NC 500, AZS 223

Prostor pro milovníky poslechu LP
efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: NC 500, AZS 223

Příspěvek od efičák »

františek píše:Ty dve budky jsou starsi nez muj syn. A tak jim bude bezmála 30 let. Ze skla mi to prislo jako dobrej napad. Je to zajimavy, videt co je vevnitr. Tak by to bylo dobre u vseho. No a vevnitr by pak mohlo byt zase neco pruhledneho. Vybral jsem sklo i proto, ze je tezke a ze tomu tlaku neuhne (tl. Je myslim 12 mm). Nevyhodu jsem videl v tom, ze nemuzu budku nicim vycpat. Tak jsem tenkrat premyslel ale nevim, nevim jestli spravne. A pak s tim bylo mnoho shaneniho, v kramech nic nebylo. Silikon neexistoval. No a tak si ty budky budu muset asi nechat. Ale to pak bude souviset s vyberem zesilovace..? s jeho vykonem ..?

Františku zůstaň u vintage klasiky. Zvláště když ti zvuk repro je příjemný a jediné co ti přišlo slabší byla přenoska.

Máme tu kluky (dadaft) co dodnes hledají charakter repro Tesla dvoj-třípásem s uzavřenou ozvučnicí a papírovýma reproduktorama. Prostě to hraje parádně a ucholibě. Nač vyšší rozlišení, když se po čase projeví nespokojenost a mění se a mění...
Zůstaň s dělanýma bednama, máš k nim vztah a nestěžuješ si na vlastnosti.
*thumbs up*

K uzavřenkám se páruje výkonný a silný zesilovač. Každý Watt dobrý. Pořiď sobě dělený starší zesilovač střední třídy, malinko seřídit a kondy omladit. V předzesíku bývá kvalitní phono čímž se dostaneš na maximum té sestavy.
Vintage je radost a pohodička.

františek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od františek »

Vypada to, ze bedny se delaj dnes taky nejak jinak. No a mit tedy pred tema mejma budkama neco solidnejsiho je marna snaha? A jak se zvukove projevi opotrebovani tech budek. Chtel jsem se jiz ohlizet po phonu od Project a kablikach do prenosky, predelat na chince a zkusit to na AZS 223 a pak snad poresit i to. Je v tom kousek dobrodruzstvi.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

nemam absolutne predstavu ako tie bedne hraju ani ako ich mas umiestnene ale ja osobne by som neriesil prekablovanie ramienka ak nie je poskodene, prerobil by som patkolik na cinche a usetrene peniaze by som minul na stojany pod repro. Zosik bude oriesok.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Předem se velice omlouvám zato, co nyní napíšu.
Citlivě bych to formuloval asi takto:
pokud ti nevadí zvuk tvé sestavy, tak jsi šťastný člověk.
Rychlý pohled na ty bedny mi řekl, že zvuk tvého aparátu vylepší cokoliv, co na něm změníš:-)

Tak za prvé bych já osobně začal u těch strašných beden. Vrchlíky pomačkané, sklo, navíc bez tlumění, spoje nějkým drátem na domovní rozvody.... Proti tomu AZS222 bude z jako z říše nedostupného high-endu, o NC500 ani nemluvím. Předrátování ramínka je to poslední, co teď potřebuješ. Co potřebuješ, jsou reprosoustavy, zlepšení zvuku nastane po jejich výměně prakticky za cokoliv - stačí z aukra koupit například za 3 tisíce bedny Alesis Monitor One mkII - na ně jsem si vzpomněl jen proto, že jsem je kdysi kupoval dceři.... ty tvé tyhle Alesis zadupo do podzemí tak, že už je nikod nikdy nevydoluje. A pak budeš čubrnět, jak ti to vlastně celé "hraje". ty bedny by šly hned jako první pryč. Dost dobře ti budou hrát staré dobré tesly ARS830, například.

františek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od františek »

Zdeno, diky za nazor.netreba se za nej omlouvat.
Moje budky ;) jsou osazeny vyrobky Tesla a v tom asi nebude velky rozdil od ARS 830, ktere by jsi toleroval. Vadi hodne tedy ty pomackany vrchliky? Proc vadi sklo? Bedny muzu i necim vycpat a nemuzou byt i doplneny basreflexem? Kabely snadno vymenim, zesileny signal uz snad neni tak haklivy.
Jinak jsem mel v planu koupit nejdriv, pro tu novou REDku, Pro Ject phono box S, nebo M. Fid. V90 LPS.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Basreflex nech zatim být. zkus to něčím vycpat. Když jsem dělal Monology, vzal jsem nákupní vozík a naházel tam asi deset balíků vaty (už nevim přesně kolik tam mělo být) a nacpal to tam ... .... když to bude dobře hrát, polep to třeba samolepící tapetou ;)
Jestli ti to duní, tak zatlumení určitě pomůže

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Se Zdenym bych celkem souhlasil v 90% jeho příspěvku. Ale ARS 830 považuji za jedny z horších tesláckých beden - a to Tesla není zádnej hájend, i ty špičkové nejsou nic moc.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Máš pravdu. Google mi sdělil, že se v označení beden silně mýlím. Takže na mysli jsem měl ARS 1058, které jsou osazeny stejnými měniči, co má nyní františek a na jejichž zvuk je zvyklý.
Mj, bedny DIY s těmito měniči jsem měl v letech někdy 1987-8 a ač se jednalo o nejdražší potažmo nejlepší měniče z tehdejší produkce TVM, nehrály nijak dobře. Proto bych uvažoval o změně soustav jako o prvním kroku na cestě za zlepšením zvuku. Není třeba hledět jen na TVM a řady ARS, existují další možnosti, jak za malý peníz zlepšit zvuk výměnu reprosoustav.
pohledem na zažloutlé kdysi černé měniče vidím, že neměly lehký život a celkem bych měl obavy o zvuk - závěsy, zdeformované vrchlíky, a sklo bez tlumení není to pravé ořechové.

Jinak v ARS 830 je "legenda" ARV 161 a ten hrál celke příjemně - znám ho z kombinace se zesilovačem AZS217, gramce NC450 a právě ARS830, dokonce se hrálo i z tuneru Tesla, jehož typ si už nepamatuji, ale zvuk to mělo vcelku poslochatelný. Ony totiž ty ARS 312 (pamatuji si to správně??) nebyly nijak zvláštní a zabarevní toho ARZ4604 bylo dost velké a o výškách toho ARV3604 se nedá také říci nic dvakrát dobrého. Ale co, nic lepšího v té době TVM nemělo...

Šel bych cestou menších stojanových soustav a poslouchal je zblízka, čímž by se polepšily problémy s akustikou místnosti. Otázkou je, zdali františek chce investovat do jiných lepších soustav.

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

Ty skleněné bedny minimálně vytlumit, jak zmiňoval kolega. Jinak ty použité repráky jsou k ničemu - střeďák s charkou jak himaláje a zkreslením 1% a více, výškáč se svým charakteristickým zvukem pink-pongového míčku... + ten AZS223, který je zvukově jeden z nejhorších Tesla zesíků... co víc k tomu dodat...

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

NC 500 má pro low-end celkem smysl, z těch beden je dobrý akorát basák, zbytek vyhodit a AZS 222/223 na to, aby jakž-takž zahrát potřebuje nákladný rekondiční pobyt u Sinclaira - já bych ho vzal a zahodil a koupil od nstara za levný peníz jeho nenáviděnou Yamaha AX-396 a jsi zvukově o tři levely výš.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Ja bych to s tema levelama tak horky nevidel. Vycpi si ty bedny, to bude nejvetsi zmena..

františek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od františek »

Diky, AZS 223 vyhodim. Ale chtel jsem jeste nejdriv zkusit pripojit (i kdyz je to proti rozumnemu postupu) predzesilovac asi od M. Fid. ... V90 LPS ? No a budky bych mohl tedy prekopat, kdyz se mi je nechce vyhazovat. vyhodim vyhybku, stredy a vysky. Nejdriv si musim pripravit co misto toho. Chci bedny pouzivat i venku a ve vetsi mistnosti. Maji asi 70 l a vazi tak 50 kg. Osadim to tedy neci lepsim . A pak je necim vycpu. Nebo je moznej i ten bassreflex.
Byl jsem ted kratce v nemocnici. Tam je spousta materialu na vycpani budek, kterej by se vyjimal za tim sklem ...tampony, polstarky, obvazy (dal bych asi spis nepouzity). A nebo vlozky (taky spis nepouzity). A vite k cemu je v nemocnici gramofon. Ten nemusi bejt hifi. Staci kdyz funguje! Ale ten ted nepotrebuju

heretic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od heretic »

Ty bedny lze použít tak maximálně na dekoraci. Pokud chceš trochu solidní poslech, tak kromě gramofonu vše vyhoď, jak už ti tady bylo několikrát doporučeno.. Nevím, jak jsi na tom finančně, ale i z druhé ruky lze dnes pořídit poměrně slušný aparát.. Pokud máš k dispozici větší poslech. mísnost, tak ta si o kvalitnější aparaturu přímo říká..

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Františku, až budeš chtít AZS vyhodit, tak mi dej prosím vědět do SZ. Vzal bych si ho. Už jsem ho dobrých 20 let neslyšel, tak jsem zvědav, co je to za hrůzu ;) ...díky Kecam, bude to tak dvanáct let; taky jsem na něj hrál .... tak nevim, nezdál se mi tehdá tak strašnej

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ále...on jenom žertuje, krásný zesík jen tak nevyhodí jako obal z čokolády, dá se vyšlechtit k použitelnosti, dyť byl navržen jako partner článek k CD Tesla 911...

Odpovědět