Jakou přenosku...poraďte
Jakou přenosku...poraďte
Ahoj,
poladit gramec k sestavě je někdy peklo, však to znáte. Obracím se na Vás některé, zkuste nadhodit jakou přenosku bych si mohl pořídit na Gramo Pro-Ject 2Xperience Classic když:
1) přenoska Audiotechnika AT120e, ač přes svůj výborný výkon se mě zdála na sestavě příliš analitická a chladnější, nehladká
2) přenoska Ortofon 2MBronze se chovala podobně jako AT120e, ale s horším prostorem (a to je 2x dražší)
3) velmi se mě líbila levná AT95e, ale rád bych o ždibet lepší rozlišení a prostorovost
Jinými slovy, hledám patrně "tepleji" znějící, ale dostatečně detailní MM přenosku v zaplatitelné kategorii do 3000,-Kč. Prosím pro Ty, co tomu rozumí, berte v úvahu i vhodnost přenosky na typ raménka PJ 9cc carbonové.
Snad, jak mě jeden člen navedl možná levná AT95E, ale s hrotem Shibata (prý někdo dělá), nebo nějaká Denon (typ už nevím, ale mám ji v paměti zde z fora jako "teplejší" podání...)
Předzes je PJ Tube BOX SEII, elektronky Gold Lion GP. To co je dál za Phonem záměrně nepíšu, neřeším, digi větev hraje luxusně. Jen chci doladit tu "vyváženost" i na analogu a je třeba to posunout mírně na teplejší stranu, aby moje ušiska byla spokojena...kabeláž na analogu je v mědi (Cardas).
Všem díky za podněty.
poladit gramec k sestavě je někdy peklo, však to znáte. Obracím se na Vás některé, zkuste nadhodit jakou přenosku bych si mohl pořídit na Gramo Pro-Ject 2Xperience Classic když:
1) přenoska Audiotechnika AT120e, ač přes svůj výborný výkon se mě zdála na sestavě příliš analitická a chladnější, nehladká
2) přenoska Ortofon 2MBronze se chovala podobně jako AT120e, ale s horším prostorem (a to je 2x dražší)
3) velmi se mě líbila levná AT95e, ale rád bych o ždibet lepší rozlišení a prostorovost
Jinými slovy, hledám patrně "tepleji" znějící, ale dostatečně detailní MM přenosku v zaplatitelné kategorii do 3000,-Kč. Prosím pro Ty, co tomu rozumí, berte v úvahu i vhodnost přenosky na typ raménka PJ 9cc carbonové.
Snad, jak mě jeden člen navedl možná levná AT95E, ale s hrotem Shibata (prý někdo dělá), nebo nějaká Denon (typ už nevím, ale mám ji v paměti zde z fora jako "teplejší" podání...)
Předzes je PJ Tube BOX SEII, elektronky Gold Lion GP. To co je dál za Phonem záměrně nepíšu, neřeším, digi větev hraje luxusně. Jen chci doladit tu "vyváženost" i na analogu a je třeba to posunout mírně na teplejší stranu, aby moje ušiska byla spokojena...kabeláž na analogu je v mědi (Cardas).
Všem díky za podněty.
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jakou přenosku...poraďte
Sumiko Pearl?
To bude těžká volba ! Jmenované přenosky patří k lepšímu průměru...osobně bych si zvykl na AT95e. Nebo pro každou desku odlišného žánru implantovat jinou přenosku ?! Naštěstí já tyhle hyper soundy rozdíly neslyším a přenosku v Pincku mám původní z fabriky, jenomže, potvora, sklouzává k okraji a přeskakuje zaváděcí drážku, asi tupý ohraný hrot nebo co. Mám vyhlídnutou levnou Sanyo MG09 (typ MM) která splní požadavky, jo samost. hrot v budoucnu dokoupit lze.
Ahoj, kdybys měl zájem sám experimentovat, mohu ti nějaké, co mi leží v šuplíku, půjčit na vyzkoušení:
Z těch snad zajímavých tam mám:
- Denon DL-110; Goldring 1022; Grado Gold; AudioTechnika AT13D SHIBATA (všechny sice v novém dražší, ale 2hand je v tvém limitu)
- a pak pro zajímavost i dražší Yamaha MC-9 techneaudio tuning (borová chvějka a shibata hrot), k ní mohu půjčit step-up trafo Sony HA-T10, abys ji pustil s tvým phonem.
A pokud by tě nějaká zaujala, můžeme ji vybarterovat
Z těch snad zajímavých tam mám:
- Denon DL-110; Goldring 1022; Grado Gold; AudioTechnika AT13D SHIBATA (všechny sice v novém dražší, ale 2hand je v tvém limitu)
- a pak pro zajímavost i dražší Yamaha MC-9 techneaudio tuning (borová chvějka a shibata hrot), k ní mohu půjčit step-up trafo Sony HA-T10, abys ji pustil s tvým phonem.
A pokud by tě nějaká zaujala, můžeme ji vybarterovat
Shibata hrot pro AT-95 od Jico prodává Thakker: https://www.thakker.eu/tonnadeln/tonnad ... au/a-7991/
Pokud je AT95 nebo 2M Bronze příliš "chladná" pak jistě Sumiko, možná ještě Grado. Anebo Music Hall Tracker. Je to vlastně Goldring Elektra, prodávaná pod značkou Music Hall. Ta má ten "hřejivý analogový" zvuk.
Nebo za míň peněz to samé pod značkou Red Ed Elliptical.
Děkuji moc za názory....
Zdravím všechny příznivce gramofonů!
Chtěl bych přispět svým nedůležitým soukromým názorem na danou problematiku. Protože mám na svém notebooku program audacity, rozhodl jsem se udělat test několika přenosek, které vlastním. Zkoušel jsem to na úryvku koncertu č.1 D dur Niccolo Paganiniho, kde housle hrají v neskutečných výškách. Nejdřív jsem zkoušel AT 95E, potom Shure M44-7 a nakonec Shure M97xE Audiophile. Když jsem porovnal křivky ze stejného úseku nahrávky, bylo vidět, že všechny přenosky byly schopny sejmout i ty nejvyšší kmitočty bez zkreslení. Jediný rozdíl byl ve tvaru křivek na vrcholech. U Shure M97 a AT byly vrcholy ostřejší, u Shure M44 byly oblejší. Domnívám se, že na tvar křivky má největší vliv impedance a příslušné zatížení správným odporem. Takže si myslím, že nezbývá než ladit, ladit a zase ladit a poslouchat, co mi nejvíc sedí. A každý styl hudby vyžaduje něco jiného. Zdraví Tomáš.
Chtěl bych přispět svým nedůležitým soukromým názorem na danou problematiku. Protože mám na svém notebooku program audacity, rozhodl jsem se udělat test několika přenosek, které vlastním. Zkoušel jsem to na úryvku koncertu č.1 D dur Niccolo Paganiniho, kde housle hrají v neskutečných výškách. Nejdřív jsem zkoušel AT 95E, potom Shure M44-7 a nakonec Shure M97xE Audiophile. Když jsem porovnal křivky ze stejného úseku nahrávky, bylo vidět, že všechny přenosky byly schopny sejmout i ty nejvyšší kmitočty bez zkreslení. Jediný rozdíl byl ve tvaru křivek na vrcholech. U Shure M97 a AT byly vrcholy ostřejší, u Shure M44 byly oblejší. Domnívám se, že na tvar křivky má největší vliv impedance a příslušné zatížení správným odporem. Takže si myslím, že nezbývá než ladit, ladit a zase ladit a poslouchat, co mi nejvíc sedí. A každý styl hudby vyžaduje něco jiného. Zdraví Tomáš.
Mno, tak nakonec po vyzkoušení asi šesti různých přenosek v různé kvalitě (děkuji za půjčení kamarádovi), jsem se rozhodl koupit přenosku, která u mě byla při prvním doteku gramofonu s mou sestavou a zanechala ve mě dojem čehosi vyjímečného oproti digitálu. Objednal jsem si novou a levnou 2MRed, která opravdu k mému gramci sedla po pečlivém seřízení nejlépe. Slušný prostor, akorátní detail a živost je doplněna dynamikou v míře, kterou si představuji pro moji analogovou větev. Nejsem analogový guru, ani zapřísáhlý "gramofonman", tak se prostě stalo, že mě vyhovuje levnější MM přenoska na mé starší i nové desky. Depešáci jsou báječní. Takový ten drzý, starý a vrzavě ojedinělý zvuk elektroniky mě s 2MRed vtáhne prostě do děje. A první deska od Teamu je taky báječná...
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám gramofon Technics Quartz SL-Q303, nepovažuju tenhle gramec za bůhví jak dobrý ale myslím že není ani nejhorší, a potřeboval bych koupit na něj novou přenosku.
Jelikož jsem si pročetl fóra a zjistil jsem, že dobrá přenoska je Ortofon 2M Red, ale zase jsem se dočetl, že moc dobrá přenoska může přenést i nedokonalosti gramofonu. Tudíž nevím jestli je to dobrá volba.
Co si myslíte vy, za každou radu budu rád. Chtěl bych se vlézt do 2 500,- .
Předem díky za rady.
Jelikož jsem si pročetl fóra a zjistil jsem, že dobrá přenoska je Ortofon 2M Red, ale zase jsem se dočetl, že moc dobrá přenoska může přenést i nedokonalosti gramofonu. Tudíž nevím jestli je to dobrá volba.
Co si myslíte vy, za každou radu budu rád. Chtěl bych se vlézt do 2 500,- .
Předem díky za rady.
K Technics SL-Q303 bych se 2M red nebál, kupoval jsem si jí k NC500 který mi přijde horší než Q303 a žádnou slyšitelnou degradaci jsem nezaregistroval. Pokud jsi z Prahy, můžu půjčit na headshellu na vyzkoušení.
Nějaká AT vyšší řady by stála za pokus, Q303 má 1/2" headshell (u Technicsů není pravidlem) takže můžeš experimentovat podle libovůle.
Jsem ze Zlína, takže Praha je celkem z ruky
ale každopádně díky za nabídku. Asi se vrhnu do 2M Red, snad to bude v pohodě.
Díky za rady.
Díky za rady.
Efektivní hmotnost ramene u Q303 je kolem 11 g, takže s 2M Red se rezonanční kmitočet sotva dostane přes 8 Hz.
Volil bych něco s nižší poddajností chvějky. Napadá mě Nagaoka, ale ty jsou dražší než 2M Red.
Volil bych něco s nižší poddajností chvějky. Napadá mě Nagaoka, ale ty jsou dražší než 2M Red.