Vyměnit Mission 752f?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
agavel
Kontaktovat uživatele:

Vyměnit Mission 752f?

Příspěvek od agavel »

Mám doma Mission 752 freedom. Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli mi ty bedny přijdou vlastně skvělé nebo ne. Velkou výhodou je, že jsou to takzvané all-roundery. Dá se na nich poslouchat všechno. Lepší aparatura se na nich zatím také vždy projevila. V místnosti mi docela sedí, nejsou problémy s basy. Z poslechu jiných beden se mi ale stále vkrádá otázka upgradu. Mission nejsou příliš detailní, ale možná prostě pouze detaily netlačí a nevyčnívají. Existují ale detailnější bedny, které přitom nejsou rozhádané. Určitou nedůraznost v basové oblasti jsem podpořil subwooferem Chario, takže objem spodku mi nechybí.
Na netu sleduju často krásné nabídky beden hlavně z UK. Monitor Audio řady GR, nižší stojanové modely PMC, Spendory S5 a S6, Dynaudio Focus 220, Linn Majik 140... a další. To jsou všechno bedny, které tam vídávám za 600 - 1000 liber. Některé jsem už slyšel (Monitor, Linn) jiné pouze v jiných modelech. U nás se občas objeví Authentic 624, které poslechově dost znám a docela se mi líbí jejich kombinace rozlišení, detailnosti a přitom velké pohody ve zvuku.
Mission se u nás i v UK prodávají za poměrně málo peněz, takže by jejich prodej pokryl dopravu a něco málo navrch, se subem od Chario to vidím na maximálně 15 tisíc. Mission byly kategorie do 30kKč, zmiňované modely u nás chodí od 50-70 tisíc - dle toho jaký kurz si daný dealer zvolí pro libru ;) Má význam do takového upgrade jít? Rád bych podpořil konkrétnější basy a rozlišení, přitom bych se nerad dostal do nervózního zvuku (tomu by měl zabránit Audio Research koncák a snad i DAC1). Lepší bedny (kolem 100t za nové) se pořád dostanou minimálně nad 40 a to při úvaze o možném maximálním zadlužení je už prostě mimo můj dosah na delší dobu.

Vlastně ještě poznámka. Poprosím Machalíka a Syčáka, aby mi nevysvětlovali výhody dospělých beden. Jejich tip na Quadraly jsem se nakonec rozhodl pominout, i když respektuji jejich argumenty a možná časem změním názor.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyměnit Mission 752f?

Příspěvek od sostakovic »

agavel píše: Vlastně ještě poznámka. Poprosím Machalíka a Syčáka, aby mi nevysvětlovali výhody dospělých beden. Jejich tip na Quadraly jsem se nakonec rozhodl pominout, i když respektuji jejich argumenty a možná časem změním názor.
Ahoj, tip na Quadraly jsi hodil za hlavu po poslechu?

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

pokud cítíš, že to není ono, tak určitě "vyměnit".
spendor, dynaudio...
vyjmenoval jsi vhodné nástupce.
jen se nebát a nešetřit.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

sostakovic píše:Ahoj, tip na Quadraly jsi hodil za hlavu po poslechu?
Ano, něco jsem slyšel. Syčák mi teda vysvětlil, že to nebyl nejlepší model a ani podmínky nebyly dobré, což jsem zaznamenal. Jenže i tak jsou tyhle repro co měl Hlava cenově výš. To prostě za nějakých +- 1000 liber s dopravou, tedy 35 tisíc nepořídíš. Mě ani moc neimponuje ta dospělost těch beden - tedy že jsou to krávy velký. Moc by se mi to nehodilo do bytu. Taky mám jen 120W do 8ohm. Sice Audio Research, ale stejně ty Quadraly potřebují dost nakrmit, co říkal Hlava.
Ve světle toho, co jsem napsal je jasné, že nedostanu basy ploché až dolů. O to mi snad ani nejde. Stačí mi konkrétnější spodek, co se dá dosáhnout kontrolou vyšších frekvencí, než 20Hz. V podstatě mi chybí lepší čitelnost např. basových kytar nebo basy jako takové než jejich nejhlubší basy.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Jestli jseš schopen třeba vyměnit kondenzátory ve výhybce, byla by to možná cesta. Detailnost by se mohla zvýšit a jestli mají elyty v basové části, tak by určitě nastalo zlepšení i tady.
(Z tohohle hlediska jsou současné Quadraly humus, plno elytů, tenoulinké připojovací kabely k reproduktorům u beden v cenách několik tisíc euro...)

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

petrL píše:Jestli jseš schopen třeba vyměnit kondenzátory ve výhybce, byla by to možná cesta. Detailnost by se mohla zvýšit a jestli mají elyty v basové části, tak by určitě nastalo zlepšení i tady.
(Z tohohle hlediska jsou současné Quadraly humus, plno elytů, tenoulinké připojovací kabely k reproduktorům u beden v cenách několik tisíc euro...)
Fotil jsem výhybku a posílal fotky Efičákovi. Jsou to výhybky Mission, čiže to nemá označení kapacit. Fotky mám na své stránce. Je to doba, kdy byla výroba ještě v Anglii, vše je poctivě pájené. Přední a zadní strana repro je potažená kůží... Ony ty 752f měly svoje kouzlo, však to bylo období těsného spojenectví s Cyrus. Myslím, že to byly jejich (cyrus) jediné bedny, které byly sloupové. Asi by ten Cyrus zvuk 752f rozsvítil. Ale u nikoho jsem to neměl možnost slyšet a má vlastní zkušenost je už strašně dávná. Budovat doma sestavu Cyrus se mi stejně moc nechce, musel bych měnit vše kromě beden.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

lachim píše:pokud cítíš, že to není ono, tak určitě "vyměnit".
spendor, dynaudio...
vyjmenoval jsi vhodné nástupce.
jen se nebát a nešetřit.
Dynaudia už jsem slyšel víckrát, i když nikdy ne novou řadu Focus. Spendory jsem nikdy neslyšel a vycházím pouze z testů a reputace a konstrukce. Jsou pro mě tím pádem neznámou. Ty jsi je slyšel? Líbí se mi třípásmo S9, ale je to balík a jsou asi do větších prostor. S5e mi nalinkými středobasy zase zavání slabým spodkem. A to mezi tím jsou 2p s poměrně velkým středobasem, zvlášť u S8. O jiných modelech jsem neuvažoval.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Ještě se zepatám takto. Pokud mám možnost vzít ty Focus 220 bez dopravy zhruba za nějakých 1000 liber, je to dle vás za ex demo kousek dobrá cena? Slyšel jsem od někoho mezi řečí, že Focus 220 a tahle řada už nejsou Dynaudio, co bývaly. Někdo k tomu něco bližšího?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Výhybka vypadá dobře, tady se asi žádné radikální zlepšení zvuku nedá očekávat. A co nějaké menší sloupy Klipsch z řady Reference? Klipsch není v ničem špatný a v mnoha podle mě důležitých oblastech je nadprůměrný (dynamika, čistota zvuku - malé zkreslení, citlivost).

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Spendory by se ti mohly líbit. Měl jsem S6( myslím, že to byly S6e). Připadly mi jako takové "muzikálnější", dynamičtější Dynaudia. Doporučil by S8, nebo S9, jsou dál než S6, hlavně ještě dynamičtější v basech.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Borek píše:Spendory by se ti mohly líbit. Měl jsem S6( myslím, že to byly S6e). Připadly mi jako takové "muzikálnější", dynamičtější Dynaudia. Doporučil by S8, nebo S9, jsou dál než S6, hlavně ještě dynamičtější v basech.
Jo S6e jsou za stejnou cenu jako Dynaudia. S8 už by ale byly mimo, stojí skoro jednou tolik respektive jsem na ně nenašel žádnou nabídku, která by se blížila mým možnostem. Tys měl Borku doma snad všechno, co si dokážu vybavit a ještě spoustu věcí co neznám. Neznáš tedy náhodou i repro od Regy, myslím ty modelové řady, které měly transmission line konstrukce? V současné době je to od R7 nahoru.
petrL píše:Výhybka vypadá dobře, tady se asi žádné radikální zlepšení zvuku nedá očekávat. A co nějaké menší sloupy Klipsch z řady Reference? Klipsch není v ničem špatný a v mnoha podle mě důležitých oblastech je nadprůměrný (dynamika, čistota zvuku - malé zkreslení, citlivost).
Klipsch moc neznám. Na letošním HEP jsem měl možnost slyšet ty jejich sloupy řady Paladium. Dostupnost je docela dobrá a na německém eBay to je velmi slušné i cenově. Ale i u těch referenčních Paladií mě zarážely výšky. Bylo jich vlastně strašně hodně, asi jiná vlastnost hornových repro. Neseděl jsem rozhodně přímo v ose a ty repro by potřebovaly o hodně větší místnost. Nemám potuchu, jak si stojí jejich řada Reference. Nejvyšší sloupovky jsou RF-82 respektive 83? Jsem tím návrhem trochu překvapen, o hornových repro jsem domů vůbec neuvažoval. Jak to u Klipsch funguje se směrovostí výšek? No a teď jsem se podíval na citlivost. 99dB, bože. To bych nedokázal dostatečně ztlumit zesilovač, když si vemu, jak mi teď hrají 90dB soustavy. To je strašně moc, 1,5x citlivější.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

No moc výšek... Já když je poslouchal u sebe poprvé a pak se vrátil k málo kvalitním regálovkám, tak to byl šok. Ten vršek tam prostě nebyl. Musel jsem asi 3 dny počkat, než jsem zase mohl poslouchat postaru. Prezentace Klipsch je bližší skutečnosti, je to velký zvuk. Směrovost je výhoda - málo odrazů v místnosti umožňuje větší hlasitost aniž by tahala za uši. Ano, "ideální místo" je úzké, ale zase třírozměrná scéna stejně není silnou stránkou hornů a kdo ji bezpodmínečně hledá, musí jinam. A jejich tractrix není tolik směrový jako kulaté exponenciální horny. Reference by měla být nejlepší po Heritage a nových drahých Paladiích.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Trochu jsem si prošel web a o Klipsch je většinou ticho po pěšině. Pak jsou dva typy reakcí. Nadšené, často od lidí s receivery popisujícími vše od zvuku počítačových her po filmy, a taky velmi zklamané. Ty zklamané mají ještě podskupinu lidí, kteří už i Klipsch měli a nové modely jim moc neříkají. Z toho všeho si zvuk dohromady nedám, jasně, ale indikuje to typ zvuku, který bude asi hodně specifický. To asi bude dáno i tím systémem hornů. Nevím, ale vidí se mi to jako jít příliš do rizika. Musím znova říct, že o Klipsch vím vlastně skoro houby a řada Paladium je od těch normálních asi tak daleko jako u Mission Pilastro od zbytku.
Přes všechno co jsem psal o zvuku se totiž bojím nasrávacího projevu. Asi to taky znáš, pouštíš si muziku a audiofilní CD se ještě dají poslouchat, ale u normálních záznamů to tahá za ucho (středy, výšky?) tak, že to vezme všechnu radost.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

píšeš, že jsi slyšel nějaké Monitor Audio. jaké? a jak je vidíš?

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Slyšel jsem GS60 a pak několikrát řadu RS. Řada GS mi přišla velmi dobrá, ale bylo tam určité zabarvení. Pak jsem ale zjistil, že nebyly na stejném zesilovači jako druhé repro od Sonus Faber. Byly také o pár desítek tisíc levnější. S kamarádem jsme si i u RS vždycky říkali, že by se s nimi dalo žít. Žádný kovový zvuk, jak by si někdo mohl představovat díky těm jejich materiálům repro. I když letos na výstavě jedny RS tak trochu ostřeji hrály. Prostě taky záleží na zesilovači. Netuším, jak jsou na tom s citlivostí. Ale minimálně ta řada RS je strašně štíhlá a malinká, aspoň co jsem viděl. Doma jsem to nikdy neměl.
Jo a pokud ti jde o stojanovky, tak ti jsem schopen občas hodit tip na tak levné GS10, že to asi stojí za zkoušku. Ale jejich stojanové modely jsem nikdy neslyšel.

Odpovědět