prenoska a predzesilovac k nc470

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
jacq
Kontaktovat uživatele:

prenoska a predzesilovac k nc470

Příspěvek od jacq »

ahoj,
delam si financni plan pro audio na rok 2011 a chtel bych predzesilovac ke gramofonu.
mam uplny zaklad nc 470 s prenoskou audiotechnica 75, momentalne krmi teslu z710 (tedy jeji phono predzesilovac). na konci mam DIY bedny s 12" sirokopasmovym reproduktorem...
zesilovac planuji taky vymenit, za neco lampoidniho. zvuk tesly z710 je zastreny, nepresny, dunivy a samotny zesilovac sumi.
mel jsem pujceny dynavox tc750, ktery hral lepe nez predzesilovac v tesle, ale ten predzesilovac byl extremne nachylny na ruseni, kdyz jsem na druhem konci mistnosti dal do zasuvky (panelak, takze kdovijake okruhy) notebook, zacal predzesilovac pistet, tak bych ho stejne asi nechtel. uzemneny byl.

chtel bych nejaky optimalni cenovy a vykonovy pomer, ktery se k tomu gramofonu hodi. prenosku i predzesilovac tak, aby ani jedna ze soucastek nebyla zbytecne (cenove) predimenzovana. za gramec jsem dal 700,-

pri procitani tohoto fora jsem nekolikrat narazil na doporucovani project phono box II, nevim jestli byl myslen ten s USB (nad digitalizaci jsem premyslel, ale zatim me bavi spise gramofon), nebo phono box mkII (http://www.hificentrum.cz/vyrobky/1323/ ... mkii-b.htm)
nebo treba vincent http://www.hifionline.cz/gramofonni-zes ... t-pho-111/ ci cambridge audio http://www.hifionline.cz/gramofonni-zes ... zur-540-p/ ?
nebo jsou ty predzesilovace pro nc470 zbytecny luxus? a je lepsi mit ciste mm predzesilovac, nebo kombinaci mm/mc? hodi se do nc470 mc prenoska? existuje nejaka levna mc a lepsi nez cenove ekvivalentni mm?
financni strop je takovy, ze by se to cele nemuselo prenest pres 5000,- kdyz se oboje vejde do 3000, budu radsi :)

diky moc

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: prenoska a predzesilovac k nc470

Příspěvek od efičák »

Ahoj jasq

To je vitange jak se patří, širokopásmu se mi líbí. Seřídil jsem na Tesle Goldring 1012 a přes komplet Tesla phono a zesilovač, mě zvuk velmi mile překvapil.

V analogu se orientuješ dobře, chybu bys neudělal.
Rozdíly u vyhledaných phon budou přes ten aparát celkem nepatrné.

Neznám Audiotechnicu AT75. To nevadí, AT dělali plejádu MM typů.
Našel jsem jen 61 a pak až 91.
AT - 91 má člen samoT na Garrardu a milé překvapení.
*thumbs up*

Charakter AT MM se mi líbí. Je to dobrý zvuk za výbornou cenu.
V polaritě zabarvení pro srovnání zvolím neutrál Ortofon a základní Grado.
Asi to je pro mne uprostřed, kdy výšky mají příjemnou zajímavou barvu, ale středy nejsou zabarveny jako Grado Black.

Lampoidní zesilovač, jak trefně píšeš teď opravuje kamarád Kilogram.Klasický plně elektronkový integráč s výbornými výstupními trafy.
Tesla z toho světle šedého plastu je retro par excellence.
Výkon 2 x 5 W a cvičí malými DIY dvoupásmy k velkému překvapení velmi malebně a plně.
Elektronka EL-84 má příjemný celkem neutrální zvuk a zabudované, plně elektronkové phono, vyvolává mou zvědavost.

Kilogram je maximalista, předělává plošňáky, shání co nejkvalitnější elektronky, prostě koníček.
Takový zesilovač s elektronkovým phonem, by mohl potěšit společným duchem doby.
Také pořádný vitange tranzistor se zabudovaným phono vstupem, udělá službu.

Mám starší Luxman 321 a k mému překvapení si dokonce poradil s MC HO Sumiko Blue Point 2.
A to velmi slušně a zesilovač má příjemný prokreslený zvuk, s dynamikou přiměřenou modelové řadě v dolní cenové.

Když jsi dal za gramofon 700 Kč, zaplatit za Audiotechniku AT-95 by byl owerkill.
I 500 Kč za čínské phono je mimo rozumnou částku.
Naopak se budu se držet limitu 5000Kč, což je sedminásobek ceny gramofonu.

Audiotechnika například AT-91 a k němu levný starší integráč i phono předzesilovačem do 4000 Kč.
P-J Phono box Mk.II. je výborný, snad seženeš starší.
Umí slušně MC, ten systém bych ale k NC470 nedoporučil. MC LO na Teslu NC470 nepatří, ačkoli jsem viděl nějaké Salsy atd.

Snad do budoucna k kvalitnějšímu gramofonu a pak je použitelný i PB Mk.2.
Kamarád přes něj poslouchá Ortofon Rondo Bronze...
Není to vyrovnaný partner, ale MC ten box umí.

Vincent neznám, vypadá slušně, snad někdo napíše.

CA Azur 540 má krásný barevný projev, jen slabší dynamiku, což nevadí. Jde sehnat velmi levně z druhé ruky.

Levná MC LO přenoska? Já jsem zastáncem levných MM přenosek. Do teď jsem sjížděl Tonar Birdie, za 700 Kč. Skvělý a za tu cenu...

Moc to nevidím rád, nedoporučuji, snad kdybys chtěl to MC LO vyzkoušet, P-J Pick it je za 3500, ale nic od ní nečekej.
Odpovídá Ortofon Dance Tango s úpravou pro uhlíkové ramínka P-J.

Co mám v rukou je Ortofon Alpha, Ortofon OM3e, OM5e, Music Hall Tracker, Tonar Birdie, Grado Black (rád brumí), Goldring Elan, Audiotechnika - levnější MM AT 91, 95, Sumiko MM, nejlevnější Benzka Micro, nejlevnější Nagaoka.

Nejdůležitější bude dobře seřídit a vylepšit NC-470. Má své vrozené vady, co se časem objevují. Je na internetu hodně povídání a když ji uvedeš do Top stavu a seřídíš přenosku, bude hezké hraní a poslech.

Napiš pak jak pokračuješ a hodně zdaru, šikovné ruce a dobré desky.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

opravuji, mam prenosku at91, ne 75. nevim odkud jsem si vycucal na toto oznaceni.

tak zacnu vyhlizet CA azur nebo P-J Phono box Mk.II. - problemy s rusenim jsi nezaznamenal? ten dynavox delal takove pravidelne lup-lup-lup podle toho, jak byla "ulozena" privodni snura.
prenosku si zatim necham at91...
o gramofonu nc470 uz jsem si tady (i jinde) neco precetl a urcite plany mam. ale az budu mit trochu casu... zatim jsem ho zkontroloval a vyvazil ramenko. hraje prijemne (kdyz nemusim s nicim srovnavat).

diky za poetickou odpoved, pekne se to cte :)

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Děkuji, že jsi napsal a podělil se.

AT-91, skvělá to MM-noska o příjemném, správně temperovaném zvuku.
Levná a všestraná.

Obrázek

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

vcera jsem gramofon rozebral a nacpal do nej 2kg plasteliny. pri te prilezitosti jsem zkontroloval kondiky a ostatni soucastky, provedl cisteni (ikdyz gramofon byl krome chybejiciho oleje v rameku a oderce na plexiskle v "A" stavu) a udelal vyvody na cinch konektory. udelal jsem oddeleny vyvod na zemeni gramofonu, ktere jsem oddelil od signalove zeme. propojovaci signalovy kabel je zatim koax tasker + cinch rean/neutrik konektory. jeste cekam na renownovy VDH kabely na predratovani ramenka (stavajici nejsou v nejlepsi kondici). Phono nakonec bude DIY Hagerman Bugle, vystavba planovana na unor. mam i nejake kalibracni desky (za 5,- jako nove z vyprodeje v hudebni knihovne), ale nemam zadne merici nacini, jedine, co je jasne slyset na sinusovem signalu, je kolisani otacek...

zmeny ve zvuku (po zatizeni plastelinou) nehodnotim, myslim, ze jsou mimo rozlisovaci schopnosti me a me tesly z710, snad je to mozna trochu mene nepresne, klidnejsi (ale nejspis je to placebo efekt). kazdpoadne to zvuku neublizilo a ja jsem mel vecer o zabavu postarano :) vibrace motorku ale rozhodne tlumeny jsou, je ho zase slyset o neco mene :)

a mel bych dotaz, cim/jak namazat "tlumic", ktery po zapnuti pomalu spousti ramenko na desku? plynule spousteni moc nefunguje a co jsem na to koukal, je to jenom tezka trubka najizdejici na dalsi trubku, zadna "nadobka" s olejem, jako tlumici jednotka, tam neni...
diky

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

jacq píše:Phono nakonec bude DIY Hagerman Bugle, vystavba planovana na unor.
To je skvela volba! Zajimavy clanek je v Audioexpress 4/03. Problematicke muze byt shaneni kondenzatoru do RIAA korekci (1% nebo 2%). Trafo dela treba i Talema (NT Magnetics), da se koupit z RS Components. Gain se da zvysit (ze standardnich 40 dB). Budes delat PS z 230VAC nebo bateriove napajeni?

CharlieCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CharlieCh »

2 jacq - ty kalibrační desky kupoval's někdy teď? Jde mi o to, jestli bys byl ochotný mi eventuálně nějakou zakoupit a zaslat poštou...samozřejmě pokud by to bylo aktuální.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

charlieCh - oni jich tam vice nemeli (vyprodej vyrazenych desek), ale pokud takove desky nekde jeste potkam, zkusim je koupit ;) ony sice byly vyrazene, ale vypadaly netknute...

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

Kdyby si jich našel víc, tak bych měl taky zájem.

CharlieCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CharlieCh »

Jasně, zatím díky.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

dnes se rozepisu :)

V patek jsem jel do Roznova za Renownem, chtel jsem si koupit novy kablik do ramenka gramofonu. Uz drive jsem se rozmyslel jestli medeny project, nebo stribrny VDH, ale nakonec jsem se rozhodl trosku pritlacit na rozpocet a vzit VDH, spise ze zvedavosti, co provede s tak obycejnym audio retezcem, jaky mam. Po bloudeni po Roznove (ach ta navigace, nedokazala nasmerovat na to spravne cislo popisne) me Renown po telefonu navedl a ja konecne trefil spravne :) a dorazil na misto.
Pote, co mi odmotal 4 x 40cm stribrneho van der hul jeste odbehnul nahoru a za chvilku prinesl novy (akrylatovy?) talir pro nc470 ktery mi pridal k tem kablikum jako bonus! A na vrch pridal i podlozku. Pak jsme si chvilku povidali o moznostech tesly nc470 a ja si odnesl par dalsich poznatku a pri te prilezitoski videl i par jinych (lepsich) gramofonu. samozrejme jsemt aky dostal rady jak s tim VDH kabelem pracovat a dostal jsem hned 8 konektoru. Super pristup!

V gramofonu uz jsou dve kila plasteliny, ktere snizily vibrace (nejen) motorku. Velmi levna a ucinna uprava.
Obrázek

Novy talir je o dost tezsi a pruziny je potreba vytahnout na distancnich matkach (sroubcich) uplne nahoru, jinak si po polozeni desky talir lehne a netoci se...
Obrázek
novy talir
Obrázek
mezera bez gramodeskydesky (s deskou je asi polovicni)

s kabelazi vdh se opravdu pracuje skvele, daval jsem si pozor, aby se cin nevpil do "dirky" konektoru, coz se podarilo :)
ObrázekObrázek
pajeni v panelakove dilnicce
Obrázek
Obrázek
rozborka a sborka raminka

protoze jsem se rozhodl eliminovat mnozstvi konektoru na minimum (to byl primarni ucel predratovani), musel jsem trochu krkolomne protahovat cele ramenko vrchnim dilem (v originale je totiz kabelaz delena a v raminku je konektor - resp v tom trnu, na ktery se ramenko nasazuje). ted mam kabliky vedeny az na zadni panel k cinch konektorum, ktere jsou ale jen docasne reseni, nez budu mit phono predzes - ten chci umistit primo ke gramofonu, abych mohl stribrne kabliky vyvest primo do nej (v podstate udelam teslu nzc470 :) )

zkompletovany gramofon sel zpet na polici a zacal poslech.

Wabi Danek trochu vice vystoupil do prostoru, vice detailu, kultivovanejsi bas (subjektivne asi mene duneni, coz mi vyhovuje). Jenze asi od treti skladby zacal Wabi sislat, kytara znela az plechove, neprijemne mnozstvi zkresleni na vyskach.
Napsal jsem o radu Renownovi a v zapeti jsem dostal odpoved s nastinem moznych zdroju problemu. Prosel jsem doma znovu nastaveni gramofonu od Rowinga a zjistil, ze jsem nastavil obracene efektivni delku ramenka (posunul jsem prenosku dopredu, misto dozadu). Pro jistotu jsem ale prosel i ostatni body nastaveni, ktere se ale zdaly byt (vzhledem k moznostem nastaveni na gramofonu) v poradku. Zkresleni se zlepsilo (nebo jsme si zvykli), tak jsme pustili dalsi desky.

Vsichni zpevaci vice vystoupili do prostoru, Marta Kubisova ma krasne sametovy hlas :), dalo by se pouzit i obligatni "spadla deka". Bohuzel na nekterych nahravkach se stale objevuje zkresleni (nebo uz ho tam chci slyset)... Treba Mozartovy smyccove koncerty maji tendenci zacit rozlisovat nastroje, ale vysky na houslich zni (podle me) plechoveji. Beat It a Billy Jean od Michaela Jacksona jsou super. Nahravky divadla Semafor, pisne a vystoupeni Slitra a Sucheho jsou take zivejsi. Vcera jsme delali velke prani desek (rucne), tak verim, ze se neco treba zlepsi po vyprani.
Celkove je samozrejme poslech lepsi, ale to zkresleni, ktere se cas od casu vice nebo mene objevuje, nuti k badani - neco neni v poradku... Mozna tam to zkresleni zbytecne hledam, zameruji se na to, neuzivam si jinak mnohem hezci hudbu...

Stale doufam, ze se jedna o problem nastaveni gramofonu, ze to nejsou chyby v gramodeskach (jak se pise na audiowebu http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=12812 ), ikdyz priznaky jsou velmi podobne. Opravdu je stribrny vdh tak odhalujici? Pak si radsi ani nechci predstavit poslech takove desky na nejakem gramofonu vyssi tridy.

verdikt je tedy tento: provedene upravy maji pozitivni vliv, plastelinu a talir urcite doporucuji, se stribrem bych byl opatrnejsi. jak rekla manzelka (a ja s ni souhlasim), pokud se dalsim zlepsovanim bude zuzovat vyber poslouchatelnych desek, to radsi zustaneme u obycejnych soucastek, ktere tyto chyby skryji. Protoze chceme predevsim poslouchat oblibenou hudbu, ne hledat poslouchatelne nahravky...
pravdepodobne by bylo vhodnejsi za cenu vdh kabelu koupit "jen" project a nejakou zajimavejsi prenosku, ale me bavi experimentovat, proto jsem volil vdh a jsem tomu rad.
jeste jednou diky moc renownovi :)

ps. na zaver:
ze to neni original audiotechnica? (chybi mi tam logo)
Obrázek

enregistree:
protoze opa budu brat asi z farnellu, zkusim tam nakoupit rovnou i kondiky s co nejmensi toleranci, mam jen multimetr a jen od 20nF, takze mereni bude spise orientacni. nicmene jsou tam 3 kondiky na kanal a vsechny by se mely dat zmerit, tak to nejak dopadne :)
trafo budu kupovat asi tady, mozna ezk, ges, tipa... nevim, podle toho, kde to bude vychazet cenove zajimave. snazil jsem se nejake trafo najit v suplicich doma, ale nic vhodneho nemam a ani nevim, z ceho by se dalo vyrabovat :)

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Ahoj, já bych vliv kabelu v této fázi nepřeceňoval. Pokud to zkresluje, bude to zkreslovat i s jiným (horším) kabelem...
Zkresluje to na začátku i na konci LP stejně?
Zkreslujou všechny LP?

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

no ono to hlavne pred vymenou nedelalo...

zkresleni se objevuje smerem ke stredu desky, na zacatku nezkresluje ani jedna... ale nedelaji to vsechny desky.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Pokud ti to před výměnou nezkreslovalo a po výměně zkresluje, je to divné. Hledal bych chybu jinde.
Myslím si, že kabel zkreslení nepřidá, a jiný neubere.
Třeba se k tomu vjádří Renown...

LP z principu hraje u středu hůř než na začátku.
Dle mé zkušenosti také některé výlisky zkreslují více a jiné méně. U některé hudby je to více slyšet.

Martin806
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin806 »

Výborná práce.

(Upraveno na žádost autora - efičák)

Odpovědět