Isoacoustics GAIA III

Prostor pro milovníky poslechu LP
Newkeny
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Isoacoustics GAIA III

Příspěvek od Newkeny »

Ahoj Weirone, nemyslím že by byl brzdou iFi Zen, ať už z vlastní zkušenosti, kdy jsem jej napřímo porovnal s GoldNote PH-10 nebo jiným předzesem. Nebo, jak to koneckonců Michael Fremer pěkně shrnul, s čímž souhlasím ;) https://www.analogplanet.com/content/if ... eamplifier...že by bylo zapotřebí jít cenově mnohem výš, aby jej zvukově překonal jiný a pokud už by slyšel iFi v dražší sestavě, nehádal by tak nízkou cenu.
Naopak s cenou přenosky chci jít výše a momentálně mám v hledáčku: Sumiko Songbird High/low, AT AT33SA, Excalibur Gold. Tak uvidím. Co myslíš? Máš nějaký typ z této cenové kategorie? :idea:

p.s. Pokud jde o kompatibilitu, z fy Magnat odpověděli toto: "with an effective mass of 13.5g (including headshell), the tonearm of the MTT 990 belongs to the group of "medium-weight" tonearms. This results in a needle compliance in the range of approx. 10*10-6 cm/dyne to 25*10-6 cm/dyne and a weight of 3g to 12g.
We do not recommend using cartridges with extremely high needle compliance from approx. 30 *10-6 cm/dyne on the tonearm of the MTT 990.

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

Jarda69 píše:
22 bře 2024 13:43
Experimentoval někdo s přidanou zátěží? Ať ve formě kamenné desky pod gramofon nebo nějaká železná/kamenná deska na reprobedny? (pokud to jejich tvar dovoluje)
zátěž funguje a považuji jí za samozřejmost,ale nikoli pod ale na bedně! na reprobednu je potřeba naložit podle možností 20-40kg, všechno co je gumové pod,jenom zhorší kontrolu a rozmaže zvuk,nerezy a kameny bod bednu špatně a stejně tak pod gramcem i ostatním železem,špatné je i sklo,jsou to všechno materiály s nevhodnou rezonancí,pokud potom dáš pod přístroj něco s gumou tak část těch vlivů utlumíš,ale je to prostě "tlumič" a utlumíš i dost toho co tlumit nechceš, rezonanci je třeba řešit jinak,článek na audiodromu je vynikající nápověda

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Newkeny:
Tvůj názor s Ifi respektuji. Já si to ale nemyslím. I v té recenzi se to píše, že oproti dražším předzesilovačům ztrácí v detailech. Být tebou tak si časem zkusím půjčit na test z bazaru AD-50ku. Dá se pořídit kolem 16-18tisíc. A když si započteš že nepotřebuješ další sadu kabelů a nějaký lepší lineární zdroj. Tak to není drahé řešení. A zvukem co sem porovnával je to kategorie 50 tisícových předzesilovačů.

Přenosky:
Ani jednu z tvých typů jsem neměl. Nějaké MC AT co jsem slyšel bych charakterizoval jako velmi klidné, rytmické, zaměřené hlavně na středy a opatrný bas. Dále se snahou se přiblížit co nejvíce realitě. Takže tak trochu zvuk připomínající Marantz.
Sumiko by zase mělo být více barevné a hutné. A bude mít zvukem blíže k Zyx, Grado, Benz Micro.. Excalibur vůbec neznám.

Asi by bylo lepší si první určit jaké desky posloucháš (žánr, nevé/staré, audiofilní 45ot.) a podle toho by bylo dobré vybrat přenosku. Protože některé více vynikají u nových desek a naopak. Pro ty 45ky to zase chce koukat na snímavost (Tracking ability) kdy 60μm je málo a bude se stávat že v dynamických pasážích to přenoska neustojí a zahraje to zkresleně.

Nakonec rameno. To je tedy čistě ve střední váze. 13.5g je tedy univerzální na vše. Dá se headshellem přizpůsobit ke všemu. A ještě délka 10" za mě vynikající volba *2thumbsup*

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

to Newkeny:
pokud zvažuješ MC určitě se vyhni HO, díky hmotnosti cívek ztrácíš výhody MC je to v podstatě trochu nesmysl, čím větší DCR cívek tím se vzdaluješ té ideální konstrukci která dává MC max rozlišení a přenos energie a jak psal weiron roli hraje to co chceš poslouchat,AT33 určitě výborný poměr cena výkon a použité technologie ,to platí tak nějakm u AT obecně,kdysi jsem měl AT33EV a bylo to docela hutný zvuk se slušným objemem na basu ,současně mám na mono presy AT33MC mono a v této ceně to určitě nemá konkurenci

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

to Jarda69
ještě doporučuji pokud můžeš, snížit vždy počet opěrných bodů ze 4 na 3, s rezonancí se bojuje v zásadě třema způsoby, 1.tuhostí, 2. hmotností a za 3. kombinací obou předchozích.Jde vždy o interakci kmitající věci s podložkou a "mostem " v podobě nožiček, podložek,hrotů, tak aby se vytvořila nová kmitací soustava s lepšími parametry a v ní sklo ani žulu nechceš....Pro ideální spojení toho co řešíš(zesík,bedna) s podložkou je nutný maximální tlak v bodě kontaktu, takže snížením počtu opěrných bodů zvedáš tlak na cm2 ,zmenšením plochy opět, proto se používají hroty,jen nevím proč se jím říká odhmotňovací, když naopak hmotu koncentrují do minimální plochy svého vrcholu......je to asi nejlevnější řešení ale bohužel není dokonalé, no je to dost laborování a získání vlastní zkušenosti něco času zabere :-)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

subumbra píše:
24 bře 2024 06:52
Jarda69 píše:
22 bře 2024 13:43
Experimentoval někdo s přidanou zátěží? Ať ve formě kamenné desky pod gramofon nebo nějaká železná/kamenná deska na reprobedny? (pokud to jejich tvar dovoluje)
zátěž funguje a považuji jí za samozřejmost,ale nikoli pod ale na bedně! na reprobednu je potřeba naložit podle možností 20-40kg, všechno co je gumové pod,jenom zhorší kontrolu a rozmaže zvuk,nerezy a kameny bod bednu špatně a stejně tak pod gramcem i ostatním železem,špatné je i sklo,jsou to všechno materiály s nevhodnou rezonancí,pokud potom dáš pod přístroj něco s gumou tak část těch vlivů utlumíš,ale je to prostě "tlumič" a utlumíš i dost toho co tlumit nechceš, rezonanci je třeba řešit jinak,článek na audiodromu je vynikající nápověda
Kopíruješ to i s citací, takže ano "deska na reprobedny"
Zajímalo mě, jestli to taky někdo zkoušel a s jakým výsledkem. Na potlačení vibrací mi to přijde možná lepší než pružné nožičky.
Ty můžou bejt fajn na omezení přenosu vibrací do podlahy a tak.

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

no sem jelito....jde mi to asi líp s drátama než s klávesnicí :oops:
samozřejmě je to vyzkoušená věc jinak bych to nepsal,cokoli pružného pod bednu je špatně, představ si to jako stroj ktého jedna část kmitá jedním směrem(výchylka membrány v basáku) tak zbytek soustavy má chuť pohybovat se směrem opačným,něco jako zpětný ráz u třelné zbraně. Ve chvíli kdy je celá sestava uložená pružně tak se hýbe na obě strany(samozřejmě pohyb skříně v opačném smyslu oproti membráně je mikroskopický, ale stabilizací vůči pevné podložce ho omeziíš na absolutní minimum čím vyšší bedna tím více to potřebuje,hloubka skříně je také výhoda,dále vzduch který kmitá uvnitř skříně rozkmitá i její stěny,čím bude tedy těžší a tužší tím méně bude kmitat a na nižší frekvenci, takže zátěž na vrchu skříně vždy pomůže
pružné nožičky fungují přesně jak píšeš je to izolace od prostředí ,dobrá pro gramec abys zamezil vstupu chvění třeba z podlahy do samotného šasi ale nic jiného to neřeší a gramec sám bude na těch pružinách rezonovat o stošest,stačí si vzít stetoskop s jehlou a poslechnout si samotný hrající gramec(bez zesíku jen deska a přenoska) hraje celé šasi kamkoli tu jehlu píchneš .

Newkeny
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Newkeny »

weiron píše:
24 bře 2024 07:32
Newkeny:
Být tebou tak si časem zkusím půjčit na test z bazaru AD-50ku. Dá se pořídit kolem 16-18tisíc. A když si započteš že nepotřebuješ další sadu kabelů a nějaký lepší lineární zdroj. Tak to není drahé řešení. A zvukem co sem porovnával je to kategorie 50 tisícových předzesilovačů.
Díky za názor a radu, ta AD-50/60ka mne nenapadla, nad tím zauvažuji. Mohlo by to být hodně dobré.*palec*

Newkeny
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Newkeny »

weiron píše:
24 bře 2024 07:32
Přenosky:
Ani jednu z tvých typů jsem neměl. Nějaké MC AT co jsem slyšel bych charakterizoval jako velmi klidné, rytmické, zaměřené hlavně na středy a opatrný bas. Dále se snahou se přiblížit co nejvíce realitě. Takže tak trochu zvuk připomínající Marantz.
Sumiko by zase mělo být více barevné a hutné. A bude mít zvukem blíže k Zyx, Grado, Benz Micro.. Excalibur vůbec neznám.
Nejvíce mne láká asi Sumiko, ač tak či tak, trošku krok "do neznáma" :D Pokud jde o desky, pouze nové a v drtivé většině jazz, akustika, 33ot.

Odpovědět