Musím po každém přehrátí očistit přenosku?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Hawk
Kontaktovat uživatele:

Re: Musím po každém přehrátí očistit přenosku?

Příspěvek od Hawk »

Sháním radu a názor zkušených analog uživatelů :)

Koupil jsem nový gramofon a nové desky a začal přehrávat, ale čistící nástroje na přenosku a desku jsem koupil až posléze, po nějakých cca 25 přehraných deskách. Když to bylo nové (řekněme deska i gramofon s přenoskou), byl zvuk krásně tichý mezi písničkami a čistý při tišších pasážích hudby, ale teď zřetelně slyším praskání, či spíše takové divné drhnutí, či škrábání. Může to být zpusobeno špinavou deskou? Mám jen takový ten mikrovláknový kartáč na prach. Nebo zaprasenou přenoskou? Na tu mám kartáček ponořenej v lahvičce s roztokem, ale očištění tímto problém neřeší. Jsem analogový ucho, ale chtěl jsem poslouchat lepší zvuk, tak jsem do toho vlítnul po hlavě. O přenosku mi nejde, začal jsem s levným pro-jectem, ale nerad bych kurvil desky víc, než je potřeba.

Hawk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hawk »

Pro představu nejlíp poslouží asi krátká nahrávka přechodu mezi dvěma songama

http://youtu.be/A3PFL1QguWw

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

To je dáno samotným principem mechanického záznamu a snímání...každé další přehrání trochu opotřebuje desku i hrot...a je (teoreticky) méně kvalitní, proto mimochodem vzniklo CD které tyhle nedostatky úspěšně eliminovalo. Ještě napiš typ gramofonu a použité přenosky.

Hawk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hawk »

Toho jsem si nepochybně vědom, ale 5 přehrání desky (která je mimochodem 30 let stará a na první pokus to bylo v klidu) a 50 přehrání přenosky by byl docela rychlej postup životnosti, spíš se domnívám, jesli jsem nezničil hrot špatným čištěním, nebo něco takovýho.

Gramofon je Pro-Ject Debut III
Přenoska Ortofon OM5e

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Aha...tak eliptický hrot, aparát máš OK a pokud hrot nespadl na tvrdou podložku, horní panel gramofonu apod. tak by měl být v pořádku, prohlídnout lze pod mikroskopem, to se už na fóru probíralo vícekrát. Stará přenoska přesněji tedy hrot Tesla VM-2101 a další měla uváděnou životnost cca 2000 přehraných stran LP desek.

Hawk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hawk »

Padání na tvrdou podložku si vědom nejsem, ale je možný, že jsem o něj nějak nešetrně zavadil. Jesli teď místo mikroskopů není lepší koupit novej a dávat si větší pozor :)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Νο nevím ! Záleží na stavu pokladny, cash-flow a celkové situaci, já bych si to dovolit nemohl a přenosku mám v tom Pionýru původní PN240 z roku 1994...ale hraji velmi málo, jednou v roce na Vánoce koledy si pustím, sem-tam Petra Janů, Karel, Kryl, Pražský výběr či co. Nejlépe zapůjčit přenosku ale jiné značky např. AT nebo Shure, možno i sférickou a vyzkoušet jak to zahraje z těch desek.

Hawk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hawk »

No nějakou 2M Red kolem dvojky bych si dovolit mohl, ale určitě by bylo lepší vyzkoušet pár jiných, to nepochybně. Ovšem neznám nikoho ve svým okolí, kdo by prožíval hudbu víc, než youtube... Takže nevím, koho požádat o půjčení. Další věc jsou další části řetězce, jakožto low-end phonobox od projectu, low end receiver yamaha... a uši. Nemám analogově, kromě audiokazet, skoro nic naposloucháno, tak jesli by mi různý přenosky vůbec v uších různě hrály.

Hawk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hawk »

Tak jo, zítra se stavím pro 2M Red a při tý příležitosti do černý růže pro nějakej japonskej vinyl *hura*. Podám report.

Odpovědět