om20 vs 2mred

Prostor pro milovníky poslechu LP
faktotum
Kontaktovat uživatele:

Re: om20 vs 2mred

Příspěvek od faktotum »

Můžete mi poradit ? Svoji vyřazenou přenosku OM5E jsem chtěl dát synovi na starej gramec Dual, ale pokud ji zapojím dle barev, hraje pouze pravý kanál a levý jen chrčí. Stará přenoska hraje O.K. ale tam je vyznačeno L +/- a R +/-. to je zapojeno dle barev jak je označeno ve vlákně nastavení gramofonu a hraje to O.K. Díky.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Tento týden zavítal kolega v analogu s podařenou Pro-Ject RPM 1.3 Genie v klavírním černém laku a na něm aktuálně pro tohle vlákno :

Ortofon Super OM 20.

Technická data
Výstupní napětí (1kHz, 5cm/sec): 4 mV
Vyvážení kanálů (1kHz): 1,5 dB
Oddělení kanálů (1kHz): 25 dB
Oddělení kanálů (15kHz): 15 dB
Frekvenční odezva: 20 - 27 000 Hz
Frekvenční rozsah (+2/-1dB): 20 - 20 000 Hz
Intermodulační zkreslení (DIN45.542): < 1%
Tvar hrotu: eliptický
Ekvivalentní protiváha: 0,4 mg
Rozsah přítlaku: 1,25 - 1,75 g (12,5 - 17,5 mN)
Doporučená přítlačná síla: 1,5 g (15 mN)
Snímací úhel: 20°
Vnitřní impedance, DC odpor: 1 kOhm
Vnitřní indukčnost: 580 mH
Doporučená impedance zátěže: 47 kOhm
Doporučená kapacita zátěže: 200 - 400 pF
Náhradní hrot: Ortofon Stylus 20
Míry a váhy
Hmotnost: 5 g

Obrázek

Lupou od Pipise jsem zkontroloval hrot :-)
Není to mikroskop jako z Lídlu, ale eliptický hrot o dobrém brusu se zdál být v pořádku.

Nastavení přítlaku na hrot bylo na přání majitele 1,25g, ale naložil bych na něj víc.
Zdroje se liší od horní hranice 1,5 do 1,75g. Myslím, že dle článku p.Berdycha ucho správnou nálož najde testem v nahrávce.
Měřící deska Stereofonie 2 má test snímavosti ramínka na rezonanční kmitočty. Tím bych si vyhrál s přítlakem a VTA do plné spokojenosti.

Test doneseného gramofonu s OM20 Super před seřízením nás příliš nenadchnul.
Kolega se pokoušel nastavit RPM 1.3 pomocí šablony Pro-Ject Align it. Pro ni nemá RPM 1.3 místo k zapíchnutí hrotu na střed ramene. Pro začátečníka je šablona velmi nešikovná, přesto byl přesah za střed talíře (spindl) velmi přesně nastaven.

Zato null pointy snímacího úhlu přenosky byly o dost mimo. Proto šla přenoska šejdrem a kreslila víc než reprodukovala.
Řada OM má úzké tělo přenosky, seřízení je možné jen pomůckou přilepené tuhy do tužky na přední hranu přenosky přímo pod šroubky.

Než užívat předražené a značně nešikovné PJ šablony, opět nezklamala Rowingova šablona jak na přesah, tak na úhel k tečně desky.

Okometricky snížené VTAčko dodalo více basové složky. Nastavovací deska Stereofonie 2 nás ujistila, že fáze a polarita je správně. Virbl zmizel "tady všude".

Kontrolní poslech mě mile překvapil. Bachovy Orchestrální suity zazněly živě a zajímavě, asi také dík Peerově triodovému phonu Thel, které mu stále dlužím už několik let.

Ortofon Super OM 20 je charakterem přesnější v podání analogové nahrávky. Na mě dost málo.

Eliptický hrot mi přijde slušný na snímání, ale nic extra :Stylus tip radius: r/R 8/18 µm.
Oproti mé japonské MM přenosce Acutex s hrotem Shibata, je vnoření do drážky mělčí, detail opomíjený a vykreslení barvitosti analogové nahrávky Ortofonem upozaděný.
Výsledek je sterilnější což nevadí, ale kupovat OM 20 super stylus, když můžu koupit daleko povedenější Ortofon 2M Red a pro RPM 1.3 Genie ještě lepší 2M Blue...

Za mě je OM20 dobrá, cena hrotu 2500 Kč pro majitele OM přenosky dost na pováženou, zda nezvolit vydařenou 2M Red novou. Seřizovat řadu 2M je radost, výstupní napětí je vyšší, čímž se srovná hlasitost s CDP.
Kdo má možnost mít Super OM 40 s Fritz Gyger by mohl mít kvalitu podobnou mé vintage Acutex s Shibatou.
Ale to je pro větší nároky, ne každý chce připlatit a využít možnosti analogu naplno.

Obrázek

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Stejný gramofon RPM 1.3 Genie a přenoska Ortofon 2M Blue.
Ten zvuk nezapomenu. Ačkoli jsem jí poskytl na rozehrání jen 20 hodin, od první chvíle byl zvuk správně působivý, plný s dominantním basem.

Analogovost dobrých nahrávek z prvních vydání úplně přesvědčivá a o "To" mi jde. Koncertní křídlo musí mít tělo , převahu nižších středů, plnost a až brutální bas. Přenoska která mě informuje o strunách bez korpusu, zní zajímavě "audiofilsky" ale realita v živém provedení je na mé straně temperovaného názoru...

Ortofon 2M Blue má neortofonsky zasycené středy, výborné prokreslení hloubky prostoru, dostatečný detail dík kvalitně provedenému eliptickému hrotu a nastavení přenosky je radost.

Obrázek

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Lupou od Pipise jsem zkontroloval hrot
Není to mikroskop jako z Lídlu, ale eliptický hrot o dobrém brusu se zdál být v pořádku.

Nastavení přítlaku na hrot bylo na přání majitele 1,25g, ale naložil bych na něj víc.
Zdroje se liší od horní hranice 1,5 do 1,75g. Myslím, že dle článku p.Berdycha ucho správnou nálož najde testem v nahrávce.
Měřící deska Stereofonie 2 má test snímavosti ramínka na rezonanční kmitočty. Tím bych si vyhrál s přítlakem a VTA do plné spokojenosti.

Test doneseného gramofonu s OM20 Super před seřízením nás příliš nenadchnul.
Kolega se pokoušel nastavit RPM 1.3 pomocí šablony Pro-Ject Align it. Pro ni nemá RPM 1.3 místo k zapíchnutí hrotu na střed ramene. Pro začátečníka je šablona velmi nešikovná, přesto byl přesah za střed talíře (spindl) velmi přesně nastaven.

Zato null pointy snímacího úhlu přenosky byly o dost mimo. Proto šla přenoska šejdrem a kreslila víc než reprodukovala.
Řada OM má úzké tělo přenosky, seřízení je možné jen pomůckou přilepené tuhy do tužky na přední hranu přenosky přímo pod šroubky.

Než užívat předražené a značně nešikovné PJ šablony, opět nezklamala Rowingova šablona jak na přesah, tak na úhel k tečně desky.

Okometricky snížené VTAčko dodalo více basové složky. Nastavovací deska Stereofonie 2 nás ujistila, že fáze a polarita je správně. Virbl zmizel "tady všude".

Kontrolní poslech mě mile překvapil. Bachovy Orchestrální suity zazněly živě a zajímavě, asi také dík Peerově triodovému phonu Thel, které mu stále dlužím už několik let.

Ortofon Super OM 20 je charakterem přesnější v podání analogové nahrávky. Na mě dost málo.

Eliptický hrot mi přijde slušný na snímání, ale nic extra :Stylus tip radius: r/R 8/18 µm.
Oproti mé japonské MM přenosce Acutex s hrotem Shibata, je vnoření do drážky mělčí, detail opomíjený a vykreslení barvitosti analogové nahrávky Ortofonem upozaděný.
Výsledek je sterilnější což nevadí, ale kupovat OM 20 super stylus, když můžu koupit daleko povedenější Ortofon 2M Red a pro RPM 1.3 Genie ještě lepší 2M Blue...

Za mě je OM20 dobrá, cena hrotu 2500 Kč pro majitele OM přenosky dost na pováženou, zda nezvolit vydařenou 2M Red novou. Seřizovat řadu 2M je radost, výstupní napětí je vyšší, čímž se srovná hlasitost s CDP.
Kdo má možnost mít Super OM 40 s Fritz Gyger by mohl mít kvalitu podobnou mé vintage Acutex s Shibatou.
Ale to je pro větší nároky, ne každý chce připlatit a využít možnosti analogu naplno.
To je neskutečný blábol plný naprostých technických hovadin :
například :
"Měřící deska Stereofonie 2 má test snímavosti ramínka na rezonanční kmitočty" ??? Snímavost je jedna věc a rezonanční kmitočet je něco úplně jiného, ale to je Efičákovi zjevně jedno.
"Zato null pointy snímacího úhlu přenosky byly o dost mimo." Opět perla v duchu celého příspěvku. Nullpointy snímacího úhlu *headbang*
"Oproti mé japonské MM přenosce Acutex s hrotem Shibata, je vnoření do drážky mělčí" To by mne také zajímalo, kdyby mohl vysvětlit to "vnoření" ....
"výstupní napětí je vyšší, čímž se srovná hlasitost s CDP." další blábol, 4mV versus 5,5mV nemůže nic srovnat
"Kdo má možnost mít Super OM 40 s Fritz Gyger by mohl mít kvalitu podobnou mé vintage Acutex s Shibatou.
Ale to je pro větší nároky, ne každý chce připlatit a využít možnosti analogu naplno." využití analogu naplno :-) se starou MMkou a s DIY lampovým phonem, tady si z nás buď dělá legraci, nebo se už pomátl docela

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Effičákovy příspěvky nutno číst jako poezii *2thumbsup* . Jeho jazyk považuji za okouzlující.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Renown píše:Ortofon OM20 je jistě lepší než Ortofon 2M Red. Dle mého názoru je OM20 srovnatelná spíše s 2M Blue.

Nevěřím na nákup samotné jehly a její použití v těle původní OM5. Ortofon k tomu již moc dat neuvádí, ale IMO se engine OM20 a OM30 liší od OM5 a OM10.
Stejně tak, jako se liší 2M Red a Blue od Bronze a Black. Když už, tak bych si koupil kompletní OM20. Ale za cca stejnou cenu bych si spíše koupil 2M Blue.

Měl sem obě přenosky na stejném gramofonu RPM1.3.
Dle mé zkušenosti je je Ortofon 2M Blue více detailní a výraznější.

lopatadoplata
Kontaktovat uživatele:

originální balení

Příspěvek od lopatadoplata »

Je to sice trochu mimo mísu, ale moc rád bych poprosil majitele přenosky 2M RED o popsání balení tohoto modelu.
Na "oficiálních" CZ stránkách ortofonaudio.cz jsem nalezl u tohoto produktu balení v černé semišové krabičce kde přenoska jen tak leží.
Ale na youtube jsem viděl unboxing, kde dotyčný přenosku vybaloval z průhledného plexi válce.

Prosím tedy o info všechny sdílné majitele těchto přenosek.

Mnohokrát předem děkuji!

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Já mám 2m Bronze, ale myslím, že všechny jsou ve stejném balení - plastový válec, kde je přenoska uchycena + kartáček, šroubky a šroubováček - vše v bílo-červené papírové krabičce.
http://www.supersonido.es/productos/gal ... 08-001.jpg

Odpovědět