Signalový kabel --> koupit, nebo nekoupit??

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Borek
Kontaktovat uživatele:

Re: Signalový kabel --> koupit, nebo nekoupit??

Příspěvek od Borek »

podstata byla řečena. Osobně bych se ale neodvažoval poradit po překvapeních s kabely v poslední době, kdy mé odzkoušené kabely v některých sestavách naprosto zklamaly a dávno nepoužívaní outsideři se ukázali jako nejvhodnější řešení. :o a to jsem si myslel, že mne nic nepřekvapí :?
takže zkusit, moje původní zkušenost byla, že vliv je minimální. Dnes bych to tak jednoznačně netvrdil. Záleží na propojovaných komponentech i použitých kabelech.
*offtopic* odhad bývá bohužel jiný než realita...

Vagi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vagi »

Dovolím si přispět troškou do mlýna. Z druhé ruky jsem sehnal RCA kabel Monster Cable Interlink 300 (prostě levný šunt) Propojil jsem ho s AV Onkyo 595 a DVD Panasonic S54. Při přímém porovnání optika vs Monster jsem došel k závěru, že ač se jedná o v podstatě nejnižší možnou třídu komponentů...zvukově rozdíl tam je. Optika z DVD do AV hraje víc, celkem agresivních výšek, středy celkem OK a basy ač v hojné míře..celkem bez barvy. Monster Cable má méně výšek (nejsou tak agresivní ) středy zhruba stejné, jako na optice a basy se zlepšily...objemově zhruba stejně, ale jsou konkrétnější..pro mé ucho lepší. Můj závěr je, že mi o něco víc vyhovovalo poslouchat přes RCA Monster Cable.
Poté jsem sehnal z druhé ruky CD přehrávač Denon DCD 1450 (krásný stroj) který mám propojený zmíněnými Monster Cable Interlink 300 a na něm je poslech oproti Panasonic S54 zcela o něčem jiném...detaily..basy...prostě nádhera. Jsem s tím (zatím :D ) spokojený. Berte to srovnání jen jako můj názor na to, na čem poslouchám doma a co mám odzkoušené na vlastní uši :-)

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Borkovi si odporovat nedovolím. Ale za mě si myslím, že komponenty jsou zásadní a kabely jsou jakési doladění, které to může dovést ještě dál. Ale musí si spolu sednout komponenty, jinak to kabely nespasí, maximálně trochu umravní. Poslechový prostor udělá určitě víc, ale změna kabelů bývá daleko levnější. U třídy DVD s receiverem bych zůstal u kvalitního digitálního propojení (zvlášť u té SR14, i když Pioneeru bych mohl věřit), pokud ucho neodhalí velký rozdíl. Ale na tohle bych si kabel opravdu raději půjčil, než koupil.
Sám jsem kdysi na levnější sestavě napínal uši, jestli bude rozdíl v lepších kabelech. Ale nevěděl jsem co mám slyšet. Hudba bude pánové pořád jedna a ta samá, opisování změn slovy někdy vytváří přehnaná očekávání. Určitě to platí hodně i u kabelů. Takže zůstat nohama na zemi, i když ty rozdíly tu jistě jsou.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

agavel
klidně odporuj :mrgreen: já s tvým zjištěním souhlasím. Někdy ale dojde na nečekané překvapení, které je v rozporu s dosud zjištěným..., takže zkusit aspoň pro klid v duši.
vagi
to co jsi popsal, není rozdíl v kabelech ale převodnících! Pokud použiješ digitální propojení (optika, koax), používaš a slyšíš převodník v AV receiveru (a vliv zdroje digitálního signálu), pokud použiješ analogové propojení používaš a slyšíš převodník zdroje signálu - obvykle DVD nebo CD. Takže není překvapení, že do určité cenové kategorie hraje CD přehrávač lépe DVD přehrávač (prostě mívají lepší převodníky, nižší jitter, apod.). Právě při analogovém propojení je dobré si zkusit jaký vliv na výsledný zvuk kabely mohou mít...
Naposledy upravil(a) Borek dne 27 led 2009 09:10, celkem upraveno 1 x.

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Já bych to napsal asi takhle, správný kabel nedokáže vylepšit zvuk jednotlivých komponentů, ale dokáže z nich dostat to nejlepší, naopak nevhodný kabel dokáže kvalitu zvuku snížit. Proto se vyplatí najít ten "správný" kabel. Ovšem pozor, neznamená to automaticky, že to nejdražší musí být nejlepší.

Cormack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormack »

tombas píše:Já bych to napsal asi takhle, správný kabel nedokáže vylepšit zvuk jednotlivých komponentů, ale dokáže z nich dostat to nejlepší, naopak nevhodný kabel dokáže kvalitu zvuku snížit. Proto se vyplatí najít ten "správný" kabel. Ovšem pozor, neznamená to automaticky, že to nejdražší musí být nejlepší.
No dobře, ale to jsme zase na začátku.
Asi by bylo vhodné najít nějakou databázi kombinací jednotlivých typů kabelů a soustav společně s hodnocením přínosu kvality či nekvality. Obávám se však, že je to zcela utopická představa.

Jestli to teda dobře chápu: při digitálním kabelu vede bezztrátově zvuk z CD do AV, přičemž AV jej zpracuje (např. 5.1, DTS, DD, aj) a pošle bednám (sluchátkám). V opačném případě u analogu jde o kvalitu převodníků v CD a již takto ovlivněný zvuk putuje do AV, kde již není (krom basů a výšek) kvalitativně ovlivněn a poslán do beden.

Pak je to jasný jak facka! Chce to mít špičkový zdroj signálu a k němu pořádné kabely. V opačném případě .....

Díky moc. Konečně jsem zabředl do problematiky trošku blíže. To víte, greenhorni to mají ze začátku trošku pomalejší.

Vagi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vagi »

To víte, greenhorni to mají ze začátku trošku pomalejší.....tak to jsme dva *2thumbsup*

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Nikomu se nepodaří sestavit databázi vhodných kombinací kabelů a komponentů, to jsou řádově tisíce možných variant *headbang*.
Pokud jde o digitální propojení koaxialem nebo optikou, pak bych dával pozor pouze na kvalitní stínění u koaxu, optika je imunnější.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

...a optika má zase vyšší jitter, proto má spousta přístrojů koax nebo speciální firemní optiku, aby to nebylo tak jednoznačné. :lol:

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

...z toho by jeden fakt zbláznil. Nic nemůže být jednoduché *thumbs down*.

Odpovědět