Nastavení ramena NC 440/450

Prostor pro milovníky poslechu LP
Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Nastavení ramena NC 440/450

Příspěvek od Zdeny »

Pánové, potřebuji "na dálku" poradit s nastavením geometrie ramena pro NC 440. Kdysi jsem měl 450, ale už jsem to zapomněl.
Jedná se i o základní vyvážení ramene,nastavení svislé síly na hrot a antiskateingu.
Vím že se rameno vyvažovalo v poloze mimo stojánek do rovnovážné polohy, ale nevím, v jaké poloze bylo posuvné závažíčko na nastavení síly na hrot, tuším, že byl odpojený antiskating a tepreve pak se nastavila svislá síla posunem bočního závaží (1 zápich byl tuším 0,5g, ne?).

Potřebuji to celkem rychle, je to pro nedočkavého kolegu:-)

Děkuji všem, kdo yb mi mohli poradit. Google nic nenabídnul.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení ramena NC 440/450

Příspěvek od Rowing »

Asi máš na mysli toto raménko označené jako P1101:

Obrázek

Myslím, že jeden dílek posunu závažíčka by tomu 0,5g přítlaku měl odpovídat.
Bohužel to nyní nemohu přímo ověřit digitální váhou, protože nejbližší raménko o kterém u kolegy vím (je to přímo to z fotky) je 50 km vzdáleno a cestu kolem nemám.

Na další nejasnosti by ti mohl odpovědět můj článeček: Gramofon a jeho nastavení

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Ahoj Martine,
je to tohle ramínko.
Já potřebuji vědět, v jaké poloze má být to boční závaží při nastavení rovnovážné polohy-zdali na prvním zápicu od osy a nebo zcela sundané. Pak je mmi to už jasné. Díky. Zdeny

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Zcela sundané určitě ne. Nechej ho nasazené, dej ho na poslední zápich, tak aby bylo co nejdále od přenosky. Právě opačně než je na tom obrázku a zkus jestli tak půjde ustavit ta rovnovážná poloha. Pokud ano, tak pak to závažíčko posuň směrem ke konci toho držícího drátu o daný počet zápichů dle pro přenosku potřebného přítlaku. (Typické jsou 2g přítlaku - 4 zápichy). Počítají se zápichy od polohy závažíčka v rovnovážné poloze a ne od konce drátu, to je asi jasné, že ? *2thumbsup*

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Mnóhé díky. Gramec je už nastavený a odzkoušený, leč nezůstane u původního majitele:-(
Překvapil mě zvuk té přenosky project (myslím, že jde o nějakou vložku jného výrobce, ProJect snad nevyrábí přenosky, nebo ano??) Má to být vysokoúr. MC a hraje celkem dost dobře, hlavně ve středních pratiích.
Ramínko na 440 a 450 se lisí tím, že nelze sejmout headshell. nebo je tak utažený, že jsem měl strach více zabrat.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ten headshell u NC440 nejde sundat. Vypadá podobně jako u NC450 kde sundat lze, ale u NC440 je přišroubovaný zespodu malým šroubkem.
Přenosky Pro-Ject se vyrábějí u Ortofonu :-)

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Ta Tesla mašina má libový zvuk. Trochu brumu u svátečního poslechu LP z sbírek z 80-tých let nevadí. A když vás to chytne pořádně, jsou to nové mašinky.

Pro-ject Pick It MC 1H znám z tajného prototypu s unipivotním ramenem.
Po zkušenostech s několika MC HO bych čekal agilní středy se sykavkami.
Nic takového.Pick-it je hladká a dynamická.

Vypadá takto: http://www.audiotuning.com/images/Proje ... 130808.pdf

novak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novak »

Ahoj všichni,
mám prosbu - dotaz. Měnil jsem v raménku p 1101 vložku - místo OMB 5 jsem dal 2M RED. Asi je těžší, tak jsem odsunul dozadu to zadní závaží ze kterého vychází to raménko s malinkým závažím a nastavil jsem 0. pak jsem nastavil 1,7 g na digit váze tím malinkým bočním závažím. A nyní konečně k věci, nerozhodil jsem nějak to vyvážení - kompenzaci toho "J" tvaru raménka ? Asi se má správně nastavovat nulu pomocí toho samostatného, které je blíž ke kardanu. Tak nevím jestli jsem něco nepokazil.
Děkuji předem odborníkům na toto raménko.

novak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novak »

Ahoj všichni,
mám prosbu - dotaz a nechci zakládat další vlákno. Měnil jsem v raménku p 1101 vložku - místo OMB 5 jsem dal 2M RED. Asi je těžší, tak jsem odsunul dozadu to zadní závaží ze kterého vychází to raménko s malinkým závažím a nastavil jsem 0. pak jsem nastavil 1,7 g na digit váze tím malinkým bočním závažím. A nyní konečně k věci, nerozhodil jsem nějak to vyvážení - kompenzaci toho "J" tvaru raménka ? Asi se má správně nastavovat nulu pomocí toho samostatného, které je blíž ke kardanu. Tak nevím jestli jsem něco nepokazil.
Děkuji předem odborníkům na toto raménko.

novak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novak »

Děkuji, tento a ještě jeden návod mám, ale nic se tam nepíše o nastavení tohoto závaží na kterém je to raménko s těmi zápichy.
Rovnovážná poloha se nastavuje tím větším u kloubu a na tomto se nastavuje váha dle počtu zápichů. Já jsem s tímto závažím pohnul omylem. Nevím jestli jsem nějak - tím jeho posunutím - nerozhodil tu kompenzaci zahnutého tvaru raménka.
Ještě jednou dík.

kutilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kutilka »

Nevíte někdo montážní vzdálenost u HC 58 (NC 580)?
Případně o servisním manuálu?
Dík.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

V článku o raménku P1101 v časopise Hudba a zvuk č.8/69 se o tom něco píše. Je tu i uvedeno že je lepší při vyvažování vodorovné polohy použít obě protizávaží, tak aby byla co největší hmota blízko ložisku.

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

to je přece naprostý nesmysl. Těžiště protizávaží bude vždy stejně daleko ať ty závažíčka budou od sebe nebo u sebe..?

novak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novak »

taky si myslím

Odpovědět