševním vlastnictvím toho kdo tu skladbu stvořil, to CD (LP) nahrál, nevím, nezkoumal jsem to.Filip Kolinsky píše:

Ke kontrolní otázce jsem se již jednou vyjádřil: NEJSI !!! . Ty je sbíráš a přehráváš. Ty je máš fyzicky, hmatatelně, já ve stavu 0 a 1. Oba nemáme šanci při tom množství si je poslechnout vícekrát posobě. Já mám v současnosti v PC 9668 skladeb, tj. 806 CD. Pro jednoduchost budeme považovat délku jedné skladby 4 minuty (pominu skutečnost, že mám i nahrávku Járy Nohavici v MP3 v Hukvaldech, která trvá více než 2 hodiny). Bez přestávek mezi skladbami je to 3224 minut, tj. 54 hodin, tj. 2,2 dne. Protože neposlouchám 24 hodin denně, ale pouze asi 4, budu to přehrávat minimálně 13 dní a za těch 13 dní se u mne sejde 13 nových CD, z nichž některé si nahraji do PC a pak jej vrátím. Těch 13 dní jsou 2 týdny a někde jsou v oběhu moje 2 CD co jsem já zakoupil (a když je neoznačím vrátit, pak i někde zůstanou). Mám podezření, že jsme při výběru toho co budeme poslouchat na tom úplně stejně: a) Nechám to na náhodě kde kliknu (ty vyndáš LP/CD ze sbírky) či b) Mám na něco chuť...Senior píše:Mám asi 1200 kusů orig. CD a přibližně 800 kusů LP.

Zdravím. Musím se přiznat, že stavba HTPC s velkými hardisky mě také láká. Už jen pro tu montáž a hledání řešení pro maximální bezhlučnost. Také předpokládám, že na HD budu mít svoje CD (a nejen ty, které fyzicky vlastním) v nekomprimovaném formátu. Mám cca 1000 originálních CD, ale svoje citovky mám většinou na LP - cca 300 ks. Poslech se však řídí náladou, téměř každý pozdní večer v klidu a s chutí absolvuji rituál pouštění 2 - 3 LP s oblíbenou muzikou a téměř každé odpoledne a nebo celý den o víkendu zní nějaká hudba. A pokud ji potřebuji pouze jako kulisu (většinou) dám do CDP nějakou kompilaci nebo výběrovku už jen proto aby se kulisa měnila. A k tomu hodlám použít HTPC - mít možnost si vytvořit bez problémů svůj playlist. Přesto jsem si CD-čka nepřestal kupovat a jsem schopen dát za CD, které tzv. "musím mít" i více než je zmiňovaná hranice 500 Kč. Minulý měsíc jsem vydražil Gianmaria Testu - Lampo. Vůbec mi nevadilo zaplatit třeba jen 220 Kč za převod peněz, dále dopravu a samotné CD. Pálenka tohoto alba by mi nepřinesla tolik radosti, protože se nejedná o CD s bookletem, ale krásnou vázanou !!! knížečku textů na křídovém papíře na jejíž poslední straně je kapsa s diskem. To žádná pálenka nebo "posloupnost bitů" na pevném disku nenahradí. Mám rád CD kde se k disku s hudbou přidá i výtvarný počin. Je to pozůstatek z doby, kdy jsem si z úžasem prohlížel obaly zahraničních LP s velmi povedenou grafikou, které vlastnil kamarád jehož otec jezdil na západ. (už si nevzpomenu o kterou desku Iron Maiden šlo, ale z obalu jsem měl tehdy větší zážitek než z poslechu alba samotného). Oproti tomu je spousta alb, ze kterých hraji jen 1-2 skladby, protože se váží k nějakému prožitku a tato alba nemusím mít celá. Přesto si chci právě ty 1-2 skladby vychutnat v plné kvalitě a to je můj důvod proč stavět HTPC. A dalším skromným důvodem je, že už CD nemám kam dávat a hledat v kleče u skříňky určité album je s přibývajícím věkem stále obtížnější. Ale použití HTPC pro ukládání LP převedených do digitálu (i přes údajný analogový nádech) se mi zdá trochu přitažené za vlasy. K tomu bych obětoval peníz a koupil si kotoučák - třeba takový Akai GX 635 DB by nebyl špatný. (20 hod. před koncem aukce na ebay.de - 355 EUR)

Ale to už jsem někde jinde. Každopádně kopie hudebních CD( a to nemluvím o hudebních - koncertních či klipových DVD) na HD neodsuzuji spíše naopak. Původ kopií a pirátství neřeším, je to každého věc. Každý máme různé důvody k vytváření kopií CD. Někdo pro rychlý přístup, snadné vyhledání skladby, kterou si musím právě teď pustit, vytváření vlastních playlistů nebo prostě nutkáním vlastnit vše co vyšlo v co nejlepší kopii (jako originál) přesto, že si ze záplavy alb na disku poslechne sotva 10%, ale může říct to mám.
Ale to už jsem někde jinde. Každopádně kopie hudebních CD( a to nemluvím o hudebních - koncertních či klipových DVD) na HD neodsuzuji spíše naopak. Původ kopií a pirátství neřeším, je to každého věc. Každý máme různé důvody k vytváření kopií CD. Někdo pro rychlý přístup, snadné vyhledání skladby, kterou si musím právě teď pustit, vytváření vlastních playlistů nebo prostě nutkáním vlastnit vše co vyšlo v co nejlepší kopii (jako originál) přesto, že si ze záplavy alb na disku poslechne sotva 10%, ale může říct to mám.
Já si myslím,že tvorba virtuálních alb na HDD a pálenek vers.nákup originálů je hlavně o penězích.Tu větev si pod sebou už dávno podřízli samí nenažraní hudební vydavatelé svou nesmyslnou finanční politikou.Hudbychtivý lid prostě zareagoval po svém a našel si díky možnostem dnešních PC technologií cestičky,které vydavatelé jaksi neodhadli a nová generace je už považuje úplně za své a normální a morální.Volat na poplach a zachraňovat tak hudební průmysl je dnes asi tak aktuální,jako volat Hóóřříí na vychládajícím spáleništi ,bohužel.Jak udržet na trhu kvalitu hudby i záznamu je již jiná diskuze.I když bych taky rád kupoval ve velkém jen krásné originály s hezkým bookletem, má peněženka je proti.A to pomíjím i tu občasnou sprostotu,že se za originály občas prodávají taky pirátské plagiáty.Takže konec je jasný,dříve nebo později placky sbohem a šáteček 

Přes řeku do stínu stromů.
Musím se pousmát, když jsem se před necelým 3/4 rokem pousmál, při pohledu na blog o death metalu a uviděl ke stažení nové full album švedských REGURGITATE, které mělo vyjít v Americe o měsíc později a v Evropě až po novém roce a já měl k němu přístup hned a bez újmy na peněžence. Nyní po určitém upgrade audio sestavy ( a není to konečná ) se snažím najít schůdnou cestu k origoš diskům - 2hand a musím zmínit vynikající discogs.com. Dnes mi dorazil domů super 2hand disk s japan noise compilací Come Again II
( musím pochválit předchozího majitele - fakt super stav
), za kterých jsem dal hraničících 500,- Kč
a to mám již několik let doma pálenku z origo disku a dokonce jsem si nechal tehdy barevně zkopírovat obal ( moooooc povedenej ). Pálenka půjde do auta - mimochodem musím provést taky upgardem, ale to je již mimo tohle vlákno
.