Nastavení gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
vlad
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení gramofonu

Příspěvek od vlad »

Tesla je OK, spíš bych pořídil tedy asi nějaký s MC přenoskou. (Ne, nevadí mi mít doma víc krámů :mrgreen:)
OK, pohledám tady na foru, co doporučujete.
Diky

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

vlad: Moc nerozumím tomu, co Ti brání v osazení NC 500 MC přenoskou...

vlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlad »

THresil píše:vlad: Moc nerozumím tomu, co Ti brání v osazení NC 500 MC přenoskou...
Jeden gramec bych měl MM - Tesla, druhý gramec bych měl MC - ?..

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

vlad: A co si od toho slibuješ?

vlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlad »

Prostě fetiš, jako zbírání desek, tak chci zkoušet a porovnávat.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

vlad píše:
THresil píše:vlad: Moc nerozumím tomu, co Ti brání v osazení NC 500 MC přenoskou...
Jeden gramec bych měl MM - Tesla, druhý gramec bych měl MC - ?..
Na mc prenosku budes potrebovat podstatne lepsi gramofon. Zde uz se cena pohybuje v desitkach tisic Kc.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Tu cenu bych tak nehrotil, Denon osazoval i skoro nejlevnější modely MC přenoskami, pravda ne nějakými luxusními......
třeba DP-23 bazarové kolem několika tisícovek......

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Az tak cerne bych to take nevidel. :)
Dobry gramec (napr. http://www.fono.de/Plattenspieler/Pro-J ... -Esprit-DC) s MC prenoskou “AT-F7” (http://www.fono.de/Tonabnehmer/Audio-Te ... nica-AT-F7)

je uz schopny velmi pozitivne prekvapit, jestli se ale tazatel po jeho poslechu, bude schopny vratit k “prumerne” MM prenosce, zustava otazkou. (Zalezi take na "zbytku" retezce.)

Dobre MM prenosky maji samozrejme sve kouzlo i opodstatneni, zvukove ale MC prenoskam dokaze “vzdovat” pouze hrstka z nich. (Predevsim ty z “vyssi cenove”).
Pro provoz MC je ale potreba zesilovac s kvalitnim vstupem, nebo (jeste lepe) externi phono-zesilovac s moznosti individualniho nastaveni.
(To ale vlastne plati i pro dobre MM. :P )

Jedinym “mínusem” MC je asi NEmoznost vymeny jejich "jehly" a proto je pri “prestupu” na MC nutne pocitat s (pomerne vysokou) cenou za “vymenny” system. (To ale zase, vetsinou, preci jen nejaky ten pátek trvá… ;) )

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Prospero:
Ten gramofon stojí v přepočtu cca 12.000 Kč. Tam bych možná o mc přenosce mohl uvažovat. Ale na starou Teslu je ji asi škoda. Než levnou mc, to raději kvalitnější mm za stejnou cenu.
Ta Audiotechnika stoji necelých 8.000 Kč. http://www.graled.cz/p/579/gramo-prenos ... o-technica Nezdá se ti pro starou Teslu zbytečná ?

vlad :
Tobě bych doporučil, začít s levnější přenoskou například na gramofonu Tesla NC500. Pokud tě hraní na kolotoči zaujme, začni šetřit na kvalitnější gramofon a potom na přenosku. Mám s tím své zkušenosti. Když jsem začínal, tak jsem měl doma několik vintage gramofonu. Až později jsem zjistil, jak má pořádný gramofon hrát a ty staré střepy jsem buď se ztrátou prodal, věnoval a některé skončily ve sběrném dvoře. Navíc je dobré v "gramofonových počátcích" si vše natrénovat na některém levnějším přístroji a levné přenosce. Než se všechno naučíš, možná ulomíš pár hrotů. Sice to není žádná ostuda, ale není to nic veselého a v peněžence to dělá průvan. :) Mám s tím své zkušenosti. *headbang*

vlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlad »

Mám to chápat tak, že staré "vintage" gramce jsou střepy a hrají hůř, než nové ?
Jak má pořádný gramofon hrát ?

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Cituji : Mám to chápat tak, že staré "vintage" gramce jsou střepy a hrají hůř, než nové ?

Ale kdepak, mám doma Denon r. výroby 1984 !!!, to bylo v době kdy se vyrábělo poctivě a precizně, stařeček ve věku 32. roků, převálcuje zvukem dnešní konkurenci do 100 papírů.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

vlad píše:Mám to chápat tak, že staré "vintage" gramce jsou střepy a hrají hůř, než nové ?
Jak má pořádný gramofon hrát ?
Staré vintage gramofony nemusí být vždy střepy. Já jsem hrál dlouho na Pioneer PL-L1000. Záleží v jaké cenové kategorii byly kdysi vyráběny a v jakém jsou dnes stavu. Ty kvalitní a ve sběratelském stavu, nejsou vetšinou levné.
Začátečník, já jsem jim byl taky, se v nich většinou nevyzná. Já jsem kupoval podle vzhledu a katalogu do sbírky. Až později jsem zjistil, že to není pravé ořechové.
Pytel uvádí jako příklad svůj gramofon Denon. Ale to byl a je gramofon podstatně vyšší kategorie, než gramofony Tesla a ty co se prodávaly běžně například Tuzexu. Taky potřebuješ znalosti pro jejich případnou opravu a seřízení.
Začni raději se starší Teslou, která je v dobrém stavu, Když dáš ale na ni přenosku s velkým rozlišením, moc si nepomůžeš, protože se většinou projeví jeho neduhy, jako je hluk ložiska a motorku. Navíc dražší přenosky několikrát převyšují cenu gramofonu.
Nechci tě nijak zrazovat. Chci ti jenom poradit na základě svých zkušeností. Gramofon je jako hudební nástroj. Musí se ladit s přenoskou, kabely a phono zesilovačem. Cesta ke spokojenosti je většinou dlouhá. :)

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

fox: A jelikož je člověk tvor věčně nespokojený, tak až se dostane na nějakou "přijatelnou" úroveň, tak stejnak po čase bude chtít jít zas o něco víš a pak zase a zase... No prostě je to nekonečný kolotoč, který si pak už žádá i s minimálním posunem nemalé finanční prostředky. Čím jsi výš, tak by ses dostal ještě víš, tam musíš neumírně zafinancovat. *2thumbsup*

vlad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlad »

Diky za podnětné postřehy, na bazarech se prodává celkem dost gramců co vybrat slušného třeba tady: http://www.hifibazar.sk/

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

No, já jsem si to uvědomil a proto jsem našetřil nějaký peníz a koupil jsem si konečnou Michell Gyrodec. Potom už jsem ho jenom došperkovával. S gramcem jsem spokojený a nepřišel jsem skoro o žádné peníze, které bych minul prodáváním za polovinu pořizovací ceny. :D
Pokud máš v okolí někoho, kdo umí takové věci opravovat, pusť se do vintage, ale té nejvyšší třídy. Tyto stroje cenově neklesají, dají se potom i prodat za pořizovací cenu.

Odpovědět