Propojka preamp-poweramp u NADu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Propojka preamp-poweramp u NADu

Příspěvek od PítrsPraha »

Ahoj, jak známo, integrované zesilovače NAD mají jeden nebo dva výstupy Pre-Out (dle modelu) a jeden vstup Main-In. Z výroby jsou propojeny kusem ohnutého tlustého drátu. Ten dle mého předpokladu není nejlepší možný co se kvalitního přenosu zvuku týká. Pokusně jsem originální propojky nahradil 0.5m kabelem Kabelguru Tomcat L. Rozdíl ve zvuku veliký a jednoznačně kladný. Vše se pročistilo, zpevnily se basy, zvětšil se prostor, je mnohem lepší separace nástrojů.

Nicméně mi přijde zbytečné mít výstup a vstup vzdálené od sebe 1 cm propojené 0.5m kabelem, proto bych rád našel slušnou propojku / krátký label. Co používáte vy, zejména v NADech řady 37x, ale klidně i jiných integráčích podobné kategorie? Jde mi hlavně o reálné zkušenosti a dopad na zvuk.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Propojka preamp-poweramp u NADu

Příspěvek od vonvichousch »

Ahoj,tohle mě taky zajímá,někde jsem četl,že kabelové propojky by měly mít připojené zemnění jen na jedné straně,takže (prý) normální propojovací kabel není úplně vhodné používat.

sartel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sartel »

jak si teda vysvětluješ ten obyč drát od výrobce? ten taky není pak vhodný? ...jinak nějaká recenze tu http://thesoundapprentice.blogspot.cz/2 ... -good.html

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

sartel píše:jak si teda vysvětluješ ten obyč drát od výrobce? ten taky není pak vhodný? .
... jestli to bylo na mě,tak ta propojka od výrobce..ta propojuje jen signalovou část konektoru,zem ne.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

No jistě, protože zem je propojená uvnitř přístroje, tak by propojení cestou stínění dělalo zemní smyčku. Kdysi jsem tlusté propojky zo byčejného drátu od výrobce u Yamahy AX-1070 nahradil kusem nějakého kabelu od XLO s konektorama od WBT. Naštěstí jsem nebyl schopen poznat absolutně žádný rozdíl.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Já jsem měl před lety NAD 304 a místo drátový klemy, jsem měl do konektorů zastrčenou takovou malou krabičku s konektorama cinch a uvnitř tý krabičky byl namontovanej odporovej dělič, kterej snižoval intenzitu signálu.
Díky tomu děliči jsem mohl využívat mnohem rozumnější rozsah potenciometru hlasitosti, tj. když jsem ho dal na čtvrtku, hrálo to opravdu na čtvrt hlasitosti, na půlku poloviční hlasitostí, atd.

Vliv na zvuk zesilovače to mělo naprosto zásadní...před tím stačilo pootočit potenciometrem jen o kousek a už to hrálo moc nahlas.
...

Jo a zemní smyčku to v případě propojení konektorů kabelem místo drátový klemy NEDĚLÁ.

Je to totiž na stejnym potenciálu.
kabelguru.cz

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Čím kratší kabel, tím menší vliv má. U takhle krátkého mi výrazný vliv na zvuk připadá silně podezřelý, pokud to není reklama na Kabelguru. Manipulací se mohly očistit zoxidované kontakty, konektory mohou mít větší přítlak, zkrátka vliv konektoru tady bude mnohem větší než kabelu. Je potřeba se vrátit ke starým propojkám a znova si říct, jestli poznám rozdíl. To ostatně platí u většiny úprav.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

PetrL:
Ano, je to reklama na Kabelguru. A na NAD. A na všechny případné integráče, které se tu v reakcích možná objeví... *2thumbsup* *headbang*. Vlastně každý příspěvek, kde je uveden jakýkoliv výrobce, je reklama, viď :lol: .
Jaké konkrétní kabely v roli propojky mezi pre-out a main-in jsi na jakém konkrétním zesilovači zkoušel?

sartel:
Díky za link, znám jej. Šlo mi spíš o konkrétní zkušenosti konkrétních lidí.

K zemní smyčce: žádný brum ani jiný typ rušení se po propojení klasickými cinchy namísto klemů neobjevil.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

petrL píše:.... Je potřeba se vrátit ke starým propojkám a znova si říct, jestli poznám rozdíl. To ostatně platí u většiny úprav.

no každopádně aspoň vzhled to bude mít hezčí :D Obrázek

kamilek111
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kamilek111 »

Já jsem zkusil kousek reprokabelu supra rondo 2,5 který jsem naletoval na cinch konektory a mám to tam dodneška zvuk je mnohem lepší.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Spíš ten propojovací kabel zvuk ovlivňuje. Taky jsem to kdysi u NADu používal.

sartel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sartel »

PítrsPraha píše:A...originální propojky nahradil 0.5m kabelem Kabelguru Tomcat L. Rozdíl ve zvuku veliký a jednoznačně kladný....
Stejný kabel, stejný dojem *thumbs up*

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

PítrsPraha píše:Ahoj, jak známo, integrované zesilovače NAD mají jeden nebo dva výstupy Pre-Out (dle modelu) a jeden vstup Main-In. Z výroby jsou propojeny kusem ohnutého tlustého drátu. Ten dle mého předpokladu není nejlepší možný co se kvalitního přenosu zvuku týká. Pokusně jsem originální propojky nahradil 0.5m kabelem Kabelguru Tomcat L. Rozdíl ve zvuku veliký a jednoznačně kladný. Vše se pročistilo, zpevnily se basy, zvětšil se prostor, je mnohem lepší separace nástrojů.
Tak to jedine že ta původní U propojka byla nehorázně zkorodovaná, mimo jiné jakou má povrch. úpravu - zlacená ?
Jinak zřejmě přestala platit fyzika, pokud půlmetrový kabel ZLEPŠÍ ZVUK oproti 2cm propojce. Já bych si fakt netroufl radit NADu , aby vyměnil své "účko" za kabel.
Když už fakt nikdy nebudu potřebovat ten bypass propoj, tak bych propojil cinchy zevnitř připájením krátkého drátu (schválně podívejte se, čím přivádí výrobce signál na ty cinchy -TO MĚ ZAJÍMÁ!, URČITĚ TO NENÍ ŠPIČKOVÝ KABEL), anebo bych udělal propoj přímo na tišťáku a vývody na cinchy zrušil.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

"Tak to jedine že ta původní U propojka byla nehorázně zkorodovaná"
Není.

"mimo jiné jakou má povrch. úpravu"
Povrchovou úpravu (typ kovu) okem nepoznám, je to tlustý drát plného průřezu tmavě stříbrné barvy.

"Jinak zřejmě přestala platit fyzika, pokud půlmetrový kabel ZLEPŠÍ ZVUK oproti 2cm propojce."
Spíš bych řekl, že by fyzika přestala platit, kdyby propojovací prvek s odlišnými fyzikálními parametry (odpor, kapacita, indukčnost) neměl na zvuk žádný vliv.

"schválně podívejte se, čím přivádí výrobce signál na ty cinchy -TO MĚ ZAJÍMÁ!, URČITĚ TO NENÍ ŠPIČKOVÝ KABEL"
Souhlas, není to žádný kabel, tedy ani ne špičkový.

Jinak jsem ten poslední, kdo by byl fanatickým příznivcem kabelománie. Opakovaný slepý test 3 lidí ale se 100% úspěšností potvrdil, že se nejedná o žádný placebo psychoakustický dojem.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

[quote="PítrsPrahaSpíš bych řekl, že by fyzika přestala platit, kdyby propojovací prvek s odlišnými fyzikálními parametry (odpor, kapacita, indukčnost) neměl na zvuk žádný vliv.
Jinak jsem ten poslední, kdo by byl fanatickým příznivcem kabelománie. Opakovaný slepý test 3 lidí ale se 100% úspěšností potvrdil, že se nejedná o žádný placebo psychoakustický dojem.[/quote]
Odpor- pokud propojka nebyla zkorodovaná , tak má odpor o několik řádů menší než 0,5m kabel, prakticky zanedbatelný. Zvětšený odpor rozhodně nezlepší zvuk. Odstínění tak krátkého úseku propojky by mělo důvod jedině pokud by byl na blízku (několik cm) silný zdroj rušení střídavým mag.polem. Jinak to se dá velmi snadno změřit, porovnat odstup rušivých napětí při použití propojky a kabelu.
Kapacita,indukčnost- Ideální kabel by neměl mít žádnou složku RLC. V praxi nedosažitelné. Proto pro racionálně uvažující lidi platí nejkratší kabel-nejlepší kabel. Čím kratší, tím víc se eliminují uvedené složky. Původní propojka se blíží ideálnímu stavu, kromě zanedbatelného odporu prakticky nulová kapacita (kapacita konektorů ji o několik řádů přesahuje) Indukčnost zanedbatelná , projevit by se mohla až na kmitočtech tisících MHz.
Jestli NIC (myšleno propojka prakticky s ideálními vlastnostmi) nahradíme KABELEM se všemi parazitními necnostmi RLC , tím zvuk nezlepšíme. To bychom pak mohli oddělit každý stupeň v zesíku vyvedením na cinchy a propojením půlmetrovými kabely . Blbost, že.
Ten kabel může mít rozpoznatelný vliv na zvuk, může vytvořit dokonce líbivý zvuk , ale ne zlepšit zvuk. Líbivý zvuk není lepší zvuk, není věrný zvuk.
/uvedené pojednání se netýká gramofonových kabelů, tam je situace poněkud jiná/

Odpovědět