TECHNICS SL-M1 s S ramínkem – nastavení, vyladění vyleštění

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
zabiny007

TECHNICS SL-M1 s S ramínkem – nastavení, vyladění vyleštění

Příspěvek od zabiny007 »

Ahoj, tak po diskuzi „kam po NC 450" – viz http://hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=5201 jsem minulý týden pořídil za relativně rozumnou cenu TECHNICS SL M1, jako první krok k lepšímu zvuku *jupi* .

Obrázek

Hned po prvním zapojení a seřízení bych řekl, že hraje lépe než „bývalka NC450“, ale k dokonalosti tomu chybí doladění, se kterým potřebuji poradit. Mám k tomu spoustu dotazů a tak jsem je sepsal do jednoho tématu, i když si nejsem jist, zda by nebylo efektivnější z toho udělat témat více… Uvidíme :D .

Takže mé dotazy:

1) NASTAVENÍ GRAMOFONU:
- AZIMUT – pravděpodobně je lehce hnuté raménko, protože azimut je vychýlen cca o 1mm. Stejně tak to bylo NC 450, ale tam headshell měl vůli, takže jsem to při použití trošky násilí srovnal. Předpokládám, že při troše hodinářské práce s jemným podložením přenosky to srovnám. Nebo máte jiné doporučení? (jiný heasdshell jsem zkoušel, situace je stejná)
- OFSETOVÝ ÚHEL – nevíte, jaké použít správné Null Pointy při efektivní délce 230mm s přesahem 15mm?
- VTA – nyní je nastaven přesně a sedí i s mojí přenoskou. Ale rád bych si zkusil pohrát s výměnou slipmatu… Nevíte, zda je u této mašinky stavitelný?
- KABELÁŽ – aktuálně jsou napevno originální „nitky“, které na mne nepůsobí dobře, takže zvažuji výměnu. Je vhodnější udělat opět pevnou kabeláž, nebo raději praktičtější RCA cinch? Nevíte o někom v Brně či okolí, kdo by to uměl?
- MANUÁL - Mimochodem - nemáte někdo manuál? Na netu jsem našel jen zpoplatněné možnosti stažení…[/list]

2) VZHLED:
- Budu potřebovat nové plexi – vím o firmě PLEXIPLAST v Praze, ale údajně by to měl někdo umět i u Brna. Nevíte kdo? Našel jsem KOPLAST v Jedovnicích – máte s nimi zkušenost?
- Kovové části jsou značně zoxidované a bude potřeba je přeleštit. Máte nějaký doporučený přípravek či postup? Budu rád a za typy, čemu se rozhodně vyhnout…

Obrázek

3) DROBNÉ LUPÁNÍ:
- Pokud pustím motorek na prázdno a volume dám na maximum, je slyšet v bednách krom drobného šumu i lehké lupání v cca vteřinovém intervalu – jako když jehla přejede přes drobný škrábanec na desce. Pokud zvednu raménko a posunuji jej směrem k talíři, tak cca v polovině cesty“ se ozývá zvuk jen z pravé bedny a když jsem v poloze cca 1cm za okrajem talíře, úplně to zmizí. Pokud motor zastavím, tak to také zmizí. Netušíte, čím to může být?

Budu rád za vaše rady a doporučení!
Děkuji!

kite19
Kontaktovat uživatele:

Re: TECHNICS SL-M1 s S ramínkem – nastavení, vyladění vyleštění

Příspěvek od kite19 »

Ahoj, krásny stroj. Na www.vinylengine.com , by si ten manuál po registrácii mal stiahnuť bezplatne.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

kite19 píše:Ahoj, krásny stroj. Na http://www.vinylengine.com , by si ten manuál po registrácii mal stiahnuť bezplatne.
Díky za typ, ale není to řešení. Nechápu proč, ale tento model tam snad jako jediný chybí a i všichni v diskuzích manuál shánějí...
Ale stáhnu si alespoň Technics SL-M2, který má dle fotky stejné raménko i talíř, jen se liší v ovládacím panelu...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Podle dostupných informací na webu měl Technics SL-M1 přímé rameno s T4P mount.
VTA - by se měl dát nastavit tím šroubem v základně ramena, který je vidět na tvém obrázku, po povolení by mělo jít pohnout ramenem vůči základně.
Null pointy - by měly být 58,8 a 113,5
Kabeláž - rozhodně cinche.

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Děkuji moc za rady! O tom šroubku jsem si to myslel, ale měl jsem strach to bez informací zkoušet, abych něco nepo.al... Null poity dnes doladím. Děkuji!

K provedení T4P:
Taky mi to bylo před koupí divné, že všechny odkazy vedou na verzi s rovným ramínkem s T4P. Ale po důkladnějším hledání jsem pár informací našel i o verzi s S ramínkem - např.: např. http://audio-heritage.jp/TECHNICS/player/sl-m1.html, nebo i videa - např.: https://www.youtube.com/watch?v=G31zCFIVIXA.
Podle nějakých zdrojů se to prodávalo v této verzi převážně v Japonsku, podle jiných to prodávali v r. 1984-1985 a pak se prodával až do 1991 už jen s rovným ramínkem... Některé verze mají dokonce navíc i regulaci otáček (alespoň to odhaduji dle obrázku - viz http://www.thevintageknob.org/technics-SL-M1.html ). Nechápu, proč se neodlišují nějakým dalším označením, např.: Mk1 - MkII. Prostě pod stejným názvem existují existují tři varianty (alespoň co zatím vím...).

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

ano, i vnitřní nullpoint je asi japonský, protože podle RIAA by měl záznam končit na poloměru 60,325 mm
Podle JIS (Japanese Industrial Standard) by měl končit na 57,6 mm. Tedy pro RIAA už je vnitřní null point mimo záznam. Podle JIS je tak akorát.

v null pointu je nulová snímací chyba, tedy kolmice na hrot přenosky prochází přesně středem otáčení talíře. Protože velikost zkreslení při stejné úhlové chybě směrem ke středu desky vzrůstá, umisťuje se vnitřní null point těsně před konec záznamu.
Například úhlová chyba 1,5 stupně znamená na poloměru 137 mm zkreslení 0,548%, ale stejná chyba při poloměru 57 mm už znamená zkreslení 1,316%.
Při poslechu vážné hudby bývá rovněž před koncem záznamu obvykle nějaké finále a v tom je zkreslení nejmarkantnější, aby se tomu zamezilo, je vnitřní nullpoint těsně před koncem, ale za ním zkreslení stoupá velmi prudce.
U výše popsaného příkladu je nullpoint se zkreslením 0% na poloměru 68 mm a během 11 mm záznamu je to již 1,316%

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Tak štelování VTA funguje, nullpointy nastaveny, vše vyváženo a seřízeno. Bohužel ale u některých LP "vylezly" sykavky. Nejvíce u Billie Holiday - deska – Songs For Distingué Lovers od WaxTime, ta je téměř neposlouchatelná. Přitom u NC 450 ( Music Hall Tracker, kabel SUPRA Biline Phono 2RCA ) žádný problém nebyl. Zkoušel jsem osazenou přenosku GRADO GOLD vyměnit za OM5, sykavky jsou méně výrazné, ale pořád zřetelně slyšitelné... Netušíte někdo, čím to může být? Pomůže mnou plánovaná výměna integrovaných "tkaniček" za cinch + Supra kabel?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

výměna kabeláže rozhodně nepomůže, nedivil bych se, kdyby naopak ty výšky ještě zesílila.
Jsou to zkreslené sykavky, nebo je tam prostě nebývale mnoho výšek ?
Je phono správně nastavené ?

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Výšek mi nepřijde nějak extrémně moc. Deska je v pohodě, jen v každé skladbě je pár míst, kde to při jejím zpěvu prostě "syčí". Z kraje desky je to je lehké "syknutí", směrem ke středu to syčí tak, že jsem poslední píseň druhé sloky ani nedoposlouchal. Možná je to způsobeno kombinací specifického hlasu a nekvalitního výlisku?

add Phono - Vše je nastavené přesně - null pointy podle tebou doporučených hodnot, přítlak digitální vahou na doporučených 1,5, VTA - headshell v rovině s deskou. S azimutem jsem si hrál a podkládal jsem o cca 1mm na jedné straně. Na talíři je originál technics guma a na něm kožený slipmat.

O víkendu vyzkouším:
- znovu všechna nastavení přeměřit, zda mi něco neuniklo, hlavně zkusím experimentovat s azimutem. U něj nemohu tvrdit, že je to 100%, nastavuje se velmi špatně...
- pustit jiné desky s ženským vokálem, pustit jiné desky s BH
- pustit vše do sluchátek, zda to není problémem akustiky místnosti

Máš ještě jiná doporučení, co vyzkoušet?
Děkuji

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

sykavky a místnost - to asi nemá souvislost.
Myslel jsem spíše na nastavení kapacity u phono předzesilovače, myslím, že je tam nastavena příliš vysoká kapacita

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Mám integrovaný MM v reciveru Marantz SR6008, v manualu kapacitu neuvádějí, jen hodnoty:
  • Vstupní citlivost 2,5 mV
    RIAA deviace +-1dB (20 Hz - 20 kHz)
    Odstup signál šum 74dB (A váženo, s 5mV vstupem)
    Jmenovitý výstup 150 mV
    Faktor zkreslení 0,03% (1kHz, 3V)
Zapnuto mám na Pure Direct.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to může být ten problém.
Loading capacitance - je nějaká kapacita, která se připojuje paralelně k přenosce. Slouží to k vyrovnání frekvenční charakteristiky přenosky. Některé přenosky jsou velmi háklivé na vyšší kapacitu. Například Sumiko. Obvykle to bývá 50 - 600 pF podle výrobce a typu přenosky. Je třeba si uvědomit, že se do toho započítává vzájemná kapacita vodičů v gramofonu + kapacita kabelu mezi gramofonem a phono předzesilovačem + vstupní kapacita phono předzesilovače. Výsledná kapacita je součtem těchto tří hodnot. Kapacitu vodičů v gramofonu jsem kdysi měřil na nějakém Debutu a bylo to 25pF.

Grado doporučenou kapacitu neuvádí *headbang*
U Ortofonu OM5 je to 200 - 600pF

vyzkoušej externí phono předzesilovač

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Tak to už se dostáváme mimo mé chápání. Já chci jen poslouchat kvalitně hudbu a nemuset u toho řešit všechny ty ohmy a farady, o kterých jsem naposled slyšel tak před 30lety v hodinách fyziky... Ale skláním se před všemi, co tomu rozumí *klanimse* . Každopádně, když jsem se zeptal na toto téma strýčka googla, našel jsem nějaké testy a diskuze na toto téma:

http://www.vinylengine.com/turntable_fo ... hp?t=37211
https://sites.google.com/site/zevaudio/ ... rado-gold1

Ale jak říkám - jako "netechnik" nejsem schopen interpretovat, co se v tom píše... Jen asi znamená něco tvrzení, že Grado je "kapacitně necitlivé" :-)

A závěr pro mne? Zkusím o víkendu testovat a výhledově někde zapůjčit preamp a jsem zvědav, co se bude dít :-)

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Plně souhlasím s Renownem, nastavení je největší bolístka uživatelů kolotočů.

Jinak co se týče plexi , doporučuji KOPLAST v Jedovnicích, top kvalita za krásnou cenu, příjemné jednání, tak si představuji vztah odběratele a dodavatele *thumbs up* . Jelikož už jsem nějaký ten gramofonek seřizoval, vyměňoval kablíky a nastavoval, mohu tvrdit , že u vintage mašinek hlavně změnou původní kabeláže za ( npř. stříbro není to pravé ořechové / u mého DP-59L jsem vyměnil stříbro za původní kabel ( měď ) a bylo to tak uječené a vůbec se to nedalo poslouchat, že jsem hned druhý den vracel měď do ramínka ).

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Pytel píše: ...Jinak co se týče plexi , doporučuji KOPLAST v Jedovnicích, top kvalita za krásnou cenu, příjemné jednání, tak si představuji vztah odběratele a dodavatele *thumbs up* ...
Jedovnice jsem oslovil a dost mne šokoval propastný rozdíl v ceně v porovnání s Prahou... Kryt mi v Jedovnicích nabídli ze 3mm plastu za 720,- Kč, v Praze to stejné ze 4mm plastu za 2034,- Kč... Takže již tam mám zamluven termín a vyrábět nechávám v Jedovnicích...

Odpovědět