Zapojení 2 párů reproduktorů - co vy na to?
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Zapojení 2 párů reproduktorů - co vy na to?
No, asi bych se mel, jakozto zakladatel tohoto vlakna, taky ozvat, kazdopadne vsem dekuji za podnety.
Nakonec jsem to vyhodnotil tak, ze misto 4 paru beden vyse popsanych zkusim kombinaci jinych, na stredech mnohem lepsich nez W157, a subwooferu. Prece jen Oriony uz nejsou tak uplne v kondici, necham je asi odborne posoudit a zrepasovat.
Kazdopadne poslech ze 4 beden byl spise vysledkem zoufalstvi z nemoznosti nejak dustojne umistit 157cky, takhle jsou vlastne schovane vedle gauce s vyssimi operadly.
Laboroval jsem s tim pomerne dost dlouho, nicmene ja tu mam moznosti umisteni velmi omezene, kazdopadne ten zvuk byl proste uplne jinde. Nejvic me vsak presvedcila obava o odpaleni AVR, protoze ja posloucham hodne nahlas. Jiny system zapojeni nejsem schopen realizovat, protoze tomu moc nerozumim. Zkousel jsem jen z momentalne dostupnych moznosti vytezit maximum. Zvukove to byla parada, ale premyslet furt o tom, ze je to v podstate tak trochu prasarna a jestli to AVR prezije, mi za to nestoji. Navic 4 bedny v tak male mistnosti, proste jsem musel ustoupit.
Nakonec jsem to vyhodnotil tak, ze misto 4 paru beden vyse popsanych zkusim kombinaci jinych, na stredech mnohem lepsich nez W157, a subwooferu. Prece jen Oriony uz nejsou tak uplne v kondici, necham je asi odborne posoudit a zrepasovat.
Kazdopadne poslech ze 4 beden byl spise vysledkem zoufalstvi z nemoznosti nejak dustojne umistit 157cky, takhle jsou vlastne schovane vedle gauce s vyssimi operadly.
Laboroval jsem s tim pomerne dost dlouho, nicmene ja tu mam moznosti umisteni velmi omezene, kazdopadne ten zvuk byl proste uplne jinde. Nejvic me vsak presvedcila obava o odpaleni AVR, protoze ja posloucham hodne nahlas. Jiny system zapojeni nejsem schopen realizovat, protoze tomu moc nerozumim. Zkousel jsem jen z momentalne dostupnych moznosti vytezit maximum. Zvukove to byla parada, ale premyslet furt o tom, ze je to v podstate tak trochu prasarna a jestli to AVR prezije, mi za to nestoji. Navic 4 bedny v tak male mistnosti, proste jsem musel ustoupit.
hm, to vypadá dobře.overgrounder píše:....... kazdopadne ten zvuk byl proste uplne jinde.
docela rád bych to slyšel a taky viděl a myslím, že bych ti k tomu dokázal i něco říct, nějakou tu zkušenost mám

ty Oriony HS400 mám taky doma, jak píšeš, velmi slušné bedny.
Wharfedale jsou už od pohledu špatenky.......................... jestli k nim místo do repase jdoucích HS400 chceš připojit něco jiného, a budou to taky basreflexy, zvuk bude pravděpodobně horší.
nejlepší jsou dva páry uzavřených boxů -- souvisí to s průběhem útlumu na basech, který je pro "míchání" nejvhodnější (0,717).
nevím, co je zač ten tvůj zesák, ale zvukově lepší je, když bedny zapojíš paralelně než sériově --- a použiješ na každý pár ne dva, ale tři kabely, tj. nejen jeden od svorky zesilovače k L1 a druhý k L2, ale identickým spojíš i reprosvorky L1 a L2.
tím pádem jsou lepší 8 nebo 16 ohm bedny, protože dvě paralelně zapojené 4 ohm už některé zesy nemusí zvládat.
no nic,
rozhodně dej vědět, jaké to bude s tím jiným párem.
P.S. jakou muziku posloucháš?
Naposledy upravil(a) dadaft dne 04 lis 2015 21:10, celkem upraveno 1 x.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nakonec to dopadlo tak, že dávám W157 pryč. Ono je to všechno vlastně otázkou priorit, potažmo možností. Vzhledem k tomu, že doma nemám téměř žádný prostor k laborování s umístěním 2 páru beden (to jediné možné jsem vyzkoušel - viz výše popsaný výsledek), zvolil jsem variantu 2pásmových regálovek (Wharfedale Pacific EVO 2-10 + subwoofer). Možná by stálo za zodpovězení, proč tedy opouštím ty moje pokusy, když výsledky byly překvapivě dobré. Inu proto, že vím, že Oriony už nejsou v nejlepší formě a ty 157čky jsem měl v podstatě na zkoušku, byl jsem nucen rychle se rozhodnout, jinak by mi už zůstaly a to by mě věru hodně mrzelo. Prostě v poslechovce se mi zdály perfektní, ale když jsem si vedle nich doma zapojil do "béčka" Oriony, nechápal jsem, jak podstatný je to rozdíl (a pak to proklaté A+B). Ach, ano, Oriony nemají basy, hloubku a téměř žádný prostor, loupe se z nich laminát a kabely mám natvrdo připájený, jenže ty středy a výšky, to je prostě paráda. Vedle nich ty Wharfy prostě jenom hučely. Samosebou, když člověk nemá přímé porovnání, asi mu to vadit nebude, ale já dost poslouchám akustiku, jazzík, folkrock, tam je to hodně znát. A pokud náhodou znáte od PF Fat Old Sun, jak tam v přechodu ze sloky do refrénu vlevo zabubnuje Gilmour, ten buben v Orionech zní opravdově a téměř hmatatelně, a to je to v podstatě mono
Jsem na začátku obtížné cesty, uznávám a hluboce smekám před těmi, kterým se podařilo dosáhnout hifi nirvány bez těžkých statisíců, můj problém je však ten, že jsem spíše konzument, koncový uživatel, který si někde něco přečte, který se přimkne k nějakému obrazu o dokonalosti. Jenže začínám chápat, že když sedím v křesle a pozoruji plovoucí přenosku na desce, když pozoruji očima úhly natočení beden, když neustále poposedávám a špicuji uši identifikujíc tak nedokonalosti v reprodukci, ochuzuji se o hudbu jako takovou. To když zavřu oči a prdnu tam Hegerku, v tu ránu je mi fuk, kde co stojí a že mám levné kabely. Rád bych našel rovnováhu mezi tím, co zahraje dobře, co mne nezruinuje a s čím budu spokojený. Trpím však zvláštní chorobou, že vždycky, když slyším zvuk (nikoli hudbu), vím, že se to dá slyšet i jinak. A já pak toužím po tom "jinak". S tím bych rád seknul
Nehledal jsem rozřešení, šlo mi spíš o radu, o doporučení, třebaže jsem jsem jistá vlákna o pro100ru pročetl (a z půlky tomu beztak nerozuměl), nakonec jsem musel uznat, že 4 bedny v našem malém krcálku jsou prostě moc. Kdybych žil sám, jiná věc by to byla, kdyby bylo více místa a více času, rovněž, ale takto bohužel. Jisté je, že ačkoli je 2+2 v podstatě nesmysl, hraje to náramně. Jenže všechno není jen o tom, co by člověk chtěl.
A dost filozofie

Jsem na začátku obtížné cesty, uznávám a hluboce smekám před těmi, kterým se podařilo dosáhnout hifi nirvány bez těžkých statisíců, můj problém je však ten, že jsem spíše konzument, koncový uživatel, který si někde něco přečte, který se přimkne k nějakému obrazu o dokonalosti. Jenže začínám chápat, že když sedím v křesle a pozoruji plovoucí přenosku na desce, když pozoruji očima úhly natočení beden, když neustále poposedávám a špicuji uši identifikujíc tak nedokonalosti v reprodukci, ochuzuji se o hudbu jako takovou. To když zavřu oči a prdnu tam Hegerku, v tu ránu je mi fuk, kde co stojí a že mám levné kabely. Rád bych našel rovnováhu mezi tím, co zahraje dobře, co mne nezruinuje a s čím budu spokojený. Trpím však zvláštní chorobou, že vždycky, když slyším zvuk (nikoli hudbu), vím, že se to dá slyšet i jinak. A já pak toužím po tom "jinak". S tím bych rád seknul

Nehledal jsem rozřešení, šlo mi spíš o radu, o doporučení, třebaže jsem jsem jistá vlákna o pro100ru pročetl (a z půlky tomu beztak nerozuměl), nakonec jsem musel uznat, že 4 bedny v našem malém krcálku jsou prostě moc. Kdybych žil sám, jiná věc by to byla, kdyby bylo více místa a více času, rovněž, ale takto bohužel. Jisté je, že ačkoli je 2+2 v podstatě nesmysl, hraje to náramně. Jenže všechno není jen o tom, co by člověk chtěl.
A dost filozofie

nu,
škoda.
osobně bych se něčeho, co "hraje náramně", nezbavoval.
ale o mě tady nejde.
tak se drž.
nicméně to, co u dvou párů neřešíš -- tj. neustálé vylepšování zvuku a laborování s kabely, zesilovači atd. -- prostě proto, že není zapotřebí a nedává smysl, tomu se u klasického sterea nevyhneš, jsou o tom celá fóra včetně tohoto.
na druhou stranu to mnozí cítí jako žůžo dobrodrůžo.
měj se.
škoda.
osobně bych se něčeho, co "hraje náramně", nezbavoval.
ale o mě tady nejde.
tak se drž.
nicméně to, co u dvou párů neřešíš -- tj. neustálé vylepšování zvuku a laborování s kabely, zesilovači atd. -- prostě proto, že není zapotřebí a nedává smysl, tomu se u klasického sterea nevyhneš, jsou o tom celá fóra včetně tohoto.
na druhou stranu to mnozí cítí jako žůžo dobrodrůžo.
měj se.
P.S. co tě vede k názoru, že 2+2 je "v podstatě nesmysl"?
ne ne ne.
kecám.
sere mě to.
sere mě to hodně,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ale když jsem si přečetl ještě jednou tvůj poslední příspěvek, přece jen myslím, že to bude OK.
ono by to mohlo vypadat, že prostě ty Oriony hrajou skvělé středy a výšky a hučáky W to nějak doplní na basech, tak jak to tu popisuje třeba bh69.
také akési zmatené tady všude byl něco kdo ví co.
jenže ty víš, že to tak není.
že je to jinak.
víš to,
i když ještě možná nevíš, že to víš.
ale já vím, že víš.
užij si regálovky se subem, dá se z toho vytřískat skvělý zvuk,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale přijde chvíle, kdy zase zatoužíš, aby to skutečně "hrálo".
počkám.
kecám.
sere mě to.
ale když jsem si přečetl ještě jednou tvůj poslední příspěvek, přece jen myslím, že to bude OK.
ono by to mohlo vypadat, že prostě ty Oriony hrajou skvělé středy a výšky a hučáky W to nějak doplní na basech, tak jak to tu popisuje třeba bh69.
že je to jinak.
víš to,
ale já vím, že víš.
užij si regálovky se subem, dá se z toho vytřískat skvělý zvuk,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale přijde chvíle, kdy zase zatoužíš, aby to skutečně "hrálo".
počkám.

Jejda, o čem je to řeč? … Poslouchám na 4 bedny už přes rok a nemohu si stěžovat. Jen rozdílový signál beru z druhého zesilovače a mohu si nastavit poměr předek - zadní.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jaké tedy doporučujete zapojení, pokud mám nyní 2+1, bedny na 6 ohmech + SW v extra portu na AVR - Onkyo TX 8050 tak, abych neriskoval zesilova v AVR? Mohl by mi to někdo vysvětlit polopaticky? Hodní hoši...
Oriony chci nechat zrepasovat, máte někdo odkaz či doporučení na někoho z Prahy/Střední Čechy?
Díky moc.

Oriony chci nechat zrepasovat, máte někdo odkaz či doporučení na někoho z Prahy/Střední Čechy?
Díky moc.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Sakra, to jsou teda výzvy. Já tuším, že vím, stejně jako vím, že "poslechovka" nafouknout nejde, je-li v ní nábytek takřka na míru. Kdyby ty Oriony byly menší, hlubší...dadaft píše:ne ne ne.
že je to jinak.
víš to,
ale já vím, že víš.
počkám.

Mám kolegu s paranoickou schizofrenií a ten, když zanedbá medikaci, píše podobně.dadaft píše:ne ne ne.
kecám.
sere mě to.
že je to jinak.
víš to,
ale já vím, že víš.
počkám.
tak po měsíci a půl "klasického" sterea zase zpět na svém domácím wide-stereu
a závěry jsou zase stejné a jednoznačné::
pro nahrávky fázového sterea (A-B mikrofonní technika) nekompromisně lepší zážitek z poslechu.
třeba poslech symfonií je úplně jinde -- vřelost, melodičnost, rozlišení, pocit přímé přítomnosti................. já už prostě klasiku na normálním stereu nesnesu, nemá to grády.
to samé např. tenisové přenosy z grandslamů -- atmosféra tenisového kotle je nesrovnatelně lepší, každé jednotlivé plácnutí páru rukou je jedinečná, lokalizovaná zvuková událost; neuvěřitelně se i zlepší slyšitelnost a srozumitelnost různých výkřiků z publika............
naprosto nesrovnatelné s výměnou přístrojů nebo kabelů nebo tak.
zkrátka přesně jak to říká Linkwitz.
a závěry jsou zase stejné a jednoznačné::
pro nahrávky fázového sterea (A-B mikrofonní technika) nekompromisně lepší zážitek z poslechu.
třeba poslech symfonií je úplně jinde -- vřelost, melodičnost, rozlišení, pocit přímé přítomnosti................. já už prostě klasiku na normálním stereu nesnesu, nemá to grády.
to samé např. tenisové přenosy z grandslamů -- atmosféra tenisového kotle je nesrovnatelně lepší, každé jednotlivé plácnutí páru rukou je jedinečná, lokalizovaná zvuková událost; neuvěřitelně se i zlepší slyšitelnost a srozumitelnost různých výkřiků z publika............
naprosto nesrovnatelné s výměnou přístrojů nebo kabelů nebo tak.
zkrátka přesně jak to říká Linkwitz.
Mám monobloky Denon POA 4400 a repro Infinity Kappa 8.2. Chtěl bych vyzkoušet dva páry repro. Vím, že Kappy padaj ke 2 ohmům. Má smysl takové zapojení a utáhnou to monobloky? Popř. jaké repro by jste pro připojení na B doporučili, tak aby s Kappy ladili?
podle mě bys měl vyzkoušet toto, jestli to pro tebe vůbec má cenu:Slavek69 píše:Mám monobloky Denon POA 4400 a repro Infinity Kappa 8.2. Chtěl bych vyzkoušet dva páry repro. Vím, že Kappy padaj ke 2 ohmům. Má smysl takové zapojení a utáhnou to monobloky? Popř. jaké repro by jste pro připojení na B doporučili, tak aby s Kappy ladili?

tj červená = levý kanál, modrá = pravý kanál.
důkladně ucpat bassreflexy.
je třeba vyzkoušet a porovnat tyhle dvě nejzákladnější varianty.
obě!
jestli ti zvuk aspoň jedné z nich bude něco říkat, pak se dá mluvit dál...
(s ucpanými bassreflexy a poklesem k 1 ohmu to asi nebude úplně top zážitek, ale jestli i tak uslyšíš aspoň něco nečekaně dobrého, tak věz, že se to dá opravdu o dost vylepšit)
Už zas?overgrounder píše:...Zapojení 2 párů reproduktorů ....