Ortofon 2M Black vs Ortofon 2M Black LVB vs Nagaoka MP-500

Prostor pro milovníky poslechu LP
ayman
Kontaktovat uživatele:

Re: Ortofon 2M Black vs Ortofon 2M Black LVB vs Nagaoka MP-500

Příspěvek od ayman »

Tak jsem po dlouhém přemýšlení a čtení recenzí a zkušeností přesedlal na 2M Black LVB. Koupil jsem hrot a nahradil klasiku 2M Black. Co mě hned zaujalo bylo detailnější rozlišení na výškách oproti klasické Black. Všechno ostatní bylo ale špatné. Mdlé, bez života, žádné basy, nuda. Tak jsem začal točit potichu dvě desky, na kterých mi nezáleží stále do kola a počítat hodiny, mám Stylus Counter. 20 30 hodin a pořád špatné. Když jsem pravidelně přehodil hrot klasické Black a nastavil její hodnoty, tak vše super, zpátky zase zoufalost. Už jsem začal přemýšlet, že se té LVB zbavím a zůstanu u klasické Black ale dal jsem tomu ještě s opravdu velkým skepticismem nějaký čas a po cca 40 hodinách se začalo něco dít ale žádný zázrak. Pořád jsem pravidelně zkoušel přehazovat zpětně klasický Black. No a konečně po 55ti hodinách je to tam. Dynamika, plnost, bas. Nyní mám 70 hodin a zní to fantasticky. Je to tedy pro mě zajímavá zkušenost, myslel jsem, že rozehrání se týká pouze kazety, nikoliv stylusu, nicméně mě zarazila tak dlouhá doba, protože 55 hodin je značná část životnosti. U klasické Black to tak dlouho nebylo. A ne, nezvykl jsem si na její zvuk, tuto šířenou teorii odmítam, nezvyknu si na špatnou nahrávku i kdybych jí poslouchal tisíckrát, nezvyknu si na špatný obraz, jídlo atd. Takže za mě LVB doporučuji, skok oproti Black není uplně obrovský, ale má větší rozlišení a je taková uhlazenější jen to chce opravdu čas aby se rozehrála, nebo u mě to tak alespoň bylo.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Je s podivem, k čemu lze využít 250. výročí narozenin Ludwiga van Beethovena a v manuálu nedoporučit pro poslech klasické hudby, či přímo díla LVB. To jen pro pousmání.

Testy na 2M BLACK LVB 250 běhají po webu už cca 3 roky. Hodnocení je, že to určitě není špatná přenoska, hraje výborně, podobně jako ta původní. Ty rozdíly jsou jen nepatrné a dle recenzentů i těžko postřehnutelné. Někdo píše, že to má silnější výstup a je potřeba nastavit jinak předzes, či koupit nový. Je tam i jiná váha z důvodu Bórové chvějky a chce to celé nastavit. Většinou je resumé, že hrají podobně, někdo lehce upřednostní LVB, ale je otázkou zdůvodnit si rozdíl v ceně. Klasická Black v ČR cca 14500,- Kč a LVB 250 cca 24500,- Kč s tím, že má tu Bórovou chvějku.

Ať Ti to hraje.

Např.:https://www.tnt-audio.com/sorgenti/orto ... tet_e.html

a spoustu dalších s podobným výstupem.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Borová chvějka 2 M black LVB za desetitisícový příplatek mi přijde moc. Komu se líbí 2M Black budiž, obejde tím starosti s dobrým phonem, slyšet rozdíl chce dobrý sluch

Jezdím naslouchat ke kamarádovi s RPM 10, kde mě nová nehraná Quintet Black ještě s boron chvějkou zaskočila sklepním basem nad svou cenovou hladinu. Každou hodinou šla níže a hustěji ze záznamů.
Leštěná Shibata tiše čistila dno spirály a dynamika s jednopasmovou až bezbarvou produkcí připomínala velmi dobrý digitální formát. A to nemusím.

Po čase si kámoš opět koupil 2M Black, ale za mě to není univerzální zvuk. V té sestavě nešel dobře rytmus, neodsýpalo to, noha neklepkala do rytmu a klasika trochu splývala.

Dokoupení hrotu 2M může zanést nepřesnost danou opotřebením formy což zmínil PMA. Jemu se nový lepší hrot tuším nepovedlo slícovat.

Když se nebavíme o jiných firmách s MC přenoskami s boronovymi chvejkami v ceně 2M Black LVB, u Ortofonu mají řadu Cadenza. Red má jen hlinikovou chvějku a leštěný eliptický hrot. Nenáročné seřízení a přece jen dospělejší zvuk s analogovým charakterem mi přijde více lákavé než LVB.

Všechno to zkreslení, hluk špičky hrotu na plastové desce, malý odstup od šumu a hluk pohonu je odrazující zvláště po zlepšení DAC nebo upravených CDP s kapkou vřelostí s barevností. Jsou takové operáky a další součástky simulující to nejlepší - gramofon a dobré lampové phono. Ale já znám naší kočku, určitě by zrušila prenosku i s deskou. :mrgreen:

Odpovědět