...ale k veci. Pred vyše pol rokom som si začal vytvárať vlastnú analógovú zostavu, ktorá je ale limitovaná tým, že dostupné peňažné prostriedky sa neúmerne odvíjajú od mojej vysokoškolskej aktivity. Moju zostavu tvorí AT LP120-USB (AT95e)>Pro-Ject Phono Box S>Yamaha RX-V467>Jamo S608. Keď som si prechádzal fórum a najmä články, ktoré sa aspoň okrajovo dotkli Audio-Technicy, tak častokrát zazneli názory vykresľujúce AT95e prenosku vo veľmi pozitívnom svetle, čo ma nevdojak primälo k presvedčeniu, že niečo v mojom reťazci nie je s kostolným poriadkom, pretože mne prejav tej prenosky príde mdlý (teraz neviem do akej subjektívnej roviny sa názory v tomto smere môžu uberať). Pre-amp mám nastavený na 40dB a priepustnosť na 200pF v rámci toho ako uvádza distribútor prenosky.
Môže kvalitu zvuku v tomto reťazci degradovať zosilovač?
Ako môže samotný gramofón ovplyvniť prejav zvuku? LP120 má asi 8kg závažie vo svojom tele a nožičky sú odpružené na eliminovanie vibrácii, čo snáď má aspoň aký-taký efekt. Na ťažidlo a nejaký korkový/korkovo-gumený podklad pod platňu si šetrím, a teda tiež mi ešte chýbajú v zbierke.
A moja hlavná otázka: Mala by výmena prenosky za AT440MLb (MM) počuteľný efekt na zmenu prejavu? Headshell by ostal asi pôvodný hliníkový.
Aby som to zamotal (:D), odrážam sa najmä od porovnávania rôznych prenosiek na YT (áno, viem, že tam prebieha komprimácia nahrávaných súborov) od užívateľov, ktorí si dali prácu, aby porovnali prejav prenosiek tak, aby to malo aspoň ako-takú výpovednú hodnotu a už počas počúvania demonštratívneho priloženého videa mám pocit v ušiach, akoby som tripoval na LSD. Naschvál som z repertoáru používateľa vybral video, v ktorom hrá hlavnú úlohu vyššie spomínaná 440MLa (predchodca 440MLb).
[youtube]q_xOx0AJOeM[/youtube]
posledná otázka v náväznosti na video: Je takýto zvuk prenosky možné dosiahnuť aj v mojom reťazci?
Vopred ďakujem za trpezlivosť a ospravedlňujem sa za nejasnosti plynúce z mojej nevedomosti.
P.S. Rovno odpoviem na otázku, ktorá prebleskne 90% z vás - Project gramec som nekupil z prozaického dôvodu. Pred pol rokom som bol ešte panic v analogovom svete a nechcel som kupovať niečo, čo som "nevidel na vlastné oči" a Project sa mi pod ruky, narozdiel od AT, nedostal.