Výběr gramofonu
Re: Výběr gramofonu
Gramofon jako doplnkový komponent nebo pro začínajícího analogového nadšence rozhodně doporučuji jakýkoliv starší -vintage model značky THORENS , TD160 , TD166 , TD145 , TD147.....byla jich celá řada. Z vlastních zkušeností : THORENS = kvalitní , jednoduchá a promyšlená konstrukce a hlavně KVALITNÍ MATERIÁLY A PROVEDENÍ. Vlastnil jsem i dva z modelů ProJect a zde je vidět ošizení na materiálech i ledabylé provedení , tím vznikají i závady po poměrně krátké době používání. Rozdíl v těchto značkách je viditelné na první pohled - ProJect oproti THORENS slabší a méně odolná ložiska , horší povrchové opracování...atd.
Gramofony THORENS hrají bez závad již 30-40 let a to bez vykazování jakýchkoli známek opotřebení. A zvukově je samozřejmě podvěšené a pružinovými závěsy odpružené šasi - dále než pevné šasi.
Píšu pouze svoje vlastní poznatky. jsem milovník analogu a sám používám MICHELLE GYRODEC SE a jako druhý gramofon šasi THORENS TD 150 - což je strojek kdy licenci zakoupila firma LINN a dodnes bázi této konstrukce používá v modelů LINN LP 12.
Na TD 150 mám raménko SAEC W308N a na GYRODECu . AUDIOMODS.
ANALOGU ZDAR. -)
Gramofony THORENS hrají bez závad již 30-40 let a to bez vykazování jakýchkoli známek opotřebení. A zvukově je samozřejmě podvěšené a pružinovými závěsy odpružené šasi - dále než pevné šasi.
Píšu pouze svoje vlastní poznatky. jsem milovník analogu a sám používám MICHELLE GYRODEC SE a jako druhý gramofon šasi THORENS TD 150 - což je strojek kdy licenci zakoupila firma LINN a dodnes bázi této konstrukce používá v modelů LINN LP 12.
Na TD 150 mám raménko SAEC W308N a na GYRODECu . AUDIOMODS.
ANALOGU ZDAR. -)
2x KRELL EVO 600 ,KRELL EVO222, KRELL EVO505,KEF109MAIDSTONE,BRINKMAN BARDO + KOETSU ROSEWOOD , CANOR TP306 VR+, LUMIN S1 , SHUNYATA DENALI + kabely
A já zase poradím, vyhnout se všem, opakuji všem Teslám a najít Technics SL 3300, DD plný a nezničitelný automat, pokud bude v zachovalém stavu.
Zrovna včera jsem si jej po dlouhé době zapnul.
Otáčky naskočí během vteřiny a bez kolísání a úprav drží dle stroboskopu.
Odstup v dB vynikající, pro domácí použití snad ani nevyužitelný (nechceš-li odstěhovat sousedy) a s tím související prakticky nulová zpětná vazba.
Já ho pořídil za 5 000,- Kč před 3 roky ve stavu téměř novém, včetně víka.
Video:
Zrovna včera jsem si jej po dlouhé době zapnul.
Otáčky naskočí během vteřiny a bez kolísání a úprav drží dle stroboskopu.
Odstup v dB vynikající, pro domácí použití snad ani nevyužitelný (nechceš-li odstěhovat sousedy) a s tím související prakticky nulová zpětná vazba.
Já ho pořídil za 5 000,- Kč před 3 roky ve stavu téměř novém, včetně víka.
Video:
No nevím, plasťák ??? Měl jsem taky - DD 2000, manuál, po přechodu na vyšší level je to něco úplně jiného.
Souhlas , TESLA to je úplně špatně , ProJect = částečně špatně , jakýkoliv DJ plasťák nebo poloplasťák je taky špatně , ze starších DD gramofonů jsou dobře jen asi Denony nebo JVC samozřejmě ne ty levné plastové typy .Dobré starší gramech měla i značka Micro Seiki , záleží na finančních možnostech a klice něco dobrého za dobrý peníz sehnat.
2x KRELL EVO 600 ,KRELL EVO222, KRELL EVO505,KEF109MAIDSTONE,BRINKMAN BARDO + KOETSU ROSEWOOD , CANOR TP306 VR+, LUMIN S1 , SHUNYATA DENALI + kabely
JVC QLY44F ,QL33 nebo QL66 daji se sehnat už okolo 12kKČ.......za 5K bude každý gramec s..ačka
Já můžu zase vřele doporučit Technics SL 1200, 1210 MK2
Unese i MC přenosky v absolutní tichosti.
Unese i MC přenosky v absolutní tichosti.
No, mělo to být pouze doporučení, plasťák, neplasťák, sračka, nesračka ... ani gramec za milión nebude hrát v místnosti se špatnou akustikou dobře. To je zcela zásadní.
Jinak, měl jsem možnost poslouchat nějaké ty Transrotory s přenoskami za 120 000,- Kč a mohu říct, že se jedná z velké části pouze o snobismus (.. ale krásnou estetiku) a honění se za něčím, co nemá prakticky žádnou odpovídající hodnotu...ať se to někomu líbí, či nelíbí.
Takže, pro někoho, kdo nemá doma stovky až tisíce LP ve špičkové kvalitě, stačí vrchovatě jakýkoliv dobře servisovaný Technics, Denon, či jiný podobný v základu dobře provedený "plasťák", který ho prakticky přežije a dodržovat zásady manipulace s deskama...pak se vše s úspěchem zahrne do dědického řízení pro generace další
... také z ohledem na stávající úroveň komponentů, které tazatel zmiňoval.
Jinak, měl jsem možnost poslouchat nějaké ty Transrotory s přenoskami za 120 000,- Kč a mohu říct, že se jedná z velké části pouze o snobismus (.. ale krásnou estetiku) a honění se za něčím, co nemá prakticky žádnou odpovídající hodnotu...ať se to někomu líbí, či nelíbí.
Takže, pro někoho, kdo nemá doma stovky až tisíce LP ve špičkové kvalitě, stačí vrchovatě jakýkoliv dobře servisovaný Technics, Denon, či jiný podobný v základu dobře provedený "plasťák", který ho prakticky přežije a dodržovat zásady manipulace s deskama...pak se vše s úspěchem zahrne do dědického řízení pro generace další

Naposledy upravil(a) Ramones dne 19 led 2019 10:39, celkem upraveno 1 x.
Však o tom to je - doporučení. Já to mám z vlastní zkušenosti. Levný plasťák "zabije" lepší přenosku většinou zcela spolehlivě. Měl jsem na něm AT 20 SLa, kterou teď mám na 12" ramenu Ortofon a posun v dynamice a prostoru je řekl bych až neuvěřitelný. Na stejném zbytku řetězu a stejných vinylech.