Prve strasti a slasti gramofonistu

Prostor pro milovníky poslechu LP
barri96
Kontaktovat uživatele:

Prve strasti a slasti gramofonistu

Příspěvek od barri96 »

Ahoj,
tak po zvazeni vsetkych financnych a nefinancnych moznosti uz mam doma zapojeny ProJect USB Phono II,ktory ide cez Yamaha RX-V375 (uz sa pomalicky pozeram po stereo adeptovi na vymenu) a Jamo C607 (tu vymenu zatial do blizkej buducnosti asi neplanujem).
Kedze tam uz prenoska bola nainstalovana, tak som tam uz nenastavoval tie veci v navode od Rowinga (VTA,azimut ani offset). Je to chyba alebo nie? :) Pritlacnu silu na hrot a antiskating som samozrejme nastavil podla navodu.
Dalsia vec co ma prekvapila bola dodana filcova podlozka,ktora mi pride ako lapac vsetkeho svinstva a zanechava stopy na platni v podobe ciernych vlaken. Takze tam planujem vymenu za korkoveho kamosa.
No az som sa dostal k posluchu :) Co ma prekvapilo,tak antikvariatni Bay City Rollers a Beatles hrali podstatne lepsie ako novo kupene U2 (Songs of Innocence),kde boli sykavky dost vyrazne,a slova kde je pismeno F este horsie. Az to islo do skreslenia. Je to kvalitou platne alebo sa to vymene zosilovaca vyrazne zmeni? Alebo aj aj? Platna aj viac "plava" na tanieri (vlni sa pri prehravani) oproti tym starsim. A co ma este viac prekvapilo, ked som chcel dat tiez novo zakupeny Abbey Road z Bontonlandu, tak som ho kvoli malemu stredovemu otvoru ani nenasadil. Cital som tu o vrtakoch na ocel,tak sa chcem spytat ake prostriedky na tento problem pouzivate,lebo sa celkom bojim pustat sa do upravy platne na vlastnu past.
Tak to je zatial asi vsetko,ale pravdepodobne tu nieco urcite pribudne,kedze mam za sebou len druhy den s gramofonom 8-)
Dakujem.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Prve strasti a slasti gramofonistu

Příspěvek od MB »

Ano staršie LP budú hrat vačšinou lepšie. Dovodou, prečo to tak je je veľa a rieśilo sa to tu už neraz, no a ten filc vymeň za korok alebo kožu od Pro-jectu, oboje mám vyskušané.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

To na čo si prišiel s tými starými LP, tak to si dobre zapametaj a zásadne nakupuj staré. Nové LP, sem tam kúpim aj ja, napr to U2 som kúpil a radšej ani neskúšal, ale dnes si ju asi vypočujem, mám pre porovnanie aj ich nové CD.
Čo sa týka tej malej stredovej dierky, mal som tento problém na dvoch LP, ale neprevrtával som to, len som to pretlačil na gramofóne, potom to sedí presne a ani clamp nepotrebuješ :D
Medzi novými LP málokedy narazíš na niečo zvukovo slušné a nejaké 50eurové a drahšie audiophile vidania kašli, za tú cenu môžeš mať 5 LP a zvukovo kvalitných.
Nastavenie gramofónu si skontroluj, aspoň si to vyskúšaš.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Na středový otvor LP používám vrták 7,3 mm. Ale opatrně, moc to s protahováním otvoru LP nepřehánět.

Kvalita vinylových výlisků vyráběných v současnosti (a prodávaných za nekřesťanské ceny) je mizerná.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

barri96:
Preji hodne zabavy a novych (kvalitnich) zazitku. *palec*
tujatuja píše:....Kvalita vinylových výlisků vyráběných v současnosti (a prodávaných za nekřesťanské ceny) je mizerná....
No, az zas tak hruzostrasne to snad, myslim, opravdu neni... :P

A....i za cenu, ze tady (mozna) rozpouta bourlivou diskuzi, jeste ma kratka poznamka k „protazeni“ stredoveho otvoru LP:

Uz léta naprosto bezpecne a spolehlive pouzivam stredne velke kancelarske nuzky.

(Jako jsou napr. tyto:
http://www.amazon.de/Maul-B%C3%BCrosche ... BCroschere)

Vzhledem k tomu, ze otvor LP v 99,9% pripadu neni maly po cele jeji tloustce, ale pouze na jeho hrane, staci proste (opartne) strcit tyto zavrene nuzky jak z jedne, tak i druhe, strany do otvoru LP, mirne je do nej pritlact a jednou az dvakrakrat jimi, (pomalu a opatrne :!: ) o 360° otocit.

Zatim se mi jeste nestalo, abych zbytky “prekazejiciho” vinylu spolehlive neodstranil a zatim jsem take jeste nikdy nezvetsil otvor prilis, nebo snad dokonce „nakrivo“…pri trosce opatrnosti funguje tato metoda naprosto spolehlive. *palec*

Predrazene vrtaky (ruznych vyrobcu) mi proto jsou jen pro smich…. :lol:

jfed
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jfed »

Přesně takto jsem "opravoval" poslední 2LP jazz kytaristy Romana Pokorného (Eldorado), stačili k tomu jedny z domácích nůžek. Jen jsem tedy nepracoval s tupými hranamai, ale nůžky jsem otevřel a "ostrouhal" to jednou částí / nožem (nebo jaký je vlastně správný název součástí, ze kterých jsou složeny nůžky ;-) )

barri96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od barri96 »

Dik za odpovede a tipy. No bol so fakt prekvapeny tymi U2, tak ak to kite19 vyskusas,tak daj vediet ci len ja nemam derave usi :)
To Abbey Road som nakoniec zatlacil na spravne miesto,akurat naspat to bol troska problem,ale podarilo sa,tak vyskusam to par krat este a snad povoli. A zvukovo to bolo pre moje nevycvalane usi celkom prijemne.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Prospero píše:

Ten vrták jsem kupoval v železářství Břenda za méně než 20 korun českých.

No, možná, že by tě to zruinovalo :lol:

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

A aby bylo nadále veselo:

Slovutná firma Clearaudio nabízí tzv. LP DRILL (to samé, co dostanete u Břendy za 20 Kč, ale opatřené rukojetí) za EUR 35,- :mrgreen:

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

tujatuja píše:
Prospero píše:

Ten vrták jsem kupoval v železářství Břenda za méně než 20 korun českých.

No, možná, že by tě to zruinovalo :lol:
Nedelej ze mne flfouna! *taktone*

Ja moc dobre vim, ze se v zelezarstvi da koupit levne...ja si ale, za tu dvacku, koupim radeji neco na obleceni! :mrgreen:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nové desky mohou mít trochu malý středový otvor ale ten se použiváním mírně vybrousí, zvětší. Nebo protáhni jemným půlkruhovým jehlovým pilníčkem,
ne zas moc kvůlí excentritě desky.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

No tak brousit pilníčkem je úplně nejhorší, co může udělat, právě kvůli excentricitě.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

No jo ale...jít na to s ocelovým vrtákem jak někdo doporučoval je snad ještě horší.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

To rozhodně není, pokud na to nevezme desítku. Vrták je alespoň samocentrovací.

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Já jsem někde četl, že ta díra uprostřed gramo desky je 7,24 mm.

Odpovědět