petrL: práve preto som poprosil o radu, možno sa mýlim ale prenoska mi príde rovnako dôležitá ako gramofón, ak začnem prenoskou, nepokazím nič, pretože sú ľudia, ktorý ma navedú na správnu cestu. Kladiem otázky jednotlivo, aby som sa dopracoval ku konkrétnej odpovedi. Napr: kúpim quintet black, ak po vypočutí LP zistím že sú tam rezervy, zistím čo je limitujúcim faktorom, všetko riešim počúvaním, neviem merať neviem kvetnato písať o výškach, stredoch a basoch - hodnotím zvuk systémom páči - nepáči. Vyskúšam súčasný preamp, a ak nadobudnem pocit že nepostačuje, začnem ho riešiť potom. Nie som človek ktorý vbehne do hi-fi štúdia a nechá sa predavačom ukecať na všetko čo mu chce predať ( toto som urobil pri domácom kine a bola to vcelku drahá skúsenosť

) Preto tu skúšam ochotu ľudí, ktorí vedia a chcú poradiť. Každá informácia pomôže, a práve začiatočníkom treba radiť aby sa nedopúšťali chýb, ktorých sa dopustili skúsenejší hifi kolegovia. Dôležitosť celého systému je mi jasná, ale asi by nepomohlo kúpiť všetko nové a potom predať čo sa nehodí a kúpiť ďalšie. Možno tú prenosku nainštalujem a budem spokojný - každý máme iné preferencie.
"Nepýtam sa aký gramofón, ramienko, prenosku, preamp, koncák a repráky, pýtam sa len na prenosku ak mi niekto napíše že má takú alebo inú a na zostave xxxx hrá tak a tak, na inej bude hrať pravdepodobne inak, určite mi to pomôže.
Myslím, že som nepoložil nezmyselnú otázku a kto chce tak na ňu odpoveď nájde.
Ďakujem za všetky skúsenosti, informujete nielen mňa, možno raz budú archeológovia žasnúť aký mal fox gramofón, síce gramofón jadrový výbuch prežije skôr ako server