Subwoofer pro radost, ano ne?
Subwoofer pro radost, ano ne?
Ahoj. Budu mít výročí a vlastně už všechno mám, co mne zajímá. Ještě mi chybí sub. Spíš na takové experimenty s audio, basy na chalupě, k TV, kdo ví. A je docela možné, že mne to za měsíc omrzí. Nechci to moc řešit, dobrý poměr cena/recenze a hmotnost vychází u Polk Audio SUB-12. Pak jsem našel jakýsi Wilson SUB-12, který má plynule nastavitelnou fázi. No a dál, jestli by obecně nestačil menší SUB 10. Skoro bych řekl, že jo, ale ten rozdíl v ceně 10/12" už je zanedbatelný. Dík za názor.
Re: Subwoofer pro radost, ano ne?
Nekoukat na nějakej poměr cena/recenze, ale na poměr cena/výkon. Například:
https://www.amazon.de/-/cs/dp/B07F7QV2P ... 139&sr=8-1
https://www.amazon.de/-/cs/dp/B07F7QV2P ... 139&sr=8-1
Z těch levnějších ( bazar 10k ) mě zaujal tentohttps://www.l-e.cz/svs-sb-1000-pro-bily-lak žádné dunidlo, ale za ty peníze slušné basy. Samo sebou v cenové relaci. Slyšeno na vlastní uši.
Predchádzajúci typ (SVS) viem doporučiť aj ja. Už 3 roky s nimi počúvam a som veľmi spokojný.
Pod 40 Hz ubrat 8dB a od 50 Hz nahoru čím dál tím víc přidávat.
Jo jo, super aprílovej "názor"
.

Clanek je v vpohode. Dik za odkaz.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To tam fakt nebylo, bylo tam o přidání směrem dolů, s čímž souhlasím, tak to mám i u sebe, ne tedy na wooferech, ale na plnorozsahovkách pomocí cílové křivky DRC.
Klidni hormon a nauč se číst a rozumět (třeba by ti pak došlo i to, že jsem to myslel z části ironicky a s nadsázkou, protože ten článek vyšel prvního dubna), viz z článku:Dark side of the moon píše: ↑16 dub 2024 09:59Když nejsi schopný pochopit trochu obsáhlejší text, tak se k němu raději nevyjadřuj.
Snažíš se tu podsouvat něco, co v článku není. Zkus si to přečíst ještě jednou.
40 Hz
Všechno pod hodně potlačit.
Stažením -8 dB pod 40 Hz vyřešíte..........
v50 Hz
Jemně přidat mezi 50–60 Hz..........
60 Hz
Posílením 60 Hz vytáhnete..........
120 Hz
+4 dB kolem 120-130 Hz vyplní..........
Takže jak jsem řek.
z Liamee nediskutuj, je to největší vůl fóra, všechno viděl, zná a ví
brouk Pytlík jak vyšitej, mě osobně odradil přispívat k tématu...
ahoj
LS
ahoj
LS
Dark side of the moon píše: ↑16 dub 2024 09:59Když nejsi schopný pochopit trochu obsáhlejší text, tak se k němu raději nevyjadřuj.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jj, Liamee / LUK zde na tomto fóru, Agilent na HighEndFóru ...
Nicméně výše zmiňovaný článek je zajímavý, problematika basů složitá, jak při pořizování záznamu, masteringu i přehrávání doma.
Jakkoliv tedy s některými názory prezentovanými na Audiodromu výrazně nesouhlasím, jsou tam i dodré věci a tento článek k nim patří.
Nicméně výše zmiňovaný článek je zajímavý, problematika basů složitá, jak při pořizování záznamu, masteringu i přehrávání doma.
Jakkoliv tedy s některými názory prezentovanými na Audiodromu výrazně nesouhlasím, jsou tam i dodré věci a tento článek k nim patří.
http://www.audiodrom.net/cs/jak-to-vidi ... okym-basem
Za mně v tomto článku je to většinou podáno pravdivě, ale nesedí některá odůvodnění, pramenící z nekorektních zkušeností. Podobná paušalizace do Hifi nepatří.
V určitých situacích se dá i přijmout názor, že pod 40 Hz tlumit-oříznout a to u nedokonalé techniky - v tomto případě reprobeden, či Subu.
Tím, že se to takto ubere, budou "basy" čistější a ostřejší, protože ta technika na nižší nemá a když do tam doženete "práškami", tak to bude hučet a huhlat. V tomto případě je to lepší dole oříznout s tím, že ta sestava nezahraje ty nejnižší tóny. Někomu, kdo to má naposlouchané na kvalitním zařízení, tam ale ty zvuky budou v té hudbě chybět. Není to o tom, že tam ty tóny jednotlivých nástrojů ( Rock, POP ) už teoreticky nejsou, oni tam formou různých harmonických jsou, to jen "někdo" o tom neví, když je nemůže díky technice slyšet.
Celé to nastavování je většinou o eliminaci vlivu poslechové místnosti a to chce přesné měření a řešit to prvně úpravou akustiky a až pak si s tím hrát EQ, či DSP. Samozřejmě jen velice citlivě s mírnou korekcí na širším pásmu. Pokud někdo vyjede šavle +-3dB na různých frekvencích, tak pak už to s hudbou nemá nic poslečného.
Ve zkratce: "Udělat" místnost a pak upravit jen ten spodek do cca 1 - 2 kHz, dále to většinou není potřeba řešit.
Není pravda, že na zvuk upravený ve studiu. To nikdo z nás neví a to srovnání nemá. To jsou jen dohady. Ideální pro domácí poslech je to, co kvalita aparatury dovolí a co nejrovnější křivku, pak Vám vynikne to celé hudební dílo, jak to má být a dá se toho v domácích podmínkách dosáhnout. Skutečnou lahůdkou jsou pak ty tóny varhan, či klavíru, které skutečně sahají kolem 20 Hz i pod. Ta "husina" a tlaky do hrudníku, z toho jsou nenahraditelné. Pro případ, že se někdo snaží Sub používat i pro poslech hudby. Za mně ( je to jen nouzovka ) - je to velmi problematické na nastavení a nikdy to není stejné jako při použití plnorozsahových beden. Když už, tak to chce superkvalitní Sub a spodek u něho oříznou někde na max. 50 Hz a zbytek musí být schopny zahrát ty reprobedny.
Pokud se bavíme o Subu k DK, tak u filmů je to úplně jedno. Tam jde jen o ten efekt a nikdo neví, zda to má bouchnout takt, či jinak.
Hodně úspěchů a pro poslech hudby raději kvalitnější plnorzsahové reprobedny.
Za mně v tomto článku je to většinou podáno pravdivě, ale nesedí některá odůvodnění, pramenící z nekorektních zkušeností. Podobná paušalizace do Hifi nepatří.
V určitých situacích se dá i přijmout názor, že pod 40 Hz tlumit-oříznout a to u nedokonalé techniky - v tomto případě reprobeden, či Subu.
Tím, že se to takto ubere, budou "basy" čistější a ostřejší, protože ta technika na nižší nemá a když do tam doženete "práškami", tak to bude hučet a huhlat. V tomto případě je to lepší dole oříznout s tím, že ta sestava nezahraje ty nejnižší tóny. Někomu, kdo to má naposlouchané na kvalitním zařízení, tam ale ty zvuky budou v té hudbě chybět. Není to o tom, že tam ty tóny jednotlivých nástrojů ( Rock, POP ) už teoreticky nejsou, oni tam formou různých harmonických jsou, to jen "někdo" o tom neví, když je nemůže díky technice slyšet.
Celé to nastavování je většinou o eliminaci vlivu poslechové místnosti a to chce přesné měření a řešit to prvně úpravou akustiky a až pak si s tím hrát EQ, či DSP. Samozřejmě jen velice citlivě s mírnou korekcí na širším pásmu. Pokud někdo vyjede šavle +-3dB na různých frekvencích, tak pak už to s hudbou nemá nic poslečného.
Ve zkratce: "Udělat" místnost a pak upravit jen ten spodek do cca 1 - 2 kHz, dále to většinou není potřeba řešit.
Není pravda, že na zvuk upravený ve studiu. To nikdo z nás neví a to srovnání nemá. To jsou jen dohady. Ideální pro domácí poslech je to, co kvalita aparatury dovolí a co nejrovnější křivku, pak Vám vynikne to celé hudební dílo, jak to má být a dá se toho v domácích podmínkách dosáhnout. Skutečnou lahůdkou jsou pak ty tóny varhan, či klavíru, které skutečně sahají kolem 20 Hz i pod. Ta "husina" a tlaky do hrudníku, z toho jsou nenahraditelné. Pro případ, že se někdo snaží Sub používat i pro poslech hudby. Za mně ( je to jen nouzovka ) - je to velmi problematické na nastavení a nikdy to není stejné jako při použití plnorozsahových beden. Když už, tak to chce superkvalitní Sub a spodek u něho oříznou někde na max. 50 Hz a zbytek musí být schopny zahrát ty reprobedny.
Pokud se bavíme o Subu k DK, tak u filmů je to úplně jedno. Tam jde jen o ten efekt a nikdo neví, zda to má bouchnout takt, či jinak.
Hodně úspěchů a pro poslech hudby raději kvalitnější plnorzsahové reprobedny.
štětináč, subwoofer pre radost je dobry napad ... ale
1a) mas dostatocne velku miestnost, aby si v nej pocul subbasy
- https://amcoustics.com/tools/amroc
1b) pripadne vies ju utesnit, aby ti nizke frekvencie z nej "neutiekli"?
- https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p ... 71#p377271
2) skusal si uz digitalnu korekciu basov? ak prehravas z Windows, tak https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/ je pomerne jednoducho vyskusatelny
3) pripadne co tak nejake akusticke upravy miestnosti? mozu pomoct s basmi aj so sucasnymi reprobednami
4) ak je to len na "hranie", tak zvazit kupu z druhej ruky a potom pripadne predat z nizsou stratou, nez pri kupe noveho...
1a) mas dostatocne velku miestnost, aby si v nej pocul subbasy
- https://amcoustics.com/tools/amroc
1b) pripadne vies ju utesnit, aby ti nizke frekvencie z nej "neutiekli"?
- https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p ... 71#p377271
2) skusal si uz digitalnu korekciu basov? ak prehravas z Windows, tak https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/ je pomerne jednoducho vyskusatelny
3) pripadne co tak nejake akusticke upravy miestnosti? mozu pomoct s basmi aj so sucasnymi reprobednami
4) ak je to len na "hranie", tak zvazit kupu z druhej ruky a potom pripadne predat z nizsou stratou, nez pri kupe noveho...
úplně s tebou souhlasím - já už na žádný příspěvek od Liamee nereaguju, místní admin ho tady zřejmě nechává každého napadat protože mu to zvyšuje počet příspěvků na serveru.lechos píše: ↑16 dub 2024 11:43z Liamee nediskutuj, je to největší vůl fóra, všechno viděl, zná a ví
ahoj
LS
Dark side of the moon píše: ↑16 dub 2024 09:59Když nejsi schopný pochopit trochu obsáhlejší text, tak se k němu raději nevyjadřuj.