prenoska a predzesilovac k nc470

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Martin806
Kontaktovat uživatele:

Re: prenoska a predzesilovac k nc470

Příspěvek od Martin806 »

jacq píše:no ono to hlavne pred vymenou nedelalo...

zkresleni se objevuje smerem ke stredu desky, na zacatku nezkresluje ani jedna... ale nedelaji to vsechny desky.
Ahoj,jen mě napadá co přesné seřízení přenosky na nullpointy ,nejlíp asi podle Baerwalda,možná zbytečná připomínka ale nevšim jsem si že by o tom byla po opětovné montáži někde zmínka,pokud jem to nepřehlédl...
Jinak některé desky budou zkreslovat ke konci asi vždy :cry: ,já to nejvíc slyším spíš u supraphonek případně jiných českých výlisků,zajímavé že třeba americký vinyl Fleetwood Mac 35 let starý hraje čistě i na konci...
Pozoruji ale zlepšování tohoto zkreslení výměnou přenosky za lepší a pečlivým seřízením gramofonu .Věřím že pokud bych měl na totální high-end systém tyto neduhy budou (téměř) pryč.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

mozna ty nullpinty neumim nastavit, to budu ale resit v prislusnem vlaknu o nastaveni gramce :)

s tim zkreslovanim mate pravdu, souhlasim, nektere vylisky jsou slabsi. bohuzel nikdo jiny ty nahravky na nicem jinem nevydal... konkretne ten muj problem byl asi nejvice v samotnem zpevakovi (vabi danek). koupili jsme si dve stejne desky, pousteli jsme na dvou gramcich, na ruznych aparaturach a na konci srovnavali s CD. sislani bylo i na cd a na druhem gramci nebylo tak znatelne (slabsi zvukovy retezec, asi proto). takze v tomto pripade je takova proste nahravka (mzna hlas zpevaka) a veskere ladeni by bylo marne.

btw. rozdil mezi CD a LP byl propastny - uricte to bylo tim, ze jsem cd poustel pres pc a tedy integrovanou zvukovku, bez DA prevodniku, ale i tak... neprijemny ostry projev. radsi zkresleny gramofon :) momentalne me bavi vic.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

jacq píše:enregistree:
protoze opa budu brat asi z farnellu, zkusim tam nakoupit rovnou i kondiky s co nejmensi toleranci, mam jen multimetr a jen od 20nF, takze mereni bude spise orientacni. nicmene jsou tam 3 kondiky na kanal a vsechny by se mely dat zmerit, tak to nejak dopadne :)
trafo budu kupovat asi tady, mozna ezk, ges, tipa... nevim, podle toho, kde to bude vychazet cenove zajimave. snazil jsem se nejake trafo najit v suplicich doma, ale nic vhodneho nemam a ani nevim, z ceho by se dalo vyrabovat :)
ahoj, pokud budes stavet bugle, tak ty presne kondenzatory myslim farnell nema, maji tusim od 5 %. A multimetr to nezmeri, bezne typy maji chybu nekolik procent… Panasonic ECQ-P polypropylene 1% maji v digikey, coz muze byt celkem opruz (dph, clo, pul hodiny na celnim uradu buh vi kde), ale meli by je mit i v Banzai, a to je v Berline, postovne par EUR: http://www.banzaimusic.com/Polypropylene/ – mozna maji jine hodnoty, ale to se da prepocitat (anyeq.com).

Trafo Nuvotem/Talema - primo pasuje do PCB:
http://cz.rsdelivers.com/product/nuvote ... 39143.aspx

Bugle se da postavit s vyssim ziskem, standardnich 40dB je maaaalo, pokud se ma vystup srovnat s urovni vystupu z CD (2V) - hagtech na to ma jednoduchy formular na webu, vymeni se odpory ve zpetne vazbe.

Plus zajimave info:
http://www.audioxpress.com/reviews/medi ... en2090.pdf

enregistree
Kontaktovat uživatele:

enregistree píše:ty presne kondenzatory myslim farnell nema,
Ve farnellu maji – MKP 1837, ty maji presnost +-1 %. Jeste k tomu zdroji s toroidem, zdroj je dobre kvuli ruseni umistit co nejdale od bugle, nejlepe do dvou oddelenych krabic propojenych dlouhym kabelem.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

ano, farnell ma od 5%, uz je mam doma, v nedeli jsem objednaval :) on teda ma i s mensi toleranci (ikdyz ne polypropylene), ale vesmes to bylo +630,- za dovoz z ameriky... s celnim uradem jsem problem nemel, posledne stacilo zatelefonovat a vyridit emailem, takze na digikey mi vadilo jen na muj vkus vysoke postovne...

diky za odkaz na trafo, bude slysitelny rozdil mezi toroidem a EI plechy u tak malych vykonu/prikonu? ja jsem chtel delat neco obycejneho s lm317/337, nechtel jsem delat primo to ze stranek hagtech. zatim pojede na baterky, nez se rozhodnu. nemam PCB od hagtech ani na bugle ani na PS, oboje si budu delat sam (takze i samotne rozlozeni soucastek bude trosku jine nez u original buggle, protoze to bude pouze jednostranna deska). trafo urcite bude v oddelene krabici (samotny zesil bude temer v gramofonu) a zdroj bude nekde pobliz zesilovace, aby byl pohodlny pristup k zapinani. takze vzdalenost zdroj - buggle bude alespon 30cm, spise vic. jaky by byl vhodny konektor (tri piny, +/-/GND, uvazoval jsem nad XLR konektory)?

co se tyce zisku, tak abych pravdu rekl, nevim, na jakou uroven se vlastne chci dostat, cd prehravac nemam a neplanuju porizovat, ale mohlo by se to priblizovat vystupu z nejakeho DA prevodniku, coz dneska beztak bude asi 2V, ze? na webu hagtech jsem ten formular na prepocet hodnot prehlidnul (resil jsem jen RIAA korekce). na kolik bych mel pocitat ten zisk, rovnou na 70dB? nastesti to jsou 4 odpory (podle toho formulare), takze budu mozna trochu experimentovat :)

budu prubezne informovat

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Ten gain ma smysl zvysit na 50 dB, na vic ne. Tech 70 dB uz je pro bugle moc a nebude fungovat optimalne (vzroste sum).

On-line vypocet neni na anyeq.com, jmenuje se sice anyeq, ale je na http://www.hagtech.com/equalization.html
a tam je dole i ten vypocet pro gain bugle. (Tohle je asi to forum, kde se zamykaji prispevky, takze opravit to v predchozim prispevku mi nejde.)

XLR je urcite nejlepsi volba, pro takhle nizke napajeni.

Tos me prekvapil, ze si budes delat vlastni desku, mozna ani neni potreba, obvod je jednoduchy, ze se da udelat p2p na protoboardu. A originalni deska stoji necelych devet stovek, postovne zadarmo. Drzim palce!

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

predzesilovac jsem poskladal uz v breznu, ale az ted jsem dodelal napajeni ze site a nechtel jsem psat postrehy hned, ale az se to trochu ulezi.
enregistree: zisk jsem zatim nechal na vychozich 40dB, je tissi, 50dB by bylo urcite lepsi (odpory mam, ale nechce se mi do prestavby). ale hezky poporadku:

poskladani phono bugle bylo velmi jednoduche, podle perfektnich autorovych podkladu. zapojeno je primo na dratky z ramenka. uz po zapojeni na baterky (2x9V)bylo jasne, ze to nebude propadak, zejmena vzhledem k cene. ucel bylo "prehrat" gramofonovy predzesilovac v z710 - coz se povedlo. zvuk dynavox tc750 uz nemam v zive pameti, ale bugle ma urcite mensi problemy s rusenim a rozhodne nema mene detailu, celkove je to minimalne ekvivalentni souper.
dnes jsem doplnil stabilizovany zdroj (+/- 12V) - filtr (LC), pojistka, toroidni trafo, lm317 a 337, dle doporuceni vyrobce a nekterych webu. podle mereni mi vyslo, ze se zlepsil odstup od sumu. vzhledem k sumu z710 to nejsem zatim schopen poznat, takze po pravde rozdil ve zvuku mezi napajenim z baterky a psu neslysim. ale urcite je to lepsi :) a minimalne pohodlejsi na obsluhu.

shrnuti:
celkove naklady na stavbu byly necelych 1000 vcetne konektoru adam hall, rean/neutrik (xlr a cinche), nepocitam praci, krabice a nektere soucastky (do psu) ze supliku. za tu cenu a zabavu to rozhodne stoji. rozhodoval jsem se mezi bugle a actidampem, ale na actidamp jsem si nakonec netroufnul. bugle je mensi, jednoduchy az primitivni, coz mi vyhovovalo vice :) doporucuji vsem DIY zacatecnikum, kteri hledaji pouzitelne a nenarocne low-cost reseni.

Odpovědět