Který bazarový gramofon tesla?

Prostor pro milovníky poslechu LP
šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Který bazarový gramofon tesla?

Příspěvek od šeďour »

Z Tesláckejch gramofonů je podle mě nejlepší NC 500 a NC 440.Výhoda pětistovky je ta, že se dá jednoduše vytunit a má normální HiFi rozměr.NC 440 je hodně dobrá, její výhoda je plechový šasí a tudíž dobře potlačený el.mag. vyzařování motorku.Ale je poněkud velká, těžká a ne moc hezká.
Nejhezčí gramofon je NC 450.Po repasi (přebroušení dýhy, přelakování, výměna krytu) je to krásnej kus.Tuning je u tohohle typu nutností.Kvuli vzhledu a hlavně kvuli funkčnosti.Např nezbytně nutný je předrátovat rameno.A tím nemyslím pouhou výměnu za nový, značkový drátky.Tím myslím, že se musí změnit el. vedení vodičů.Kostra ramene s kostrou šasí se musí vyvýst na zemnicí šroub.Pak brum zmizí (to ale platí u všech Tesláckejch gramofonů !!)
Nenáročnej gramofon je NC 470.Taky dobře vypadá (teda pokud nemáte averzi k osmdesátejm létum).Je, ale trochu složitější ho dobře nastavit.Zase tuning...jak jinak.
A pak jsou další typy, jako třeba 430 a pod.Docela hezký, ale osobně mám averzi ke gramofonům, který maj menší talíř než třicet centimetrů.
Všechny jmenovaný typy Tesláckejch gramofonů jsem měl, každej v několika exemplářích, spoustu jsem jich opravoval.

Budu se opakovat, ale podle mě je nejlepší NC 500.Jeho kratší ramínko má míň problémů, než ty hezký prohnutý 1101 (kopie SME).
...
Jo a ještě jsem zapoměl na automat MC 600Q.
Tak to je exot !
To se podle mě vůbec nedá brát vážně.Technická zajímavost, ale nic víc.
kabelguru.cz

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Naprostý souhlas 500 a 440.
Proč si všichni myslíte, že P1101 je kopie SME ?

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Všichni ti říkaj tak si myslim že maj pravdu :D

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Protože to říkal pan Burdych.

Teda abych byl přesnější...ideová kopie...skutečná kopie to není ani náhodou.Je to jen tvarově hodně podobný.Poplatný době.Podle mě má, ale tohle rameno hodně problémů s rezonancema...dost zvoní.Kratší rameno na typu NC 500 je v tomhle o dost lepší.
kabelguru.cz

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Přenoskové raménko SUPRAPHON P 1101 bylo konstruováno pravděpodobně (!) na bázi známého anglického raménka SME, Ing.Svoboda,J, Ing.Brda,J. : Elektroakustika do kapsy, str.358, SNTL Praha 1981.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Já vidím jedinou podobnost v L-shape rameni a v tom malém dovažovacím závaží. Jinak ložiska jsou zcela jiné, tvar závěsu rovněž. SME má výměnný headshell atd..

Jinak souhlas s rezonancemi kovové netlumené trubky u NC440.
NC500 je v podstatě první Project.

Odpovědět