Jakou přenosku

Prostor pro milovníky poslechu LP
Badunclesam
Kontaktovat uživatele:

Jakou přenosku

Příspěvek od Badunclesam »

Dobrý den,
před pár dny jsem si udělal radost a konečně dokoupil svůj vůbec první gramofon Telefunken RS 200 Full Automatic ke svému "dědkovi" Telefunken TA350,TT350 a TC450.
Gramofon je osazen přenoskou Audio Technica AT51. Tento typ přenosky se montoval už ve výrobě, jestli je to stále ta "první" to netuším.
Jediný info co jsem našel o této přenosce http://www.stylusplus.co.uk/stylus-for- ... 3879-p.asp .

Chtěl bych pořidít novou, jinou přenosku, ale bohužel to je pro mě španělská vesnice.
A tak bych rád dostal nějaké doporučení, tip. Je mě jasný, co člověk to jiný názor i jinak slyší, ale rád bych si udělal aspoň nějaký ten "obraz" než jít prostě,sprostě a hlavně slepě do nějaké přenosky.
Cenová relace přenosky by měla být do 3000,- ( pokud to u mého gramofonu má vůbec smysl :D ).
Nevím dle čeho vybírat přenosku i po stránce konstrukční. Dočetl jsem se "klasiku", že jsou magnetodynamický a kristalický přenosky a že hroty jsou sférické a nebo eliptické, ale mohu jednotlivé typy přenosek mezi sebou zaměňovat ?

Předem děkuji za Váš čas a ochotu ...

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jakou přenosku

Příspěvek od Pesi »

Ahoj,
já rozhodně nejsem ten nejpovolanější, který by ti mohl poradit, ale něco málo :
krystalickou přenosku tam nemáš a nedáš.... takže magnetodynamickou. Ty se ještě dělí ma MM a MC, rozdíl je v úrovni výstupního signálu z ní . Ty máš MM (aspoň doufam, že jsem to nesplet). U těch konstrukcí - no, ty Audiotechniky tam můžeš dát ty vyjmenovaný v tom tvým eshopu, třeba AT -91 ti tam nepůjde /myslím vložka - stylus , ne celou přenosku/ - mně ji poslali onehdá omylem místo AT -71 , která by ti tam šla taky .....Já šel cestou originálu - byla tam AT -71, tak jsem koupil jí ... cca do 700 kč(?) ... Samozřejmě ty dražší asi budou lepší a pokud jde o výrobce a zkušenosti , to ti určitě napíše efičák nebo jiní ...
jinak trošku ty základy - hroty apod. by měly být třeba tady : http://www.turntablebasics.com/cartridges.html

Badunclesam
Kontaktovat uživatele:

Badunclesam píše:Dobrý den,
před pár dny jsem si udělal radost a konečně dokoupil svůj vůbec první gramofon Telefunken RS 200 Full Automatic ke svému "dědkovi" Telefunken TA350,TT350 a TC450.
Gramofon je osazen přenoskou Audio Technica AT51. Tento typ přenosky se montoval už ve výrobě, jestli je to stále ta "první" to netuším.
Jediný info co jsem našel o této přenosce http://www.stylusplus.co.uk/stylus-for- ... 3879-p.asp . Je tam teda stylus,ale píše se i o AT51.

Chtěl bych pořidít novou, jinou přenosku, ale bohužel to je pro mě španělská vesnice.
A tak bych rád dostal nějaké doporučení, tip. Je mě jasný, co člověk to jiný názor i jinak slyší, ale rád bych si udělal aspoň nějaký ten "obraz" než jít prostě,sprostě a hlavně slepě do nějaké přenosky.
Cenová relace přenosky by měla být do 3000,- ( pokud to u mého gramofonu má vůbec smysl :D ).
Nevím dle čeho vybírat přenosku i po stránce konstrukční. Dočetl jsem se "klasiku", že jsou magnetodynamický a kristalický přenosky a že hroty jsou sférické a nebo eliptické, ale mohu jednotlivé typy přenosek mezi sebou zaměňovat ?

Předem děkuji za Váš čas a ochotu ...

Badunclesam
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za odpověď . Jak píšu jsem total beginner a ještě s mlýkem na bradě, takže jakéhokoliv příspěvku k tématu si cenním :D .
Co jsem dále tak vyčetl, tak ty MC přenosky davají např 0,15mV a je tedy potřeba předzesilovač, takže tedy vybírat MM přenosky, jak jsi sám napsal.

Píšeš, že mě tam nepůjde AT 95 stylus (jehla) na přenosku AT 51, to chápu *2thumbsup* .
Ale kdybych koupil celou přenosku AT95, tak mě půjde bezproblému namontovat na ramínko místo přenosky AT 51 co tam mám teď a nebo tam je zase nějaká překážka .?

Jde mě o to, dle kladných referencí co jsem našel na internetu mě zatím "padla do oka" ShureM97xE . Pásne mě tam bezproblémů ?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

..předzes bude potřeba jak pro MC, tak i pro MM přenosky. Pochybuji, že investice v těchto cenových hladinách, při stejném tvaru hrotu, ti poskytne jasně slyšitelný rozdíl. Dával jsem někam na fórum srovnávací videa (z You Tube) až 3 přenosek hrajících stejnou pasáž, stačilo pouze poslouchat přepínání zvuku.
Rozdíl zanedbatelný a nestojí za ty peníze.
Pokud chceš poslouchat desky, radši si jich pár kup a neplýtvej penězi za zbytečne změny, pokud opravdu nechceš jít cestou "nespokojeného králíka" a zkoušet stále další a další "vylepšovadla" ...také jsem si tím prošel, ale dobrovolně s rizikem, že ke změnám k lepšímu nedojde ;)
Náš koníček se mění u některých jedinců v "posedlost" nespokojenosti...................................... :x

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ten gramec pochopiteně neznám, značek a modelů jsou asi stovky...AT91 bude plněhodnotná náhrada za dostupnou cenu, je to typ MM. Musí se koupit celá přenoska, nejenom hrot a vyvážit ramínko, jednoduché. Pokud je headshell půlpalec 1/2" 12.6mm tak vše OK. Většina zesíků má volbu PHONO MM/MC ale zde přínos nebude úměrný vyšší investici, to je můj názor. Levnější srovnatelná přenoska je snad už jenom Sony VL48G nebo Sanyo MG09, obě 1/2" magnetodynamické typu MM.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

No, abys z toho neměl moc zamotanou hlavu :
Psals, že sis gramec pořídil k nějaké dědkovské sestavě. Zkusils zda ti gramec s tím zesíkem hraje? Měl /mohl by mít v sobě předzesík integrovaný (na MM určitě) .
Pokud ti to hraje jak má, tak bych být tebou koupil ne celou přenosku, ale stylus, který v té přenosce vyměníš . Protože jaks psal, nevíš, jak stará je ta jehla atd. Originál byl AT 55 nebo jak to bylo , tak kup to, nebo je třeba zjistit, co jde strčit (aby to pasovalo)lepšího do tý tvý přenosky ( držím se tý Audiotechniky ) ... mohly by to být ty níže uvedené v tom tvém e-shopu, ale jistý si nejsem. Koukni na to ještě jinde

Badunclesam
Kontaktovat uživatele:

Jasný, to byla první věc, kterou jsem udělal, že jsem ho zapojil a odzkoušel jak hraje a docela překvapil :) .
Žádnej přepínač na zesiku phono MC/MM tam není(na zadním panelu jsou dva pětíkolík vstupy PU(Phono) 1 a 2 + ještě PU2 v cinch) Obrázek.

Ramones, problém je v tom, že jsem od přírody zvědavý člověk *headbang* a chtěl bych prostě pořídit něco lepšího než to co se tam dáválo vě výrobě :D , i za cenu nespokojeného králička, ale děkuju za varování *palec* .Už jsem rozhodnutej koupit něco jiného než AT 51 8-) .

Lechos, neber to prosím špatně a nezlob se, ale napsat, že "přínos nebude úměrný vyšší investici" když ten gramofon jak jsi sám napsal vůbec neznáš ;) ?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Shure M97xE se mi také líbí. Kdybych neměl na svém gramci Philips GP 412, tak bych po ní také šáhl *thumbs up*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Máš velmi pěkný vintage aparát...takže:
1.) nějakej šaltr vpravo dole Phono 1, 2 tam vidím, nebude to ono - přepínač MM/MC ?
2.) psal jsem o přínosu přenosky typu MC která bude nejspíš nepatrná, bez ohledu na třídu gramofonu, OK ?

Badunclesam
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za chválu, ano je to tam, ale nikde jsem nebyl schopnej se dočíst k čemu slouží přepínač Phono 1 a 2, teď to mam napojený na Phono1.
Ani ve specifikacích samotného zesiku co sem našel na netu o tom není ani zmínka, jenom celkově o Phono ......

Overdrive Resistance 230 mV/80 kOhms/36 dB (Monitor)
(at 1 kHz) 2 mV/47 kOhms/30 dB (Phono/Micro)

Ale určitě půjdu cestou MM přenosek .... docela dobré reference má i ta Ortofonka 2M Red, ale Shure M97xE je zatím u mě na prvním místě.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tak zapoj gramofon na chvíli zkusmo do vstupu Phono 2 jestli bude hrát stejně...spíš to vypadá že zesík má dva identické vstupy Phono pro dva nezávislé gramofony s přenoskou MM, ale to je doměnka, hypotéza podle fotky a dostupných údajů na google, bude nejspíš správná, 2mV a 47 kΩ to je typická hodnota MM.

Badunclesam
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem to zkusil přehodit a žádná změna, hraje to úplně stejně ;) .
Přenosky se snažím aspoň poslechnout přes YouTube v HD kvalitě a většinou v nějakém srovnávacím testu, vím není to pravé ořechové, alespoň něco.
Docela se mě i zvukově zalíbila Sumiko Black Pearl, ale davá 2,5mV oproti třeba Shurce 4mV a nebo Ortofonce 2m Red, která davá i 5,5mV .
Co ty rozdíly v napětí znamenají v praxi ? Selskej rozum mě říká, že čím míň dává samotná přenoska tím víc budu zatěžovat zesík, protože budu muset otočit volume více do prava :D. Je tak ?
A ta hodnota 2mV co je napsaná u mého zesilovače pro Phono, vlastně znamená co ? Typoval bych, nejnižší možné napětí co jde z gramofonu, poté je potřeba předzesilovač.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Přibližně to tak platí, vyšší výstupní nápětí z přenosky, např. 5-6 mV vyvolá v konečném efektu vyšší hlasitost reprodukce zesilovače a nemusiš hulit naplno ale v praxi tato výhoda je téměř bezvýznamná. Je zvláštnosti že kvalitnější přenosky s vyšší boční poddajnosti dávají nižší výstupní nápětí. Ve starém zesilovači Transiwatt TW 40 Junior se to dalo nastavit prostou úpravou jediného odporu u prvního tranzistoru v korekčním předzesilovači, jinde jsem nezkoušel, jak říkám přínos nepatrný a nemá smysl do toho šťourat, celkově nejsou hodnoty příliš kritické.

Badunclesam
Kontaktovat uživatele:

Tak po dlouhé odmlce jsem dnes konečně objednal Sumiko Black Pearl, tak jsem zvědavý *sunglases*

Odpovědět