Křivý vinyl, sakra... jak ho srovnat ?
-
jardalukas
- Kontaktovat uživatele:
Křivý vinyl, sakra... jak ho srovnat ?
Ahoj.
Dnes mi přišel vinyl z eBay a bohužel je křivý. Během zítra se hodím i fotku, ale zatím jen popíšu.
Je tam vlna, od vnějšího kraje a zasahuje asi do 3/4 dráhy. Vlna je vysoká na kraji asi 5mm a má v průměru asi 10cm.
Záznam je bez závad, nic nepřeskakuje, v poslechu není nic slyšet, ale vizuálně je to prostě peklo.
A teď otázka. Je nějaká možnost jak vinyl srovnat ? Myslím, něco samo doma. Přemýšlel jsem třeba zatížit celou plochu vinylu něčím těžším, ale nevím jestli to bude mít nějaký efekt. Má někdo tady zkušenost s něčím podobným ?
Děkuji.
Dnes mi přišel vinyl z eBay a bohužel je křivý. Během zítra se hodím i fotku, ale zatím jen popíšu.
Je tam vlna, od vnějšího kraje a zasahuje asi do 3/4 dráhy. Vlna je vysoká na kraji asi 5mm a má v průměru asi 10cm.
Záznam je bez závad, nic nepřeskakuje, v poslechu není nic slyšet, ale vizuálně je to prostě peklo.
A teď otázka. Je nějaká možnost jak vinyl srovnat ? Myslím, něco samo doma. Přemýšlel jsem třeba zatížit celou plochu vinylu něčím těžším, ale nevím jestli to bude mít nějaký efekt. Má někdo tady zkušenost s něčím podobným ?
Děkuji.
Re: Křivý vinyl, sakra... jak ho srovnat ?
Kolega z práce dostal od někoho pár
LP a několik jich bylo bohužel zvlněných. Našel z nějaké skříňky dvě silnější skleněné police, desku dal mezi ně a položil na rovný stůl na přímé sluníčko. To ji rozehřálo, trochu "změkla" a váha skla na ni tlačila. Deska do večera vychladla a dokonale se srovnala. Zvuk bez problémů. A pak i další...
LP a několik jich bylo bohužel zvlněných. Našel z nějaké skříňky dvě silnější skleněné police, desku dal mezi ně a položil na rovný stůl na přímé sluníčko. To ji rozehřálo, trochu "změkla" a váha skla na ni tlačila. Deska do večera vychladla a dokonale se srovnala. Zvuk bez problémů. A pak i další...
-
jardalukas
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za tip.
Jo to se dělá...silnější sklo má sice váhu ale můžeš středovou etiketu desky zatížit kovovým závažím 2-3 kg
ve tvaru válce - po dobu slunečního ohřevu.
(takto jsem vyrovnal zvlněný nosič Uriah Heep - Wonderworld (Bronze records Ltd) k přibližné spokojenosti)
ve tvaru válce - po dobu slunečního ohřevu.
(takto jsem vyrovnal zvlněný nosič Uriah Heep - Wonderworld (Bronze records Ltd) k přibližné spokojenosti)
Abys nemusel čekat na dostatečně výhřevné sluneční paprsky, dá se deska vložit mezi dvě silnější skleněné tabulky a prohřát opatrně v troubě. Kdysi jsme to tak dělávali, ale chce to obezřetně a nepřehnat to. Teploty a časy už si nepamatuju, je to cca 40 let. win
Ty teploty a časy jsou vyzkoušené asi takto, (trouba skla to všechno jde), potřebuješ něco okolo 65stupňů, naše trouba má regulaci po pěti a 60 bylo málo! od studena nahřívat a po dosažení teploty jsem to nechával tak 3hodiny a potom v troubě nechal vychladnout,při 60 se nanarovnalo vůbec nic,70 už je moc ale chtělo by to přesný teploměr protože regulace v troubě nebude nic přesného,jednou se mi to povolilo i při těch nastavených 65 a zbortily se drážky,ale samozřejmě nevím kolik tam bylo skutečně. Slunci se vyhni v každém případě, tam nemáš absolutně žádnou kontrolu a byl jsem u toho když to kamarád zkoušel, respektive až když jí z těch skel vyndaval a šla rovnou do koše.Před mnoha a mnoha lety jsem měl jednu zatíženou asi dva měsíce na vytápěné podlaze a taky nic, takže teplota je třeba něco jak jsem psal, ale to "okno" +/- není veliké, dneska už bych to asi nedělal a raděj bych si to nechal narovnat v té peci co se tu o ní psalo.
-
jardalukas
- Kontaktovat uživatele:
Jo, už jsem rozhodnutý. Objednám a pošlu do pece.
-
jardalukas
- Kontaktovat uživatele:
Tady jen pro ilustraci dávám fotku místa křivé desky.
Po svátcích budu vinyl posílat na srovnání, tak pak se hodím fotku výsledku.
Po svátcích budu vinyl posílat na srovnání, tak pak se hodím fotku výsledku.
Jak se s "křivou" deskou vypořádá gramec tangenciál?
-
jardalukas
- Kontaktovat uživatele:
Jak ? To skutečně nevím. Tangenciál nemám...
Pokud deska nebude brutálně házet, řekněme vlna do 1 cm a s tím jsem se nikdy nesetkal, tak to tangenciál zvládne jako ostatní gramce. V polovině 80. jsem provozoval Technics SL-L 3 ( Tuzex ), ale za dva roky jsem jej prodal. Ten systém mně nevyhovoval.
Ani já nemám tangenciál...
na fotce Technics vertikál
na fotce Technics vertikál
- Přílohy
-