Který bazarový gramofon tesla?

Prostor pro milovníky poslechu LP
hades
Kontaktovat uživatele:

Který bazarový gramofon tesla?

Příspěvek od hades »

Tak nějak bych chtěl vyzkoušet poslech analogu a trápím se otázkou: Jaký gramofon koupit? Chci něco staršího, už samotná oprava a tuning mě dost lákají, je to pro mě výzva. Tudíž to musí být jednoduchý mechanický gramofon. A teď přemýšlím nad konkrétním typem, už týden sleduju různé inzertní servery. V sobotu budu mít příležitost koupit NC470, co jsem ale četl jakým způsobem je realizováno připojení raménka tak začínám pochybovat o tom, že by to měl být ideální model pro mě. Bude lepší zkusit sehnat NC 500 nebo dokonce ještě jiný model? Dokážete mi v této otázce poradit?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Který bazarový gramofon tesla?

Příspěvek od Renown »

Z gramofonů Tesla je absolutně nejlepší volbou NC500, pak asi NC450 a NC440. Dobrý gramofon je rovněž MC600Q, pro mnohé uživatele by byl díky svým funkcím dokonce nejlepší volbou. NC470 taky není úplně k zahození, ale na výše uvedené nestačí.

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Mám NC470, MC600Q a příští týden budu šťastný majitel NC440. Za mě:

NC470 - Dobrý na začátek. Je ho všude hafo, dá se v pohodě sehnat a nestojí moc. Zapadá k některým zesilovačům díky své šířce, například k Pioneeru. Má pro mě vcelku moderní, líbivý vzhled. Je jednoduchý a dá se krásně potunit pokud jsi kutil. V mém mám 3KG plastelíny, cinch vývody a přenosku AT95E. Hraje bych řekl docela slušně za ty peníze, ale má své limity (váha, což se dá trochu zlepšit tou plastelínou).

MC600Q - Mnohýma opovrhovaný stroj. Já ho ale miluju, je to pýcha mojí sbírky. Na svojí dobu velmi složitý a inovativní stroj. Mám ho v ložnici a krásně se dá ovládat i z postele aniž bych zvedl víko. Hodně lidí říká, že je hnusnej a mě by zajímalo jestli by ho viděli naživo. Ten stroj totiž naživo vypadá mnohem líp než na obrázku. Takže výhoda je určitě v jednoduché obsluze, komfortu a v jisté vyjímečnosti, protože to je zajímavý kus do sbírky. Tesla prostě nic nadupanějšího elektronikou nevyrobila. Sám si najde začátek desky, u malých SP desek nastaví rychlost 45ot , umožnuje repeat, motoriky posouvá přenosku dopředu a dozadu když chceš a po dohrání desky položí raménko do držáku a vypne otáčky. Mezi nevýhodama je určitě poruchovost a to zejména pohonu talíře a raménka. Taky tam nejde namontovat kdejaká přenoska kvůli optickému čidlu pro nalezení desky. Málokdo to umí opravit, ale pár šikovných lidí ještě je. Ten můj zatím pracuje jak švýcarské hodinky.

NC440 - Nemohu posoudit, budu ho mít až příští týden. Ale určitě je to moc pěkný kus a mě osobně se víc libí než NC450, pač ma hezčí páčky na ovládání. Hodně se mi u něj libí raménko, které je pokud vím obšlehlé od nějaké zahraniční firmy.

Mě osobně se ještě libí MC400 na kterou mám taky zálusk a jedna se mi možná rýsuje. Akorát nevim co mi doma řeknou na čtvrtý gramofon :mrgreen:

hades
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hades »

Právě jsem koupil NC452, a moc se těším až si s ní pohraju. Díky za tipy

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

To určitě není šlápnutí vedle. Gratuluju a vítej do klubu bláznů.... :mrgreen:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Sice už gramofon máš...mně se líbil max. jednoduchý mechanicky, dobře ovladatelný chassis Tesla HC-43, ve skříňce a s krytem tedy NC-430, případně vývozní modifikace Lenco L-435, je to totéž, pasuje do sestavy šířkou 420 mm jako Pioneer, Philips, Toshiba...bez zcela zbytečné a poruchové řídící elektroniky (440, 450, 600Q).

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ale NC430 už nemá ten level jako výše popsané pristroje. Především to rameno.
Zajimavé je, že jsem se nikdy nesetkal s vadnou elektronikou u 440 nebo 450

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tesla NC-450 jsem měnil v krámu celkem 4x a to ve zkušební době do 7 dnů po zakoupení, nefunkční, neslýchané, skandální. Nakonec storno a vrácení peněz poáč pátý kus neměli. Jenomže to bylo před revolucí (1989) tak za to mohli zlí komančové sabotéři, že. Potom v doprodeji ve slevě ze skladů Tesla Eltos. To samé !!! Záruční oprava u výrobce cca 1 měsíc. No a rušivý brum motorku na pozadí hudby byl u toho typu specialitou a legendární. 100x řešený na různých fórech a v zásadě neodstranitelný. Ano, jednodušší NC-440 bez koncového vypínání a odlišný použitý motorek pohonu byl citelně lepší.
Naposledy upravil(a) lechos dne 15 čer 2013 08:49, celkem upraveno 3 x.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Kdyz Tesla, tak NC 440 Elektronic! *thumbs up*
Tento soudruh „maka“ u meho tatinka nepretrzite uz od roku 1974 a to k plne spokojenosti. (Od r. 2006 uz s prenoskou AT 95E.) Ramenko bylo „pro delnickou tridu" upravene SME a podle meho skromneho nazoru Tesla ani pred nim, ani po nem nic lepsiho na trh nedala.
NC 450 bylo uz jen nepotrenbe „vyhorseni“ 440-kou dosazeneho standardu. :roll:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ještě by se slušelo připomenout Tesla MC-400 automat senzor, stroboskop a jemná regulace otáček. Ale tento jediný teslacký model znám jenom teroreticky, neměl jsem a nepoužíval. Kdo zná lépe může doplnit, okomentovat.
http://www.oldradio.cz/gramof.htm

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Test mezi NC440 a NC470 jsme dělali tak v roce 2007 se členy fóra Hifipassion z nichž řada je dnes zde.
Už si přesně nepamatuji, ale myslím, že přenoska byla Ortofon Alpha, phono Project Phono Box, zbytek železa už nevím. NC440 byla významně lepší.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Co se týká toho MC400, ten má trochu opomíjené rameno HC48. To rameno je docela dobré,,výborný je především magnetický antiskating, ten funguje skvěle. Tak skvěle, že jej Project použil na gramofonu co dělal pro Cambridge Audio

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Bezpochyby, NC-470 byl původně vyvinut jako levné Hi-fi chassis pro firmu NAD a prodáván rovněž do USA 110V/60 Hz pod vývozním označením NAD-5120 s plochým pertinaxovým ramínkem které vedle stříbrňáků Sony, Technics, JVC...vypadalo odpudivě ale vlastnosti nad očekávání dobré. Potom se doinstalovalo ramínko trubkové a vznikl velmi úhledný gramofon NC-470 pro čs. trh který snesl srovnání s čímkopliv ve své třídě. NC-440, 450 byly však trochu jiná kategorie.

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

No já jsem zvědav až mi přijde příští týden, jaký bude v porovnání s mojí 470. Předpokládám ale, že nic nepoznám :mrgreen:
Osadim ho asi zelenou dělnicí a uvidí se. Jinak mě se libí z tý série 4xx asi nejvíc.

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Z Teslackych sustruhov vlastnim NZC420, NC580 a NC500. NZC420 je tuningovana z elektrickej stranky, prenoska zaklad OM5, NC580 len vymena ramienka, prenoska OM5, a NC500 kompletny repas, maly tuning, prenoska AT95. Jednoznacne NC500 vyhrava, a nielen kvoli pouzitej prenoske. Pocuvam ho strasne rad, ked sa mi nechce behat, uspokojim sa aj s NC580.
Mal som aj NC470, ale mne sa nepaci nielen zvukovo (alebo zeby brumovo? :mrgreen: ), ale ani vzhladovo, pre mna je to plastovy humus (pardon pamatnici). Mal som, dal dokopy a rychlo sa jej zbavil.
Mam na repas/tuning pripravenu aj NC430, takisto ako aj NC450, tie som zatial viacemenej este nepocul ani neuzival tak posudit neviem, ale tento rok chcem obe dokoncit, a 430 asi pojde z domu.

Moj milacik NC500
Obrázek

Odpovědět