Z Tesláckejch gramofonů je podle mě nejlepší NC 500 a NC 440.Výhoda pětistovky je ta, že se dá jednoduše vytunit a má normální HiFi rozměr.NC 440 je hodně dobrá, její výhoda je plechový šasí a tudíž dobře potlačený el.mag. vyzařování motorku.Ale je poněkud velká, těžká a ne moc hezká.
Nejhezčí gramofon je NC 450.Po repasi (přebroušení dýhy, přelakování, výměna krytu) je to krásnej kus.Tuning je u tohohle typu nutností.Kvuli vzhledu a hlavně kvuli funkčnosti.Např nezbytně nutný je předrátovat rameno.A tím nemyslím pouhou výměnu za nový, značkový drátky.Tím myslím, že se musí změnit el. vedení vodičů.Kostra ramene s kostrou šasí se musí vyvýst na zemnicí šroub.Pak brum zmizí (to ale platí u všech Tesláckejch gramofonů !!)
Nenáročnej gramofon je NC 470.Taky dobře vypadá (teda pokud nemáte averzi k osmdesátejm létum).Je, ale trochu složitější ho dobře nastavit.Zase tuning...jak jinak.
A pak jsou další typy, jako třeba 430 a pod.Docela hezký, ale osobně mám averzi ke gramofonům, který maj menší talíř než třicet centimetrů.
Všechny jmenovaný typy Tesláckejch gramofonů jsem měl, každej v několika exemplářích, spoustu jsem jich opravoval.
Budu se opakovat, ale podle mě je nejlepší NC 500.Jeho kratší ramínko má míň problémů, než ty hezký prohnutý 1101 (kopie SME).
...
Jo a ještě jsem zapoměl na automat MC 600Q.
Tak to je exot !
To se podle mě vůbec nedá brát vážně.Technická zajímavost, ale nic víc.
Který bazarový gramofon tesla?
Re: Který bazarový gramofon tesla?
kabelguru.cz
Naprostý souhlas 500 a 440.
Proč si všichni myslíte, že P1101 je kopie SME ?
Proč si všichni myslíte, že P1101 je kopie SME ?
Všichni ti říkaj tak si myslim že maj pravdu 
Protože to říkal pan Burdych.
Teda abych byl přesnější...ideová kopie...skutečná kopie to není ani náhodou.Je to jen tvarově hodně podobný.Poplatný době.Podle mě má, ale tohle rameno hodně problémů s rezonancema...dost zvoní.Kratší rameno na typu NC 500 je v tomhle o dost lepší.
Teda abych byl přesnější...ideová kopie...skutečná kopie to není ani náhodou.Je to jen tvarově hodně podobný.Poplatný době.Podle mě má, ale tohle rameno hodně problémů s rezonancema...dost zvoní.Kratší rameno na typu NC 500 je v tomhle o dost lepší.
kabelguru.cz
Přenoskové raménko SUPRAPHON P 1101 bylo konstruováno pravděpodobně (!) na bázi známého anglického raménka SME, Ing.Svoboda,J, Ing.Brda,J. : Elektroakustika do kapsy, str.358, SNTL Praha 1981.
Já vidím jedinou podobnost v L-shape rameni a v tom malém dovažovacím závaží. Jinak ložiska jsou zcela jiné, tvar závěsu rovněž. SME má výměnný headshell atd..
Jinak souhlas s rezonancemi kovové netlumené trubky u NC440.
NC500 je v podstatě první Project.
Jinak souhlas s rezonancemi kovové netlumené trubky u NC440.
NC500 je v podstatě první Project.