Pomoc s výběrem stereo sestavy do 50.000

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pomoc s výběrem stereo sestavy do 50.000

Příspěvek od Kocmeister »

Bazi 36 píše:
07 úno 2019 14:30
Vidíš,já mám opačnou zkušenost. Sedmdesátky progrock bez korekcí a líbí se vlastně bez vyjímky. Oproti tomu novej Knopfler,tam jsem to bez vytažených výšek(krom sluchátek) nedal. Ale z celé hromady cd je to můj asi teprve třetí zásah.
Jasně, že se to netýká všech sedmdesátek, taky je tam spoustu povedenejch věcí. Ale přesto v rocku z týhle doby dost často postrádám reálný basy. Kopáky podvyživejný, spíš takový naznačení/ťuknutí. Nějak to tehdy neuměli zachytit či co.
kabelguru.cz

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

V případě, že nahrávka je tenká neduživá s šeptající basovkou a drsně vystrčenými sykavkami, není čemu by korekce měla škodit.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

pepazdepa3 píše:
07 úno 2019 13:56
Bazi 36 - No třeba proto, že máme každý jinou poslechovku a jiný sluch. Já osobně ekvalizér nemám, ale korekce na nehifipuristickém zesilovači jsou také takový jednoduchý ekvalizér a občas je prostě musím použít a protože to většinou "nesolím" /v paneláku těžko/ tak i "loudness" je zapnuto trvale.

Ale tato "problematika" se už tady přemílá ve vícero vláknech.
Také poslouchám s nízkou hladinou hlasitosti(nemám rád hluk),nemusím navíc ani basy,takže se snažím, nějak šetrně, tlačítko loudness vyrýpnout definitivně nožíkem z panelu(k nepotřebě) :D

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

RedBaron píše:
07 úno 2019 14:37
V případě, že nahrávka je tenká neduživá s šeptající basovkou a drsně vystrčenými sykavkami, není čemu by korekce měla škodit.
Jaká konkrétní nahrávka takhle zní?

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

King Diamond - Them (první vydání na CD).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Každý to může vidět jinak, ale tahle nahrávka je celkově tak zmršená, že korekce to fakt nezachrání, naopak.

Jak je vidět z frekvenčního rozložení 30s úseku první skladby, nejsou tam basy ani výšky. Je tam klasická vana, ale jen mezi cca 100 Hz až 4 kHz. Evidentně zvukově dělaný na "dvojče s ekvalizérem" popř. do aut s hodně špatným továrním radiem.

Činely a výšky jsou potlačený, jsou zrnitý písčitý, bez dynamiky. Ječivý polohy hlasu řežou. Zvýraznění výšek nad 8 kHz (aby nebyly tak upozadněný) zvýrazní i jejich příšernou nekvalitu a ještě víc vytáhne to nepříjemný kvílení. Naopak potlačení už tak potlačených výšek, aby se odstranily ty řezavé zvuky, nedává smysl.

Tohle je krásný příklad nahrávky, kde právě ty korekce naprosto nepomůžou.

Obrázek

A pro srovnání neošizená rocková nahrávka:
Obrázek
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 07 úno 2019 15:52, celkem upraveno 1 x.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ty AR 312 se dají poslouchat bez korekcí, ale protože mám fajnové požadavky na zvuk, který hodlám poslouchat, přistoupím v některých občasných případech k chvilkovým korekcím, když už ta možnost je.

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Bazi 36 píše:
07 úno 2019 14:30
Kocmeister píše:
07 úno 2019 13:46
Jo, ale může být ekvalizováno špatně a především nahrávka může být sejmutá tak technicky nedokonale (typicky 70. léta), že dodatečná ekvalizace je přínos.
Vidíš,já mám opačnou zkušenost. Sedmdesátky progrock bez korekcí a líbí se vlastně bez vyjímky. Oproti tomu novej Knopfler,tam jsem to bez vytažených výšek(krom sluchátek) nedal. Ale z celé hromady cd je to můj asi teprve třetí zásah.
Musím se přidat. Sedmdesátky si užívám zvukově nejvíc ze všech dekád (a nejen rockové).

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Možná napůl tím,ze ta nejlepší hudba už byla vymyslena (a prave v letech sedmdesatych,rekl bych) a napůl z důvodů nostalgických,kdyz jsem v sedmdesatkach jako kluk řádil na kotoučáku mých rodičů.

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

Já tedy nevím, jak kdo.

Ale za mne při poslechu tun hudby, různých vydání a roků remasterů, na mne, až na zcela malé procento výjimek, působí původní nahrávka nejlépe.

Některá (no spíše více) japan a jiná vydání supertruper vydání na tahání penízků z kapes, jsou nějak pokřivená. Buď jsou vytažené výšky a středy na úkor vyšších basů a basů jako celek (dost japan) tzv. jsou rozsvícené,vyšší šum v pozadí, ale po čase to vadí. Návrat k původní nahrávce je vždy (skoro) úleva.

Pokud je ale původní máster nahráván již na kvalitní záznam a vydání je zmršeno, tak po kvalitním remastru (Wilson) je to zase naopak.
Ale těch je bohužel v poměru různých remasterů, best of-ů, boxů,20-30-40-...anniversary jen zlomek. Stačí kouknout na DR

Ale třeba již vydávané kusy u Rhino, Renaissance, MFSL atd. byly vždy zárukou kvality možné. Úmyslně píši byly.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Jsme to tady zaplnili jiným tématem, než bylo původně určeno ... :?

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

To jo,ale je to lepší než ta únavná monotematika napříč vlákny předtím ;)

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

Ramones , sorry.

Odpovědět