Pomoc s začátkem ve skutečném hi-fi

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Tyrr
Kontaktovat uživatele:

Pomoc s začátkem ve skutečném hi-fi

Příspěvek od Tyrr »

Zdravím, rád bych se dozvěděl nějaké postřehy a názory na repro Klipsch Reference RF-7 II. Je zde někdo, kdo s nimy má zkušenosti, či je přímo vlastní? Byl jsem si je již několikrát poslechnout u nás v poslechovce a na účel, který pro ně plánuji se mi zdají jako perfektní volba. Problém však je, že zatím nemám jasno jakým způsobem postupovat. Jelikož je to v podstatě úplný začátek cesty (momentálně poslouchám na DYI repro, stáří cca 10 let, ve spojení s zesilovačem TESLA AZS223, případně starým AVR Technics - jelikoz jsem teprve nedavno dokoncil studentska leta :) ), nevím jakým směrem se vydat. Cílem je mít 5.0 nebo 5.1, nicméně s co nejmenším kompromisem v oblasti poslechu sterea. Prošel jsem velmi mnoho materiálů, které jsou v této oblasti k dispozici online i jsem si byl několik "předvybraných" repro a zesilovačů poslechnout. Původně jsem byl nadšený, když jsem na výstavě High-End Praha slyšel hrát repro Monitor Audio RX6/8, které ,vzhledem k cenové relaci, hrajou dle mého názoru výborně. Postupně jsem slyšel mnoho dalších repro jako Dali Ikon 6 MK 1 i 2, Focal Chorus 826V/W, 836V/W, JBL LS 80 (zde jsem poprvé přišel na chuť hornovému zvuku - poslouchám hodné elektrifikovanou hudbu - hard rock, metal). Zatím ani jedna z těchno reprosoustav mě ale neuchvátila tolik, jako Klipsch RF-7-II. Cenová relace je sice zcela jinde než počáteční vyběr MA, ale myslím si, že pro dané žánry by tyto reprosoustavy mohly uspokojit mé nároky na opravdu dlouhou dobu.

Problém, který řeším je ten, zda začít u kvalitního stereo zesilovače a v budoucnu doplňovat systém do vícekanálu nebo naopak na začátku ušetrit koupí "kvalitního" AVR (např Onkyo TX-NR3009), který bych později doplnil o samostatný výkonový zesilovač. Osobně za ideální volbu považuji pořízení pre/pro Onkyo PR-SC5509 + výkonový zesilovač, jenže tato varianta je momentálně mimo moje finanční možnosti.

Budu rád za každý příspěvek, radu či doporučení. Jsem začátečník, proto prosím omluvte případné přehmaty.

Omlouvám se, že postuji tentýž příspěvek podruhé (jeden jsem dal původně do sekce Klipsch), ale zdá se mi to vhodnější zde. Prosím případně moderátora o smazání původního.

Asket
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s začátkem ve skutečném hi-fi

Příspěvek od Asket »

v prve rade nejvice muziky ti udela poslechovka - akustika... na high endu v praglu dane poslechovky nic moc -hralo tam vsechno (i steny), ale to co jsem chtel slyset z tech sestav nelezlo jako u me doma, ackoliv hrali moc pekne. Kdyz mas poslechovku mas cca 50-70% zarucenou kvalitu -to jest ze slabsi tridy to vyleze vyse...
Ja osobne bych sel do kvalitniho vicekanaloveho zesiku s moznosti prepnti na velmi kvalitnim stereo... pac dnes hudba je ruzna od prostoroveho po stereo..
Vec druha, aby zesik ukrmil dane bedny, a aby si sedli -s ladili se.
V tom ti nikdo neporadi presne
- jina kabelaz, jina mistnost a jine rozmistneni a natoceni beden a hudba je uplne mimo... to nemluve o zahorenych bednach ci novych...

Muj cil je jasny chci vice kanalu s kvalitnim stereem, protoze tam je nejaka sance.. kazdopadne neco 24-32bit.. zdroj je uz jedno jaka masinka...
pro kvalitni poslech musis mit kvalitni zesik, repra, kabelaz a mistnost -tudiz neni to jen neco koupit, ale zkouset, laborovat, natacet, posouvat a pak koukat jak to vse krasne vyleze dane virtualni podium...
jak jedna kamoska pravila jako na koncerte... ten je tam, ten tam, a ten onam a tamto zatim, predtim, vedle nej.... (a to mam jen levne repra a jsem nadmiru spokojeny... pac toto z tech milionovych reprach na high endu nelezlo a mohl jsem hledat dany stred poslechu... a nenasel... ale za to fakt tamty hrali moc pekne vyrovnane s peknou barvou zvuku... je to o mistnosti a natoceni beden (rozhoduji i milimetry jak predepsal kdysi Dadaft.. ma pravdu)...)

PS to je jako by jsi se ptal zda kure na kmine bude dobre... vsechna kurata z obchodaku chutnaji jako z plastu... pokud nebudes mit domaci -bude kure stejne... apropo kure musis pomalu opekat a tocit nekolik hodin cca aspon 4hodky jinak nebude dobre...
tak to je i s hifi tezko radit zda bude tva volba vhodna.... zkouset nez narazis na dane vlastnosti.... vsechno ma svuj cas

Tyrr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tyrr »

Predne dekuji za odpoved... Skutecnost je trosku jeste odlisna. nevyjadril jsem se uplne jasne, protoze jsem to nechtel zbytecne rozpatlavat, uz tak je to wall of text :-) Ovlivneni vysledneho zvuku poslechovym prostorem jsem si jasne vedom, zmineni vystavy HEP bylo pouze ve smyslu toho, ze jsem si tam udelal zcela zakladni predstavu o tom, ze aby neco hralo pro me pozadavky dobre, nemusi to stat rovnou stovky tisic (viz MA), prosel jsem si tam par expozic a vybrana repro jsem si pote zasel poslechnout jiz do poslechovych studii danych prodejcu, kde jiz ovlivneni prostorem neni takove jako na vystave.

Co se tyce laborovani s mistnosti, umistenim repro atd, s tim samozrejme pocitam take, ale napred musim mit s cim laborovat :-) Nekladu vam tu primo otazku, co si mam koupit, to je samozrejme moje vlastni volba, ale rad bych si precetl nazory lidi, kteri tuto situaci vybirani a reseni maji jiz za sebou a jsou napriklad ochotni se podelit o zpetne zjistene chyby nebo opacne dobre postupy...

Co se tyce tech preferenci k moji vyhlidnute sestave, tam je to jasne. Momentalne vede. kombinace Onkyo PR-SC5509 a Emotiva XPA-5. Pokud bude na tuto verzi, pujdu zrejme do ni. Pokud ne, zrejme se budu muset spokojit s AVR.

MAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAR »

Zdravím tě a dovolím si ti poradit. I když se to dá težko tak ve zkratce.
Poslouchám žánrově podobnou hudbu a kdysi jsem také zvažoval vícekanálový zvuk, ale pro finanční náročnost jsem od toho ustoupil (AVR který hrál jako zes za 25tis stál 100tis). Dnes je již dobrá nabídka použítých AVR a ceny jsou nižší než u použitých zes., takže touto cestou by to možná šlo.
Koupil jsem prvně Repro (tam je zvukový rozdíl největší) a snažil jsem se koupit zvukově co nejlepší a pak jsem vybíral teprve zes. a můžeš si zapujčit i více kousků a porovnávat a přesně jak píšeš, abys mněl na čem zkoušet a testovat, což je určitě nejlepší doma.
U zdroje zvuku je to težší, nekteří tvrdí že je třeba mit nejprve TOP zdroj a pak testovat dál, což jsem se taky sice přesvědčil, ale když není na čem tak asi težko. To platí u předzes,kabelu, DA převod. atd.
Takže pokud se ti zvuk Klipsch líbi tak co dodat?
Pokud nechceš riskovat větší finanční ztrátu při změně komponentu, začni u použitých.
Tady se občas oběví dobré nabidky
http://www.hifibazar.cz/

Tyrr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tyrr »

Diky za tip, obcas tu stranku zkouknu. Jako zdroj pro zacatek uvazuju o 2 variantach - levnejsi - CA DacMagic+ (hudba z PC, iPad) nebo dražší a vpodstatě v digitální sféře pro mě konečné řešení v podobě univerzálního přehrávače OPPO. Souhlasím, že koupit AVR, aby hrál ve stereu alespoň uspokojivě není snadné a už vůbec ne levné, v poslechovce jsem zmíněné RF-7 poslouchal na AVR Onkyo TX-NR3009, což je druhý nejvyšší model a nějak zázračný zvuk to tedy nemělo, respektive středy a výšky byly v pořádku, ale právě ty basy, hlavně při vyšší hasitosti, už ten AVR příliš nezvládal.

Takže jak už to většinou bývá, rozhodující bude rozpočet. TX-NR mi prodejce nabízí za 45k a myslím, že pokud bych si to u něj vzal komplet s repro (75), tak bych ho přiměl ještě k nějaké slevě. Pokud se vydám cestou PRE/PRO, tak dám minimálně 50 za procesor a Emotiva i s dopravou vyjde na nejakych 25, to uz jsem na krasnych 150 a nemam jeste sub ani zdroj :D Nj, audio je nakladny konicek :)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

A ještě centr, ne? Není lepší stereo? U filmů stejně všechno převálcuje obraz, zvuk je druhořadý, i když nesmí být vyloženě špatný. A mnohokanálová muzika? No nevím...

Klipsch se často kombinuje s Pioneery, nevím, jestli se k sobě nějak hodí, ale koukni na to.

MAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAR »

No právě, jak píšeš, basy nic moc, a to je ten problém.
Takové bedny potřebují hodně stabilní zesilovač který půjde třeba i pod 2ohm a to je problém sehnat i u sterea natož ve vícekanálové verzi.
A aby byl procesor s předzesilovačem co k čemu, mněl by mít XLR výstupy z předzesilovače, a pomocí XLR kabelů tahat signál k zadním bednám kde by byl další koncový zes., nejlépe monobloky a krátké reprokabely k bednám. Pokud budeš mít kilometry repro -kabelu jako v TV NOVA (bývalá reklama na nové studio), tak bude bas pořád rormázlý nedojde ke zfazování signálu.
Už se v tom moc neorientuji, ale takové slušnější byly Primare a Lexicon, kdy jsi mněl procesor zvlášt a koncové zesy taky, aby to hrálo slušně.
http://www.hifi-forsale.co.uk/moreinfo. ... &offset=12
Pak už ale možná vyjdou levněji dvě samostatné sestavy? *hura*

Tyrr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tyrr »

To MAR: *2thumbsup* tak dve sestavy, nato bych predevsim musel i zmenit bydleni, takze to ne :) Ale jak jsem psal, na ten AV procesor Onkyo je relativne vsude chvala, tak zkusim mistniho prodejce presvedcit, at jeden objedna do poslechovky... Jinak nevim jestli ti ty zesilovace Emotiva neco rikaji, ale v USA je to pomerne jiz znama znacka, jsou extremne levne (vyvoj a design v USA/vyroba v cine), protoze je to direct seller (nemaji zadne distributory, tudiz zadnou logistiku atd) a vyhodou je, ze jsou ochotni posilat pojistene zbozi i do EU. Konkretne mnou zmineny XPA-5 je modularni zesilovac - pro kazdy kanal samostatne PCB atd... Pokud budete mit zajem, doporucuju mrknout na jejich web, pripadne forum... http://shop.emotiva.com/collections/amp ... ducts/xpa5 Konkretne tento zesilovac nema zadny problem se zvladanim RF-7, coz potvrzuje spousta majitelu teto kombinace na Klipsch foru. K tem kabelum - to je opravdu tak poznat, kdyz bych mel k zadnim efektum napriklad 5m repro kabelu? Sfazovani stejne dopocitava procesor, pri pocatecni konfiguraci, tak nevim, jestli to je jakkoli relevantni poznatek...

To petrL: Ahoj, no samozrejme, ze mam v planu pak dokoupit efekty a centr, ale to je v souctu dalsich 40k, takze musim postupne ;-) Jinak zrovna centr k te reference lajne od Klipsch je skutecne paradni, slysel jsem ho hrat a opravdu tezko by hledal jakoukoli konkurecni (http://www.klipsch.com/rc-64-ii-center-speaker).

MAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MAR »

Proti zesilovačum Emotiva samozřejmně nic nemám a z číny už je všechno a poslední dražší výrobky možná už i kvalitní a když tak alespon levnější.
Psaná chvála je součásti marketingu, že něco stojí za h....o jsem ještě nečetl.
Jestli jsou dobré se ukáže až za čas za kolik budou na prodej v secondhandu.
Tento koníček je o zkoušení a testování ,až pak si uděláš názor. Asi málokdo z fora zustal u aparátu který si koupil prvně.
Nechci ti nic rozmlouvat a kritizovat, pokud se ti to líbí, kup si to, ale tolikkrát jsem byl o něčem přesvědčen a když jsem to pak poslouchal doma tak to bylo zklamání, proto jsem ti chtěl jen poradit at koupíš bedny a zbytek si už napučuješ a odskoušíš doma.
Mám jen zkušenost z AVR, že tyto procesory tak dokáží zmršit zvuk v předzesilovací části, že pro slušné HI FI o kterém jsi psal je to nepoužitelné.

Tyrr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tyrr »

Opět dík... Problem je, že ten zesilovac Emotiva muzu vyzkouset jedine tak, ze ho koupim, coz zrejme tedy udelam :) Jeste jsem tu v nejakem vlakne cetl, ze je mozne jako preamp pouzit primo prehravac OPPO BDP-95, jelikoz ma vlastni regulaci vystupniho napětí a jelikož se jedná o high-end DAC, zvukově by to mělo být o mnoho lepší než AVR. Novaverze by snad mela mit i digitalni vstupy, takze by melo jit pres toto zarizeni hnat i audio z dalsich digitalnich zdroju (ten iPad, PC atd...) Minimalne do zacatku bych tak i vyrazne usetril,protoze by odpadlanutnost kupovat procesor. Mate s takovym zapojenim nekdo zkusenost? Pokud nekdo primo tento pristroj vlastnite, jde na nem jako na av procesoru nastavit maximalni uroven zesileni, kvuli ochrane repro?

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

většina zkušených hifistů kromě neskutečně bohatých lidí jako je Lachim od 5.1 utekla nevyjímaje mně. :lol: Více radosti z hudby ti dá opravdu kvalitní stereo koncept.Nu což každý je pánem svých peněz,takže pust se do dlouhé cesty plné komplikací,špinavých zákoutí apřekážek a snad jednou dojdeš k cíli= čisté stero.Promin nemohl jsem si pomoci. :roll:

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

Jestli seš nějakej mlaďas, tak ti rozumím - "musíš" mít domácí kino... Vyser se na to. Kup si levnej all in one systém (stejně tě to časem přestane bavit) a všechny ostatní prachy vraž do slušnýho sterea. I na poctivě udělaným stereu si u filmů užiješ prostoru ažaž ...

fotolaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fotolaik »

dovolim si oponovat - kvalitni kino je neskutecny zazitek ....
ale je to drahe ...

Odpovědět