Výber streameru
Re: Výber streameru
To RPi ma zaujíma čí ďalej tým viac. V skratke to ted chámem tak že kùpim základovku, kvalitnú zvukovku, kvalitný zdroj potom na sd kartu nahrám nejaký ten soft. napr. Volumio a malo by to frčať. Prioritne mi teraz pôjde o Tidal. Ku hudbe z pc sa dostanem.
Keď by šlo do tuhého tak vás poprosím o rady ako napr. Ktorú tú základovku by bolo treba koľko ramková stačí. Akú tú zvukovku a zdroj. Budem povďačný.
Vďaka
Keď by šlo do tuhého tak vás poprosím o rady ako napr. Ktorú tú základovku by bolo treba koľko ramková stačí. Akú tú zvukovku a zdroj. Budem povďačný.
Vďaka
V akej krabičke to máš vyskladané?
Já to mám v plechové krabičce z GME zastrčené v polici pod zesilovačem
-
- Kontaktovat uživatele:
To RPi vypadá zajímavě.
Bylo by možné popsat, co je potřeba, jaké moduly, ke stavbě streameru ?
Protože, přiznám se, k RPi jsem nikdy nepřičichnul.
Díky.
Bylo by možné popsat, co je potřeba, jaké moduly, ke stavbě streameru ?
Protože, přiznám se, k RPi jsem nikdy nepřičichnul.
Díky.
Měl jsem obyčejné RPI pak jsem přešel na toto: https://allo.com/sparky/usbridge-signature-player.html. Taky založené na rpi, s tím rozdílem, že to má ošetřený USB výstup. Software se používá stejný jako na RPI. Tidal nativně funguje pouze s Volumiem a to v jeho placené verzi. Není to levné. Jde to i zadarmo, ale pak je třeba streamovat z mobilu nebo tabletu pomocí aplikace Mconnect, nebo Bubble UpNP. (Plné verze stojí kolem stovky, max 200) Pak už to jede bez problémů, používám to už dlouho jak na Tidal, tak na Qobuz. Na rpi mám nainstalovaný soft Moode audio. Zvukově se mi zdá být nejlepší. Na Tidal se dá ještě použít Logitech media server, který je součástí softu Picore player. Je to též zdarma. Pro ovládání z mobilu se pak používá např. Squeezer.
RPI se zapíná připojením nápajení. Není tam žádné tlačítko ON,OFF. Nicméně, spotřeba je minimální tak to nevypínám. Výhoda oproti klasickým PC transportům je nižší cena i jednoduchost napájení kdy, k tomu není problém sehnat za pár korun lineární zdroj ( 5V, cca 3A) Také možnost měnit software podle potřeby není k zahození. Nahrání nového softwaru i s nastavením celého přehrávače je práce tak na 15 minut a zvládne to i poučený laik, který má doma PC se čtečkou SD karet. Systém je poměrně stabilní, pokud se něco sekne, tak jenom díky tomu, že se v tom rýpu, zkouším různé tuningy apod. Kamarád, který má to samé (a nerýpe se v tom) jede řadu měsíců bez problémů.
RPI se zapíná připojením nápajení. Není tam žádné tlačítko ON,OFF. Nicméně, spotřeba je minimální tak to nevypínám. Výhoda oproti klasickým PC transportům je nižší cena i jednoduchost napájení kdy, k tomu není problém sehnat za pár korun lineární zdroj ( 5V, cca 3A) Také možnost měnit software podle potřeby není k zahození. Nahrání nového softwaru i s nastavením celého přehrávače je práce tak na 15 minut a zvládne to i poučený laik, který má doma PC se čtečkou SD karet. Systém je poměrně stabilní, pokud se něco sekne, tak jenom díky tomu, že se v tom rýpu, zkouším různé tuningy apod. Kamarád, který má to samé (a nerýpe se v tom) jede řadu měsíců bez problémů.
Mam to v tyhle krabicce, akorat cerny. To tam ale koukam nemaji ve verzi pro Rpi 4B, jenom Rpi 3
https://rpishop.cz/krabicky-ke-zvukovym ... %20digione
Yiakubou má ale desku s digitálním výstupem, tzn. bez DAC. Je to ideální řešení pro někoho, kdo už DAC má. Pokud ale potřebuješ analogový výstup, je potřeba vybrat jinou desku typu DAC, např. https://rpishop.cz/zvukove-karty/2870-h ... c2-hd.html.
Ohledně TIDALu je potřeba upřímně přiznat, že bezplatné verze operačních systémů Volumio a Moodeaudio nepodporují nativně Tidal ani Tidal Connect, takže tam můžu posílat stream např. přes AirPlay (pokud mám Apple), ale to není optimální řešení. Dá se to relativně snadno obejít pomocí Bubble UPNP serveru, https://bubblesoftapps.com/bubbleupnpserver2/, který si můžu nainstalovat na domácí server nebo dokonce přímo na to RaspberryPi. Pak k ovládání používám aplikaci Lumin nebo Mconnect a už to funguje jak má. V tomto mají výhodu ta placená řešení, jako Volumio Primo nebo ProJect StreamBox Ultra, kde je podpora Tidalu již vestavěná.
Edit: koukám, že než jsem to dopsal, už mně kolega předběhl s popisem
Ještě bych dodal, že instalace Bubble UPnP serveru na RPi s Volumiem byl teda těžký linux admin opruz. Ale nakonec jsem to dokázal!
Ohledně TIDALu je potřeba upřímně přiznat, že bezplatné verze operačních systémů Volumio a Moodeaudio nepodporují nativně Tidal ani Tidal Connect, takže tam můžu posílat stream např. přes AirPlay (pokud mám Apple), ale to není optimální řešení. Dá se to relativně snadno obejít pomocí Bubble UPNP serveru, https://bubblesoftapps.com/bubbleupnpserver2/, který si můžu nainstalovat na domácí server nebo dokonce přímo na to RaspberryPi. Pak k ovládání používám aplikaci Lumin nebo Mconnect a už to funguje jak má. V tomto mají výhodu ta placená řešení, jako Volumio Primo nebo ProJect StreamBox Ultra, kde je podpora Tidalu již vestavěná.
Edit: koukám, že než jsem to dopsal, už mně kolega předběhl s popisem

Ještě bych dodal, že instalace Bubble UPnP serveru na RPi s Volumiem byl teda těžký linux admin opruz. Ale nakonec jsem to dokázal!
Vsak on ma DAC, viz prvni prispevek. Na vedlejsim foru jeste psal, ze chce neco s BNC vystupem.
Kazdopadne na bazaru je USBridge Signature + Digione Signature v hlinikove krabicce a k tomu Allo Shanti za krasnych 10k celkem, tak to je jasna volba podle me.
Kazdopadne na bazaru je USBridge Signature + Digione Signature v hlinikove krabicce a k tomu Allo Shanti za krasnych 10k celkem, tak to je jasna volba podle me.
Tak ten z bazaru je zajednaný. Tak som zvedavý jak a čo rozchodím.
Ten bubble server není nutné instalovat. Jen pak data jdou přímo z mobilu/tabletu a ne z toho serveru.
Ten DAC + streamer od Audiophonics ma vsetko v krabicke + dialkove ovladanie. Treba dokupit RPi4 a nejaky zdroj a mate to pod jednou "strechou" ALE Tidal a Qubuz Volumio podporuje len pri mesacnom plateni 
https://volumio.com/en/get-started/
VOLUMIO PREMIUM
All free features plus:
Use Volumio Premium on up to 6 devices
Multiroom Sync Playback
Manifest User Interface
Automatic Sync of Personal items
Remote connection to up to 6 devices
Native TIDAL and Qobuz integration
TIDAL Connect
CD Playback and Ripping
Bluetooth Audio Playback
Highresaudio.com Integration
Digital and Analog Inputs Playback
Music and Artists Credit Discover
15 days free trial
6.49 € billed monthly (77.88 € per year)
4.99 € billed yearly (59.88 € per year)

https://volumio.com/en/get-started/
VOLUMIO PREMIUM
All free features plus:
Use Volumio Premium on up to 6 devices
Multiroom Sync Playback
Manifest User Interface
Automatic Sync of Personal items
Remote connection to up to 6 devices
Native TIDAL and Qobuz integration
TIDAL Connect
CD Playback and Ripping
Bluetooth Audio Playback
Highresaudio.com Integration
Digital and Analog Inputs Playback
Music and Artists Credit Discover
15 days free trial
6.49 € billed monthly (77.88 € per year)
4.99 € billed yearly (59.88 € per year)
Proto jsem o pár příspěvků výše psal o bezplatné variantě s použitím Bubble UPnP serveru. To bude fungovat i s tou krabičkou od Audiophonics. Na avmanii v podobném tématu teď někdo ještě narazil na knihovnu pro podporu Tidal Connect https://github.com/shawaj/HiTide. Osobně jsem to nezkoušel, jen sem vkládám odkaz.
Buble upnp som skusal ale je to take ako by som to povedal... nepohodlne. Pouzivam Spotify, to ma aspon volumio ako bezplatne zatial.
Pro mne je naopak používání BubbleUpnp Serveru docela zásadní. Nesnáším, jak se mi různě přerušuje přehrávání, když se mi mobil odpojí od rendereru (battery saver, manuální zavření kontroleru, odpojení od sítě), takže openHome standard je důležitý pro mou uživatelskou spokojenost (můj renderer Metronome DSS openHome nepodporuje).
Samozřejmě, v okamžiku, kdy je openHome standard podporovaný samotným přehrávačem/rendererem, je BubbleUpnp Server pro mne nepotřebný (neprovádím žádná překódování). To je typicky případ dua mpd+upmpdcli, který se objavuje například i ve výbavě SOTM SMS-200.
Samozřejmě, v okamžiku, kdy je openHome standard podporovaný samotným přehrávačem/rendererem, je BubbleUpnp Server pro mne nepotřebný (neprovádím žádná překódování). To je typicky případ dua mpd+upmpdcli, který se objavuje například i ve výbavě SOTM SMS-200.