Diskuzí na toto téma jsem pár četl a diskutabilní to rozhodně je. Ostatně jako celý spor DSD vs. PCM. Když se to udělá dobře, není to zřejmě takový průšvih. Z toho, co jsem četl, mám pocit, že bude důležitější pořádný záznam a mastering. To DSD ale opravdu přes HDMI pár přehrávačů posílá, ale měl jsem vždy pocit, že to bylo vyloženě proprietární řešení, kdy přehrávač kouká, co je na druhé straně. Něco jako dřívější pokusy s různě pojmenovanými firewire atp. Moc nadějí na univerzální spojení bych si nedělal ani dnes, není na tom zájem.PMA píše:Pánové, DSD ze SACD přehravače ven nedostanete, je to úplně zbytečná diskuse. Jediná cesta, jak získat ven něco jiného než analog, je převod DSD do PCM. Některé přehravače to umí rovnou (Audionet), do jiných je potřeba např. modul Vanity. Každopádně tímto převodem ztratíte pozitivní vlastnosti DSD, takže jde o diskutabilní metodu.
Připojení SACD přes digitál
Re: Připojení SACD přes digitál
HDMI je univerzální spojení, DSD se tam posílá standardně tak jak to třeba receivery očekávají. Nekouká se co je na druhé straně, ale zda dodržuje HDCP ochrany, pokud ano, tak se DSD pošle.
Ano, DSD běží po HDMI, pro kvalitní přednes je pochopitelně třeba kvalitní receiver a ty nejsou za hubičku. Aby se vyrovnal kvalitou zvuku stereo zesíku za 50, musí být kolem 100. Na druhou stranu např. v multikanálu poslouchané Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon je zážitek. Nahráno z původní kvadrofonní verze...
nevis ktere procerosy nebo receivry dokazou dekodovat dsd stream z hdmicka ? nad m5 nepusti pmc ani dsd pres zadny digitalni vystup, vcetne aes/ebu. pusti jen cd vrstvu. kdyz jsem to zkousel pripojit pres analogove balancovane xlrka, tak to zbytecnou konverzi do analogu a z analogu ztratilo prostor, prime propojeni pres digital bylo lepsi.
vanity umi 192 kilo nebo to downsampluje na 88 nebo 176 ? treba receiver onkyo 906 downsampluje treba pres spdif lpcm 96/24 jen na 48 kilo
vanity umi 192 kilo nebo to downsampluje na 88 nebo 176 ? treba receiver onkyo 906 downsampluje treba pres spdif lpcm 96/24 jen na 48 kilo
Já se v receiverech nevyznám, ale Pavel Diok má u sebe minimálně jeden, který DSD žere bez problémů, zkoušeli jsme to.
v pondeli to chci vyzkouset, ale rekl bych, ze to spis bude konverze do pcmka
SamozřejměA byla to opravdu a prokazatelně DSD data?
pripojil jsem pred chvili oppo 83 pomoci hdmicka k receivru onkyo 906. navolil jsem v audio vystupu max. samplerate pro lpcm 192 khz. pro sacd dsd stream a na receivru se objevilo DSD 2.0 a zaclo to hrat, zkousel jsem i multikanal, tam pak bylo DSD 5.1. pri zmene na PCM vystup, to ale uz tak skvele nebylo, protoze se objevil resampl na PCM fs: 88.2 khz, ikdyz jsem mel nastavene maximalni rozliseni obrazu podle drive precteneho navodu, tak se 192 khz v pcm nekonalo. hlasitost je po prevodu do pcm byl taky o par decibelu hlasitejsi uz dsd, tak by mohl byt i rozdil v dynamice.
dvd-audio to vzalo hned, jen ta "enhanced stereo verze" je uplne stejna jako na cd: 44,1 khz misto udavanych 48khz/24 bit. enhanced multikanal, ktera uz je ve 48/24 mi pak prijde jako stereo prohnane dolby surround, takze na danem titulu missy eliot - ...so addictive vcelku nic zajimaveho
dvd-audio to vzalo hned, jen ta "enhanced stereo verze" je uplne stejna jako na cd: 44,1 khz misto udavanych 48khz/24 bit. enhanced multikanal, ktera uz je ve 48/24 mi pak prijde jako stereo prohnane dolby surround, takze na danem titulu missy eliot - ...so addictive vcelku nic zajimaveho
takže PMA kecal. holt nikdo neví všechno, i když se tak občas tváří...
dadafte, radsi mlc a jenom cti, vsichni se vyjadrovali k prenosu DSD pres spdif nebo aes...
Tomáši, obávám se, že nemáš pravdu, mluvilo se i o hdmi a PMA se divil, že to jde. Si to přečti.
Cca před 8 lety se začal používat přenos dig. dat DSD nebo DVD-A mezi přehrávačem a zesilovačem po tzv. i-link. Všechno mají digi přenosy společné - nelze je nahrát bez toho aniž by současně nedošlo k degradaci nebo redukci dat. To byla podmínka držitelů autorských práv.
Mne se stejne dsd jevi jako mrtvy format. Nemuzu si pomoct.AM píše:Když mám propojený digitální zesilovač NAD M2 s SACD přehravačem M5 pomocí coaxu nebo optiky, tak mi pri prehravani SACD píše UNLOCK. V manuálu je doporučené zapojení přes digitalni XLRka, AES/EBU. Myslel jsem, že to ve stereu pojede ve 192/24 i přes coax. Když propojujete sacd třeba s procesorem, musi to být taky pomocí digitalniho xlrka ?
Tady bych si prosím dovolil nesouhlasit.Na SACD v žádném případě není originál Quad. ,ale jen pouze remix Guthrie,o kterém se vedou dodnes sáhodlouhé diskuze.Quad. verze je na DVD-A to je zvukový originál od Alana Parsonse.Rozdíly mezi jednotlivými verzemi je těžké objektivně zhodnotit i pro znalce,za kterého se rozhodně nepovažuji.Jen jsem chtěl uvést věci na pravou míru.Mih píše:Ano, DSD běží po HDMI, pro kvalitní přednes je pochopitelně třeba kvalitní receiver a ty nejsou za hubičku. Aby se vyrovnal kvalitou zvuku stereo zesíku za 50, musí být kolem 100. Na druhou stranu např. v multikanálu poslouchané Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon je zážitek. Nahráno z původní kvadrofonní verze...