Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Uživatelský avatar
Hellboy
Příspěvky: 614
Registrován: 18 led 2010 23:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od Hellboy »

Mám provokativní dotaz, aniž bych se chtěl dohadovat o zázračných účincích kabelů. Mám v jedné místnosti připojené k bednám dva zesilovače. Jeden na domácí kino a druhý stereo. Mezi nimi přepínám switchem od Dynavoxu. Takže co se sterea týče, jdou ze zesilovače kabely Supra Annorum do switche a z něj zase kabely Supra do beden.

Problém je samozřejmě v tom, že uvnitř switche jsou taky kabely a ty jsou prostě nějaké relativně kvalitní, ale obyčekné měděné. Dlouhé jen pár centimetrů. Vzhledem k tomu, že řetězec je tak silný jako jeho nejslabší část, tak se dá zcela jistě říct, že kabely supra jsou degradovány kabelem ve switchy. Pokud tedy mají nějaké lepší vlastnosti než ten kabel.

Tím pádem se dá asi říct, že si to můžu celé propojit stejnou dvojlinkou a na suprách nezáleží.

Nebo ano?

Ono totiž když jsem se nad tím zamyslel, tak copak bych objevil, kdybych rozmontoval ty bedny? Kabely Supra by to určitě nebyly. Je tam dost podobná dvoulinka jako v tom switchi. A v zesilovači taky asi nedudou ke konektorům vést káble za 100 tisíc. Takže jaký je rozdíl tom, že mám ze zesilovače k bednám kabel za 30 táců, když pak k meniči od konektoru vede stejně levný měděný kabel?

Jak se to dá "vědecky" vysvětlit?

mesky
Příspěvky: 71
Registrován: 21 říj 2020 07:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od mesky »

Pár centimetrů v přepínači zvuk neovlivní, v bednách je výhybka většinou hned za svorkama a pak od výhybky je zase počet drátů větší podle pásem. Tak bych to moc neprožíval. V zesilovači zase záleží na vzdálenosti mezi koncakem a svorkama, když to bude do 20 cm taky bych to neřešil.

jarda-hifista
Příspěvky: 88
Registrován: 02 kvě 2018 11:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od jarda-hifista »

Ahoj! Myslím si, že k degradaci signálu vlivem kabelů v přepínači nedochází, ale když už, tak možná v samotných přepínačích na jejich kontaktech. Tam musí být hlavně dobrý kontakt, aby dobře převáděl. Jrd

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3990
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od PítrsPraha »

Souhlasím s Jardou. Nemáš fotku vnitřku?

Jinak ty dodatečné přechody signálu kabel-konektor-přepínač-konektor-kabel zvuku taky zrovna nepomáhají.

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 658
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od šeďour »

S tímhle názorem jsem se už mockrát setkal...proč dávat mezi zesilovač a reprobedny tlustej reprokabel, když uvniř zesilovače i v reprobedně jsou krátký slabší kablíky.
Na tohle mám jedinou odpověď.

Když chci jet na venkov, na chatu, tak z bydliště odjíždím městskejma uličkama, pak jedu po státní silnici s omezenou rychlostí, několik kruháků, příjezd k dálnici.Potom zase sjezd z dálnice, okreska, ulice města (Zruč n/Sázavou), úzká silnička k chatě na Sázavě.

Má vůbec smysl těch padesát kilometrů jezdit po dálnici ?

Odpovím si sám.
Samozřejmě, že má.Rozdíl oproti jízdě po okreskách je třeba dvacet, až třicet minut.A v hifi kolikrát řešíme naprostý banality a připadaj nám důležitý.

Takže stejnej smysl má i ten tlustej , nebo prostě jen kvalitnější přívodní kabel.
kabelguru.cz

Jarda69
Příspěvky: 1749
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od Jarda69 »

Navíc není problém bednu predrátovat. U třípásma bych dal na basák nějakou kroucenou 2x4-6 a na další nějaký multiwire.
Případně vše multiwire když nebudu škudlil a dám slušný průřez.

darken76
Příspěvky: 164
Registrován: 26 říj 2012 11:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od darken76 »

Tady je vnitřek toho switche https://www.radiomuseum.org/r/sintron_d ... witch.html a kabely vypadají docela solidně.Ale pokud by sis to chtěl pro klid duše předrátovat,tak to nebude žádný problém.

Uživatelský avatar
Hellboy
Příspěvky: 614
Registrován: 18 led 2010 23:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od Hellboy »

šeďour píše:
26 úno 2022 09:40
S tímhle názorem jsem se už mockrát setkal...proč dávat mezi zesilovač a reprobedny tlustej reprokabel, když uvniř zesilovače i v reprobedně jsou krátký slabší kablíky.
Na tohle mám jedinou odpověď.

Když chci jet na venkov, na chatu, tak z bydliště odjíždím městskejma uličkama, pak jedu po státní silnici s omezenou rychlostí, několik kruháků, příjezd k dálnici.Potom zase sjezd z dálnice, okreska, ulice města (Zruč n/Sázavou), úzká silnička k chatě na Sázavě.

Má vůbec smysl těch padesát kilometrů jezdit po dálnici ?

Odpovím si sám.
Samozřejmě, že má.Rozdíl oproti jízdě po okreskách je třeba dvacet, až třicet minut.A v hifi kolikrát řešíme naprostý banality a připadaj nám důležitý.

Takže stejnej smysl má i ten tlustej , nebo prostě jen kvalitnější přívodní kabel.
No já teda nevím, ale nepřijde mi to jako moc dobrý přirovnání. Jestli to takhle s něčím srovnávat, tak s trubkou. A tam platí, že to poteče tak rychle, jaká je nejtenčí trubka v řetězci. Jestli se mají projevit zázračné vlastnosti drahého kabelu, jakože vede vejšky nějak líp a víc po vnější straně postříbřenýho káblu, než jiné kabely, tak po tom když se kabel změní na 2x tenčí nekroucenou měděnou dvoulinku za 50 korun, tak vejšky najednou asi nejedou v expres pruhu po stříbrném povrchu super kabelu.

Uživatelský avatar
Frosty
Příspěvky: 15
Registrován: 14 pro 2016 09:15
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od Frosty »

Řešil jsem ten switch přepínač také, měl jsem to stejně zapojeno. Pak jsem investoval do nových kabelů a nechtěl jsem je zabít tím přepínačem. Takže jedu stereo klasicky rovnou do repro a AV reciever jsem vytáhl L+P kanál do stereo zesilovače, který při kinu přepnu do PWR AMP režimu a je to. A switch přepínač je zbytečný.

Uživatelský avatar
Hellboy
Příspěvky: 614
Registrován: 18 led 2010 23:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od Hellboy »

Frosty: Takhle jsem to dělal dřív. Ale tak nějak se mi nechce kurvit zesilovač za půl milionu z osmdesátých let, který má spotřebu a teplotu jak sporák když peče, koukáním na youtube :)


Uživatelský avatar
Frosty
Příspěvky: 15
Registrován: 14 pro 2016 09:15
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od Frosty »

Hellboy píše:
27 úno 2022 23:04
Frosty: Takhle jsem to dělal dřív. Ale tak nějak se mi nechce kurvit zesilovač za půl milionu z osmdesátých let, který má spotřebu a teplotu jak sporák když peče, koukáním na youtube :)
Tak to nějak nechápu, nejsem elektroodborník, co se jako "kurví" ? AV reciever má výstupy na koncové zesilovače a koncový zesilovač má vstupy na předzesilovač. Tak o co jde ?
:lol:

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 658
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od šeďour »

Myslím, že původní záměr Hellboyova příspěvku bylo pochlubit se vlastnictvím jedinečnýho vintage přístroje s extrémní kvalitou a odpovídající cenou.Jenže z jeho expresívního popisu mám takovej neodbytnej pocit, že ten jeho úžasnej přístroj je spíš starej nestabilní sráč, kterej se akorát děsně hřeje.
Jestli silně kmitá, nebo má špatně nastavený pracovní body, jen těžko domejšlet.

A protože se nejspíš vysokou provozní teplotou rychle zkracuje životnost tohohle unikátního přístroje, není čas ztrácet čas sledováním něčeho tak podřadnýho, jako je Youtube.Vyjímečnou kvalitu hudby je potřeba vychutnat na nahrávkách s vysokým rozlišením, ideálně třeba z legendárního vintage tape decku nějaký renomovaný firmy.Značku záměrně neuvádím, znalci vědí...
kabelguru.cz

Uživatelský avatar
Hellboy
Příspěvky: 614
Registrován: 18 led 2010 23:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od Hellboy »

Kabelguru: Netrvalo dlouho a prodavač předražených drátů s mytickými vlastnostmi pocítil potřebu vyjádřit svojí nadřazenost. Tak díky za radu guru! Mám tady těch starých nestabilních áček trochu víc, samej bezcennej vrak, kterým by ani 8x kroucený svěcenou vodou pomazaný směrový kábel do postříbřené zásuvky vyčištěné pračkou na proud nepomohl. Ale zjevně prodej káblů nejde jak by si guru představoval a tak se závist dere ven...

Aneb tohle je zas ukázka bezva hifi komunity. Poradit a nějak exaktně osvětlit naprosto logický dotaz takřka nikdo nedokáže. Protože neví. Zato věří v zázračné krámy za hodně peněz, že to funguje i když to nedává smysl. Tak se to nakonec zase zvrhne v urážení a pomlouvání.

Uživatelský avatar
Hellboy
Příspěvky: 614
Registrován: 18 led 2010 23:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zase repro káble, ale jinak - swicth ne zesilovače a kabeláž

Příspěvek od Hellboy »

Frosty píše:
28 úno 2022 07:48
Hellboy píše:
27 úno 2022 23:04
Frosty: Takhle jsem to dělal dřív. Ale tak nějak se mi nechce kurvit zesilovač za půl milionu z osmdesátých let, který má spotřebu a teplotu jak sporák když peče, koukáním na youtube :)
Tak to nějak nechápu, nejsem elektroodborník, co se jako "kurví" ? AV reciever má výstupy na koncové zesilovače a koncový zesilovač má vstupy na předzesilovač. Tak o co jde ?
:lol:
No na 40 let starým zesilovači se toho může zkurvit docela dost, když ho člověk používá 16 hodin denně 365 dní v roce. Některý součástky jaksi nemají životnost 100 let a dívat se na videa na youtube a při tom používat přístroj s klidovou spotřebou 300W mi nepřijde příliš efektivní.

Nicméně po zapojení nové kabeláže napřímo a přes switch pozoruji zcela minimální rozdíl, takže proč jsem se vlastně ptal, když bylo skoro dopředu jasný, jak to dopadne.

Ještě tu chybí někdo, kdo by se mi vysmál, že ten switch používám, že tím zcela degraduju zvuk, aby to bylo kompletní.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti