Pro-Ject The Classic: jakou přenosku

Prostor pro milovníky poslechu LP
Ohrenstein
Kontaktovat uživatele:

Pro-Ject The Classic: jakou přenosku

Příspěvek od Ohrenstein »

Ahoj všem,
mám základní přenosku 2M Silver, charakterem zvuku mi docela vyhovuje, ale zkreslení ve vnitřní drážce a hlavně špatně zvládající sykavky mě iritují.

A teď k problému, objednal jsem si *headbang* , dřív jak za měsíc to stejně nepřijde tak to můžu změnit *2thumbsup*
AT VM740ML > Static Compliance 40 x 10-6 cm/dyne, Dynamic Compliance 10 x 10-6 cm/dyne (100 Hz), VTF 2 g, hmotnost 8,6 g i se šroubky,
raménko má 13,5 g efektivní hmotnost tedy celkem 22,1 g
s nepřesným převodem na 10Hz poddajnost 18- 20 um / mN, někde jsem četl, že i dokonce naměřili 23.

Projde mi toto: 7,97Hz až 7,05Hz
Jestli je to moc špatný nebráním se lepší alternativám.
Phono preamp mám Pro-Ject Phono Box DS+

karfik
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro-Ject The Classic: jakou přenosku

Příspěvek od karfik »

Hlavně dodržet doporučení zatížení do 200pF, ideálně do 100pF, tedy veškerá kabeláž + konektory + vstup preampu. Pro-Ject Phono Box DS+ má min. 47pF, takže to chce nízkokapacitní kabel a mohlo by to dopadnout dobře.
V životě jsem ji neslyšel, ale všichni chválí 2M Black či Bronze. A u té Silver zase píší, že je nepovedená. Pokud charakterem vyhovuje, zůstal bych u řady 2M a volil Bronze, stojí podobně a je taky fineline. Black už je cenou jinde.

Ohrenstein
Kontaktovat uživatele:

Díky Karfiku,
chvilku jsem měl na tom raménku Grado Black 1 a to bylo pod dekou, úbytek výšek, a hlavně nafouknutý basy. Ta Silverka vedle toho zní rovně.
2M Bronze je taktéž 7,35Hz. Taky na hraně, u Ortofonu sice píšou doporučení 7-12Hz, že je to ještě vklidu byť na hraně. Jiní radí 8-11Hz. Já jsem si v podstatě hodil kostkou, obě jsou zvukově spíše světlé.
Původně jsem pokukoval po 540ML (těch 9 tis. Kč jsem ještě nebyl psychycky připraven utratit), ale pak jsem se zakoukal do tý 740ML. Ovšem obrovská výhoda 2M Bronze je její skladová dostupnost.
Koukal jsem samozřejmě i po jiných přenoskách třeba u Goldringu mě odrazovalo vysoký výstup 6,5 mV a kulatý tělo (peklo to zarovnat).
Jsem jak Beethoven když vybírá nejlepší sál zrakem místo sluchem. Jenom psanej text a needle-drop a parametry, které nejsou měřené za stajených podmínek a ještě navíc jsou v odlišných měrách jako např. µm vs mil atp.
Údiv na tím, že 2M má přítlak 1,5 g a AT s obdobnou poddajností má přítlak 2 g.
Co se týká zatížení tak mám původní káble, prodejci mi říkal, že stopro má pod 100pF, jak je to svnitřní kabeláží raménka nevím, ale věřím, že pod 200pF bych se měl dostat.
A tady odkaz na počítadlo resonance http://www.mh-audio.nl/Calculators/RF.html

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Já mám Grado Black 3, chtěl jsem to kvůli basům, ale hraje to podobně jak AT-VM95E, zas tak zásadní rozdíl na basech tam není. Takže už asi řada 3 tak nabasovaná není nebo ten vrch doladí ten můj skleněný talíř. Grado je naopak lepší v detailnosti na výškách, mají takovou brilanci a vzduch. Ono to taky chodí do 55kHz a AT jen do 22kHz.
Pokud se ti nechce dát 9000Kč za přenosku, tak kup AT-VM95ML, zvuk bude obdobný a stojí půlku.
Pozor u AT přenosek je ta DC pro 100Hz, ale ty kalkulačky jsou pro 10Hz. Někde jsem četl, že přepočet je zhruba x přítlak, tedy by to bylo 10x2. Takže bych počítal s 20-6 cm/dyne (10Hz).

raskod
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od raskod »

Ja som na PJ Classic "Silverku" vymenil najskor za 2M Blue co bol vyrazny posun a teraz hram s 2M Black a spokojnost prevelika

Ohrenstein
Kontaktovat uživatele:

Já jsem střelec, takže AT objednávku jsem zrušil, stejně byla dodací lhůta déle jak měsíc. A objednal jsem si Ortofon Turbo MC-3, zítra to budu mít doma. Perfektně padne do rezonančního kmitočtu, má to Fine line stylus.
Ještě jsem měl v merku Denon DL-110 tu taky nemají nikde skladem, AT VM540ML není skladem, ta AT VM95ML mají sice jednu rozbalenou v Muzikeru jinak taky vyprodáno, ta nebyla ani v hledáčku. Tak když tak příště.
Stejně by výrobci mohli udávat všechny 3 varianty poddajnosti 0, 10 a 100Hz včetně doporučené efektivní hmotnosti raménka.
Přepočet ze 100Hz na 10Hz je chaos já četl 1,7/ 1,8 i 2 násobek.
I když hrot nevyměním tak mi nějakou dobu vydrží pokud se nestane nehoda *fnuk*
Všem díky, dám pak vědět jak to hraje.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Pro přepočet se běžně používá 1.75 násobek. Je to střed mezi 1.5-2x. Je to stejně pouze odhad rezonance. Přesněji to lze jen změřit deskou. Na fóru vinylenghinu jsem našel od jednoho uživatele měření asi padesáti přenosek. Shoda se specifikaci výrobce byla tak u 20%. Proto bych to tak moc neřešil. Spíše ať to není úplně mimo. Třeba 5 nebo 16hz.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Přenosky Denon nelituj , k ramenům Pro ject se nedoporučuje.
Ortofon co jsi koupil je naopak výborná volba k tvému gramofonu.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

16hz také není nic fatálního.
Těžší headshell, nebo těžší šroubky, když není skořepina výměnná a jseš na11hz.

Ohrenstein
Kontaktovat uživatele:

Tohle jsem našel na vinylengine.com

Pro modely Denon DL110 a DL160 v časopise Stereoplay naměřily rezonance na 10 a 8,5 Hz na 13 g rameni, takže poddajnost by měla být kolem 14 až 15 a 18 až 19 µm/mN.

For the Denon DL110 and DL160 Stereoplay mag over here measured resonances at 10 and 8.5 Hz in a 13 g arm, so the compliances would be roundabout 14 to 15 and 18 to 19 cu for these two.

Tak si říkám, proč se nedoporučuje ta DL110?

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Občas lze na přenosku přiložit poslední 10h má 0,6g. A co doporučovaná MC DENON DL-103 nebo DENON DL-103R hodí se na PJ?

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Ohrenstain,
Omlouvám se za uvedení v omyl v tvrzení ohledně přenosek Denon.
Neuvědomil jsem si, že model Classic je osazený ramenem, které bylo speciálně vyrobeno pro tento gramofon (efektivní hmotnost13,5gr).
Vycházel jsem z toho, že carbonové rameno Pro ject 9CC Evolution má efektivní hmotnost 8gr,to však na modelu Classic není.
Tímto se omlouvám a modely přenosek Denon DL 110a DL160 jsou pro toto rameno vhodné.

Ohrenstein
Kontaktovat uživatele:

@Dasta, to je úplně v pohodě.

Jinak přenoska už přišla, ale je moc lehká, lehčí protízávaží nemám, vyrábí se, ale na skladě ho nemají, tak pošlou alespoň závažíčko na přenosku abych se dopracoval k těm 7g. Volal jsem přímo oficiálnímu distributorovi.
Ten detail s hmotností přenosky jsem pro poddajnost chvějky úplně vytěsnil. *headbang*

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Na to stačí vhodné šroubky na připevnění přenosky.
Kamarád Saša mně to vyřešil těmito šroubky, získal jsem 3gr. To by ti též stačilo, byl by jsi na váze 7,8gr.
IMG_20210328_202601.jpg

Ohrenstein
Kontaktovat uživatele:

Ty vypadají moc pěkně, kde se to dá sehnat? Nebo co bych měl přesně googlit?

Odpovědět