Signalový kabel --> koupit, nebo nekoupit??

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Vagi
Kontaktovat uživatele:

Signalový kabel --> koupit, nebo nekoupit??

Příspěvek od Vagi »

Zdravím, mám tady na odborníky jeden dotaz. Mám reciever Onkyo TX DS595, DVD přehrávač Panasonic S54 a jako hlavní repro Shan Aztec 230MKII. DVD s recieverem mám propojený dig.coax.kabelem. Má otázka zní: vyplatí se mi, u výrobků této třídy, koupit kvalitnější signalový kabel (AQ, Kimber Kable atd.) na propojení DVD a recieveru? Má toto propojení smysl...pomůžu si alespoň trosku v kvalitě zvuku ve stereu oproti propojení coaxem? Bohužel nikdo v mém okolí nemá lepší signálový kabel, abych se přesvedčil na vlastní kůži :( Díky za názory!

Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: Signalový kabel --> koupit, nebo nekoupit??

Příspěvek od Peer »

Koupit nebo nekoupit?
Půjčit!
A vyzkoušet na své aparatuře.
Slušný prodejce zapůjčí proti záloze...

Vagi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vagi »

Půjčit...samozřejmě vím, že by bylo nejlepší si to půjčit a vyzkoušet, ovšem nejbližší HiFi studio je Britek - HK a Excelia Hi-Fi - Chrudim...a to je od nás cca 60Km...v bližším okolí nevím o žádném prodejci, co prodávává komponenty...kabely atd.

Cormack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormack »

No, já se přidávám rovněž. Mám AV Marantz SR-14 a CD/SACD Pioneer 765 a nevím, který kábel mám koupit. Myslíte si, že XSymphony, Kimber, aj. budou pro mou aparaturu "perly sviním"?
Nejsem tak zběhlý v Hifi-technice a tak Vás prosím o radu. Díky.
C.

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Chlapi,pokud to máte propojeno digitálně koaxem,tak si změnou na klasické analogové RCA propojení zvukově asi nepolepšíte ani pokud použijete solidnější kablíky. To by musel být jedině už převodník v přehrávači výrazně lepší než ten v receiveru,což v tomto případě nepředpokládám.Spíš zkusit nějaký solidní koaxiál s dobrými konektory a hlavně se správnou impedancí 75 ohm pro digitální propojení,ale i tak asi velký zvukový skok nečekejte.
Přes řeku do stínu stromů.

Cormack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormack »

Díky za rychlou reakci, která mne tedy překvapila. Předpokládal jsem, že signální kabely mají pozitivní význam v zabránění ztrát ve vedení signálu. Pokud je tomu tak, jak píšete, pak zřejmě nemají význam. Pak mi tedy vysvětlete, proč se obecně doporučují? Zřejmě pouze do High-end soustav, že?

Když jsme u těch koaxiálních káblíků, který solidní koaxiál s dobrými konektory a hlavně se správnou impedancí 75 ohm pro digitální propojení tedy doporučujete?
Díky.

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Vliv signálových kabelů na zvuk jsem na vlastní ucho vyzkoušel a musím potvrdit, že to není fáma. Měl jsem doma zapůjčené zhruba stejně drahé Xsymphony a Audioquest Sidewinder. Můj zesilovač (Audiolab) nemá jiné než analogové RCA vstupy a tak optika apod. nepadá v úvahu.
Vyhrál to Audioquest, měl slyšitelně živější projev a hudba navíc proti Xsymphony dostala duši i emoce.
Jisté ovšem je, že při spojení jiných komponentů by to mohlo být přesně obráceně, proto vždy doporučuji vyzkoušet jich několik a vybrat ten nejvhodnější.
Třeba si z internetu objednejte 5 kabelů a do 14 dnů 4 vrátíte ;).
U optiky je to ale jinak, tam je to fuk a analogovým bych toto spojení nenahrazoval.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to tombass
to cormack

špatně jste si to vysvětlili. Samozřejmě mají vliv, ale nemá cenu k DVD playeru za 5 litrů kupovat signálový kabel taky za 5 litrů. Nečekejte, že použitím drahého kabelu posunete zvuk toho DVD playeru na úroveň Audio Research. Posune se kousíček, možná něco uslyšíte, psychoakustika to ještě vylepší, ale neočekávejte zázraky. Na druhou stranu lze předpokládat, že posluchač s DVD Panasonic a rec. Onkyo nebude mít příliš poslechových zkušeností s výrazně lépe hrajícími aparáty a že se mu přínos může jevit ohromující, nebo naopak žádný. Tím nechci říci naprosto nic ponižujícího k uživateli Vagi.
(Acon slíbil, že tohle zde bude potírat.) Naopak, je třeba hledat cestu k lepšímu zvuku. Všichni si tím více či méně prošli. Jenom to stojí velké a často zbytečně vynaložené peníze, jak každý z tohoto fóra může potvrdit. O času nemluvě. Tempus fugit !

Cormack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormack »

Pak je to jasné. Zřejmě zůstanu u optiky a nebudu řešit analog.
Díky Vám všem za rady.
Mějte se.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Ale také není optika jako optika.
Ale Renown má pravdu, že u laciných věcí to nemusí mít význam...

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Renown
*thumbs up*

tombas
*offtopic*
Audiolab nemá digitální vstupy a výstupy protože je to čistě stereozesilovač, nejedná se o AV receiver, který obsahuje DA převodník...

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Borek: Jasně, to o Audiolabu pochopitelně vím, já jen, aby to věděli i ostatní *palec*.

Jinak můj příspěvek o kabelech byl spíše obecný, nebral jsem nějak v úvahu ceny komponentů (DVD Panasonic a Onkyo). Tam to skutečně nebude mít takový přínos.

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

OK. Na AUDIOLABU je vliv kabelů slyšitelný. A zdroje zvuku také...

Cormack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormack »

Jen tak na okraj: mluvíme tady o vlivu či "nevlivu" kabelů na kvalitu. Při čtení některých recenzi se člověků zdá, že se snad ani bez těchto kabelů nedá poslouchat kvalitní zvuk. Chápu, že u high-endu to hraje významnou roli, ale co takový střed cenového spektra?
Jistě, že u CDplayerů a AV do 20-30,- tis. to zřejmě nedude mít takový vliv.
Kde je pak ona pomyslná hranice?
Já jsem před chvílí poslouchal kvalitní audio disk CD a přepínal mezi digitálem a analogem na mé aparatuře. Nemám sice sluch netopýra, ale popravdě jsem tam rozdíl neslyšel. To však nemusí naznačovat, že nový kabel nemusí mít přínos. A zase babo raď.
Nejlepší by skutečně bylo si jej půjčit a otestovat, ale jak tady bylo zmíněno, kde jej pro půjčku sebrat? Anebo hold obětovat prachy a nějaký si koupit.

Odpovědět