Audio-Technica 95e/440MLb

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Audio-Technica 95e/440MLb

Příspěvek od LawIAR »

Intro: Zdravíčko, po pár mesiacoch náhodného čítania fóra som sa s malou dušou zaregistroval a pevne verím, že nie som prvý a ani posledný, ktorý bude svoj prvý príspevok mieriť rovno do novej témy. :D *offtopic*

...ale k veci. Pred vyše pol rokom som si začal vytvárať vlastnú analógovú zostavu, ktorá je ale limitovaná tým, že dostupné peňažné prostriedky sa neúmerne odvíjajú od mojej vysokoškolskej aktivity. Moju zostavu tvorí AT LP120-USB (AT95e)>Pro-Ject Phono Box S>Yamaha RX-V467>Jamo S608. Keď som si prechádzal fórum a najmä články, ktoré sa aspoň okrajovo dotkli Audio-Technicy, tak častokrát zazneli názory vykresľujúce AT95e prenosku vo veľmi pozitívnom svetle, čo ma nevdojak primälo k presvedčeniu, že niečo v mojom reťazci nie je s kostolným poriadkom, pretože mne prejav tej prenosky príde mdlý (teraz neviem do akej subjektívnej roviny sa názory v tomto smere môžu uberať). Pre-amp mám nastavený na 40dB a priepustnosť na 200pF v rámci toho ako uvádza distribútor prenosky.

Môže kvalitu zvuku v tomto reťazci degradovať zosilovač?
Ako môže samotný gramofón ovplyvniť prejav zvuku? LP120 má asi 8kg závažie vo svojom tele a nožičky sú odpružené na eliminovanie vibrácii, čo snáď má aspoň aký-taký efekt. Na ťažidlo a nejaký korkový/korkovo-gumený podklad pod platňu si šetrím, a teda tiež mi ešte chýbajú v zbierke.
A moja hlavná otázka: Mala by výmena prenosky za AT440MLb (MM) počuteľný efekt na zmenu prejavu? Headshell by ostal asi pôvodný hliníkový.

Aby som to zamotal (:D), odrážam sa najmä od porovnávania rôznych prenosiek na YT (áno, viem, že tam prebieha komprimácia nahrávaných súborov) od užívateľov, ktorí si dali prácu, aby porovnali prejav prenosiek tak, aby to malo aspoň ako-takú výpovednú hodnotu a už počas počúvania demonštratívneho priloženého videa mám pocit v ušiach, akoby som tripoval na LSD. Naschvál som z repertoáru používateľa vybral video, v ktorom hrá hlavnú úlohu vyššie spomínaná 440MLa (predchodca 440MLb).

[youtube]q_xOx0AJOeM[/youtube]

posledná otázka v náväznosti na video: Je takýto zvuk prenosky možné dosiahnuť aj v mojom reťazci?

Vopred ďakujem za trpezlivosť a ospravedlňujem sa za nejasnosti plynúce z mojej nevedomosti.
P.S. Rovno odpoviem na otázku, ktorá prebleskne 90% z vás - Project gramec som nekupil z prozaického dôvodu. Pred pol rokom som bol ešte panic v analogovom svete a nechcel som kupovať niečo, čo som "nevidel na vlastné oči" a Project sa mi pod ruky, narozdiel od AT, nedostal.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Re: Audio-Technica 95e/440MLb

Příspěvek od LawIAR »

Nevidím možnosť editu, tak doplním dve vecí:

- pevne verím, že ten zvuk vo videu nie je len zásluhou dobrého digitálneho formátu :D
- po čase plánujem aj prechod Jamo S 608>Monitor Audio Bronze 5.

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Ten receiver bude podle mě nejslabší článek tvého řetězce,určitě bych ke gramu uvažoval o stereozesilovači.Nevím jakou používáš kabeláž,u analogu se i tohle hodně projeví na výsledném zvuku

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

terahera píše:Ten receiver bude podle mě nejslabší článek tvého řetězce,určitě bych ke gramu uvažoval o stereozesilovači.Nevím jakou používáš kabeláž,u analogu se i tohle hodně projeví na výsledném zvuku
Kabeláž v podstate tvorí tvrdý základ okrem spojenia veduceho z Pre-ampu do zosilovača, kde je Supra MB01. Najväčším problémom v tomto je asi to, že v gramofóne je predinštalovaný pre-amp s napevno umiestnenými káblami, ktoré sa nedajú vymeniť, dokonca ani Phono Box S nie je spojený uzemňovacím káblom, pretože uzemnenie je vyriešené v gramofóne... Prepína sa len line/phono podľa toho, ktorý pre-amp chcem použiť.

Ale to plánujem riešiť tak, že si v tom gramofóne tie RCA vstupy vytvorím aj s kolíkom na uzemnenie, pričom zároveň úplne odstavím ten vnútorný pre-amp. Videl som na to nejaké videá na YT - snáď to pomôže.

Možno by bola na mieste teraz otázka, dokedy sa oplatí investovať do kabeláže a kde začína to tzv. "audiofilské voodoo", kde už ani samotný používateľ neverí, že daný kábel ak nie zlepšil (čo sa asi ani nedá), tak aspoň nezhoršil zvukový prenos.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

V prvom rade by som investoval do zosilňovača, na woodoo s káblami máš potom času dosť. Phono-pre, ako inštalovaný v gramofóne, tak v RX-V 467, je ten najnižší low end.

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Určitě pořeš ten zes jako první,u těch kabelů,to je těžko říct,každý má jiný sluch,takže voodoo začíná u každého na jiné hranici ;)

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Okej, ale o kabeláži pôvodne nebola ani reč, no hlavne o tej prenoske, ku ktorej som dúfal v komentár od vás, kompetentnejších. Každopádne na čo potom pri výbere zosilňovača zamerať? Čo je pri nich tým alfa omega čo mi môže ovplyvniť kvalitu zvuku - materiály, spôsoby zapojenia, použité komponenty? Mne dávnejšie padol do oka Cambridge Audio CX60.

Ak už to niekde bolo rozoberané, kľudne, prosím, hoďte link, ja rád čítam. Len nejak som to nenašiel nikde zovšeobecnené.

seva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od seva »

Mám obě přenosky. Původně jsem používal AT 95, která hraje za ty peníze velice slušně. AT 440 jsem pořídil hlavně proto, že ať jsem gramofon nastavoval jak jsem chtěl, stále jsem se nemohl zbavit zkreslení ke konci záznamu na některých lp. AT 440 je v tomto značně lepší díky hrotu Microline. Má oproti AT 95 zdůrazněné vyšší kmitočty, ale charakter zvuku jde pomocí kapacity na vstupu předzesilovače doladit tak jak se komu líbí. Mě to vychází cca 250 pF, takže je to trochu víc než doporučuje výrobce. AT 440 jsem měl nejdříve na Tesle NC 470 a teď je namontovaná na Pro-Jectu RPM 1,3 a jsem velmi spokojen. AT 440 se dá sehnat za velice pěkné peníze a je to myslím dobrá investice.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

seva píše:ale charakter zvuku jde pomocí kapacity na vstupu předzesilovače doladit tak jak se komu líbí. Mě to vychází cca 250 pF
akým spôsobom ovplyvňuje zvolená kapacita v pre-ampe výsledok? Ide o nejakú "mágiu", na ktorú každá prenoska inak reaguje alebo platia nejaké základné zákonitosti pri konkrétnych hodnotách kapacity.

Ja som už dávnejšie sa snažil prísť tej kapacite na koreň študovaním teórie, ale veľmi som sa nepochlapil. :D

seva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od seva »

Jednoduše řečeno-zvyšováním kapacity se zvýrazňují vysoké kmitočty.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

není to tak úplně. To je zjednodušené. Zvyšováním kapacity se peak na výškách posunuje k nižším kmitočtům, ale jeho velikost se prakticky nemění.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

LawIAR píše:Mala by výmena prenosky za AT440MLb (MM) počuteľný efekt na zmenu prejavu?
Díky své pomerne vysoké komplianci (40) si “AT440MLb” velmi dobre rozumí s lehkými a stedne tezkými raménky (jaké má i tvuj gramec) a díky výbornénu brusu hrotu (Micro-Linear) a také lepsímu generátoru, hraje nejen zvukove, ale i co se zivotnosti týká, v naprosto v jiné lize nez “AT95e”. ;)
V kazdém prípade je její pomer výkon / cena naprosto spickový a díky "rovným" hranám její nastavení velmi snadné.
Na porovnávání zvuku za pomoci "Youtube" se ale vykasli, vse je nutné odzkouset ( a po prípade vymenit :) ) prímo doma.
LawIAR píše:Môže kvalitu zvuku v tomto reťazci degradovať zosilovač?
Gramofon, phonopre, ani repro není, pro zacátek, vubec spatná kombinace.
Jak uz tady zaznelo, jediným limitujícím clankem v retezci bude nejspíse tvuj receiver, (témer jakýkoli) stereo zesilovac její kvalitu dokáze zprostredkovat podstatne lépe. Ze bys ale na receiveru rozdíl mezi obema prenoskami (a kvalitativní posun) nepoznal urcite nehrozí. *taktone*

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

Rozumiem tomu dobre, že Tvoj gramec ma preamp a ty to máš zapojené ďalej do phono boxu? To som asi nejak zle pochopil myslím..

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Prospero píše:
LawIAR píše:Mala by výmena prenosky za AT440MLb (MM) počuteľný efekt na zmenu prejavu?
Díky své pomerne vysoké komplianci (40) si “AT440MLb” velmi dobre rozumí s lehkými a stedne tezkými raménky (jaké má i tvuj gramec) a díky výbornénu brusu hrotu (Micro-Linear) a také lepsímu generátoru, hraje nejen zvukove, ale i co se zivotnosti týká, v naprosto v jiné lize nez “AT95e”. ;)
V kazdém prípade je její pomer výkon / cena naprosto spickový a díky "rovným" hranám její nastavení velmi snadné.
Na porovnávání zvuku za pomoci "Youtube" se ale vykasli, vse je nutné odzkouset ( a po prípade vymenit :) ) prímo doma.
LawIAR píše:Môže kvalitu zvuku v tomto reťazci degradovať zosilovač?
Gramofon, phonopre, ani repro není, pro zacátek, vubec spatná kombinace.
Jak uz tady zaznelo, jediným limitujícím clankem v retezci bude nejspíse tvuj receiver, (témer jakýkoli) stereo zesilovac její kvalitu dokáze zprostredkovat podstatne lépe. Ze bys ale na receiveru rozdíl mezi obema prenoskami (a kvalitativní posun) nepoznal urcite nehrozí. *taktone*
super odpoveď, ďakujem!
nstar píše:Rozumiem tomu dobre, že Tvoj gramec ma preamp a ty to máš zapojené ďalej do phono boxu? To som asi nejak zle pochopil myslím..
Hej, asi som sa nevyjadril práve najlepšie. Gramofón má integrovaný pre-amp, pričom ho viem vypojiť a zvoliť cestu zvuku priamo do toho môjho externého Phono Box S (a tak to aj mám). Samozrejme, mohol by som zvoliť cestu, že zvuk povediem cez oba predzosilňovač, ale v lepšom prípade by to spôsobilo iba hluk, v tom horšom by sa niečo pokazilo. :D

E001
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od E001 »

nstar myslím, že si to pochopil dobre. *bravo* Je potrebné vyradiť z reťazca ten Pro-Ject Phono Box S, gramo zapojiť priamo na zosík a je to.

Odpovědět