STOLEK POD GRAMOFON (připevněný do zdi) ♪♫♪

Prostor pro milovníky poslechu LP
Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

STOLEK POD GRAMOFON (připevněný do zdi) ♪♫♪

Příspěvek od Dinosaurjr »

Ahoj vespolek, chtěl bych se zeptat na vhodný stolek pod gramofon, přesněji pro ProJect 1.3 RPM Genei, který bude pevně přidělán do zdi ? Ale vlastně bude vhodný i pro případné trochu větší následovníky. Jde mi o to, jakou zvolit konstrukci a jak asi těžký kámen je dobré použít ?

Budou stačit ?
1) dva samostatné plechové úhelníky s výztuhou (šibenice) o tl. plechu cca 2 mm, nosnost 300 kg, koupit v Hobbymarketu
2) nebo to samé ale DIY z podstatně masivnějšího a silnějšího materiálu cca 3-5 mm
3) nebo je lepší/nutná ocelová konstrukce => 2 kolmo k sobě svařené obdélníky s výztuhou (šibenice) tak, aby se z každé trubky daly odstranit okuje vzniklé při svařování. Průřez trubky bude obdélník (nečtverec) se zaoblenými hranami.
Na konstrukci se pak předpokládá umístění těžké kamenné desky (žula o tl. min 10 cm) o hmotnosti cca 20-50 kg a nikoliv jen dřevěná deska.
:idea: Nemáte něco k doporučení co má a co už nemá smysl dělat ?
Naposledy upravil(a) Dinosaurjr dne 07 led 2014 22:51, celkem upraveno 1 x.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Stolek pro gramofon (připevněný do zdi)

Příspěvek od lubin »

Z vlastní zkušenosti doporučuji šibenici DIY, svařovanou nebo šroubovanou, nerez, minimální tl. plocháče 15mm při šířce cca.50-60mm. Nešetřit matrošem ani za nic. Mám doma svařenec z plocháčů 50*10mm (šibenice) a je to málo!! Dnes bych dělal 20*50mm. Na nějaký úhelníky úplně zapomeň (z obchodu).

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: STOLEK POD GRAMOFON (připevněný do zdi) ♪♫♪

Příspěvek od Prospero »

Pokud to potrebujes pod tu NC 500, mohlo by ti stacit i reseni, ktere jsem pouzil ja:

2 vinkly z Baumarktu
6 hmozdinek
6 sroubu
6 ocelovych sroubovacich hrotu na šípy do kuše
6 matek
1 pririznuty “vyrez” z kuchnske pracovni desky (na hrany nazehlena zakoncovaci paska)
;)
(Zkousel jsem i granit a mramor, pod muj gramec se ale kamen zvukove neosvedcil….)

Obrázek

(Vodovaha, tuzka, vrtacka, sroubovak a klicek na maticky. :lol: )

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Prospero...ty jsi opravdový kutil !
Je to pěkný.
kabelguru.cz

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No jak je uvedeno v prvním příspěvku, jedná se o stolek především pro gramofon 1.3 RPM. A jde mi o to, zda bude postačovat jen dřevěná polička nebo je nutný poctivý stabilní základ tj. žula (2 nebo 10 cm) a zda na konzolích použít plechy vs mega plechy ?

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Jakakoli policka na zdi je vzdy 100x lepsi, nez cokoli „na zemi“. (Vyjimkou jsou jen ta specialni profi reseni za mnoho korunek… :P )
Dalsimi parametry je potom vaha gramofonu, vliv materialu „desky“ na zvuk a pak uz snad jen libivost.
„PJ 1.3“ je spise „lehka vaha“ a tak prehnaneho materialniho nasazeni netreba. Mnou popsane reseni je dostatecne stabilni tak do 25kg a ty vinkly, diky te “sibenici”, unesou jeste podstatne vice.
Vzhledem k jeho „tuhe konstrukci“ budes ale mozna, tak jako ja, muset material podlozi otestovat. Zacal bych tou 37 mm „kuchynskou” variantou, vymenit muzes vzdycky.
Jak uz jsem psal, me kamen moc nesedl. U mramoru (30mm) ubylo vysek a granit (40mm) byl cely najak „zahulaný“. Ta „MDFka“ je memu uchu (ba i me penezence :D ) nejmilejsi.
Kdyz pouzijes ty hroty, je vymena otazkou minuty a tak lze pomerne dobre porovnavat.
A jeste malickost – desku „neprirazet“ az ke zdi 3-5mm skvirka se vyplati. A nebo rovnou nechat vetsi - na kabely. ;)

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

udělej to raději na těžší gramofon. Nikdy nevíš co budeš mít. A když to budeš už dělat tak to spoj se zdí chemickou kotvou a ne hmoždinky..

JirkaB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaB »

Zdravím, já jsem si vyrobil pro můj RPM 1.3, takovou jednoduchou poličku.. Je to svařený z nerez a na tom deska z MDF 20mm.

Obrázek

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Ani mně se kamenná deska pod gramofonem neosvědčila.

Pro ne-kutily: http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-p ... it-1--775/

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Ruku na srdce,ta cena je šílená *headbang* .Mám dva kusy této police naštěstí za jinou cenu ale kdybych nebyl línej se zeptat zámečníků tak za tu cenu bych měl 4.Hlavně mě dostala ta deska o síle + - 10mm *headbang* *headbang* *headbang*

Andropov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andropov »

Také bych rád přispěl se svou troškou do mlýna :-) Měl jsem za to, že u podkladu pod gramofon se posuzuje hlavně to, zda nepřenáší vibrace z okolí. Ale docela mne zarazilo, že někteří z vás uvádí, že se jim kámen neosvědčil (z důvodu zkreslení zvuku). Na jiném fóru jsem tuto problematiku konzultoval a bylo mi doporučeno jako jedno z dobrých řešení něco jako šuplík na zeď, který bude ve vrstvách vystlán střídavě pěnovou gumou a pěnovým polystyrenem, do kterého bude zasazen těžký kámen, například cca 40kg žula. Přikládám můj pokus o technický vákres :lol: Ale spíš by mne zajímalo, jak materiál, který tvoří sokl pod gramofon, může ovlivnit kvalitu zvuku. Například uváděná MDF deska versus kámen. Díky za názory.

Obrázek

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

tujatuja píše:Ani mně se kamenná deska pod gramofonem neosvědčila.

Pro ne-kutily: http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-p ... it-1--775/
Ďakujem za typ na podložku. Mal som pod gramom žulovú dosku. Po tom, ako si napísal, že sa Ti neosvedčila, skúsil som ju vymeniť za MDF 25mm a zvuk sa výrazne vyčistil.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Díky za veškeré příspěvky. Základ je jasný - stolek na zeď. Jen jsem si stále neujasnil, co bude či nebude přínosem. Když se podívám na Ground It od PJ, tak mi přijde, že k tomu přistoupili ve stylu "jakýkoliv stolek ale na zeď ". No a mé pátrání se ubírá směrem, zda toto řešení lze nějak DIY zlepšit ?
Zatím, co jsem se tu dobral, tak přínosem je (raději než Hobbymarket) masivní konstrukce a dřevěná deska (resp. mleté dřevo).

Aretaxi na jeké konstrukci je položena tvoje deska ?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Je to zajímavé čtení a následné kutění určitě také pobaví, ale subjektivně si myslím, že zásadní přínos, kromě potlačení kročejových vibrací, je pouze v uspokojení z práce a ve snaze něco pro "to" udělat.
Každý gramofón má své vlastní odpružení nebo jiný druh izolace. Jakekoliv laborování s podložkami je zbytečné s porovnáním s lisovanými gramodeskami, kdy výchylka snímání v drážkách je nejen vertikální, ale i horizontální a ovlivňuje "věrnost" snímání daleko více, než různorodý podklad pod gramec.
Jedinou zásadu, kterou je nutno dodržet, je vodorovnost gramo talíře při jeho otáčení. Proto je dobré měřit vodní váhou na ploše talíře, ne skříně a mít regulovatelnou podložku pro ustavení, nejlépe tříbodovou.

Odpovědět