ADJUST PLUS - Software na nastavení přenosky, raménka

Prostor pro milovníky poslechu LP
Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: ADJUST PLUS - Software na nastavení přenosky, raménka

Příspěvek od Peer »

K tomu se musí vyjádřit on. Já jsem rád, že si díky tomuto softu mohu vyzkoušet a
proměřit můj gramofon a popř. doladit.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Jasně že k někomu zajet, poměřit a nastavit nebude problém. Na návštěvy jezdím rád :)
Record Box je fajn, ale tuhle zvukovku využiju v práci ke sluchátkům a doma k přehrávání FLACů přes digitální výstupy do DACu, který časem plánuji :P
A když má někdo gramec k seřízení a měření tak má i phono předzes nebo můžu vzít svůj DV P-75.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Doplním pár výsledků měření, co jsem s Adjust Plus Pro zatím dělal.
Měřil jsem svůj Pro-Ject Debut a u Peera potuněný Michell GyroDec (detaily u něj ve vlákně).
Jsou to gramofony výrazně jiných tříd, takže aspoň bude zajímavé srovnání v čem jsou levnější gramofony horší a jaké zlepšení můžete očekávat za větší peníz :)
Rád bych postupně proměřil více gramofonů a udělal si takovou menší databázi dat :P

Např. rychlost otáčení:
Na měřícím LP je track se sinusovkou v obou kanálech o frekvenci 3150 Hz. Ta je snímána a analyzována. Je jasné, že pokud se talíř točí rychleji, snímáme vyšší frekvenci a pokud pomaleji snímáme frekvenci nižší. Je to samozřejmě přesnější jak stroboskop.

Takže Michell se spešl NCPSU zdrojem k motoru byl ze začátku mírně nad otáčkami (asi o 2,4%). Po seřízení vypadal takto:

Obrázek

Tedy otáčky v průměru na ideálních 33 a 1/3 RPM (snímána frekvence 3149,9 Hz místo ideálních 3150 Hz, odchylka 0,003% ).
Stabilita otáček +/- 0,09% (snímaná frekvence 3149,9 kolísala o +/- 2,85 Hz).

Na mé Debutu dopadlo měření takto: otáčky mírně vyšší, změřeno 33,57 RPM (odchylka od ideálních 33 1/3 RPM o 0,722%, snímána frekvence ~ 3172,3 Hz)
a stabilita otáček +/- 0,21% (+/- 6,71 Hz).

Rád bych otestoval Speed Box od Pro-Jectu, měl by přinést zlepšení mého Debutu jak v absolutní hodnotě otáček tak v jejich stabilitě.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Resonanční frekvence kombinace raménko / přenoska:

Na Debuta jsem hledal kvalitní LO MC přenosku, která by měla méně jak 6 gramů a tu nakonec u Dynavectoru našel. A jak je vidět, vyplatilo se.
Resonanční frekvence v laterálním směru hliníkového raménka ProJect 8,6 s touto přenoskou je v požadovaném pásmu 8-12 Hz. Podobný výsledek jako u magnésiového SME V *2thumbsup*

SME V + Dynavector XX-2 Mk II:
Obrázek

Pro-Ject 8,6 + Dynavector Karat 19A Mk II:
Obrázek

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Měření to bylo velice napínavé a zajímavé...
Člověk si myslí, že má precizně seřízený gramofon a ono ne...
Hmm. Bylo to velice poučné. Zkoušeli jsme i měnit některé parametry a sledovali jsme, jak se to promítne do výsledného měření...
Nakonec se mi o tom v noci i zdálo ;).

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Rezonance raménka v rozsahu 30 - 500 Hz

Překvapily mě i velmi nízké vlastní rezonance mého hliníkového raménka při buzení sinusovkou 30-500 Hz. Nikde nepřesahují +/- 1 dB ve výsledném signálu. *palec*

Pro-Ject 8,6 + Dynavector Karat 19A Mk II:
Obrázek

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Rowing
Skvělé příspěvky!!!
Moc se těším na výsledky při zapojení speedboxu.
*thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Pro mě osobně byl v přístupu a lásce k analogu velkým mezníkem Tvůj článek gramofon a jeho seřízení na F-sportu a tady. Získaný odpor k fyzice tím byl překonán a především psychoakusticky mám poslech zlepšený.
Adjust plus je mi zatím vzdálený, kvůli mé slabé uživatelské gramotnosti PC. Přesto mi udělalo radost, že striktní trvání na zásadách seřízení, nutně neznamená automaticky chybu.
Nic není dokonalé a předpokládat dokonalost u tak jemného hodinářského přístroje je neprozíravé.
Podobně, jako P.D. pohlédnu nejdříve na monitor nikoli osciloskopu, ale okno doktora Feickerta.

Kondice Pro-ject Debut SE mě překvapuje. Můj osobní názor na starší, hliníkové ramínka P-J se shodoval s příspěvkem tuším Studia Esa na f-sportu. Názor tímto měřením dostává reálné základy...
Kvalita Debutu SE je za svou cenu překvapující.
Speed box považuji za povinnou přílohu nejen k MC přenoskám. Poslech neseřízeného gramofonu je ve srovnání s vždy přesným CD matoucí. Nemám absolutní sluch, jako náš člen MartinP, který pozná lehounce zrychlený gramofon, protože je to jen o trošičku výše.
Tuhle jsem si uřízl ostudu, když mě přátelé upozornili na dost nízký hlas nějakého zpěváka.
Šablona P-J mi ukázala správné otáčky, které Holborne umožňuje nastavit otočným regulátorem.

Zveřejnil bys prosím tady, anebo v novém vlákně zásady kombinací ramínek a přenosek?
Výborná přenoska si nemusí rozumět s ramínkem. Spočívá vše pouze ve váze přenosky?

Výsledky tvého měření Martine nasvědčují kombinaci intuice a štěstí.
A to jak se říká, přeje připraveným.
*thumbs up*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to Efičák:
včerá jsem mimo jiné přehrál pár desek, které mám dobře naposlouchané.
A slyšel jsem rozdíl, který muselo způsobit seřízení otáček motoru gramofonu.
I když byl rozdíl opravdu malý, je to slyšet! Hleděl jsem...

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Vidím, že téma je tři roky staré, přesto si dovolím otázku:
pokud systém ještě někdo používá, nebo k němu má přístup, bylo by možné
poreferovat, jaké záznamy jsou na desce přiložené k programu ?

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Něco jsem našel:
http://shop.adjustplus.biz/product_info ... ucts_id=45

za 17 EUR lze koupit měřicí desku.

PlatterSpeed - ein kostenloses Tool für Android und iPhone/iPad
Wir haben eine kostenlose App entwickelt, das wir einem Grossteil der Smartphone Benutzer zur Verfügung stellen wollen. Mit PlatterSpeed können Sie die Drehzahl Ihres Plattenspielers kontrollieren und gegebenenfalls korrigieren. Benötigt wird hierzu eine Testschallplatte mit einem 3150 Hz Testsignal. eine spezielle Testplatte im 7 Zoll Format ist in Vorbereitung.

A pro vyhodnocení normálním počítačem se zvukovkou by se možná něco našlo (minimálně odchylka rychlosti a kolísání otáček).
Programy jako ARTA (pro měření reproduktorů) nebo SpectraLab umí spaktrální analýzu a dal by se zobrazit histogram podobný
tomu ze sw Adjust+
Na měření přeslechů a fáze by si s tím musel někdo trochu pohrát, ale mohlo by se to povést.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Výborná práce. *thumbs up*
Rowing má program zakoupený, možná si najde chvilku čas na konzultaci.
Já pobral jedinou srozumitelnou věc z Adjust+.
Azimut se seřizuje šipkou na monitoru což je u unipivotního ramínka zásadní věc.
Vlastním kvalitní měřící desku, ale spojení počítače a analogu se obávám.
Obdivuji Tvou šikovnost a těším se na Tvé poznatky.

Odpovědět