Ortofon Rondo Bronze vs. Sumiko Black Bird vs. Cadenza Red

Prostor pro milovníky poslechu LP
kite19
Kontaktovat uživatele:

Re: Ortofon Rondo Bronze vs. Sumiko Black Bird vs. Cadenza Red

Příspěvek od kite19 »

petrL: práve preto som poprosil o radu, možno sa mýlim ale prenoska mi príde rovnako dôležitá ako gramofón, ak začnem prenoskou, nepokazím nič, pretože sú ľudia, ktorý ma navedú na správnu cestu. Kladiem otázky jednotlivo, aby som sa dopracoval ku konkrétnej odpovedi. Napr: kúpim quintet black, ak po vypočutí LP zistím že sú tam rezervy, zistím čo je limitujúcim faktorom, všetko riešim počúvaním, neviem merať neviem kvetnato písať o výškach, stredoch a basoch - hodnotím zvuk systémom páči - nepáči. Vyskúšam súčasný preamp, a ak nadobudnem pocit že nepostačuje, začnem ho riešiť potom. Nie som človek ktorý vbehne do hi-fi štúdia a nechá sa predavačom ukecať na všetko čo mu chce predať ( toto som urobil pri domácom kine a bola to vcelku drahá skúsenosť :D ) Preto tu skúšam ochotu ľudí, ktorí vedia a chcú poradiť. Každá informácia pomôže, a práve začiatočníkom treba radiť aby sa nedopúšťali chýb, ktorých sa dopustili skúsenejší hifi kolegovia. Dôležitosť celého systému je mi jasná, ale asi by nepomohlo kúpiť všetko nové a potom predať čo sa nehodí a kúpiť ďalšie. Možno tú prenosku nainštalujem a budem spokojný - každý máme iné preferencie.
"Nepýtam sa aký gramofón, ramienko, prenosku, preamp, koncák a repráky, pýtam sa len na prenosku ak mi niekto napíše že má takú alebo inú a na zostave xxxx hrá tak a tak, na inej bude hrať pravdepodobne inak, určite mi to pomôže.
Myslím, že som nepoložil nezmyselnú otázku a kto chce tak na ňu odpoveď nájde.
Ďakujem za všetky skúsenosti, informujete nielen mňa, možno raz budú archeológovia žasnúť aký mal fox gramofón, síce gramofón jadrový výbuch prežije skôr ako server :D :D

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

1/ Prve, než budeš vybírat přenosku, zjisti si efektivní hmotnost ramene. Na základě poddajnosti chvějky si vypočti rezonanční kmitočet. Pokud ten bude souhlasit můžeš postupovat dále.
2/ U MM přenosky zjistit kapacitu propojovacích kabelů a phono předzesilovače. Pokud je součet větší, než doporučena kapacita přenosky, je to špatně. Mám dojem, že Sumiko má s tím trochu problém, k vůli malé doporučené kapacitě.
3/ U MC low output to není takový problém. Je akorát nutno, aby předzesilovač měl potřebnou doporučenou impedanci a možnost zesílení požadovaného signálu přenoskou.

Obrázek
Tento předzesilovač RCM Prelude má spoustu možností. Sedne si snad ke každé přenosce.

Pokud jsem něco popletl, tak mě opravte. :)

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Fox:
k bodu 1.
A tu som sa ja trošku stratil, ten rezonančný kmitočet to je nejaká nová značka ? :D koľko to stojí, to ja musím mať :D
Ale nie vážne, môj gramofón keď ho robili tak vtedy sa ešte kmitočet nevyrábal :D

No dobre, idem si zistiť čo to je a ako sa to počíta, toto mi nemusíš vysvetľovať, ak náhodou tak sem len hoď odkaz ak by bolo viac k téme niekde inde.

Vďaka Foxovi začína mať toto vlákno zmysel, jestli se nepletu :D

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Na tomto fóru se už toho o tomto problému napsalo mnoho. Musíš hledat. Do pravého horního rohu napiš "rezonanční kmitočet", zmáčkni Hledat a hledej. Určitě se poučíš. ;)

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... Det#p10936

http://www.vinylengine.com/cartridge_re ... mit=Submit

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Ďakujem ti veľmi pekne, tomuto sa povie dobrá rada nad zlato! Tak si ma nasmeroval na ťažšiu cestu, ale hlava hovorí že aj lacnejšiu, predchádzanie chybám sa tomu hovorí. Je lepšie naštudovať to, ako kúpiť a povedať že to nehrá :D Registroval som sa aj na tvojom obľúbenejšom fóre, tuším tam má niekto podobný gramofón ako som čítal, tak možno poradí aj on.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Obrázek

Pro kontrolu a seřízení gramofonu používám tuto desku. Mimo jiné jsou na ní nahrány i rezonanční kmitočty. Jak mile se projeví ten odpovídající, začne se rameno s přenoskou chvět a "rozechvěje" se i přehrávaný tón. Samozřejmě, pokud to zjistíme až po zakoupení a namontování přenosky, bývá většinou pozdě. Na teto desce je možno seřídit VTA, přítlak, atiskating ... Akorát si manželka ťukala na čelo, když jsem asi hodinu seřizoval a z beden vycházely různé pazvuky. Nakonec jsem si musel nasadit sluchátka. :lol:

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

som zvedavý, či som schopný toto pochopiť, ak si s tým nedám rady asi využijem možnosť súkromnej správy pre Foxa :D ale najprv sa s tým vytrápim, na prvé prečítanie a pohľad na tabuľku som nepochopil nič :D

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Zdá se to složité, ale je to celkem jednoduché.

Příklad:
- Rameno SME V - Hmotnost ramene / efective mass/viz manual = 11g
- Přenoska Ortofon Cadenza Red - hmotnost přenosky /cartridge weight/ = 10,7g
- poddajnost chvějky / compilance/ = 12 um/mN
- hmotnost šroubků cca 0,5g

Výpočet : 159 děleno, druhá odmocnina z (/10,7+0,5+11/x12)
159 děleno, druhá odmocnina z 226,4
159 děleno 16,32 = 9,74

Rezonanční kmitočet je 9,74. Je v rozmezí 9-11. Tím pádem je vše v pořádku ! *2thumbsup*

Omlouvám se, že neumím psát na počítači zlomky a odmocniny. Značky /a ( jsou závorky. Nejsem písař.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Je veľa ľudí čo zlomky písať vie, ale zase nevie to čo si mi sprostredkoval ty, ďakujem.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

fox píše:kite 19: Pokud máš dost peněz, máš se na co těšit.

efičák: Aleši, odkud máš ty znalosti ? Máš doma sklad přenosek ? Nebo si vymýšlíš, aby řeč nestála ? :)
Aleši, doufám, že se nezlobíš. Byl to jenom žert, aby řeč nestála. Trochu vzrůša na fóru neuškodí. :lol:

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Já by doporučil přenosku Benz Micro Ace. Poměr výkon/cena bezkonkurenční. http://www.highend.cz/Cenik-pl44.aspx

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

zaujímavý typ , už keď som tam bol tak som si všimol aj Glider S :D zaujímavé, budem premýšľať. ale tá tebou doporučená má naozaj rozumnú cenu.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Je to asi nejlevnější přenoska s borovou chvějkou.

Obrázek

Krásna, jako rubínový šperk. *2thumbsup*

Odpovědět