Tannoy

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Milord
Kontaktovat uživatele:

Tannoy

Příspěvek od Milord »

Tannoy mercury vi - poraďte jak trochu potlačit jejich agresivnější výšky. Prosím nepište vyměna komponent, to vím taky. Poraďte treba jakou kabeláž. No, moc nečekám ale jsem zvědavý co tady z toho vzejde.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: Tannoy

Příspěvek od lachim »

Milord
Zkus pověsit 4 polystyrenove desky na boční stěny. (2 a 2 a treba 2ku a 15ku)
Treba to pomůže. Nic jednoduššího na zkoušku me nenapadá.
:)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Nepíšeš žádné podrobnosti, těžko lze něco poradit. Jaký máš zdroj, zesilovač kabeláž? Jak vypadá tvoje poslechovka (zatlumení, podlaha, stěny, vybavení...)? Jak máš bedny postavené v prostoru a vzhledem k poslechovému místu (poloha, vzdálenost)?

Jinak kabel je taky komponent... ;-).

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

Asi víš nebo předpokládáš ,že je to výškáčema v tvých bednách že? Nevím jakou mají směrovost ale pokud je maš natočené přímo na sebe ,tak je v první řadě pootoč do roviny tj. ven z posl.trojůhelníku aby nemíříly osou přímo na tebe ale podél bočních do koutů za tebou ,tím by měl nastat přirozený útlum ,a to tím větší čím víc je odkloníš možná tím zároveň docílíš "na ucho" i malinko větší prostorovosti. Pokud to nestačí tak tlumit první boční odraz který je násobí ,nejjednodušší bude ten polistyren jak pravil lachim ,nebo nějaký ,gobelín ,tepich ,deka co máš po ruce. Ale úlevu může přinést i ladění zbytku sestavy pokud je něco ostrého tam/ tak se ti to může sčítat - např.( zdroj jako třeba levný CD player). Pokud hraješ z PC resampluj to vyhladí vyšší kmit.celkem slušně, když nepomůže nic nebraň se korekcím treble do - ,lepší než z uší krev :P Kabelová deka shit drátem je asi též možné řešení ale ne to nejl.spíše to poslední.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Zdá se, že mají biwire terminály. Tak připoj kabel k basu a terminál pro výšky k němu připoj přes malý odpor 5W, velikost vyzkoušet, řádově jednotky Ohmu. Další možnost je filtrace napájení, nejspíš pro zdroj(e) signálu.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

petrl
myslíš, že v tannoy staví komerční bedny s tím, že si k nim bude zákazník připojovat u terminálu nějakou odpor. součástku?
neměl by tazatel milord hledat příčinu problému jinde a jinak?
pak ty bedny bude chtít třeba prodat, potenciální kupec si možná najde diskuzi, dojde k závěru, že je nějak"bastlil"....
pokud by to byl model starý 20 let, pak ano. řešme agresivitu výšek třeba úpravou výhybky.
ale u těchto aktuálních modelů, třeba ještě v záruce ... to mi nepřipadá jako dobrá rada.
(pozor: osobně nejsem fanda zvuku repro tannoy a jejich podání výšek +středů,basů též nemusím)

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

No byly doby, kdy výrobci možnosti útlumu výšek zabudovávali sami. Já to sice v hi-fii považuju za stejnou blbost jako tónové korekce, ale zřejmě ta potřeba v určité době byla. Moje řešení by do výhybky nijak nezasáhlo a originalitu nenarušilo. A je lacinější než ta filtrace.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Co je špatnýho na tom, že tazatel může zcela jednoduše k biwiringovýmu terminálu připojit propojku,která bude obsahovat odpor k utlumení vejšek ?
Vždyť kabelový propojky bejvaji zcela obvyklou součástí biwi terminálu, ba dokonce se uvádí, že maji blahodárnější vliv na zvuk, než běžně používaný propojky plechový.Pokud bude mít tazatel chuť, vyrobí si zcela jednoduše čtyři propojky, z toho dvě s odporem do kladnýho přívodu.Připojí, pár dní ponechá a posoudí poslechem.A pokud bude změna zvukově nežádoucí, propojky odpojí, aniž by zanechalo jejich použití jakýkoliv stopy.
...

Technická pozn.: používá se tzv. výkonový odpor 3-5 watů.Každý ohm odporu znamená snížení citlivosti reproduktoru asi o jeden dB.Pro začátek doporučuju hodnotu 2 nebo 2,2 ohmu.
K dlouhým nožičkám odporu se dají připojit banánky nebo vidličky prům. 8mm na jednoduchý vyzkoušení síly útlumu.Odpor tak sám tvoří onu zmiňovanou propojku.
kabelguru.cz

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Zařazením odporu se změní objem výšek, na který si ale Milord nijak nestěžuje. Zato charakter výšek, na který si stěžuje, se tím nijak nezmění.
Navíc tyhle Tannoye nejsou žádná ořezávátka, takže si myslím, že bedny jako takové jsou příčinou problému jen s malinkatou pravděpodobností. Viděl bych za tím spíš zbytek řetězce (akustika, zesilovač, poloha beden v místnosti atd.).

Dokud Milord nedá víc informací, nikam se nehnem.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Ano, asi jde ve skutečnosti spíš o vyšší středy.Ale to nic nemění na tom, že vyzkoušení přípravku je jednoduchý a vyjde na pár korun.
kabelguru.cz

Milord
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milord »

Moc děkuji za příspěvky a rady. Bedny jsou nové (tak ještě asi nehrají jak by měly), koupil jsem je pro domácí kino, tak filmy a hudba. Není to moje hlavní poslechová souprava. Místnost pro kino ještě není k dispozici, ale bedny trochu rozehrávám a je to ostré i když umístění momentálně není ideální. AVR bude Onkyo což mi dělá vrásky protože je taky agresívnější, asi to není ideální spojení, no uvidíme až bude vše na svém místě. Napsal jsem o radu, protože si myslím, že to budu řešit, v jedné anglické recenzi použili termín "kruté výšky". V každém případě děkuji.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jenže ono není moc co radit, když nic nevíme o tvém řetězci, akustice, umístění...

Zatím je tvá otázka v poloze "Koupil jsem si nové auto a nejsem úplně spokojenej s tím, jak jezdí. Co mi poradíte?" ;-).

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Bohužiaľ je to vlastnosť tých boxov, test whathifi
Against
Fussy with placement
Harsh treble
Short on finesse
A nie je to biwiring.Test, meranie Stereophile to potvrdzujú.

Raptor

Příspěvek od Raptor »

No některé rady, to člověk žasne.

Faktem je však, že jsi nedal dostatek vstupních informací. Ladit bedny, když jak píšeš nemáš hotovou poslechovku pro domácí kino, nejsi si jist čím to budeš krmit ( Onkyo asi nevyhovuje ), je to zcela předčasné a zbytečné. Pokud by však tato situace nastala až to bude konečné - postavené, dodělané a vybavené, tak jedna z možností je odzkoušet různé reprokabely, kde v návaznosti na různý odpor, indukčnost a kapacitu se může měnit průběh kmitočtového spectra a poměr "basů a výšek". Poslechově na přední bedny by to měl být trojúhelník, nejlépe rovnostranný, nebo alespoň rovnoramenný. Vytáčení beden mimo osu poslechu do roviny - s tím opatrně, chce to experimentrovat, neboť přílišným vytočení beden do roviny může dojít k roztržení stereo báze. Osobní mnohaleté zkušennosti poukazují na to, že nejlepších výsledků bylo dosaženo lehkým natočením osy beden k místu poslechu a v to v cca polovičním úhlu mezi bočními stěnami a uchem posluchače ( osou kolmou na bedny v rovině a osou k uchu posluchače ). Tak hodně úspěchů a určitě tam nedávej žádné odpory, ty Tannoy si to nezaslouží.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Nedá mi to a musím si ještě jednou přisadit.
Ano, raději žádné odpory !
Elektrika je sice neviditelná, ale může bejt silně nevyzpytatelná, takže bude lepší nedělat žádný neověřený experimenty.Renomovanej výrobce přece chyby nedělá (vždyť už to dělá tak dlouho), takže bude stačit počkat na finální umístění reprosoustav v prostoru, jejich rozehrání (v řádu desítek hodin) a případný nedostatky či přebytky ve zvuku, se doladí výměnou kabelů.
kabelguru.cz

Odpovědět