Výběr recieveru

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
HansH1
Kontaktovat uživatele:

Výběr recieveru

Příspěvek od HansH1 »

Ahoj všem, potřeboval bych pomoct s výběrem recieveru, ale není to zrovna můj obor, takže se předem omlouvám za případné hloupé dotazy a poprosím Vás o shovívavost :oops:

Momentálně mám starou TV LG 32LG6000 (určitě bude výhledově větší do okolo 150cm), pak RaspberryPI jako mediacentrum (připojená kabelem k NASu) a "settopbox" od kabelovky (Motorola VIP1003). Plánuju taky BR přehrávač, protože máme hromadu DVD s pohádkama a DVD už je prostě nesmysl kupovat.
Dostal jsem se za opravdu symbolickou cenu k těmto reprákům:
Yamaha NS-C120, NS-G25 a subwoofer YST-SW015.

Nyní otázka:
Jaký reciever koupit aby si to všechno povídalo? Představuju si to tak, že vše bude hrát automaticky z repráků a musí to být blbuvzdorné, aby to uměla zapnout i žena. Není hloupá, negramotná nebo tak, ale odmítá zmáčknout více jak jedno tlačítko :D prý nemá čas 10 min pouštět TV nebo rádio, prostě chce přijít, zmáčknout čudlík a hotovo. Je toto vůbec reálné? Přes HDMI-CEC by mělo ne? Mám univerzální ovladač Logitech Harmony 300, který už používáme dlouho a dá se takto do jisté míry nastavit.

Protože se nám před 2 měsíci narodil prcek a jsme průměrná česká rodina, mám samozřejmě omezený rozpočet, takže hledám nějaké low-cost řešení. V zahraničí vyjdou recievery téměř na polovic, takže asi nakoupím tam (např. amazon.de), představoval bych si něco kolem 5 tis, s tím, že pokud se to opravdu vyplatí, jsem ochoten dát max 7tis. (už slyším ten smích až tady :D)
Je mi jasné, že to není mnoho, ale nejsem nijak nadaný posluchač a prostě chci jen více než vestavné repro z TV a když už jsem se dostal k těm bednám, proč je nevyužít... Takže rady, počkej, přišetři a kup si henten za 20k si prosím nechte pro jiné. Věřím, že se i za ty peníze dá koupit něco "na takové to domácí žvýkání"...

Předem děkuji všem za tipy a trpělivost!

Otázky na okraj:
1) má smysl poohlížet se po starších kouscích?
2) pozná reciever z jakého zdroje (které HDMI, digital audio apod) mu jde signál a podle toho se na něj přepnout a přehrávat zvuk z něj? Pokud ano, jakou funkci v popisu hledat?
3) jak je to s těmi ohmy? Jedny bedny jsou 6ohm, druhé 4ohmy, přesto jsou z jednoho setu, poradí si s tím reciever?
5) jakými kabely to všechno propojit? HDMI je víceméně jasné, hlavně ať podporují CEC, ale audio? Vzdálenost repro od recieveru bude do 2m, SW 4m

noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr recieveru

Příspěvek od noaid »

ad 1) já bych to určitě nedělal, starší přístroje neumí dekódovat "nové" audio formáty - "DTS-HD MA" a "DOLBY True HD". Rozdíl mezi DTS (používán na kvalitních DVD) a DTS-HD MA (používán na blu-ray médiích dnes) je na dobrých repro propastný, asi jako mezi CD a MP3. Je třeba myslet na budoucnost, člověk si to nekupuje na půl roku. Nemám ale tušení, od jaké cenové hladiny se to pohybuje. Takže jen upozornění, s čím je třeba počítat v rozvaze.

HansH1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HansH1 »

Díky za názor, určitě si reciever nekupuju na rok či dva, takže podstatná informace ;-)

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

To čo pre svoju domácnosť potrebuješ, to zoženieš aj medzi staršími AV receivermi, Pioneer má ovládanie cez HDMI a aj to automatické rozpoznanie cez čo chceš hrať, zapnutím telky sa ti automatický zapne aj receiver. Záleží aj na tom či tvoja telka podporuje Hdmi ovládanie. U receiverov cena padá veľmi rýchlo najme s ohľadom na vývoj tých nových formátov a čohokoľvek čo do toho dávajú. Napríklad ja som si kúpil AV pred 4 rokmi, pár mesiacov na to bola novinka 3D, teraz už máš 4K obraz, minuloročným modelom nič nepokazíš, a kúpením nového nižšieho modelu nič nezískaš.
V bazároch sú toho haldy, popozeraj čo a za akú cenu, porovnaj to s popisom na stránke výrobcu, teda aké to má funkcie a kľudne môžeš kúpiť starší, cena na domácom kine prudko klesá.
Priekupníka rozoznáš tak že má obsiahly popis a vyššiu cenu - od takých nekupuj. Človek ktorý to naozaj predáva preto že ide kúpiť nový AV, resp. sa ho potrebuje zbaviť to predáva za pár korún. U priekupníka nikdy nevieš aká porucha vyskočí lebo na tom AVčku nikdy nehral.
Určite ti poradia vlastníci iných značiek tak počkaj a naozaj u AV klesá cena rýchlo.

HansH1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HansH1 »

Díky, TV HDM-CEC podporuje, ovládám přes něj XBMC na RaspberryPI ;-)
Co mám na těch recieverech teda hledat za parametry, aby mě na tom ty bedny jely a vůbec si vše povídalo jak má? :?

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

No všimni si hlavne podporované formáty, tých ohmov sa vôbec neboj :D AV by malo mať automatickú kalibráciu priestorového zvuku, tie súčasné všetky podporujú tak iPhone ako aj iné phopny :D Neboj sa toho, ak narazím niekde na slušnú ponuku tak ti to sem hodím. S tými rôznymi formátmi je to tak, že každý rok výrobcovia vyrukujú s niečím novým a to by si musel kupovať stále niečo nové aby si bol s dobou. Ja mám všetko 3D a asi 3 krát som to niekomu takto niečo prehral ale vôbec to nepoužívam, a hromada nových systémov a formátov je len na podporu predaja a reálne ich nepoužívaš. Keď to zapojíš, skalibruješ, potom sa už len hráš s ovládačom. Veľa použitých AV receiverov majú aj oficiálny predajcovia a internetové obchody a teda máš na to aj záruku.
Akú značku preferuješ?

HansH1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HansH1 »

3D ani 4K fakt neresim na tom mi vubec nezalezi... Jsem realista, takze je mi jasne, ze to pouziju 2x a pak se na to vykaslu...

HansH1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HansH1 »

Nikdo mě neporadí konkrétně? Jakým značkám se vyhnout, po kterých se koukat, co mám hledat v parametrech, aby to např. ty bedny zvládly aniž bych je spálil apod? :oops:
Jak jsem psal, 3D,4K, LAN, WIFI ani podobné hypersuper vychytávky nepotřebuju, maximálně co mě napadá tak by se mě možná hodil nějaký připojitelný bluetooth modul, ale to už by byla jenom fíčurka navíc...
Je lepší mít vše jedné značky, myslím tím bedny Yamaha = reciever Yamaha?

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

No, v tej cenovej relácii akú si si určil, je relatívne jedno čo vyberieš.
http://www.hifibazar.cz/ preklikni si tam na receiver a je tam v ponuke ONKYO TX-SR706, má všetko čo požaduješ, je v cenovej relácii akú požaduješ, a má aj pre out výstup a funkcie ktoré ti nový receiver v danej cenovej relácii neponúkne.
Uvádzam ti to len ako príklad, u týchto AV receiverov pokiaľ ide o značky ako Yamaha, Pioneer, Onkyo, Denon je skoro úplne jedno čo si vyberieš, spravidla ponúkajú to isté a aj konštrukčne a súčiastkovo sú na tom podobne. Obchodná a cenová politika jednotlivých spoločností im nedovolí nejaký mimoriadny rozdiel v kvalite.
Vybrať si musíš ty, ale toto je určite lepšie ako nový úplne základný model.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

toto je nový pioneer http://elektro.bazos.cz/inzerat/3278836 ... 8-NOVY.php , ak si tie dva porovnáš, budeš mať jasno v tom či starý alebo nový :D Ja osobne, už len pri pohľade na zadný panel, beriem ten starý. Vyber dobre, porovnaj parametre, ale to Onkyo je slušné. Osobne mám doma Pioneer, ale nepreferujem žiadnu značku.

HansH1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HansH1 »

Tak když to vezmu takto, tak bych bral to Onkyo, otázkou je že stejně nevím co tam všechno připojit :-D a upřímně - dost pochybuju, že do bytu narvu někdy 7.1 :-D Pokud to ale opravdu stojí za to, beru jej jako vážného adepta...

Na Amazonu teďmají např. Yamahu RX V367 za 150eur (4100,- Kč) proč bych si měl koupit to Onkyo za téměř 1x tolik? Co umí Onkyo oproti té Yamaze, resp. v čem mi bude užitečnější? Bude lépe hrát? Jak poznám, že se ten reciever bude umět automaticky přepínat mezi vstupy - nějaký název funkce nebo co mám hledat co mi to potvrdí? Nechci za každou cenu ušetřit každou korunu, jen se ptám jako lama :-D Konektivita vzadu je sice krásná ale mě nic neříkající a nevím jestli mi k něčemu bude....

další hloupý dotaz: To Onkyo má výkon 7x160W a 6ohm, moje bedny jsou ale 4 a 6ohm, to vadí? Ta Yamaha má třeba napsáno 2/4/6 ohm 105/130/150W...

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

7,1 nebudeš nikdy používať, je to totálna zbytočnosť.

http://www.onkyousa.com/Products/model. ... =prodClass

http://usa.yamaha.com/products/audio-vi ... mode=model

Rozhodni sa ty, ak sa rozhodneš zle, budeš za to zodpovedať sám :D
Nové je nové, ale je to základný model. Na nete určite nájdeš aj recenzie oboch, tak hľadaj.

HansH1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HansH1 »

Rozhodni se ty - to je rada jak noha... Samozrejme ze se musim rozhodnout ja, ale podle ceho? Nerozumim tomu a nehodlam o tom cist romany plne me nic nerikajicich veci, proto jsem zde, mezi uz zkusenyma, s zadosti o pomoc a osvetleni nekterych zalezitosti, pojmu....
Takze ano, rozhodnu se sam, ale nevim podle ceho se rozhodovat a co je podstatne kriterium a co ne, co mi bude fungovat a co ne, to jsem cekal ze se dozvim zde ;-)

Boro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Boro »

Prepáčte, že sa vám miešam do debaty, no chcel som sa opýtať - načo je vlastne dobré mať viac ako 5.1 kanálový zvuk? Minule som totiž videl v obchode receiver 9.1-kanálový (bola to tuším Yamaha) a to sa mi už fakt rozum zastavuje, pretože toľko reprákov by som nemal ani kde uložiť... :mrgreen:

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Receivery ve stejné cenové kategorii mají dnes také dosti stejné funkční vybavení a i kvalitativně jsou si podobné. Mají všechny ty puntíky, dírky a vstupy a výstupy, které vůbec mohou mít, a člověk jich využije stejně asi jen 10%. Čím dražší výrobek, tím složitější a vetšinou i kvalitnější. Jak funkcemi, tak zvukem. Pokud koupíš starší receiver, povede se ti koupit taky třeba Mercedes za cenu Škodovky. To ale doceníš jedině tehdy, když k tomu máš kvalitní přehrávač a reprobedny v odpovídající kvalitě. Jedním slovem to může hrát jen tak, jak dovolí ten nejslabší článek řetězce. Nikdo ti neřekne "kup si receiver XXX a k tomu bedny XXX-150 a BD player XXX-XXX. To je nejlepší na světě v dané ceně. Ne, takhle to prostě nechodí, nikdo to totiž neví. Ví se o povedených mašinách, mimořádných kouscích, existují tipy, osvědčené věci. Dohromady ale často nepasujou k sobě zvukově. Takže těžko radit konkrétně, pokusd to člověk neslyšel, a i tak je to subjektivní. *sunglases*
Sestava 5.1 je maximum, více repro bez samostané místnosti na kino je asi nesmysl. Jen sestava 5.1, aby trochu fungovala, stojí nejméně 15 tisíc. Receiver k takové sestavě alespoň 10 tisíc. Pokud vlastníš repro Yamaha, kterés napsal, neváhal bych jít do co možná nejvyššího modelu receiveru za peníze, které jsi ochoten uvolnit. Jízda Mercedesem je mnohem lepší než roztřesenou stodvacítkou a požitek ze zvuku je pak satisfakující... *palec* Tedy z druhé ruky, původní cena alespoň 12 tisíc, Onkyo, Yamaha, Pioneer, Denon, Marantz, hrát a pasovat to bude určitě o třídu líp než základní modely... *2thumbsup*

Odpovědět