Statická elektřina po přehrátí desky
Statická elektřina po přehrátí desky
Ahoj,
řeším tu jeden problémek, před přehrátím desku zbavím prachu uzemněným antistatickým štetečkem, vše ok, pustím a po přehrátí a následném vyndání desky začne přeskakovat statická elektřina, praskat, ihned se na ní nabalí všechen prach, prostě děs. Nevím jak se toho zbavit, leda sehnat nějakou vodivou podložku na talíř. Zkoušej jsem uhlíkem udělat čáry od středu ke kraji podložky, ale to se dělá blbě, protože podložka je drážkovaná (NC430) a stejně to nepomohlo. Máte nějaký nápad na výrobu antistatické podložky, nebo nějaké vychytávce?
Děkuji za rady
řeším tu jeden problémek, před přehrátím desku zbavím prachu uzemněným antistatickým štetečkem, vše ok, pustím a po přehrátí a následném vyndání desky začne přeskakovat statická elektřina, praskat, ihned se na ní nabalí všechen prach, prostě děs. Nevím jak se toho zbavit, leda sehnat nějakou vodivou podložku na talíř. Zkoušej jsem uhlíkem udělat čáry od středu ke kraji podložky, ale to se dělá blbě, protože podložka je drážkovaná (NC430) a stejně to nepomohlo. Máte nějaký nápad na výrobu antistatické podložky, nebo nějaké vychytávce?
Děkuji za rady
Re: Statická elektřina po přehrátí desky
Na odstranění elektrostatického náboje použivám ZEROSTAT 3 MILTY ve tvaru pistole. Funguje to.
To je zajímavá věcička, akorát to už je pro mě trochu moc. Jinak na mym druhym gramofonu se mi stávalo totéž, tak sem teď zkusil vzít filcový slipmat (podložku) a vymáchat si ve vodě s práškem z uhlíku. Zatím to prvním přehrátí bylo vše ok, akorát je podložka trochu ještě vlhká (nedá se pořádně vysušit) tak nevím co tu udělá až uplně uschne
Na statickú elektrinu nepoznám nič lepšie ako Zerostat, viz toto vlákno.. Tiež som mal ten problém, pri sundávaní prehratej desky šla dole ako keby som ju sundával z elektromagnetu. Po použití zerostatu ani ťuk.
Primiešavanie uhlíkového prášku do pracej kvapaliny podľa mňa nie je dobrý nápad.
Primiešavanie uhlíkového prášku do pracej kvapaliny podľa mňa nie je dobrý nápad.
Uhlík sem nedával do prací kapaliny, jen sem tím nechal nasáknout slipmat a pak vysušil. Nevím, možá by se daly sehnat nějaké vodivé - antistatické slipmaty. Nebo si ten ionizer vyrobit.
No ak máš chuť sa pohrať, ten ionizér sa dá vyrobiť z piezoelektrického zapaľovača 

A čo takto sa pripútať kostriacim káblom k radiátoru, to by nepomohlo? 

Gramofon u radiátoru ústředního vytápění je vždy problém. Suchý vzduch podporuje vznik statické elektřiny. Vždy v zimě jsem měl s tím problém. Až když jsem gramofon přemístil do jiné místností z dosahu tepla, přestal jsem mít se statickou elektřinou problém. Doporučuji používat Zerostat, Desku je ale nutno "poprskat" před položením na talíř.
...nebo misku s vodou 

Pri vsi ucte k vykonu te Zerostat „pistolky“:
Jediny opravdu spolehlivy a (temer) trvaly antistaticky ucinek zarucuje pouze vyprani LP a vymena vnitrnich obalu!
K tomu staci absolutne jednoducha „Disco Antistat“ (http://www.conrad.cz/vyhledavani?text=disco+antistat) a sada vnitrnich obalu s „mikrotenovou“ vlozkou. (napriklad tyto: http://protected.de/de/LP-Innenhuellen-Deluxe1003) V cene te pracky uz je i prvni litr cistici kapaliny, ktery vypere mezi 50 – 80-ti LP, podle stupne zaspineni.
Uzemeni gramofonu je absolutne dostacujici pripojenim zemniciho kabelu ramenka na, k tomu urcenem, „sroubku“ zesilovace, v extremnim pripade lze uzemnit take lozisko talire - na tom samem miste.
P.S.: Na prvni strance firmy „Protected“ (http://protected.de/) lze (vpravo nahore – Sprache auswählen) nastavit i cestinu.
Jediny opravdu spolehlivy a (temer) trvaly antistaticky ucinek zarucuje pouze vyprani LP a vymena vnitrnich obalu!
K tomu staci absolutne jednoducha „Disco Antistat“ (http://www.conrad.cz/vyhledavani?text=disco+antistat) a sada vnitrnich obalu s „mikrotenovou“ vlozkou. (napriklad tyto: http://protected.de/de/LP-Innenhuellen-Deluxe1003) V cene te pracky uz je i prvni litr cistici kapaliny, ktery vypere mezi 50 – 80-ti LP, podle stupne zaspineni.
Uzemeni gramofonu je absolutne dostacujici pripojenim zemniciho kabelu ramenka na, k tomu urcenem, „sroubku“ zesilovace, v extremnim pripade lze uzemnit take lozisko talire - na tom samem miste.
P.S.: Na prvni strance firmy „Protected“ (http://protected.de/) lze (vpravo nahore – Sprache auswählen) nastavit i cestinu.

Souhlasím, ale funguje to jen na chvíli. Po několikaterém přehrání desky se zase lp statickou elektřinou nabije. Ono vzniká tření taky přehráváním desky. Mi se plně osvědčila pistolka a gramofon co nejdál od radiátoru.
Taky používám kapalinu Disco Antistat , potom odsávám na Nitty Gritty.
Taky používám kapalinu Disco Antistat , potom odsávám na Nitty Gritty.
Samozrejme, kdyz ta placka hraje 2x, 3x za tyden, tak ten ucinek „vyprcha“ rychleji.
Ja se k jedne a te same LP vracim zhruba 2x, mozna 3x za rok a tak mi vyprane vydrzi dele.
Nektere jsem pral uz pred nekolika lety a od te doby neposlouchal, i u nich je ale ucinek „Antistat“ vodicky stale patrny.
A kdyz mam pocit, ze ta, ci ona LP preci jen zacina praskat, tak si ji (bez slitovani
) napisu "na index". Kdyz jich pak mam par pohromade, tak je „premacham“ a je klid. (Tak jednou do roka.)
Zerostat je rozhodne super pro rychle odstraneni el. naboje, kdyz neni nalada vybalovat „pracku“.
Ja se k jedne a te same LP vracim zhruba 2x, mozna 3x za rok a tak mi vyprane vydrzi dele.

Nektere jsem pral uz pred nekolika lety a od te doby neposlouchal, i u nich je ale ucinek „Antistat“ vodicky stale patrny.
A kdyz mam pocit, ze ta, ci ona LP preci jen zacina praskat, tak si ji (bez slitovani

Zerostat je rozhodne super pro rychle odstraneni el. naboje, kdyz neni nalada vybalovat „pracku“.

Já si asi zkusím ten zerostat vyrobit, nic na tom není. popř bych uvažoval o té pračce, co říkáte na tu pračku za 1200kč u conrada? myslíte že je to dobrá volba? Mám pár desek, který mi dost praskají, ale mám je rád a chtěl bych je právě zkusit umýt, ale nevím jak moc ta pračka pomůže proti praskání, jaké máte zkušenosti?
Díky
Díky