Zatlumení , zahlučnění , vylovení , odbahnění..
Zatlumení , zahlučnění , vylovení , odbahnění..
Zkrátka co z nejnižšími basy ,když šlapák s kontrabasem od zdi se mi neustále vrací. Chtěl jsem zakoupit akustickou zvukovou izolaci ,našel jsem si nějaké firmy ,ale zjistil jsem ,že to není tak jednoduché,tak poraďte: Materialy se rozdělují podle herz. Jaký rozsah žádat na hluboké basy ? Díky . Lin 

Re: Zatlumení , zahlučnění , vylovení , odbahnění..
Ono to skutečně není jednoduché, je to mnohem složitější. Z tvého příspěvku neplyne, jak velkou máš poslechovku (rozměry), jak zařízenou, kde máš reproduktory atd. Z toho je nutné vycházet. Pouhým zakoupenímLindemann píše:.....,ale zjistil jsem ,že to není tak jednoduché......
nic nevyřešíš, protože něco jiného je řešit zatlumení místnosti jako celku, něco jiného je použití basových pastí, a něco jiného je boj proti odrazům, něco jiného je akustické odizolování místnosti. Tyto otázky se velice často řeší na Slovanetu či Electrozone.akustické zvukové izolace
Ale abych tě neodradil, podívej se do vlákna N.A a Mikeho (akustická úprava stropu), Zdenyho (basové pasti v rozích) a velice často na fotografiích vidíš oblíbené jehlánky za reproduktory (diffusery, absorbéry).
Zmätočná žiadosť, napíš jasne , čo riešiš. Ak problém basového módu (módov) miestnosti (stojaté vlnenie na určitých frekvenciách - Hertz (nie herz), tak ti pomôže len meranie a podľa toho inštalácia basových pascí (kmitní-rezonátorov) ladených na konkrétnu frekvenciu-pásmo(rozsah). Približne niečo niekde plácnuť je vyhadzovanie peňazí von oknom. Zvlášť v súvislosti s basmi. Väčšina normálne veľkých miestností má problémy s frekvenciami 40-70Hz, veľmi všeobecne povedané.Lindemann píše:Zkrátka co z nejnižšími basy ,když šlapák s kontrabasem od zdi se mi neustále vrací. Chtěl jsem zakoupit akustickou zvukovou izolaci ,našel jsem si nějaké firmy ,ale zjistil jsem ,že to není tak jednoduché,tak poraďte: Materialy se rozdělují podle herz. Jaký rozsah žádat na hluboké basy ? Díky . Lin
Na téma akustické úpravy je x už založených vlákiem.

já kdysi zažil něco podobného s bednama s basreflexem dozadu. mohl jsem je mít max. 30cm od zadní zdi a basy se prostě loudaly za zbytkem muziky. nic moc.
kromě změny umístění beden bych taky zkusil tyhle 3 věci:
- pletený reprokabel menšího průřezu
- "solid-state" signální kabel, tj. jeden plný vodič, ne lanko
- vyšší hroty pod bedny
nějaké zlepšení basů se dostaví, jestli to bude stačit je otázka. spíš ne...
kromě změny umístění beden bych taky zkusil tyhle 3 věci:
- pletený reprokabel menšího průřezu
- "solid-state" signální kabel, tj. jeden plný vodič, ne lanko
- vyšší hroty pod bedny
nějaké zlepšení basů se dostaví, jestli to bude stačit je otázka. spíš ne...
Tak chlapi ! Místnost je 16m2 ,bedny Focal 1027 (bassreflex do podlahy) . Na zadní zdi jsem nechal udělat knihovny a zaplnil čtivem. Hroty pod bedny jsem vyměnil za ceraball.. situace tedy vypadá tak ,že od knihoven je vzdalenost 60 cm a od bočni zdi 70 cm. vše se zlepšilo ale stále to u kontrabasu a velkého bubnu duní. Mohl bych jít ještě maximálně do diffusérů , absorberů a bassových pastí ,ale jen do té míry aby to vypadalo ještě jako obývák,neboť jsem ženat... Za hertz se omlouvám před tím jsem měl dlouhou debatu s Jurajem herzem
. Mrtvolně mě totiž spaluje ten nadbytek basů. Lin

Nevím, na kolik přijdou akustické úpravy a basové pasti, pasti paštičky .. plus měření atd .. ale Roomperfect hodně moc pořeší. Jak hučení a dunění, bahno, tak i opak, kdy je spodků málo. Dvanáct z deseti psychiatrů doporučuje! Vyzkoušeno na lidech. 

Mně to přišlo asi na cca 4,5k českých maximálně (za materiál). Jinak klasické DIY o celkové délce 13 metrů.
S elektronickou EQ jsem si již vyhrál dost a došel jsem posléze k názoru, že zvládne hodně, ale není všemohoucí. Teprve návštěva Zdenyho mi otevřela oči (Zdeny děkuji) a prostě jsem je pajcnul (inu český človíček). Ne doslova a do písmene, ale tvar mne fascinoval a provedení u Zdenyho také. K jeho provedení mám hóóóóódně daleko...
Postupně, den ode dne (jak výstavba pokračovala) se zvuk lepšil a lepšil. Najednou se objevil ten Dadaftův vysněný Pro100r, jednotlivé tóny se od sebe oddělily a to hlavně v basové části, která se vyloupla jako šatičky pro Popelku z oříšku.Nic není slité, nic není pod dekou.Prostě basy i subbasy jsou najednou tam. A nic neduní, nic neschází, nic nepřebývá. To byla taková změna, že raději poslouchám hudbu a flákám se a nedodělávám (hudba je pro mne nyní přednější). Znovu si přehrávám svoji audiotéku a objevuji nové a nové... Některé nahrávky skoro ani nepoznávám (dost přehnané, ale skoro pravdivé). Nejen že bedny zmizely, ale co jsem dříve z levé či pravé bedny neslyšel, dnes slyším a v míře nevídané. Opakuji, prostor nejen pravolevý (či levopravý), ale i ve vertikále a hlavně do hloubky. Je to zvuk naprosto reálný a to až neskutečně. Předevčírem jsem si přehrával Pink Floydy a v jedné jejich skladbě je part, kdy mužský hlas volá z dálky, jako by od vchodu (vrátek). To bylo tak opravdové, že mí dva psi se vzbudili a hnali se ven z domu, kde vzbudili snad půlku ulice štěkotem. Pochopitelně, vrátili se zpátky, nervózní že tam nikoho nenašli.
Takže uznávám, že
ale současně jich třináct z těchto dvanácti doporučuje začít rohovými basovými pastmi. Vyzkoušeno na psychiatrech.
S elektronickou EQ jsem si již vyhrál dost a došel jsem posléze k názoru, že zvládne hodně, ale není všemohoucí. Teprve návštěva Zdenyho mi otevřela oči (Zdeny děkuji) a prostě jsem je pajcnul (inu český človíček). Ne doslova a do písmene, ale tvar mne fascinoval a provedení u Zdenyho také. K jeho provedení mám hóóóóódně daleko...

Postupně, den ode dne (jak výstavba pokračovala) se zvuk lepšil a lepšil. Najednou se objevil ten Dadaftův vysněný Pro100r, jednotlivé tóny se od sebe oddělily a to hlavně v basové části, která se vyloupla jako šatičky pro Popelku z oříšku.Nic není slité, nic není pod dekou.Prostě basy i subbasy jsou najednou tam. A nic neduní, nic neschází, nic nepřebývá. To byla taková změna, že raději poslouchám hudbu a flákám se a nedodělávám (hudba je pro mne nyní přednější). Znovu si přehrávám svoji audiotéku a objevuji nové a nové... Některé nahrávky skoro ani nepoznávám (dost přehnané, ale skoro pravdivé). Nejen že bedny zmizely, ale co jsem dříve z levé či pravé bedny neslyšel, dnes slyším a v míře nevídané. Opakuji, prostor nejen pravolevý (či levopravý), ale i ve vertikále a hlavně do hloubky. Je to zvuk naprosto reálný a to až neskutečně. Předevčírem jsem si přehrával Pink Floydy a v jedné jejich skladbě je part, kdy mužský hlas volá z dálky, jako by od vchodu (vrátek). To bylo tak opravdové, že mí dva psi se vzbudili a hnali se ven z domu, kde vzbudili snad půlku ulice štěkotem. Pochopitelně, vrátili se zpátky, nervózní že tam nikoho nenašli.

Takže uznávám, že
,Dvanáct z deseti psychiatrů Roomperfect doporučuje! Vyzkoušeno na lidech.
ale současně jich třináct z těchto dvanácti doporučuje začít rohovými basovými pastmi. Vyzkoušeno na psychiatrech.

Má kopii-originál mě nechal při jeho poslední návštěvě za flašku slivovice.
Aleši-kdy to budeš mít hotové kompletně?

Aleši-kdy to budeš mít hotové kompletně?
To Boxer: Paulovi nevěř, má také pouze kopii. To co je na stěně je originál, který ale kdysi namalovala na pajďáku v Čáslavi maminka. Všechny ostatní Slunečnice jsou již kopie, ne-li falzifikáty.
To Paul: Nyní poslouchám hudbu, ale asi za 2 dny mne to chytne (kamarádka mi již vynadala a kamarád řekl, že mi to pomůže dodělat). To víš, nejsou lidi, je krize... A hlavně: I muži musí mít své dny !

To Paul: Nyní poslouchám hudbu, ale asi za 2 dny mne to chytne (kamarádka mi již vynadala a kamarád řekl, že mi to pomůže dodělat). To víš, nejsou lidi, je krize... A hlavně: I muži musí mít své dny !

Nemám problém se sléváním basů,ale s rezonancemi předmětů v místnosti-nábytek,poličky atd..Už mi to začalo lézt na mozek.Nejvíc vytočený jsem byl,když jsem náhle zastavil reprodukci a slyšel,jak si nábytek v místnosti ještě pomalu dohrává to své bzučení a skřípání.Nedalo mi to.Na internetu jsem si našel vygenerované frekvence od 35Hz až k 16kHz.Postupně jsem přihazoval na frekvenci,jakmile něco zabzučelo,dal jsem repeat a šel zkoumat,co že to je a jak to poladit.Největší problém mi dělaly "záda" skříněk a skříní z tenčího materiálu.V šatní skříni (největší plocha zadní části) ,jsem dokonce pozoroval viditelnou výchylku!Problém jsem většinou vyřešil nacpáním nějakých zbytků molitanu mezi skříňky a zeď.Na všechny šuplíky jsem nalepil zevnitř malý kousíček samolepícího filce,aby dosedaly na něj a né přímo na tělo korpusu.Celé mi to dalo tak 2-3 hodiny práce.Dosáhl jsem toho,že místnost si žádné pazvuky slyšitelně nepřidává(vlna na basech způsobená samotnou místností samozřejmě zůstává
,ale je patrná především měřením spl metrem-na 60-70 Hz o pár dB více,ale od ucha bych si nevšiml).Nábytek v místnosti s Hi-fi je většinou na obtíž ,ale po malých úpravách se stává překážkou pro dozvuk místnosti ,který nyní není uchem vůbec znatelný.Doporučuji každému vyzkoušet.Někteří si řeknou,že jsem idiot ,když něco takového napíši mezi samé ostřílené posluchače ,a že každý zde už tento pokus samozřejmě provedl.Bohužel největší kravál, kterého si však při hudbě nevšimnete ,vydávají většinou volně odložené předměty (klíče,nádobí,tužky atd.) ,které občas přineseme a necháme je nějaký čas ležet ladem, než je budeme zase potřebovat.Proto není od věci,si jednou za čas místnost prověřit
Došlo k zlepšení lokalizace a přesnosti zvuku, poslech mě neunavuje a mám lepší pocit,že jsem pro zvuk něco udělal....na to,že poslouchám, na čem poslouchám ,je to opravdu znát.........

Došlo k zlepšení lokalizace a přesnosti zvuku, poslech mě neunavuje a mám lepší pocit,že jsem pro zvuk něco udělal....na to,že poslouchám, na čem poslouchám ,je to opravdu znát.........
Aleska to hold myslí s hifi vážně a proto akustice věnuje tolik pozornosti. Stejně tak jako já který ještě stále čeká až to dospěje do konečné fáze. S odstupem času mohu říci že invesice do akustiky mi přinesla největší zvukové zlepšení jaké jsem dosud v hifi zažil. Doufám že to bude inspirací pro ostatní.
Aleska
Ještě není vše hotovo ale chystám upgrade a myslím že až ho uvidíš vypadnou ti oči
Zatím jsem jak na trní ale snad všechno dopadne dobře.
A copak dělá moje cédéčko co u tebe už nějákou dobu putuje? Alespon tě bude motivovat aby jsi se za mnou rozjel a viděl novou hračku.
Aleska
Ještě není vše hotovo ale chystám upgrade a myslím že až ho uvidíš vypadnou ti oči

A copak dělá moje cédéčko co u tebe už nějákou dobu putuje? Alespon tě bude motivovat aby jsi se za mnou rozjel a viděl novou hračku.
Vince
Je dobré experimntovat a zjištovat to chválím ovšem počítej s tím že každá i dobře akusticky upravená místnost má svůj limit daný velikostí (objem) a také fakt že většina znich má bouli někde mezi 120Hz což je dáno většinou záhadným poměrem stran. Také zde musíš počítat s rezonanční frekvencí místnosti takže když to pustíš moc nahlas tak už místnost začne dávat najevo svoje limity jak jsem psal výše.
Je dobré experimntovat a zjištovat to chválím ovšem počítej s tím že každá i dobře akusticky upravená místnost má svůj limit daný velikostí (objem) a také fakt že většina znich má bouli někde mezi 120Hz což je dáno většinou záhadným poměrem stran. Také zde musíš počítat s rezonanční frekvencí místnosti takže když to pustíš moc nahlas tak už místnost začne dávat najevo svoje limity jak jsem psal výše.