Ortofon 2M Black vs Ortofon 2M Black LVB vs Nagaoka MP-500
Ortofon 2M Black vs Ortofon 2M Black LVB vs Nagaoka MP-500
Mám přenosku Ortofon 2M Black a je to opravdu výborná přenoska. Zajímalo by mě, zda máte zkušenost srovnání s vyšší 2M Black LVB a také mě zaujala výborně hodnocená Nagaoka MP-500 ve zhruba stejně cenové hladině. Vyplatí se investovat? U LVB je výhoda přechodu z Black pouze výměna stylusu, u Nagaoka je tedy investice největší. Zajímaly by mě vaše postřehy a zkušenosti těchto tří přenosek.
Re: Ortofon 2M Black vs Ortofon 2M Black LVB vs Nagaoka MP-500
Jsem zvedavy zda napise nekdo kdo mohl srovnat vsechny tri prenosky na jednom miste a systemu, myslim ze takovych lidi moc nebude. Ja znam dobre jen 2M Black a hraje vyborne, Nagaoku jsem slysel jen MP-200, ktera se k cene klasicke 2M Black priblizuje a nelibilo se mi to, ten charakter zvuku neni pro me - spis "medovy", slitejsi sound. Audiotechnica AT-VM95ML za polovic se mi na stejnym gramofonu libila vic...
Pokud ti sedi zvuk 2M black, sel bych asi do LVB.
Pokud ti sedi zvuk 2M black, sel bych asi do LVB.
Vintage všechny fakta podpořím.
Ayman má asi dynamicky vkus s důrazem na detail. Shibata 2M Black má takový zvuk. Postříbřené vodiče a vyšší výstupní napětí 2M, povýšeně lehčí a tvrdší chvejkou na LVB by ti mohly vyhovovat.
PMA podotknul, že výměna hrotu není samozřejmost, jeho 2M měla jiné rozměry a hrot nebyl kompaktibilni.
V ceně LVB je taky Quintet Black se safirovou chvejkou. Má neuvěřitelně basy. S dobrým MC phonem vice dynamiky a rozlišení.
Moving Iron Nagaoka je pro milovníky "hezkého zvuku". Třebaže MP500 neznám vidim v popisu měděné vodiče, nižší výstupní napětí a jiný hrot.
Moje MP11 (MP110) byla až moc temná a po testu jiných prenosek zcela zapomutelna.
Tim nepopiram, že některé kombinace raminka s prenoskou a phona vše předvídatelné nepotvrdí.
Doporučených 100 pF maji jen vstupni kondiky v MM phonech. Spolu s vodiči to bude vice.
MC prenosky na to nejsou citlivé.
AT33PTG/II bych chtěl nekdy zkusit
Spis to vypada na levnou ATVM95ML říká vintage a fora venku .
Ayman má asi dynamicky vkus s důrazem na detail. Shibata 2M Black má takový zvuk. Postříbřené vodiče a vyšší výstupní napětí 2M, povýšeně lehčí a tvrdší chvejkou na LVB by ti mohly vyhovovat.
PMA podotknul, že výměna hrotu není samozřejmost, jeho 2M měla jiné rozměry a hrot nebyl kompaktibilni.
V ceně LVB je taky Quintet Black se safirovou chvejkou. Má neuvěřitelně basy. S dobrým MC phonem vice dynamiky a rozlišení.
Moving Iron Nagaoka je pro milovníky "hezkého zvuku". Třebaže MP500 neznám vidim v popisu měděné vodiče, nižší výstupní napětí a jiný hrot.
Moje MP11 (MP110) byla až moc temná a po testu jiných prenosek zcela zapomutelna.
Tim nepopiram, že některé kombinace raminka s prenoskou a phona vše předvídatelné nepotvrdí.
Doporučených 100 pF maji jen vstupni kondiky v MM phonech. Spolu s vodiči to bude vice.
MC prenosky na to nejsou citlivé.
AT33PTG/II bych chtěl nekdy zkusit
Spis to vypada na levnou ATVM95ML říká vintage a fora venku .
Já příliš nechápu proč Ortofon přišel s LVB přenoskou. Myslím že je tento model úplně zbytečný. Má navíc oproti klasické 2M Black jen jiné tlumení chvějky a tu nově z Boronu. Systém MM má své limity a hrot Shibata nebo boronová chvějka mu ve zvuku téměř v ničem nepomohou. Oproti ML a hliníkové chvějce. Shibata více sleduje drážku a protože má menší poloměr zakřivení, dokáže "přečíst" i malé vlnky v drážce. Jenže tyto malé detaily se ztratí v málo citlivém systému MM. Pak boron je slyšet pouze ve výškách. Kdy se projevuje hlavně v menším zkreslení. Protože v něm nevznikají rezonance ve slyšitelném pásmu. Ale opět u MM je většina pozitiv utopena v málo rozlišujícím MM systému.
Takže za mě, pokud se chceš vážně posunout, přejdi k MC přenoskám. To už sem ti tu psal posledně..
Takže za mě, pokud se chceš vážně posunout, přejdi k MC přenoskám. To už sem ti tu psal posledně..
-
- Kontaktovat uživatele:
Problém bohužel je, že pro MC přenosky je třeba mít adekvátně dobrý MC preamp... A to je dost limitují pro některé lidi. To je totiž investice skoro jednou tolik.
Ale pravda je, že u MM přenosky se narazí na strop a pak jedinou cestou jít výš, je pořízení MC a buď kvalitní preamp s MC vstupem a nebo SUT trafo...
Ale pravda je, že u MM přenosky se narazí na strop a pak jedinou cestou jít výš, je pořízení MC a buď kvalitní preamp s MC vstupem a nebo SUT trafo...
Jak jiz bylo zmineno MC přenoska, aby hrála opravdu dobře vyžaduje SUT, který by ten upgrade jednou tak prodraží. Navíc aby měla MC smysl vyžaduje opravdu dobře rozlišujíci sestavu, především bedny.
Naposledy upravil(a) vintage dne 28 bře 2024 11:19, celkem upraveno 1 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
No, jde to kvalitně i bez SUT, ale jak jsem psal, chce to opravdu kvalitní preamp.
Mé osobní srovnání SUT a preampu vyšlo 1:1. Identický zvuk. Šlo o Sculpture vs Audionet.
-
- Kontaktovat uživatele:
Problém u SUT je, že se musí shodnout trafo + přenoska + MM preamp. Pokud člověk nemá srovnání (poslechem), je většinou spokojený, ale...
Vlastně jediná výhoda je, že SUT je pasivní součástka a do signálu negeneruje šum, který polovodiče nebo lampy mají.
Vlastně jediná výhoda je, že SUT je pasivní součástka a do signálu negeneruje šum, který polovodiče nebo lampy mají.
Já jsem si s SUT polepšil o dost .
V provozu s preampem Project RS včetně Power Boxu napřed s SUT Ortofon Verto, nyní Sculpture (1:26).
Všichni kolegové co jsme v kontaktu si pomohli s SUT(hlavně se Sculpture)
V provozu s preampem Project RS včetně Power Boxu napřed s SUT Ortofon Verto, nyní Sculpture (1:26).
Všichni kolegové co jsme v kontaktu si pomohli s SUT(hlavně se Sculpture)
Chtělo by se někomu postnout graf zkreslení s kmitočtem nějakého takového tráfka?
Měl jsem 3 různá trafa Sculpture na vyzkoušení. Proti Audionet PAM V2 přínos nula.
Tak je pravda že k dobré MC přenosce potřebuji i stejně dobrý předzesilovač. A ten pak vychází na cca to samé co přenoska. Pak musím souhlasit i s tím že pokud nemám dostatečně rozlišující sestavu. Moc si přechodem k MC nepomohu.
K trafům, měl sem MG od p. Berana a ještě Verto/ST-7. A jak už to v hifi bývá tak sem pozoroval jak klady tak zápory tohoto řešení. Pozitivní bylo značné odstranění hluku/šumu v pozadí. Ale na druhou stranu se mi zdálo že to ubírá i drobné detaily v pozadí. Jako hlavní nevýhodu jsem zaznamenal značné skřípnutí zvuku. Zvuk se mi jevil jednoduší, nebyl tak jásavý a hlavně se mi velmi snížila dynamika. Takže v mém systému sem tyto trafa vnímal jako zhoršení. Na druhou stranu znám několik hifistů kteří je používají a jsou s nimi spokojeni. Takže jestli to je či není přínos si musí každý vyzkoušet na vlastní sestavě.
Jarda69:
Grafi tam sice nejsou ale měření zkreslení ano:
https://www.lundahltransformers.com/moving-coil-input/
K trafům, měl sem MG od p. Berana a ještě Verto/ST-7. A jak už to v hifi bývá tak sem pozoroval jak klady tak zápory tohoto řešení. Pozitivní bylo značné odstranění hluku/šumu v pozadí. Ale na druhou stranu se mi zdálo že to ubírá i drobné detaily v pozadí. Jako hlavní nevýhodu jsem zaznamenal značné skřípnutí zvuku. Zvuk se mi jevil jednoduší, nebyl tak jásavý a hlavně se mi velmi snížila dynamika. Takže v mém systému sem tyto trafa vnímal jako zhoršení. Na druhou stranu znám několik hifistů kteří je používají a jsou s nimi spokojeni. Takže jestli to je či není přínos si musí každý vyzkoušet na vlastní sestavě.
Jarda69:
Grafi tam sice nejsou ale měření zkreslení ano:
https://www.lundahltransformers.com/moving-coil-input/
Zkoušel jsem prohlížet i ta pdf a nic jsem nenašel. Ale i tak děkuju.
Díky za postřehy. Upgradoval jsem phono předzesilovač na Moon 310 LP a je to tak veliké zlepšení, že zatím přenosku řešit nebudu, ale možný budoucí přechod na MC přenosku se tímto komponentem vybízí.