Actidamp Mk IV-3

Prostor pro milovníky poslechu LP
reeb
Příspěvky: 1
Registrován: 18 črc 2009 13:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od reeb » 23 bře 2016 19:57

Se Sinclairovým příspěvkem bych si dovolil nesouhlasit, je přehnaný..actidamp není žádné kosmické zařízení, kvalitní součástky se dají sehnat i v ČR když se ví..I ten popisovaný výběr na desetiny % je přehnaný (až na jednu výjimku a to součástky kolem RIAA korekce) .. Nevýhody starších Actidampů jsou jinde, není to o tom jestli součástky zapájí do desky Vašek nebo Karel. Na druhou stranu je pravda že sváteční, věci neznalý kutil bez měřáků a zkušenosti co kde koupit může sestavit paskvil. Víc psát nebudu, nechci se dohadovat (kdyžtak víc do emailu).

Protože zapojení RNDr. Sýkory zastaralá nejsou, provedly jsme s kamarádem P.Vojtou a radami autora zapojení revizi Actidampů a vyrobily je bez kompromisů. To znamená oboustrannou desku s rozlitou mědí, zlepšeným blokováním a napájením umožnující použití lepších OZ a odstraněním drobných chyb /které umožní dnešní možnosti simulace/..Jedinou nevýhodou je o něco vyšší cena DPS a součástek.
Výsledek ale rozhodně stojí za to, posun oproti "starým" Actidampům je znát..Pro mnoho lidí je to zvuková konečná.. Rád to porovnám s vaším (kvalitním továrním) přístrojem

Inovované DPS:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Napájecí zdroj do adaptéru

Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

kR@K3N
Příspěvky: 6
Registrován: 16 pro 2017 17:18
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od kR@K3N » 16 pro 2017 17:28

TAB píše:
11 říj 2012 20:06
mrtvý zvuk bez dynamiky...
Problém hledej v DC servu a jeho okolních součástkách. Zřejmě příliš vysoko nastavený dolní mezní kmitočet. Měl jsem stejný problém a úpravou hodnot R21,221 z 6k8 na 33k a C19,20,219,220 z 680nF na 1uF v obvodu serva OA6,206 se zvuk změnil k lepšímu.

apa
Příspěvky: 16
Registrován: 05 srp 2017 07:28
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od apa » 09 bře 2018 11:59

Dobrý den
Vlastním ACTIDAMP MK IV/3 od Leoše Malanika a zajímalo by mě jaký má odpor na vstupu?? Pořídil jsem si nedávno přenosku DENON MC HO DL-110 a rád bych s ní experimentoval z použitím různých odporů zapojených externě přes RCA CINCH do T a následně do vstupu actidampu. Přenoska má doporučené zapojení do MM, ale pro mě je tento zvuk dosti degradující a bez dynamiky! Přehodil jsem DIPY na MC se zapojením na 10Nf + 100ohm odporovou zátěží a byl jsem doslova omráčen dynamikou, detaily které doslova vylézaly a celkový prostorem. Doposud jsem poslouchal různé Shurky včetně V15 Vxmr, která byla moji favoritkou. Nicméně Denonka přes MC zapojení ji doslova převálcovala!!! Na různých forech o zapojení této přenosky přes MC píšou, ale přesto mě to láká k dalším experimentům... Údajně prý nejlíp hraje, když se oseká ze 47Kohm. na 1000ohm pomocí externích odporu?? V odkazech jsou reakce i kalkulačka k výpočtu...Jsem s toho celkem zmatený a mimo, nikdy jsem s nějakými odpory, výpočty atd. nepřišel do styku a mé znalosti v tomto oboru jsou pouze minimální...
Pokud jsem to pochopil a napsal ohledně toho odporu na vstupu špatně, tak se prosím omlouvám.
Děkuji za každou vaši radu...
http://www.audiocircle.com/index.php?topic=72672.0

https://translate.google.cz/translate?h ... c1246.html

Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 994
Registrován: 08 úno 2011 13:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od PavelDosko » 29 čer 2018 21:28

apa - neco jsem poslal do mailu

MarioBakus
Příspěvky: 1
Registrován: 21 zář 2018 16:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od MarioBakus » 21 zář 2018 16:38

Zdravím všechny! ;-) Chtěl bych se jenom zeptat, jestli náhodou někdo nevíte, kde bych mohl sehnat plošňák pro Actidump IV v3 nebo IV. Případně nákres a ještě aby toho nebylo málo, tak se chci zeptat jestli by mi někdo neposkytl celé schéma zapojení těchto phono preampů. Případně bych uvítal nějaké odkazy, kde to sehnat. Předem vám moc děkuji. Rád se pak podělím o dojmy z konečného výsledku.

Óňa
Příspěvky: 78
Registrován: 13 říj 2015 13:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od Óňa » 17 říj 2018 21:26

Pripojuji se do starsi diskuse :)
Jaky predzesilovac Vam vysel dobre? Ted bych nejaky potreboval koupit. 5-10 tis. z druhe ruky.
Jinak na druhem gramofonu mam Project phono box RS.... kdybyste to chtel promerit a srovnat, celkem by me to zajimalo... hraje podle me super.


reeb píše:
23 bře 2016 19:57
Se Sinclairovým příspěvkem bych si dovolil nesouhlasit, je přehnaný..actidamp není žádné kosmické zařízení, kvalitní součástky se dají sehnat i v ČR když se ví..I ten popisovaný výběr na desetiny % je přehnaný (až na jednu výjimku a to součástky kolem RIAA korekce) .. Nevýhody starších Actidampů jsou jinde, není to o tom jestli součástky zapájí do desky Vašek nebo Karel. Na druhou stranu je pravda že sváteční, věci neznalý kutil bez měřáků a zkušenosti co kde koupit může sestavit paskvil. Víc psát nebudu, nechci se dohadovat (kdyžtak víc do emailu).

Protože zapojení RNDr. Sýkory zastaralá nejsou, provedly jsme s kamarádem P.Vojtou a radami autora zapojení revizi Actidampů a vyrobily je bez kompromisů. To znamená oboustrannou desku s rozlitou mědí, zlepšeným blokováním a napájením umožnující použití lepších OZ a odstraněním drobných chyb /které umožní dnešní možnosti simulace/..Jedinou nevýhodou je o něco vyšší cena DPS a součástek.
Výsledek ale rozhodně stojí za to, posun oproti "starým" Actidampům je znát..Pro mnoho lidí je to zvuková konečná.. Rád to porovnám s vaším (kvalitním továrním) přístrojem

Inovované DPS:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Napájecí zdroj do adaptéru

Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

kR@K3N
Příspěvky: 6
Registrován: 16 pro 2017 17:18
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od kR@K3N » 21 říj 2018 13:21

Nejlépe zvukově vychází Actidamp MK3. Myslím, že holý plošný spoj už neseženeš. Jen komplet hotový předzesilovač: https://elektro.bazos.cz/inzerat/952640 ... Mk3-v2.php
Actidamp MK4, ve verzi jak je tady i na fotkách od reeba má nevhodně navrhnutý plošný spoj + rozlitou zem. Pokud připojíte filtrační kondy C56 a C256 na desku, tak budete honit brumy a nic nepomůže. Je třeba tyto kondenzátory zapojit před deskou, včetně ochranných diod D1, D2.

Roberto
Příspěvky: 12
Registrován: 10 říj 2017 17:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od Roberto » 08 lis 2018 21:01

Add brum Mk4, je to nesmysl, napájení je usměrněné a dostatečně filtrované už v napájecím adaptéru (externím) kvůli vzdálenosti trafa od citlivé elektroniky předzesilovače a omezení rušení při spínání diod (což je u MC přenosky důležité) a filtrace na desce je jen doplnková, následuje nízkosumový stabilizátor..Není odkud by se 50 nebo 100Hz z napájení vzalo (a tedy i udajny brum). Problém s brumem vzniká obvykle při připojení vstupu, zemni smyčka atd.

Dostal se mi ale do ruky jeden preamp Mk4 kde dotyčný aby "ušetřil" použil šuplíkové zásoby:
- k napájení místo předepsaného trafa 18V použil 15V, "
- dal v jedné polaritě české tranzistory KC6.. které mají jiný pin-out než BC6..
- přidal i nějaký uhlíkový odpor

a aby se to "dobře " opravovalo zapájel to celé bezolovem..napájecí napětí které jsem naměřil na OZ kolísalo o +-1V! U takovýchto prasobastlů pak za výsledek nelze ručit..Holt když dva dělají totéž, není to totéž.

Óňa
Příspěvky: 78
Registrován: 13 říj 2015 13:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od Óňa » 09 lis 2018 00:05

Mam Mk3 od pana Kovare - ted nove. Hraje to dobre. Presneji nez napr. Creek, ktery ma ale vetsi barvu... Kdyz to srovnam s Project phono box RS, tak ten project hraje lip. Znatelne. Ma to vetsi prostor a detaily. Ale je to 5 tis. vs. 21 tis.... Actidamp mam rad... necham si ho hraje to pekne a mam z toho pocit, ze jde o potivy kus prace....

kR@K3N
Příspěvky: 6
Registrován: 16 pro 2017 17:18
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od kR@K3N » 16 lis 2018 23:59

Óňa - Project phono box RS pokud by byl stavěn jako diy, tak by nestál tolik. Ale proč hraje lépe? Stačí se podívat na fotky vnitřku Projectu. Je tam spoustu "vzduchu" mezi oběma kanály. Je použita velká deska, která je navrhnutá s rozmyslem. Nic není na sobě nalepeno, takže i zemní spoje jsou ok. Citlivost preampu je velká, takže ty rozestupy mezi kanály jsou nutné. Zapojení vlastního preampu je už od pohledu jednodušší než u MK3 což může být jen k dobře. Ovládání je provedeno tak, aby uživatel nemusel při změně přenosky vše rozebírat.
Naproti tomu MK3 a hlavně MK4 jsou navrženy tak, aby měly co nejmenší desku (nejlevnější) a celé se to vešlo do co nejmenší Hammond krabičky. Bohužel je tendence ty součástky naskládat na sebe jen co to jde, aby to lépe vypadalo. Jenže ta separace kanálů je pak horší a navíc i zemní spoje nejsou ideálně dimenzované. Na to jak je celé zapojení složité kvůli lepšímu zvuku by si to zasloužilo zcela jinou a hlavně větší desku, prostě lépe oddělit kanály. Možná i jinak řešit napájení zcela oddělenými zdroji. Vyvést ovládání na panel, což by se bez relátek neobešlo. Bylo by to dražší, ale věřím, že by to hrálo daleko lépe.
Roberto píše:
08 lis 2018 21:01
Add brum Mk4, je to nesmysl, napájení je usměrněné a dostatečně filtrované už v napájecím adaptéru (externím) kvůli vzdálenosti trafa od citlivé elektroniky předzesilovače a omezení rušení při spínání diod (což je u MC přenosky důležité) a filtrace na desce je jen doplnková, následuje nízkosumový stabilizátor..Není odkud by se 50 nebo 100Hz z napájení vzalo (a tedy i udajny brum). Problém s brumem vzniká obvykle při připojení vstupu, zemni smyčka atd.
Měl jsem na stole oba, jak typ MK3, tak MK4. Za úplně stejných podmínek bylo na výstupu MK3 mrtvolné ticho. U MK4 to bručelo jak o život i ze zdroje kde byla 2x20G filtrace. Žádná smyčka či jiné věci se nekonaly, zkratované vstupy a žádná tlumivka. Po odpojení dodatečné filtrace C56 a C256 bylo na výstupu okamžitě ticho jako v hrobě. Nejsem v tomhle směru žádný začátečník. Stačí se podívat jak je provedená rozlitá zem u MK4. Při tak husté montáži součástek prostě na tu zem jaksi nezbylo místo. Součástky byly vybírány jen ty nejlepší, včetně el. kondenzátorů (Nippon). Po té úpravě co jsem psal výše to hraje jako z praku. Zejména basy a výšky mají lepší podání oproti MK3, která má zase detailnější středy a trochu více prostoru. Ale záleží i na přenosce a navolené vstupní kapacitě.

Dodatek: Našel jsem na hifi.slovanetu příspěvek uživatele JeF111, který u desky MK4 popisuje naopak problémy se stabilitou. Mám pocit, že se jedná o stejnou MK4 desku o které také píšu.

Roberto
Příspěvky: 12
Registrován: 10 říj 2017 17:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od Roberto » 17 lis 2018 18:32

kR@K3N: Píšete o jiné verzi DPS, na současné Mk4 žádné elyty C56 a C256 nejsou..

Naše DPS byla před uvedením do prodeje pečlivě otestována a proměřena a NIC nebrumí :) Nedovolil bych si dát do prodeje nefungující věc. Mezi lidmi- v provozu, je asi 40 ks těchto předzesilovačů (a to i na velmi slušných sestavách) a NIKDO kromě vás si nestěžoval :)
U Vaší Mk4 muselo být něco špatně..neni problém mi ji poslat, mohu na to mrknout.

Co se týče kvalit jsou si Mk3 a Mk4 podobné, liší se v detailech. Mk4 ale umožnuje volbu MM/MC a má subsonic filter.

Add slovanet: jedná se o úplně jinou desku- předchozí verzi Actidampu, jednostranou a ta je opravdu špatně navržena a u některých ks kmitala.
Naposledy upravil(a) Roberto dne 18 lis 2018 02:16, celkem upraveno 3 x.

Roberto
Příspěvky: 12
Registrován: 10 říj 2017 17:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od Roberto » 17 lis 2018 19:03

Óňa- diky za info o zvuku, mám od lidí srovnání s levnějšími předzesilovači (do 15tis.) a Actidamp si pochvalují..

Separace kanálů na gramodesce (LP) je z principu mizérie (např. s přenoskou AT95E jen 20 dB) :) Porovnejte si to s CD/DAC dnešní produkce.
Každý rozumně dimenzovaný předzesilovač tuto hodnotu mnohanásobně překračuje.

Obrázek

Zvětšení desky a "víc vzduchu" mezi součástkami přinese naopak problémy (zemní smyčky, stabilita) - proto se minimalizují vzdálenosti mezi součástkami (eliminace parazitních indukčností) případně se používají SMD součástky.

Na desce je nízkošumový stabilizátor P.Macury http://pmacura.cz/zt15va.htm a každý kanál ještě zvlášt filtrovaný kapacitním násobičem takže poznámky o lepším zdroji jsou liché.

Přepínač vstupní kapacity se dá osadit zespod DPS a vyfrézovat do skřínky otvory (pokud opravdu střídáte přenosky tak často)

Jinak porovnáváme plošný spoj za 750,- s cenou součástek cca 2tis. vs preamp Project phono box RS který není a nebude DIY za 21tis..

Přišel mi email od jeff111 že se Sinclairem srovnávaly nové verze Mk3 vs Mk4 a Mk4 se jim zdá lepší..podrobnosti o přenosce atd. ale nenapsal.
Naposledy upravil(a) Roberto dne 18 lis 2018 09:41, celkem upraveno 7 x.

Roberto
Příspěvky: 12
Registrován: 10 říj 2017 17:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od Roberto » 17 lis 2018 19:09

..

Roberto
Příspěvky: 12
Registrován: 10 říj 2017 17:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od Roberto » 18 lis 2018 01:57

.

kR@K3N
Příspěvky: 6
Registrován: 16 pro 2017 17:18
Kontaktovat uživatele:

Re: Actidamp Mk IV-3

Příspěvek od kR@K3N » 18 lis 2018 13:52

Roberto píše:
17 lis 2018 18:32
kR@K3N: Píšete o jiné verzi DPS, na současné Mk4 žádné elyty C56 a C256 nejsou..

Naše DPS byla před uvedením do prodeje pečlivě otestována a proměřena a NIC nebrumí :) Nedovolil bych si dát do prodeje nefungující věc. Mezi lidmi- v provozu, je asi 40 ks těchto předzesilovačů (a to i na velmi slušných sestavách) a NIKDO kromě vás si nestěžoval :)
U Vaší Mk4 muselo být něco špatně..neni problém mi ji poslat, mohu na to mrknout.

Add slovanet: jedná se o úplně jinou desku- předchozí verzi Actidampu, jednostranou a ta je opravdu špatně navržena a u některých ks kmitala.
Dík za info, že se jedná o jinou desku. Nic špatně v zapojení, či vadného určitě nemám. Všechny součástky řádně proměřeny před zapájením. Plošňák pak umytý, vysušený a zkontrolovány všechny spoje. Ztrávil jsem nad tím 2 dny a hledal možný kopanec - vůbec nic. Na desce je k těm výše zmíněným elytům jen opravdu tenký zemní spoj. Podlě mě je zakopaný pes zde. Ale nemohu vyloučit i jiný vliv, třeba mizerné rozvody el. vedení v domě či jiné nezjištěné vlivy. To, že to nědělalo problémy celé řadě lidí neznamená, že se nemohou objevit. Každopádně pokud ty elyty nejsou připojeny na desce, ale hned před ní (přívodní svorky napájení), tak je to naprosto bez problému. V tom místě je totiž zemní spoj nejtlustší díky přívodnímu kabelu. Hledat další možné příčiny už nebudu, protože to hraje dokonale bez jakéhokoliv rušení. A myslím si, že to má skutečně o něco lepší zvuk než z MK3.

Ještě jedna věc co mě ale zarazila na té desce, že pokud se vloží do drážek hammond krabice, tak v podstatě mezi plošným spojem a kovovou krabicí je izolací pouze nepájivá maska. A navíc 2 elyty (tuším C18 a C64) se musí jinak zapájet, jinak kolidují s touto krabicí. Uvažoval jsem raději o větší a hodit ji na sloupky, ale nakonec žádný zkrat jsem měřením nezjistil.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti