XLR versus AES/EBU

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
THresil
Kontaktovat uživatele:

XLR versus AES/EBU

Příspěvek od THresil »

Dobrý den, snažil jsem se na netu najít jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěmi způsoby propojení a nic jsem nenašel, snad jen to, že AES/EBU by měl být digitální (pokud se nepletu) jinak vůbec nic...

Objasnil by mně prosím Vás někdo, kdo tomu rozumí o co přesně jde a rozdíly?

Předem děkuji ;)

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Re: XLR versus AES/EBU

Příspěvek od MilanTuma »

A google nic nenašel? Je to zkrátka formát digitálního přenosu zvuku.
XLRko je pro přenos klasického analogového signálu.

http://translate.google.cz/translate?hl ... rmd%3Divns

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Tak toto vím, no našel, ale nic přehledného nebo takovou stránku, kde by se tyto dva typy srovnávaly...

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

Rozdil je stejny jako u "consumer" formatu: par analogovych kabelu s konektory RCA (cinch) versus digitalni kabel S/PDIF.

Pri pouziti paru XLR kabelu (pro stereo) je digitalni signal konvertovany ve zdrojovem pristroji a kabely vedou analog. Pri pouzizi AES/EBU je kabelem vedeny digitalni signal do prijimaciho pristroje (DAC nebo predzesilovac s dig. vstupy), konverze D -> A probiha az tam.

XLR analogove kabely a kabely AES/EBU maji stejny interface (3pin XLR), ale konstrukce kabelu je odlisna, tzn. pro kazdy format jsou jine kabely. I kdyz by do AES/EBU konektoru na pristrojich sel strcit analogovy XLR, urcite to neni dobry napad…

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

enregistree píše:Rozdil je stejny jako u "consumer" formatu: par analogovych kabelu s konektory RCA (cinch) versus digitalni kabel S/PDIF.

Pri pouziti paru XLR kabelu (pro stereo) je digitalni signal konvertovany ve zdrojovem pristroji a kabely vedou analog. Pri pouzizi AES/EBU je kabelem vedeny digitalni signal do prijimaciho pristroje (DAC nebo predzesilovac s dig. vstupy), konverze D -> A probiha az tam.

XLR analogove kabely a kabely AES/EBU maji stejny interface (3pin XLR), ale konstrukce kabelu je odlisna, tzn. pro kazdy format jsou jine kabely. I kdyz by do AES/EBU konektoru na pristrojich sel strcit analogovy XLR, urcite to neni dobry napad…
Díky za objasnění... *palec*

Ale teoreticky by to fungovat mělo, ne? I když je rozdílná impedance (100, 75Ohmů)...

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Teda 110 a 75 Ohmů...

enregistree
Kontaktovat uživatele:

THresil píše:Ale teoreticky by to fungovat mělo, ne? I když je rozdílná impedance (100, 75Ohmů)...
Zkus konkretizovat dotaz. 110 a 75 ohmu je impedance digitalnich protokolu AES/EBU resp. S/PDIF. XLR je analogovy kabel, jak pises. Co by melo fungovat?

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Měl jsem na mysli to, jestli je takový problém přenášet po kabelu určeném pro XLR signál pro AES/EBU a opačně... Jestli dochází nějaké deformaci signálu, či nějakým neduhům na vedení.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Vyzkoušej, za to nic nedáš, maximálně to bude impedančně nepřizůsobeno, na co jsou (prý) háklivé právě AES/EBU propojení.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

THresil píše:Měl jsem na mysli to, jestli je takový problém přenášet po kabelu určeném pro XLR signál pro AES/EBU a opačně... Jestli dochází nějaké deformaci signálu, či nějakým neduhům na vedení.
Digitalni kabel muze byt pouzity bez problemu pro analogovy signal.

Opacne nee, digital ma charakteristickou impedanci 110ohm, coz analogove kabely mit muzou, ale spis mit nebudou. Navic 110ohm XLR konektory maji sice stejny pinout jako analogove, ale uvnitr jsou resene jinak (castecna analogie se S/PDIF stale plati).
Pro digitalni signal je dulezita nemenna charakteristicka impedance, pri pouziti ne-110ohm kabelu dojde k odrazum signalu, a u tak komplikovaneho signalu jako je AES/EBU muze dojit k problemum (nejak to hrat bude).

Co potrebujes propojit?

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Děkuji, zatím takové zařízení nemám, ale uvažuji o zvukovce, která umožňuje tento typ propojení a o symetrických reprobednách (aktivních, XLR nebo AES/EBU) nebo o zesilovači s tímto typem propojení a bedny pasivy.

Ale se zvukovými kartami je celkem problém, třeba u ESI Juli se mně nelíbí, že je už dost stará a navíc nemá vůbec podporu v ovladačích (pro XP byl poslední ovladač vydán v roce 2009 tuším). No a konkurence je na tom dost podobně... Takže můj problém je nejdříve sehnat kvalitní zvukovku a pak až budu řešit zesilovač...

PS: Já vlastním zesilovač, myslím si, že i velmi dobrý, jen mě pořád láká symetrie, kterou ten můj nemá, tak by mě nejdřív zajímalo, jestli to vůbec má smysl (myslím kupovat zvukovku/zesilovač v symetrickém provedení).

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

THresil píše:... Takže můj problém je nejdříve sehnat kvalitní zvukovku a pak až budu řešit zesilovač...
Vždyť nemusíš zůstat u klasických (byť kvalitních PC zvukovek jako byla ESI@Juli). Další možnost je profesionální PC zvukovka (Lynx, RME), nebo jdi z PC digitálně ven do kvalitního DACu. Je to ale o ceně, která je potom vyšší.

sekal

Příspěvek od sekal »

THresil píše:..třeba u ESI Juli se mně nelíbí, že je už dost stará a navíc nemá vůbec podporu v ovladačích (pro XP byl poslední ovladač vydán v roce 2009 tuším)..
S tím stářím té zvukovky máš pravdu, ovšem s těmi ovladači jsi se malinko spletl http://download.esi-audio.com/?w=esi&p=6&g=1&l=en ...

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

sekal píše:
THresil píše:..třeba u ESI Juli se mně nelíbí, že je už dost stará a navíc nemá vůbec podporu v ovladačích (pro XP byl poslední ovladač vydán v roce 2009 tuším)..
S tím stářím té zvukovky máš pravdu, ovšem s těmi ovladači jsi se malinko spletl http://download.esi-audio.com/?w=esi&p=6&g=1&l=en ...
Tak dokonce 2007/8 což je ještě horší...

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Aleska píše:
THresil píše:... Takže můj problém je nejdříve sehnat kvalitní zvukovku a pak až budu řešit zesilovač...
Vždyť nemusíš zůstat u klasických (byť kvalitních PC zvukovek jako byla ESI@Juli). Další možnost je profesionální PC zvukovka (Lynx, RME), nebo jdi z PC digitálně ven do kvalitního DACu. Je to ale o ceně, která je potom vyšší.
Co si mám konkrétně pod tím pojmem "z PC digitálně" představit?

Odpovědět