Zapojení reproduktorů
Zapojení reproduktorů
Zdravím zkušenější hifisty. Muže mi někdo teoreticky vysvětlit výhody tohoto zapojení repro?
Díky předem.
Díky předem.
Re: Zapojení reproduktorů
Toto zapojení je klasické,jednim kabelem.Pokud by se odstraní plechové propojky a použijou se dva kabely z jedoho výstupu zesilovače ,tak teoreticky by mohl zvuk změnit.Jestli se zlepší je potřeba vyzkoušet.Existuje použití dvou kabelů/pro jednu bednu/ a dvou stereo zesilovačů/bi amping/,potom je asi větší přínos ,ale záleží na kvalitě komponentů atd.
Ale na to on se neptá, myslí konkrétně to, proč Březina zapojil jeden cancour dolů a druhý nahoru. Odpovím mu sám, dělá se to tak někdy z důvodu nedostatku místa při použití silnějších hadic, aby se vzájemně nedotýkaly. Tady to ovšem žádné takové ani jiné záhadné elektrotechnické opodstatnění nemá, jen taková ničemu neubližující frajeřinka. Některé nesmysly třeba o tom, že by se single káble měly připojovat spíš do výškové sekce než ke středobasům či naopak, jsou fakt jen nesmysly.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Mám to stejně jako na fotce.
Důvody vidím dva.
První pohled je nejistý. Prý se lépe eliminuje kvalita propojek. Když jsou kabely jen na jedné straně části terminálů, tedy rozdělené části frekvenčního spektra reprosoustavy, tak ta druhá má přes propojky horší přenos signálu a tím zhoršení v tom frekvenčním spektru.
Druhý pohled je mnohem jasnější. Tímto uspořádáním se vyloučí chyby připojení. Pokud se matice terminálu uvolní a propojka nedoléhá, lze dle zvuku snadno zpozorovat problém.
Navíc, sorry technikům, takto se mně zdá zvuk nejlepší.
Důvody vidím dva.
První pohled je nejistý. Prý se lépe eliminuje kvalita propojek. Když jsou kabely jen na jedné straně části terminálů, tedy rozdělené části frekvenčního spektra reprosoustavy, tak ta druhá má přes propojky horší přenos signálu a tím zhoršení v tom frekvenčním spektru.
Druhý pohled je mnohem jasnější. Tímto uspořádáním se vyloučí chyby připojení. Pokud se matice terminálu uvolní a propojka nedoléhá, lze dle zvuku snadno zpozorovat problém.
Navíc, sorry technikům, takto se mně zdá zvuk nejlepší.
Pánové děkuji za snahu! Nejvíc se mi líbí názor Baziho „ elektrotechnické opodstatnění nemá, jen taková ničemu neubližující frajeřinka“
Chápat se dá druhý názor od Svartenatt: Tímto uspořádáním se vyloučí chyby připojení. Pokud se matice terminálu uvolní a propojka nedoléhá, lze dle zvuku snadno zpozorovat problém. To má svou logiku. Ale že to někdo dokonce i slyší( když je vše správně fungující), to už je nad mé možnosti hluchu....
Chápat se dá druhý názor od Svartenatt: Tímto uspořádáním se vyloučí chyby připojení. Pokud se matice terminálu uvolní a propojka nedoléhá, lze dle zvuku snadno zpozorovat problém. To má svou logiku. Ale že to někdo dokonce i slyší( když je vše správně fungující), to už je nad mé možnosti hluchu....
Zapojení na fotce je používáno poměrně často a to i při použití drátových propojek. Domnívám se, že snahou tohoto způsobu zapojení je poskytnout horním i dolním terminálům stejné podmínky. Tedy vždy jeden kontakt přímo a druhý přes propojku. Povolené matice atd. bych do toho netahal.
Protože se netrefil
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Mám zapojeno takhle. Důvod, proč se to takhle dělá, popsal Michel. Při letmém vyzkoušení u sebe neslyším rozdíl oproti zapojení reprokabelů do svorek pro shodnou sekci (basovou nebo středovýškovou). Propojky jsou ze stejné kabeláže jako reprokabely.
Já měl strach, že to popletu, tak jsem radši vsadil na jistotu.
Je až neuvěřitelné, kolik energie se tady věnuje záležitosti plně srovnatelné s tím, zda mít v lednici láhve uspořádané způsobem:
- mléko, pivo, mléko, pivo,
nebo
- mléko, mléko, pivo, pivo.
- mléko, pivo, mléko, pivo,
nebo
- mléko, mléko, pivo, pivo.
V té lednici to máš špatně
Správně má být
-pivo, pivo, pivo, pivo
Správně má být
-pivo, pivo, pivo, pivo
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Z perspektivy člověka, který ani neslyší třeba zvukové rozdíly mezi DACy, je takový údiv pochopitelný. Vazba na realitu je ale nulová.
Co bych za sebe doporučil všem majitelům single wire reprokabeláže a biwire reproterminálů na bednách, je výměna plechových origo propojek za jumpery z dobré metráže a kvalitníma konektorama. To je jasně slyšitelná změna k lepšímu za pár kaček (u mě tedy rozhodně).
Co bych za sebe doporučil všem majitelům single wire reprokabeláže a biwire reproterminálů na bednách, je výměna plechových origo propojek za jumpery z dobré metráže a kvalitníma konektorama. To je jasně slyšitelná změna k lepšímu za pár kaček (u mě tedy rozhodně).
Co bych za sebe doporučil..., je výměna plechových origo propojek za jumpery z dobré metráže a kvalitníma konektorama. To je jasně slyšitelná změna k lepšímu.
LOL
LOL
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Viz první věta mého předchozího příspěvku.