Tipy na výborný zvuk levné HIFI sestavy
Tipy na výborný zvuk levné HIFI sestavy
Založil jsem toto vlákno, protože nejen mě tady opravdu chybí.
Rád bych zde našel nějaké dobré tipy, jak v domácích podmínkách získat kvalitní poslech hudby aniž bych musel investovat velké částky. Zajímají mě hlavně věcné příspěvky uživatelů, kteří takovou levnou sestavu úspěšně poskládali a díky tomu si domácí poslech hudby opravdu užívají. Pokud máte i měření jednotlivých komponent, tak úplně super protože potom je jasné, že nejde o nějaké imprese.
Prosím zdržte se psaní o různém HIFI woodoo, kabelech a podobných "pastech" na důvěřivce, kteří dodnes mají problém se středoškolskou fyzikou.
Rád bych zde našel nějaké dobré tipy, jak v domácích podmínkách získat kvalitní poslech hudby aniž bych musel investovat velké částky. Zajímají mě hlavně věcné příspěvky uživatelů, kteří takovou levnou sestavu úspěšně poskládali a díky tomu si domácí poslech hudby opravdu užívají. Pokud máte i měření jednotlivých komponent, tak úplně super protože potom je jasné, že nejde o nějaké imprese.
Prosím zdržte se psaní o různém HIFI woodoo, kabelech a podobných "pastech" na důvěřivce, kteří dodnes mají problém se středoškolskou fyzikou.
Re: Tipy na výborný zvuk levné HIFI sestavy
Co si představuješ pod slovem "levné"?
"Levné" asi něco jako aby to nebylo "drahé" nebo spíš racionálně investované částky tak, aby si člověk mohl spokojeně říct, že "nezáleží na tom čo máš, ale čo z toho máš!!
"

Až tak sa ta to dotklo?
.
Ale ukázka trollingu dobraaaa
Ci skor odviesť pozornosť od konštruktívnej debaty?
Biznis, ci ego ?

Ale ukázka trollingu dobraaaa

Ci skor odviesť pozornosť od konštruktívnej debaty?
Biznis, ci ego ?

Jason
Jestli budeš trollit i v tomto vláknu, tak už opravdu nevím.
Máš nějakou konkrétní zkušenost k tématu vlákna? Rozepiš se prosím.
Jestli budeš trollit i v tomto vláknu, tak už opravdu nevím.
Máš nějakou konkrétní zkušenost k tématu vlákna? Rozepiš se prosím.
Jiri
No, to je správně položená otázka, ale na úplně špatném místě. Na toto je přece odborník jistý Jason a má to v popisce. Dotaz směruj na něho, jinak to může od Tebe bráno jako provokace.
Pokud by to provokace nebyla a máš na mysli skutečně kvalitní poslech hudby v domácích podmínkách, tak zapomeň na to "levně".
Největším zvukovým problémem pro poslech doma bude "místnost", obývák, či poslechovka a bez úprav to nepůjde. A měření aparátů? To je Ti doma k ničemu, protože to zásadně změní ta poslechová místnost. Faktem je, že určitá kvalita je nutná a to co nejlepší možná a Tobě dostupná. Jako bývalý prof. hudebník ( a nejen já ) za kvalitní poslech hudby v domácích podmínkách považuji to, že ten zvuk bude co nejvíce realistický v případě akustických nástrojů, což lze porovnat cvičeným sluchem ( kdo má hudební sluch a má naposloucháno), a jako potvrzení tohoto provést měření v upravené poslechovce na referenčních skladbách. Bohužel s levnými aparáty toho dosáhnout nelze. Těch pokusů již bylo v minulosti nespočet.
Není to však žádné dogma, musí každý podle sebe, podle peněženky a svých preferencí. Obávám se, že univerzální návod Ti nikdo nedá a ani neexistuje.
Tak hodně úspěchů. Jestli je to jen provokace, tak si to užij.
No, to je správně položená otázka, ale na úplně špatném místě. Na toto je přece odborník jistý Jason a má to v popisce. Dotaz směruj na něho, jinak to může od Tebe bráno jako provokace.
Pokud by to provokace nebyla a máš na mysli skutečně kvalitní poslech hudby v domácích podmínkách, tak zapomeň na to "levně".
Největším zvukovým problémem pro poslech doma bude "místnost", obývák, či poslechovka a bez úprav to nepůjde. A měření aparátů? To je Ti doma k ničemu, protože to zásadně změní ta poslechová místnost. Faktem je, že určitá kvalita je nutná a to co nejlepší možná a Tobě dostupná. Jako bývalý prof. hudebník ( a nejen já ) za kvalitní poslech hudby v domácích podmínkách považuji to, že ten zvuk bude co nejvíce realistický v případě akustických nástrojů, což lze porovnat cvičeným sluchem ( kdo má hudební sluch a má naposloucháno), a jako potvrzení tohoto provést měření v upravené poslechovce na referenčních skladbách. Bohužel s levnými aparáty toho dosáhnout nelze. Těch pokusů již bylo v minulosti nespočet.
Není to však žádné dogma, musí každý podle sebe, podle peněženky a svých preferencí. Obávám se, že univerzální návod Ti nikdo nedá a ani neexistuje.
Tak hodně úspěchů. Jestli je to jen provokace, tak si to užij.
Jiri... Ano mám.. Chod do predajne, daj si pustiť to co považuješ za levne (v tom lepšom prípade, si to zapožičaj) a kup co sa ti bude páčiť... Nepočúvaj pri tom predajcu a jeho rady... daj len na svoje uši a tvoj vkus.. A už vonkocom nepočúva rady ktoré, sa vymykaju všetkym logický a technickým základnom.. To v hifi velmi beží..!!
Buď hlavne spokojný, nechci na tom ryžovať a hlavne sa nestan mrzutým zatrpknutym ujom čo si myslí že všetko o tom vie... Užívaj
Buď hlavne spokojný, nechci na tom ryžovať a hlavne sa nestan mrzutým zatrpknutym ujom čo si myslí že všetko o tom vie... Užívaj

Naposledy upravil(a) Jason dne 17 črc 2019 11:17, celkem upraveno 1 x.
Jiří
čemu nerozumíš při jednoduché otázce...co si představuješ pod slovem levné?...
Pro někoho to je 30 000, pro druhého 100 000. Tak co?
čemu nerozumíš při jednoduché otázce...co si představuješ pod slovem levné?...
Pro někoho to je 30 000, pro druhého 100 000. Tak co?
Přesně tak, pro někoho je finální HiFi sestava za 15 000,- a někdo jiný dle svích měřítek bude brát samotný přehravač kolem 100 000,- jako kompromisní řešení.
Napsat tedy levné HiFi může znamenat pořád rozdíl v deseti či statisícech ...
Chtělo by to asi nějaký reálný badget.
Napsat tedy levné HiFi může znamenat pořád rozdíl v deseti či statisícech ...
Chtělo by to asi nějaký reálný badget.
Tak na toto téma jsem zvědav. I levné víno bývá někdy lepší než drahé. Ale co je levné? Nejde spíš o poměr cena -výkon?
Já mám jako druhou sestavu systém Counterpoint - DA10 + DA11+Solid8E+Solid1E, čili D/A převodník + transport + předzesilovač + koncový zesilovač + repro BW CDM7NT. Celé se to vešlo do 60 000,- Kč. Hraje to velice slušně.
Jako třetí sestavu mám Denon DVD2900 + Bryston B-60 + NHT 1.5 a opět je to velmi dobře sladěná sestava za 30 000,- Kč. V obou případech je cena kabeláže přiměřená systému a je zahrnuta do konečné ceny.
Snad to splňuje zadání tématu.
Jako třetí sestavu mám Denon DVD2900 + Bryston B-60 + NHT 1.5 a opět je to velmi dobře sladěná sestava za 30 000,- Kč. V obou případech je cena kabeláže přiměřená systému a je zahrnuta do konečné ceny.
Snad to splňuje zadání tématu.
Jestli je to míněno cenově tak nějak všeobecně, tak na otázku: "Rád bych zde našel nějaké dobré tipy, jak v domácích podmínkách získat kvalitní poslech hudby aniž bych musel investovat velké částky." je za mě odpověď:
investuj do: (v pořadí důležitosti) vhodný prostor poslechu, adekvátní repro, kvalitní nahrávky, zesilovač co zesiluje a přehrávač co přehrává,
neinvestuj do : veškerého hifi woodoo počínaje kabelem konče pojistkou
investuj do: (v pořadí důležitosti) vhodný prostor poslechu, adekvátní repro, kvalitní nahrávky, zesilovač co zesiluje a přehrávač co přehrává,
neinvestuj do : veškerého hifi woodoo počínaje kabelem konče pojistkou
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Hezké vlákno.
Co je "levné" je velmi relativní, proto nemá smysl jakoukoliv cenovou hranici určovat. Chápu to jako dobrý poměr cena/výkon aniž by částky byly mimo rámec běžné české reality.
Mě naposledy zaujala kombinace Marantz PM6006 a Focal Chorus 716. Příjemný plynoucí vcelku dynamický zvuk Marantze s trochu měkčími basy a lehce muzikálnějším podáním dobře doplňujou Focaly svou detailností, přesností a v téhle cenovce velmi překvapivou prostorovostí a detailem.
Jinak souhlas, že akustika (a poloha posluchače vůči repro) je alfa a omega.
Co je "levné" je velmi relativní, proto nemá smysl jakoukoliv cenovou hranici určovat. Chápu to jako dobrý poměr cena/výkon aniž by částky byly mimo rámec běžné české reality.
Mě naposledy zaujala kombinace Marantz PM6006 a Focal Chorus 716. Příjemný plynoucí vcelku dynamický zvuk Marantze s trochu měkčími basy a lehce muzikálnějším podáním dobře doplňujou Focaly svou detailností, přesností a v téhle cenovce velmi překvapivou prostorovostí a detailem.
Jinak souhlas, že akustika (a poloha posluchače vůči repro) je alfa a omega.
Bez ohledu na to, "kolik" je to "levné" peněz mohu dle svých zkušeností odpovědět takto:
V dané kvalitě se mi nakonec ukázalo, že nejlevnější byla all-in-one řešení (v mém případě konkrétně produkty Naim). Oddělené komponenty ve srovnatelné kvalitě byly dražší.
Takže mé doporučení by bylo jít touto cestou. Tím netvrdím, že all-in-one jsou nejlepší, právě naopak, jsou značně kompromisní, ale pokud je kritériem cena, pak jsou pro mne tou správnou volbou.
V dané kvalitě se mi nakonec ukázalo, že nejlevnější byla all-in-one řešení (v mém případě konkrétně produkty Naim). Oddělené komponenty ve srovnatelné kvalitě byly dražší.
Takže mé doporučení by bylo jít touto cestou. Tím netvrdím, že all-in-one jsou nejlepší, právě naopak, jsou značně kompromisní, ale pokud je kritériem cena, pak jsou pro mne tou správnou volbou.
Nebylo by lepší zadání upravit místo levné hifi na konkrétní cenové kategorie?
Nejlepší HIFI sestava do 10, 20, 30, 50, 100, nad 100 tis.?
A třeba ještě bazar vs. nové.
Nejlepší HIFI sestava do 10, 20, 30, 50, 100, nad 100 tis.?
A třeba ještě bazar vs. nové.