Nastavení antiskatingu

Prostor pro milovníky poslechu LP
patt
Kontaktovat uživatele:

Nastavení antiskatingu

Příspěvek od patt »

Ahoj, na mém gramofonu sem se pokoušel nastavit antiskating, chová se to ale podivně, když nastavím, aby přenoska stála na jednom místě a pak ji přesunu o kousek dál, tak se zase vrátí na to původní místo na kterém jsem nastavil antiskating. Přenoska má tedy tendenci se vracet na místo kde jsem ji "zastavil" antiskatingem. Třeba na mé NC430 to nedělá. Jinak je to gramo Gemini PT-2100, používám pro domácí poslech, ne DJ..

tu video: http://youtu.be/KHjB_CmGyQY

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nastavení antiskatingu

Příspěvek od efičák »

Ahoj Patte.
Nastavuji monofonni nahravkou zpevu - hlasu.
Kdyz je uprostred, beru to jako spravne nastaveny.
Hladky vinyl bez drazky neumi napodobit odpor tvaru hrotu.
Kdybych se dal odbyt jen doporuceni vyrobce grama a nastavil jen na pritlak mel bych aniskating na Sumiko spatne.
Neco jineho v drazce dela sfericky - kuzelovy, elipticky, nebo rafinovane F. Gyger, Shibata a podobne.

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

Jak píše efičák. Poslechni si monofonní nahrávku jestli je v obou kanálech stejně hlasitý zvuk (úplně nejlépe nějakou velmi málou hranou - opotřebenou). Taky se mi osvědčilo nastavit bias na menší hodnotu jako je VTF.

patt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patt »

Mám tu mono nahrávku Lois Armstrong deska jako nová. Možná mam tupej sluch, ale nějak sem nepoznal při poslechu a nastavováním antiskatingu že by se měnila hlasitost kanálů. Jinak přenoska je AT95, eliptická. Jinak proč na starém NC430 (OMB10) se dá antiskating nastavit podle testovací desky dobře a tady na tom ne? Že by to NCčko mělo větší odpor na ložiskách?

patt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patt »

Ještě mě napadlo, na té měřící desce jsou různé sinusové signály, co když na výstup připojím nf milivoltmetr a budu měřit a zároveň nastavovat antiskating aby byly oba kanály vyrovnané?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

...ano, dá se to i měřit, ale pro standartní nastavení stačí skleněný nebo akrylový slipmat a pokud zůstane přenoska po spuštění na obvodu dané kružnice a nepohybuje se ke středu nebo k okraji, je AS nastaven.

patt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patt »

Ramones píše:...ano, dá se to i měřit, ale pro standartní nastavení stačí skleněný nebo akrylový slipmat a pokud zůstane přenoska po spuštění na obvodu dané kružnice a nepohybuje se ke středu nebo k okraji, je AS nastaven.
To právě že mě vždycky přenoska zajede na jedno místo kde pak drží viz video

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Moc tomu sice nerozumim, kdyz ale sleduji to tve video mam pocit, ze ten antiskating funguje naprosto dostatecne. A to hned v tom prvnim zaberu / nastaveni.
(Potom jsi skating ubral a ramenko vandrovalo ke sterdu, ze? :lol:)
Kdyz se ramenko na zkusebni desce „zapendluje“ a potom uz „drzi stopu“, neuhyba ani pri spousteni na placku a ani zvuk, na zadnem miste desky, nejevi prehnane znamky zkresleni, tak je vse O.K. ;)
Jedine, co jeste, po spusteni prenosky na LP muzes (opticky) zkontrolovat, je vychyleni cantileveru. Pri pohledu zepredu nesmi “uhybat” k levemu ani pravemu okraji prenosky, ale pekne uprostred “drzet stopu” nad prave prehravanou drazkou. Drzi?
Tak si sedni a v klidu poslouchej. :D

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

...měla by po nastavení držet kdekoliv na místě, kde ji zrovna položíš.

patt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patt »

Ramones píše:...měla by po nastavení držet kdekoliv na místě, kde ji zrovna položíš.
No právě, to mě nejde nastavit, když nastavím antiskating uprostřed desky, a dám přenosku dám třeba na začátek, tak sjede doprostřed desky a tam si drží místo. Naopak když dám zase přenosku na konec desky, tak sjede zase doprostřed a tam drží. Nevím jestli to je ok, nebo jestli bych to měl nějak řešit, abych si neničil desky.

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

Možná hloupost, ale gramec je nastaven vodorovně? Já i když jsem na ramínko dal dalších 10g váhy (ano vím že se to nemá neb to nemá s hi-fi nic společného) tak když nastavuju rovnovážnou polohu pro VTF tak stačí kolečkem potočit tak na hodnotu 0,2 a ramínko šmáruje do parkovací polohy.

patt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patt »

Na tom videu mu to krásně drží ikdyž dá přenosku na jakýkoliv místo. Gramo mám vodorovně, VTA by mělo bejt taky ok, VTF používám 1,8gr Azimut od oka OK. Nemůže být něco s mechanikou co obsluhuje antiskating? je to sice jenom obyč. pružinka která se šponuje nastavovacím kolečkem, ale nevím.

patt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patt »

Video v lepší kvalitě: http://www.youtube.com/watch?v=Llfhn8cP ... e=youtu.be
Už nevím kde by mohl být problém

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Tak tohle uz je opradu k nevire! (A moc ti nezavidim.) *headbang*
To "lepsi" video je pomerne jednoznacne, pricina ale o to mene. Nezbude ti asi, nez zacit opet od zacatku:

A) Jeste jednou, za pomoci vodovahy a libely, prekontrolovat, zda je gramofon opravdu na 100% „ve vaze“.
B) Znova, pri nastaveni vsech parametru na 0, prezkouset “volnost” loziska ramenka. Jak vertikalni tak horizontalni pohyb musi byt naprosto plynuly, bez “zadrhelu”.
C) Opet nastavit predepsane zatizeni! Ne ale podle znacek na zavazicku, ale za pomoci poradne, digitalni vazky! (Analogis, ProJect, Clearaudio etc…)
Hlavne zatizeni (a mozna i to "stelovatko" antiskatingu) mi na tom videu pripadaji opravdu mirne podezrele. :roll: Zatizeni mozna bude prece jen jeste trochu nizke, podivny je i ten posun ramenka po / pri spusteni, ktery by mohlo mit na svedomi opravdu ono, tebou uz zminovane, pérko antiskatingu.
D) Pokud body A az C souhlasi, zkus opet antiskating pomalu posouvat v pomeru k zatizeni, na stupnici "stelovatka" tedy az 1,8..

...X, Y) Jestli ani to nepomuze – gramofon vyhod a kup CD prehravac!!! :mrgreen:
(POZOR: Vtip, Vtip, Vtip... :D )
Ve skutecnosti ti drzim palce, at se dilo podari!

Odpovědět