síťová pračka X externí napájecí zdroj

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
vitek
Kontaktovat uživatele:

síťová pračka X externí napájecí zdroj

Příspěvek od vitek »

Na úvod podotýkám, že nejsem technik a doufám, že mi právě technici odpoví...
Je nutné použit síťovou pračku např.: Accuphase PS510 když každý komponet sestavy má svůj pořádný externí zdroj jako má NAIM, Audionet... Nestačila by pak už jen přepětová ochrana a výsledek bude stejný???
Dík.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: síťová pračka X externí napájecí zdroj

Příspěvek od NA »

Externí zdroj je jen mimo hlavní přístroj umístěný zdroj (jaký obsahuje jakýkoli jiný přístroj), který mění střídavé napětí 230V/50Hz na potřebné stejnosměrné napětí pro obvody toho kterého přístroje. Síťový filtr nebo síťová pračka je něco úplně jiného, s tím, že filtr je pasivní přístroj, který se snaží odfiltrovat střídavé frekvence které se v síti objevují mimo vlastních 50Hz v kterém tebe střídavé napětí v našich zásuvkách. Pračka (ACCUPHASE) aktivně rekonstruuje celkově napětí 230V i přesnou čistou sinusovku 50Hz frekvence. Výsledek je samozřejmě výrazně dokonalejší.
Noble Audio - výroba a prodej

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Nebyl by stejný výsledek.
Pokud vím, tak nikdo obdobnou technologii neimplantuje do svých externích zdrojů, používá se to pouze do praček, které si pak nechají tučně zaplatit. :mrgreen:

to NA *thumbs up*

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Já si myslím, že určitě by se měla použít před každý komponent tato síťová pračka PS-500. Poté to bude to správné a opravdu konečné řešení.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Pasul :

PS500 je slabá. I před phono předzesilovač to chce samostatnou PS1200 *headbang*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

pasul píše:Já si myslím, že určitě by se měla použít před každý komponent tato síťová pračka PS-500. Poté to bude to správné a opravdu konečné řešení.

Ano, Pasule máš teoreticky zcela pravdu, ale jde také o to, aby to bylo konečné řešení smysluplné. Přece jenom mi připadá trochu "praštěné", když bych k sestavě za (třeba) 70k si pořídit pračku sítě za dvojnásobnou cenu. A nemohu se zbavit pocitu, že zařízení z vyšší kategorie by mělo mít napájecí části řešeny tak, aby pračka sítě typu Accuphase PS-510 či PS-1210 nemusela být použita (ale určitě neuškodí). Zcela určitě by základem měl být nějaký ten pes s filtrací (například SUPRA), pokračovat lze ve specializovaném filtru pro všechny napájené spotřebiče (Belkin), v optimu doplněném oddělovacím trafem a teprve poté jít až na pračku sítě.
Nedokáži si představit, kolik z nás (jen CD, gramo a zesilovač) může dát 3x135k českých ( 0,4 M) za pocit, že mám "vypráno" a přitom by na vše stačila pouze jedna jediná pětsetdesítka, nebo dokonce DIY oddělovací trafo s filtry za cca 10.000 Kč.

PS: Mimochodem, od jaké ceny začíná konečné řešení ?

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

No vidím, že pánové jsou znalci, ale technicky to nevysvětlil zatím nikdo. Zatím je to na úrovni propagačních materiálů... Co je teda v pračce a co je v externím zdroji. A proč Accuphase dělá pračky, ale nedělá ex. zdroje a Naim naopak. A proč u obou(pračka a ex. zdroj) píšou stejné věci - zlepšení prostoru, dynamiky...pevnější basy.....jiskřívé výšky...
Rekonstrukce střidavého napětí 230V je sice pěkná věc ale nakonec jde o 12V nebo 24V stejnosměrné.
Díky

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To vitek: Ale to ti již odpověděl N.A. a velice výstižně:
NA píše:Externí zdroj je jen mimo hlavní přístroj umístěný zdroj (jaký obsahuje jakýkoli jiný přístroj), který mění střídavé napětí 230V/50Hz na potřebné stejnosměrné napětí pro obvody toho kterého přístroje. Síťový filtr nebo síťová pračka je něco úplně jiného, s tím, že filtr je pasivní přístroj, který se snaží odfiltrovat střídavé frekvence které se v síti objevují mimo vlastních 50Hz v kterém tebe střídavé napětí v našich zásuvkách. Pračka (ACCUPHASE) aktivně rekonstruuje celkově napětí 230V i přesnou čistou sinusovku 50Hz frekvence. Výsledek je samozřejmě výrazně dokonalejší.
Proč nedělá Accuphase externí zdroje a Naim ano ? Nejde o nic jiného, než o koncepci a dá se říci, že externí zdroj by měl být z hlediska kvality lepší (trafo je v jiné skříni), úsporou místa v zesilovači lze jej řešit prostorově optimálně...
Tím, že má každý komponent sestavy vlastní externí zdroj se nic nemění na rozhodnutí zda síťovou pračku použít či pouze použít oddělovací trafo a filtry. Accuphase prostě vyrábí všechny své komponenty se zabudovanými zdroji (a k nim vyrábí pračku sítě), Naim ke svým komponentům dodává externí zdroje, ke kterým tu pračku sítě můžeš použít také.

Názorná analogie: Ve výpočetní technice se používají záložní zdroje (UPS), některé mají vestavěný akumulátor uvnitř přístroje (Accuphase), jiné jej mají venku (Naim). Ta Accuphase pračka ti prostě pouze vypere nečistoty ze sítě = to není externí zdroj, na jejím výstupu by mělo být pouze 230 V sinus, 50 Hz

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

to Aleska:
Jsi technik?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

vitek píše:to Aleska:
Jsi technik?
Koho že hledáš ? Kulaté razítko ? *klanimse* *hura*

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

Co se píše: "...externí zdroj je napěťový zdroj, který nabízí extrémně přesnou a nezávislou dodávku napětí. Těmito vlasntnostmi se přibližuje ideálnímu zdroji napětí aniž by musel akceptovat nevýhody akumulátorů...dosahuje efektivního odclonění nežádoucích vlivů ze strany veřejné dodávky energie...vede k jasně slyšitelnému zlepšení stability, klidu, prostorovosti a tónové čistotě. Hudba je reprodukována s větší přirozeností, jasnějším výrazem a zlepšenou jasností...

Tak to kdybych napsal o pračce, tak to bude taky pravda.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

vitek píše:Co se píše: "...externí zdroj je napěťový zdroj, který nabízí extrémně přesnou a nezávislou dodávku napětí. Těmito vlasntnostmi se přibližuje ideálnímu zdroji napětí aniž by musel akceptovat nevýhody akumulátorů...dosahuje efektivního odclonění nežádoucích vlivů ze strany veřejné dodávky energie...vede k jasně slyšitelnému zlepšení stability, klidu, prostorovosti a tónové čistotě. Hudba je reprodukována s větší přirozeností, jasnějším výrazem a zlepšenou jasností...

Tak to kdybych napsal o pračce, tak to bude taky pravda.
Ale to se dá i napsat o napájecím zdroji vestavěném do komponentu a taky to bude úplná pravda. To by mně zajímalo, kdo to napsal, který technik ? *offtopic* Nebo je to z nějakého reklamního blábolu ? *hura*

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Renown - No samozřejmě. Je to sice totální blbost, ale samozřejmě proč ne. Mimochodem mám tady jedno porovnání mého starého (Přesně nastaveného!)Thorense s majitelem RPM 10. No mazec. Zbytek do pošty.

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

Škoda myslel jsem, že mi to někdo víc vysvětlí. Co vlasně je v pračce a co je v externím zdroji. "Letákové info" mám načtené taky a rozumů od prodejců plnou hlavu. Proto jsem chtěl někoho víc technicky založeného, nebo někoho kdo má a vyzkoušel a ví aby mi to objasnil. U mně přidáním externího zdroje byl přínos jednoznačný u pračky už tak ne. Taky asi záleží na kvalitě místní sítě. Rozhoduji se pro novou sestavu a tak si to chci ještě trošku ujasnit. Jestli ke každému komponentu externí zdroj (např.: Naim+XPS2, nebo Audionet+EPS, atd) nebo ex. zdroje nepořizovat a pořídit pořádnou pračku. Ale je mi divné, že by někdo kdo si pořídí Naimovsku 500 řadu kupoval ještě pračku... Zatím všem dík za snahu...

To Aleska:
nejsi nějaký podrážděný. Slušně jsem se zeptal, ale ty na jednoducho otázku neumíš odpovědět a oháníš se razítkem a chechtajícím smajlíkem, ale podle Tvých odpovědí nejsi ani technik amatér. Kolik jsi vyzkoušel praček a přistrojů u kterých byla možnost přidat ex. zdroj a kolik ti toho zůstalo doma? Tak pokud nemáš co říct k věci která mě zajímá, tak radši nepiš. Já technické vzdělání nemám a nestydím se to napsat a zeptat se. Děkuji. Možná toto bude pro Tebe jasnější *taktone*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To vitek: Máš pravdu.

Odpovědět